Адвокатка поиска президентът, омбудсманът или пленумите на Върховния касационен и Върховния административен съд да сезират Конституционния съд (КС) за лишаването от избирателно право на хората, които ще бъдат поставени под карантина или в изолация от 1 до 4 април.

В отворено писмо (пълния му текст виж тук) до Румен Радев, Диана Ковачева и председателите на ВКС и ВАС – Лозан Панов и Георги Чолаков, адвокат Силвия Петкова моли те да се обърнат към КС с искане за обявяване на противоконституционен на чл. 28, ал. 3 от закона за извънредното положение, защото той противоречи на принципа за правова държава, залегнал в чл. 4, ал. 1 на Конституцията, както и на чл. 42, ал. 1 от нея, който регламентира правото на хората да участват в местни и парламентарни избори.

Какъв е проблемът

В чл. 28, ал. 3 от закона за извънредното положение е записано: „Избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето, гласуват с подвижни избирателни кутии по смисъла на глава четиринадесета, раздел IX от Изборния кодекс при спазване на всички противоепидемични мерки. Срокът за подаване на заявленията за гласуване с подвижна избирателна кутия е не по-късно от три дни преди изборния ден. Органите по чл. 23, ал. 1 от Изборния кодекс вписват избирателите по изречение първо в списъка за гласуване с подвижна избирателна кутия след извършване на проверка в съответната регионална здравна инспекция, за което се изготвя справка“.

На 2 март Централната избирателна комисия реши, че заявленията за гласуване с подвижна кутия трябва да се подадат от 24 март до 31 март т.г.

Това означава, че хората, които бъдат поставени под карантина или в изолация между 1 и 4 април, ще бъдат лишени от възможността да гласуват в парламентарните избори на 4 април.

В писмото си адвокат Силвия Петкова напомня, че заболелите с COVID-19 се поставят под 14-дневна изолация, а контактните – под карантина за 10 дни. Освен това пристигащите от друга страна българи, които не представят отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди влизането в страната, също се поставят под карантира за 10 дни. „Ако се приеме, че до изборния ден ще се запази тенденцията за разпространение на COVID-19 у нас, за периода от 1 април 2021 г. до 4 април 2021 г. ще бъдат около 9 016 души. Предвид данните относно по-малкия брой заболели деца, голяма част от посочения брой граждани ще бъдат носители на активно избирателно право, от чието упражняване ще бъдат лишени въз основа на разпоредбата на чл. 28, ал. 3, изр. второ от ЗМДВИППП“, изчислява адвокат Петкова, като уточнява, че липсва статистика за поставените под карантина хора и не може да се прогнозира броят на гражданите, които след пристигането си у нас, са затворени за 10 дни по домовете си.

Аргументите

Правото на свободни избори е уредено в чл. 10 и чл. 42 от Конституцията и в чл. 3 от протокол №1 от Европейската конвенценция за защита правата на човека (ЕКЗПЧ), отбелязва адвокат Петкова.

Тя допълва, че практиката на съда в Страсбург е богата по отношение на лишаването от активно избирателно право на осъдените. „В тази връзка, при преценката относно предвиждането на възможност за ефективно упражняване на активното избирателно право на посочената категория граждани, по аналогия би могла се приложи практиката на ЕСПЧ по дела, свързани със спазване на правото на свободни избори на лишени от свобода, като се съобрази, че лишаването от свобода при поставяне под задължителна карантина или задължителна изолация не е свързано с изпълнение на наложено наказание или принудителна административна мярка“, пише адвокатката и изтъква, че чл. 28, ал. 3 от закона за извънредното положение противоречи на чл. 3 от Протокол №1 на ЕКЗПЧ.

Нататък Силвия Петкова намира противоречие на въпросната разпоредба с чл. 42, ал. 1 от Конституцията.

Тя цитира решение на КС (№3 от 23 февруари 2017 г. по к.д. №11 от 2016 г.), който заявява: „В чл. 42, ал. 1 от Конституцията изчерпателно са посочени условията за придобиване на избирателно право, а именно гражданинът да е навършил 18 години, да не е поставен под запрещение и да не изтърпява наказание лишаване от свобода. Други ограничения за придобиване на избирателното право Конституцията не предвижда и не допуска. За да гласува, пълнолетният и дееспособен гражданин трябва да бъде включен в избирателен списък. Включването в избирателния списък не поражда избирателното право, което съществува ex constitutione, но легитимира гражданина като избирател и се явява задължително условие, за да може да упражни правото си на глас. Без включване в избирателния списък гражданинът не може да упражни избирателното си право“.

В тази връзка адвокат Силвия Петкова напомня, че чл. 28, ал. 3 от закона за извънредното положение предвижда времево ограничение за заявяване на вписване в избирателния списък за гласуване с подвижна избирателна кутия. Тя допълва, че ако човек, поставен под карантина или изолация, не бъде включен в този списък, на практика за него остава невъзможно да упражни избирателното си право, защото му е забранено да напуска дома си под страх от наказателна отговорност – затвор до пет години и глоба от 10 000 до 15 0000 лева.

