Искане да не одобряват единствената кандидатура за главен прокурор и да открият нова процедура за избор на приемник на Сотир Цацаров отправи Висшият адвокатски съвет (ВАдС) в обръщение до членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС).

„Висшият адвокатски съвет счита, че кандидатът г-н Иван Гешев не показа, че притежава нужните качествата, за да бъде избран за главен прокурор на Република България и да отговори на високите очаквания, на правната общност и в частност на адвокатурата, а и на обществото като цяло“, пише в обръщението, огласено днес от адвокатурата (пълния му текст виж на сайта на ВАдС).

В него висшият орган на адвокатурата заявява, че се надява членовете на ВСС да имат „воля и смелост да проведат честна и справедлива процедура за избор на нов главен прокурор, която да не буди каквито и да било съмнения и да доведе до избор на кандидат, който е безспорен правен и морален авторитет“.

За да обосноват извода си, че тази процедура за избор на главен прокурор трябва да бъде прекратена, от адвокатурата припомнят, че още през юли излязоха със становище какъв трябва да е бъдещият главен прокурор. В него в 10 пункта ВАдС описа качествата, които трябва да притежава бъдещият обвинител №1 – сред тях са задълбочени на академично ниво и практически правни познания, да е богата култура и ерудиция, с неоспорим морал, да работи за утвърждаване на принципите на независимост, законност, безпристрастност, ефективност и справедливост в работата на прокуратурата (какво още се казваше в становището можете да си припомните тук).

ВАдС посочва, че той е изразител на единството, самоуправлението и независимостта на българската адвокатура и „съзнавайки своята конституционна роля и отговорност не само към нея, а и към цялото общество“ е изчакал разумно дълъг срок преди да изрази официално своята позиция по кандидатурата на Иван Гешев. Освен това от съвета изтъкват, че са се запознали с концепцията на Гешев, с докладите на комисиите по атестирането и конкурсите и по професионална етика на Прокурорската колегия, с отговорите му на въпроси и с публично изразените от него разбирания ролята и функциите на главния прокурор.

„Висшият адвокатски съвет счита, че г-н Иван Гешев не притежава нужните качествата, за да може отговорно, професионално, безпристрастно, справедливо и при спазване на принципа на законността и на върховенство на правото да осъществява функциите на главен прокурор на Република България“, заявяват адвокатите в обръщението си до ВСС.

В него те сочат, че конституционно установената роля на прокуратурата у нас не се свежда единствено до участие в наказателните производства, а ѝ е възложен общ надзор за законност, в рамките на който прокуратурата следва да защитава обществения интерес, правата на човека и основните свободи, както и да гарантира утвърждаването на върховенството на закона. „Поради това Висшият адвокатски съвет намира за абсолютно неприемливи и несъвместими с конституционната роля на прокуратурата разбиранията на кандидата, отразени в концепцията му, че липсата на справедливост “няма как да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по-малко с буквата на закона”, съчетана с идеята на кандидата за промени в наказателния процес, който бил твърде формален, поставят под съмнение основния конституционен принцип за върховенството на закона. Справедливост има само там, където законът се прилага точно и еднакво спрямо всички и където процесуалният закон е гаранция занейното постигане“, пишат от ВАдС.

И посочват, че в концепцията на Иван Гешев адвокатурата не е спомената и не е „разпозната и отчетена нейната роля в защитата на правата и законните интереси на гражданите“. „Изразеното публично становище на г-н Гешев, че адвокатът „взема пари от хората, които защитава, независимо каква е истината”, е абсолютно неприемливо. Незачитането на конституционната роля на адвоката като защитник на гражданите при опазване на законните им права и интереси, означава отричане на конституционно гарантираното право на защита на всеки пред държавните органи, включително следствието, прокуратурата и съда (чл. 56 от Конституцията), а оттам – и незачитане на устоите на самата правова държава“, заявява Висшият адвокатски съвет. И припомня, че ако няма професионална защита на правата, няма гаранции за прилагане на презумпцията за невиновност и за справедлив процес.

„Всеки български гражданин има право да изразява мнението си и да го разпространява чрез слово (чл. 39 от Конституцията), както и право на мирен протест (чл. 43 от Конституцията). Затова е абсолютно неприемливо становището на кандидата, че критиките и протестите срещу кандидатурата му имат за цел да препятстват процедурата по избор на главен прокурор. Гражданите, които протестират или изразяват несъгласие, упражняват конституционно признати права, които именно прокуратурата и в частност главния прокурор са призвани да бранят“, се казва още в обръщението.

Адвокатурата изтъква, че обвинител №1 следва да бъде готов да приема обосновани критики както към собствената си дейност, така и към тази на цялата прокуратурата, която оглавява. „Тази дейност се осъществява изцяло в обществен интерес и обществото е особено чувствително към нея“, посочват от ВАдС.

