Адвокат Веска Волева осъди Столичната община да ѝ плати над 20 000 лева, след като миналата година се спънала на разлепена плочка до Съдебната палата и счупила крака си.

От решението на Софийския градски съд (СГС) става ясно, че адвокатката е завела частичен иск за неимуществени вреди срещу общината за 26 000 лева, а пълният му размер е 50 000 лева. Съдът е уважил иска на Волева до 18 000 лева, но отделно е осъдил общината да ѝ плати над 1300 лева за разходи по лечението и над 2600 лева разноски по делото.

Инцидентът с адвокатката е станал на 16 август миналата годна, когато тя се разхождала с колежката си Мариела Спасова по ул. „Алабин“ от ул. „Христо Белчев“ към Съдебната палата, точно където се намира кантората ѝ. Тогава Волева стъпила на отлепена плочка, която се надигнала и при опита да избегне удара от плочката, адвокатката паднала в локва. От удара ожулила и двете си колена, а левият ѝ глезен бързо се подул. Спътничката ѝ се обадила на сина на Волева, който дошъл и я закарал в „Пирогов“, където лекарите установили тройно счупване на ставата на глезена и я оперирали, за да поставят винтове.

Последвали тежки 3 месеца, в които адвокатката първо била на легло и не се явявала в кантората, не можела и да се среща с клиенти, а контактувала с тях само по телефона. Налагало се да ползва помощ на близки за най-елементарни нужди.

Съдът е изследвал състоянието на настилката в района, като според адвокат Спасова, която е дала показания, тротоарите по „Алабин“ и до днес са в лошо състояние, а на много места плочките са отлепени.

Назначена експертиза на тротоара в района пък е показала, че към началото на 2021 г. настилката е годна, безопасна и няма липсващи или отлепени плочки, нито дупки и пропадания. Според две вещи лица от община „Средец“ ремонти не са извършвани отпреди инцидента с адвокат Волева.

Експерт: Плочките на Алабин само се колебаят, до пощата е по-зле

Старши експертът от район „Средец“ Гергана Кърджилова е заявила пред съда, че на ул. „Алабин“ е извършен частичен авариен ремонт в края на 2019 г. и оттогава досега не е имало други ремонтни дейности, а настилката е безопасна за пешеходците.

Тя е свидетелствала, че в центъра на София има тротоари в по-лошо състояние. Съдът цитира показанията ѝ, че на „Алабин“ имало „малко колебаещи се, но не чак силно движещи се плочки“.

За пример експертът е посочила, че много по-лошо е състоянието на настилката на ул. „Гурко“ пред пощата, където плочките били „тотално подвижни“, а тези на „Алабин“ – „не чак толкова подвижни, без да са изрядни“.

В решението си съдия Валерия Банкова казва, че цени критично твърденията на тези експерти, защото са служители на общината, а и показанията им са вътрешно противоречиви, защото заявяват, че няма отлепени плочи.

„От друга страна, свидетелката К. сочи, че имало малко колебаещи се, но не силно движещи се плочи. За съда е непонятно как е възможно една плоча от пътна настилка да е колебаеща се, освен ако не е отлепена“, пише съдия Банкова. Тя се позовава и на заключението на техническата експертиза, според което при извършения от служителите на общината оглед плочките може наистина да са били неподвижни, защото е извършен на 10 февруари, когато температурите са били минусови и водата е възможно да е замръзнала под плочките.

На мястото на инцидента бил направен и оглед от трето вещо лице, което към 28 април 2021 г. констатирало, че има единични подвижни плочки, които при настъпване изхвърлят вода като фонтан, ако е валял дъжд. Пред входа към адвокатските кантори и апартаменти имало и улей, който отвежда дъждовната вода от покрива към платното за движение. В част от плочите човек можел и да се спъне, ако не внимава, защото имало стърчащи ръбове.

„Има и участък от тротоара, намиращ се след входа, в който всички плочи са подвижни и удрящи се. Вещото лице заключава, че според него тротоарът е проходим, но не е безопасен – има не малко места, където пешеходец може да се спъне и падне“, обобщава съдът.

В хода на делото е станало ясно, че още през 2019 г. адвокат Волева е подала сигнал в общината за лошото състояние на тротоара на „Алабин“, което се влошило след цялостния ремонт в района, който обаче не обхващал точно този участък. Кметът на район „Средец“ попитал зам.-кмета на Столична община, но резултат нямало и през юли м.г. живущи на „Алабин“ чрез адвокат Волева подали нова жалба. В нея обяснили, че на мястото е бил направен ремонт на тротоара, но след него състоянието на плочките не само не се подобрило, а дори се влошило.

Така съдът стига до извод, че общината е отговорна за инцидента, защото не е изпълнила задълженията си по поддръжка на тротоара. Общината обаче е претендирала за съпричиняване на инцидента от страна на адвокат Волева, защото не е гледала къде върви.