Тази уредба представлява препятствие, което се оказва непреодолимо и води до фактическо лишаване от избирателни права на част от избирателното тяло. Посочените негативни последици са лишени от конституционно основание, поради което следва да се приеме, че оспорената разпоредба влиза в противоречие с чл. 42, ал. 1 от Конституцията. Фактическата невъзможност за гласуване на гражданите, поставени под карантина или изолация в периода 1 април 2021 г. до 4 април 2021 г. представлява ограничение на всеобщото избирателно право.

Следва да се отбележи и фактът, че разпоредбата на чл. 28, ал. 3, изр. второ от ЗМДПИППП влиза в противоречие и с принципа на правовата държава, установен с чл. 4, ал. 1 от Конституцията“, заключава адвокат Петкова.

 

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
advokatTROL
advokatTROL
13 март 2021 16:46
Гост

За съжаление колежката си прави евтина реклама – навсякъде е така – имаме просто една част от съсловието – като Екимджиев, вчера и Лулчева, като Марковски и с-ие, като много други – правят си реклама, за което съм съгласен – просто трябва да има разграничение, да знам за какво става на въпрос, както и да е – Търговският регистър е пълен с откази на пишман-адвокати, които не са овладели охранителното производство, но са велики във всяка една област.

да въведат господарите ни, и индивиудаалната жал
да въведат господарите ни, и индивиудаалната жал
12 март 2021 8:08
Гост

Обидно е,че 30 години след приема на новата ни Конституция нямаме право на индивидуална жалба на КС-а трябва да се молим на посредници. Ни еграждани ли сме, или роби,че трябва да чакаме на волята на господарите на държавата? Предлагам да се концентриранме и с искането приоритетно, като един от първите проектозакони на новото НС да се измени Конституцията и да се уреди индивидуалната жалба до КС. 30 години обмисляне-стигат. Казусът от статията можеше да се реши с индивидулана жалба до КС, ако гражданите имахме право да сезраме КС. Даже предлагам-и с цел привличане на обществено внимание по липсата на възмвожност… Покажи целия коментар »

Манолева
Манолева
11 март 2021 15:28
Гост

Чудят се как да направят така, че по-малко хора да не могат да упражнят правото си на глас

Анонимен
Анонимен
11 март 2021 15:28
Гост

Еми ще атакуват ми. Може ли да си здрав, да си карантиниран и да не ти дават да гласуваш!

Анонимен
Анонимен
11 март 2021 15:27
Гост

За мен не е редно да се ограничава правото ни на глас

Анонимен
Анонимен
11 март 2021 15:27
Гост

Ей начи бее… една година пандемия. Знаем, че ще имаме избори след година. Можеше да се работи по сайтове и платформи за електронно гласуване. Обаче не. Решиха да не си правят труда, за да може да не гласуват много хора. Уж имало опасности да се фалшифицира вота. Никаква опасност няма.

Spiro
Spiro
11 март 2021 15:26
Гост

Според мен положението е такова, че трябваше да се направи електронно гласуване.

Емил
Емил
11 март 2021 15:26
Гост

Ако пък това не се прави с умисъл, ей къде съм.

Дани
Дани
11 март 2021 15:26
Гост

На ГЕРБ им е екстра. Колкото по-малко хора гласуват, толкова по-добре за тях

Ferdinand
Ferdinand
11 март 2021 15:25
Гост

Излагация до шия в тая страна!

Ben
Ben
11 март 2021 15:25
Гост

Нелепо е да не можем да гласуваме!

Минко
Минко
11 март 2021 15:25
Гост

Такова ограничение на всеобщото избирателно право е недопустимо в една правова държава.

Бързи и яростни
Бързи и яростни
11 март 2021 15:24
Гост

Обаче има съвсем малко време и не ми се вярва КС да се произнесат до тогава.

Лазар
Лазар
11 март 2021 15:23
Гост

А, сега да видим на кого ще му стиска да отправи искане до КС?

Анонимен
Анонимен
11 март 2021 15:23
Гост

Сигурно на Диана Ковачева КАКТО ВИНАГИ.

Анонимен
Анонимен
12 март 2021 7:44
Гост

Арменския поп

Двоен аршин
Двоен аршин
11 март 2021 15:21
Гост

Стига, бе! Затворниците ще могат да гласуват, а карантинираните-не.

Тихомир
Тихомир
11 март 2021 15:20
Гост

Като гледам каква е статистиката, надали до края на март нещата ще се уталожат. Така хората, поставени под карантина от 1 до 4 април няма да могат да се възползват от правото си на гласуване.

Анонимен
Анонимен
11 март 2021 15:18
Гост

Със сигурност чл. 28, ал. 3 от закона за извънредното положение трябва да бъде коригиран.