От адвокатурата казват, че като всички граждани, прокурорите имат право свободно да изразяват мнението си и да участват в обществения дебат по въпроси, свързани със съдебната система и правораздаването. „Изразяването на мнение обаче, следва да е в рамките на правомощията на прокуратурата и да не поставя под съмнение прокурорската независимост и безпристрастност. Прокурорите не могат да коментират факти и обстоятелства, касаещи текущи дела, а още по-малко публично да оповестяват вината на лица, за които няма влязла в сила присъда“, посочват обаче от съвета.

И заявяват: „Затова Висшият адвокатски съвет счита, че публичните изявления на кандидата за главен прокурор, сдържащи обвинения срещу граждани и твърдения за извършени от тях престъпления, са недопустими, не само защото игнорират изцяло презумпцията на невиновност, засягат достойнството и честта на обвиняемите, като не зачитат и международните стандарти за защита правата на човека и основните свободи“.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Предупреждение
Предупреждение
19 септември 2019 10:04
Гост

Аз ако бях на мястото на Лекс, щях да цензурирам всички анти-Гешев коментари, че не се знае дали редакцията им няма да се окаже я хакерско свърталище, я шпионска квартира…

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 10:40
Гост

Гешев може да е тъп, но за сметка на това е страхлив да върне Сталинските чистки в оригиналния им вид.

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 13:38
Гост

Най-лесният начин да докарат някаква венецуелска хунта или някаква форма на кубински ленинизъм е да докарат хората до пълно безверие в силата на демокрацията е да назначат поредната калинка – защо му объркват професията.
Все пак Гешев е първият български астронавт – кацнал на Луната с дизелов апарат, без даже да има противогаз.

Ленин е дошъл и се е появил от нищото – ето по такъв начин.
Хитлер е дошъл на крилете на безверието.

Извинете – ние трябва да чакаме векове – за да стане Гешев юрист и да прочете поне Конституцията. Ма – както казва Алеко – Нейсе – запуши я.

Антиутопия
Антиутопия
19 септември 2019 10:01
Гост

Дали ще се обърне играта в последния момент? Вече нямам надежди, усещам как в следващите 7 години ще си гледаме Гешев всяка седмица по телевизията. И ще стискаме палци утре да не влезе у нас през вратата, а не през телевизора.

Притеснен
Притеснен
19 септември 2019 10:03
Гост

Спомняте ли си оня герберски говорител как преди един месец обяви, че Гешев ще удари джендърските издателства, медии и жълтопаветните партии. Е, полицейската държава е на един избор за главен разстояние от нас.

Проницателен
Проницателен
19 септември 2019 9:57
Гост

Защо адвокатите се бутат там, където не им е мястото? Защото искат несертиозна прокуратура, която да подритват както си искат, защитавайки клиентите си?

Напротив
Напротив
19 септември 2019 9:59
Гост

Адвокатите са едни от най-компетентните и способни юристи. Това е професия, която изисква професионални и лични качества. Фактът, че представляващите адвокатурата в България са излезели с подобно становище, трябва много ясно да покаже, че Гешев просто не става.

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 13:22
Гост

Навремето Радой Ралин (това е един сатирик – от ранга на днешните комици и сатирици) се подигра с адвокатите. След време на него му се наложи да направи една просто необходима съдебна делба. Е – никой от големите и малките и средните и ниските и високите и изобщо – никой от адвокатите не му взе делото. Горкият – трябваше да плаща луди пари – и то на роднините – защото не разбираше за какво става на въпрос. Лесна плячка е станал, ама нали без адвокат е по-лесно.

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 5:34
Гост

Смазаха ли Прокуратурата по времето на Костов – Лостов и сие – смазаха я. Татарчев муньо ли беше – муньо. Филчев беше ли психозависим от леченията на Илия Павлов – беше. Велчев – даже Плевнелиев е мъжкар в сравнение с него. Цацаров – брилянтен юрист – скован от свитата си – главно Сарафов. Неандерталец роден – неандерталец – завинаги. В страна – нашата България, страната на Валя Балканска и Емил Димитров – на Паша Христова и ако щеш на Братя Аргирови, витае още духът на римското право – та ние сме част от римският свят – имаме пряка рецепция чрез… Покажи целия коментар »

Полиглот
Полиглот
18 септември 2019 20:16
Гост

На какъв език трябва да им се обясни на тези хора, че мястото на Гешев не е там. Явно не разбират български.

Пипи
Пипи
18 септември 2019 20:19
Гост

Те с езиците се справят. Просто им трябва човек, който да е като Цаци и да не му прави проверки. Сега се подсигуриха и с Яската. Старата кочина си остава непроменена.

