„Във всяка една държава от Европейския съюз, в САЩ, ако се случи нещо подобно като сблъсъците в Ботевград между роми и жандармерия, съдебните медици ще събират трупове, а полицаите ще бъдат наградени. Виждате какво стана – едни граждани в ролята на абсолютни вандали и варвари, нападат служители на МВР. Това не бива да се случва в нито една държава. Полицаите трябва да използват всички помощни средства, позволени от закона – палки, водни струи, гумени куршуми“.

Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки през Нова телевизия по повод инцидента в Ботевград отпреди няколко дни. Жандармерията се отзова на сигнал за силен шум в ромската махала. Местното население обаче я посрещна с камъни и дървета, с които замеряше униформените.

По думите на Джамбазки не само в Ботевград, а на много места в страната има проблеми с тази част от българското население.

„Може да изпратите ваш екип в „Овча купел“, в един столичен квартал, в съседство с хора, които държат на своите древноиндийски корени и смятат, че могат да тормозят останалите. Това е показателно за процесите в българското общество. В циганските махали живеят български граждани, които смятат, че законите не важат за тях и могат да правят каквото си искат. И после ще се появят Българският хелзинкски комитет и десетина подобни антинационални организации, които ще обвинят МВР в расизъм и ксенофобия“, коментира Джамбазки. По думите му полицаите трябва да използват всички възможни законови мерки, за да се справят със ситуации като тази в Ботевград.

„Аз лично заставам изцяло зад служителите на МВР и ако те бяха използвали сила и оръжие, щях да ги подкрепя. А те не използват оръжията си, защото политическото ръководство на министерството не ги подкрепя вече 30 години. Ако полицай използва оръжие срещу тези примати и вандали и го лиши от живот, тогава само полицаят отива на съд и сам си търси адвокат. МВР не го пази, не застава зад гърба му, няма служебен адвокат, няма адвокат, който да представлява българската държава. Оставят този човек буквало хвърлен на кучетата и той трябва да сам да се оправя“, заяви още евродепутатът.

По думите му „тези граждани“, когато си позволят да хвърлят камъни и дървета по полицаи, рискуват да загинат и ако това стане, е техен проблем и по тяхна вина. Във всяка държава, нападнеш ли полицай, рискуваш да умреш и така трябва да бъде, категоричен беше Ангел Джамбазки. Той отново призова служителите на реда да използват всички помощни средства, когато някой застрашава живота им.

По думите му има проблем не само в това как политическото ръководство на МВР подкрепя служителите си, но и с недокомплекта на личния състав, ниското заплащане и др. Заплатите им са смешни и ниски, не само на полицаите, но и на надзирателите, коментира Джамбазки.

Според него приоритет да бъде изграждането на единни стандарти в целия Европейския съюз за обучение и екипировка на органите на реда. Каза, че служебното оръжие на българските полицаи е пистолет „Макаров“, който отдавна е морално остарял и не е пригоден за полицейска работа.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:20
Гост

­Г­­о­р­­е­­­щ­­­и­ ­­м­о­­­м­и­­ч­е­т­­­а­­­ ­­­в­­и­­­ ­о­­ч­­а­­­к­­в­а­­­т ­­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?11087

Гост
Гост
28 юни 2018 14:32
Гост

Мнението е правилно. Редно е всички граждани на България да спазват законите. Следва полицията да има право да използва оръжието си по предназначение. Ако нещата продължат така няма да има държава. Органите на реда следва да респектират криминалните елементи. Необходимо е един път да се подходи както трябва и прояви от този род ще секнат. За съжаление тази част от населението ни е крайно необразована и неграмотна. 99% от тях не знаят да четат и пишат. Следователно към тях трябва подход отговарящ на действията им. Полицията трябва да действа, като такава и нещата ще си дойдат на място. Мисля, че… Покажи целия коментар »

Нотоидиотс
Нотоидиотс
28 юни 2018 11:59
Гост

Ех ако не беше минал през спалнята на Бареков къде ли щеше да е сега, а къде ли ще е след като ми изтече мандата? Надявам се да свърши като Илия Илиев те и без това са заедно на всеки протест да се вземат и политически, и жийтески.

ГДИН
ГДИН
27 юни 2018 13:48
Гост

Адмирации за призива! Положението при нас никак не е розово. Крайно време е нещата да се променят. Много от колегите рискуват живота си ежедневно. Разполагаме с допотопна техника, работим за мизерни заплати и нямаме никаква сигурност.

Иванов
Иванов
27 юни 2018 13:42
Гост

Живях няколко години в САЩ. Там такова отношение към полицай е недопустимо. При сблъсък те имат право да те пребият с палката и дори да те застрелят.

Възмутен
Възмутен
27 юни 2018 13:39
Гост

За това Франция връща румънски и български роми, нарушили обществения й ред и ще разрушава нелегалните ромски катуни в страната.

Анонимен
Анонимен
27 юни 2018 13:28
Гост

Тази част от българското население, ромите, които ние за да интегрираме ги оставихме да ни се качат на главата. Знаят си правата, знаят какви социални помощи трябва да получават, но не се научиха да спазват законите.

Очевидец
Очевидец
27 юни 2018 14:10
Гост

На практика те са привилегировани. Дори контрольорите в градския транспорт не ги проверяват.