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 9:53
Гост

Какво ли щеше да се случи ако ВСС излезе със становище за избора на Председател на Висшия Адвокатски съвет!

Ехх
Ехх
19 септември 2019 13:32
Гост

Щеше да е намеса в независимата адвокатура. Само че каква е разликата, и ВСС и прокуратурата са ДЪРЖАВНИ органи и всеки гражданин и организация има право на становище по техните дела, включително адвокатите и ВАдС. Адвокатурата обаче не е държавен орган и е независима по КРБ и ако приемем хипотезата в коментара Ви, че ВСС излезе с позиция за избора на предс. на адвокатурата, в качеството му на колективен държавен орган, а не лична такава на отделните членове, то това би било нарушение. Ех, това разделение на властите и на публични и частни субекти и държава е така сложно…

Анонимен
Анонимен
19 септември 2019 13:53
Гост

Че на ВСС му плащаме ние парите – имат даже годишен преглед на мамограф и други безплатни процедури – за ранна диагностика на ракови образувания. Аз даже чадъра си го купувам от магазина – ВСС имат лимузини. Имат портиер. Имат чистачка. Имат климатик. Имат секретари – имат сума ти удобства. Верно заплатите са сравнително ниски – но толкова работи икономиката. Колкото лева е МРЗ, толкова е заплатата. Впрочем това е синекурна длъжност ВСС, общо взето магистратите са си верни на закона и са морални и съдиите и прокурорите. Но както и да е – да вземат каквото искат да получават.… Покажи целия коментар »

Фал след фал
Фал след фал
18 септември 2019 20:14
Гост

Поредната груба грвшка на Гешев е, че не е предвидил адвокатурата в своята концепция.

Титаник
Титаник
18 септември 2019 20:11
Гост

До последно се надявах изборът на Главен да е чрез честна и справедлива процедура. Но след оценката на ВСС за Гешев и последната ми надежда потъна.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2019 18:29
Гост

Тази позиция я е писала адв. Гигова.

адв. Петков
адв. Петков
18 септември 2019 18:30
Гост

Сигурно е тя! Респект! Премерно, умно и правно издържано! Браво!

Анонимен
Анонимен
18 септември 2019 17:18
Гост

А спорвд ВСС Гешев притежава необходимите нравствени и моралби качества. Как да им се обвсни, че царят е гол.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2019 17:05
Гост

Няма да ги огрее. Пеевско-цацаровата мафия е непоклатима.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2019 16:49
Гост

Аплодисменти! И след евентуален отговор от Гешев, порно „журналистите“ от ПИК и останалите слуги на Пеевски в медиите и съдебната система, в стил „Тъп и упорит като милиционер“ – една общонационална стачка със забрана за явяване на адвокати, вкл. по мерки за неотклонение! Пък тогава да ни арестуват всичките и ни повдигнат обвинения за въпрепятстване на правосъдието!

advokat
advokat
18 септември 2019 16:44
Гост

Становището е правно издържано, принципно и добре обмислено, без лични нападки и празнословия срещу кандида. Поздравления! Май днес е добър ден за българската адвокатура.

Anonimus
Anonimus
18 септември 2019 16:23
Гост

искаше ми се да е по-смело, но не мога да повярвам, че този съвет написа дори това, тъй че съм във възторг

невярващ
невярващ
18 септември 2019 16:35
Гост

Хм, някой да не е подвел Негенцова, че ще е едно, то пък излязло друго. Чак не ми се вярва да са толкова смели, както казваш.

адвокат
адвокат
18 септември 2019 16:18
Гост

Браво! Браво, колеги!

Анонимен
Анонимен
18 септември 2019 16:08
Гост

Кандидатът на Цацаров не е издигнат, за да защитава обществения интерес, а нечий друг и особено този на самия Цацаров, който не желае под никаква форма да се прави ревизия на мандата му.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2019 16:02
Гост

Иван Гешев успя да обедини адвокатурата и всичките й групички. Досега не съм чул положително становище от адвокат.

Анонимен
Анонимен
18 септември 2019 15:58
Гост

„Конституционно установената роля на прокуратурата у нас не се свежда единствено до участие в наказателните производства, а ѝ е възложен общ надзор за законност, в рамките на който прокуратурата следва да защитава обществения интерес, правата на човека и основните свободи, както и да гарантира утвърждаването на върховенството на закон“. Колкото и да му го повтарят това на кандидата, той е просто един милиционер.

адвокат
адвокат
19 септември 2019 6:45
Гост

Браво! Общественият отпор обаче ще е недостатъчен и цацаратурата ще прерастне в ГЕШЕВТура. И така ще бъде докато си гледа пъпа и „добрува“ под сянката на султана-мутра и неговата престъпна шайка.