Съдия Банкова посочва, че съпричиняване има, когато пострадалият с поведението си създаде предпоставки за инцидента. Според нея не може да се изисква от гражданите да проявяват повишено внимание, когато вървят по тротоара, освен ако изрично не е обозначено, че мястото е опасно.

„Не съществува нормативно установено задължение за пешеходците при движението си по тротоара да не отклоняват поглед от неговата настилка и да следят непрекъснато за евентуални неравности, дупки и други повреди на настилката му, нито пък според съда такова поведение се включва в понятието обичайна житейска предпазливост. Още повече, че подвижната поради отлепяне плоча видимо изглежда точно като здраво залепената неподвижна такава и едва при стъпване върху същата, става явно, че настилката е повредена“, мотивира се съдът.

В същото време обаче съдия Банкова напомня, че адвокат Волева е била наясно с проблемната настилка, след като редовно е минава по този тротоар и два пъти е писала жалби до общината. Затова съдът приема, че и тя е допринесла за падането си, като преценява, че съпричиняването е 10%. Затова от справедливото според съда обезщетение за морални вреди от 20 000 лева са приспаднати 2000 лева.

Решението на СГС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Юраип
Юраип
02 август 2021 17:28
Гост

Адвокат и няма да ги осъди…. Нека е някой друг прост да видим дали така ще му дадат тия пари хахаъя

искам да искам
искам да искам
31 юли 2021 22:18
Гост

Евтиното излиза скъпо. Столичани да дадат 200-300 милиона за ремонт и ще видят каква хубава улица ще стане! И напълно безопасна, ако се освежава ежегодно за само част от тази сума. И да има дренаж (че е актуално), нали така?

обективен
обективен
31 юли 2021 16:51
Гост

За съжаление колебаещите се плочки са много повече от разколебаните от избора на Фандъкова граждани. От инат.

Warrezz
Warrezz
31 юли 2021 16:07
Гост

Аз въобще не мога да си представя как от една счупена плочка, може да си счупиш крака. Яко не кадърен трябва да си… Аз цял живот ходя по центъра на София и никога не съм чупил нещо. Сега заради нейната некадърност държавата трябва да плаща. И как точно от ожулени колена се подува глезен????? Пълни щуротии са това

Анонимен
Анонимен
31 юли 2021 11:16
Гост

Аз на такива симуланти и 1 лев не бих дал, в София да има счупени плочки?, Вие на майменки ли се правите, София е център на Вселената, от Дубай идват тук на курсове по кметско управление, нимой така, това е абсолютно не е така, как счупена плочка на София, аланкоолу.

Такива като тази – при Мишо Бирата, ааа.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2021 14:33
Гост

„малко колебаещи се, но не чак силно движещи се плочки“.
Колебаеща се плочка и степен на колебание на плочката – това е нашия уникален български принос в теорията и практиката за изграждане на градска пътна инфраструктура.

Dobrinka
Dobrinka
30 юли 2021 13:28
Гост

Тази зима една огромна висулка от лед падна до мен на сантиметри. Това се случи точно на ъгъла на сградата на министерски съвет. Полицаят от кабинката като видя, се прекръсти.

Асен
Асен
30 юли 2021 13:29
Гост

Да се чуди човек на къде да гледа-в краката си, за да не се потроши на леда, или към покривите, та да не го претрепе нещо.

Лили
Лили
30 юли 2021 13:24
Гост

Счупени плочки, заледени улици, висулки с лед. Жалка картинка.

Никола
Никола
30 юли 2021 13:25
Гост

Ама данъците си ги плащаме. Срамота!

Хари
Хари
30 юли 2021 13:23
Гост

Браво на колежката!

Ники
Ники
30 юли 2021 13:19
Гост

Дереджето с улиците е плачевно. И точно в центъра-това е недопустимо.

Крум
Крум
30 юли 2021 13:20
Гост

Е, Фандъчката отново проявява безхаберие.

анонимен
анонимен
30 юли 2021 11:28
Гост

И като е наясно със състоянието на Алабин, да не минава по Алабин ли?

Аз бих ли съпричинила за евентуалното си (не дай боже) дихателно заболяване, ако се разхождам в София със съзнанието за силно замърсения въздух?

Анонимен
Анонимен
30 юли 2021 11:45
Гост

Aз спирам да плащам данъци, защото имам информация, че ми ги крадат и така ставам съучастник.

Филип
Филип
30 юли 2021 13:21
Гост

Да, бе! Ще прелитаме сега. Или ще заобикаляме, че някой не си е свършил работата.

Любител
Любител
30 юли 2021 10:58
Гост

Колежката Волева сама ангажирала доказателства за съпричиняването…..

123
123
30 юли 2021 11:23
Гост

Така се е оказало, макар че мотивите на съда в тази насока не са ми много убедителни.

Фандъкова - оставка
Фандъкова - оставка
30 юли 2021 10:52
Гост

А сега е още по-зле. Всичко е заградено заради ремонт, който всъщност не се извършва. Колкото пъти мина, а минавам често – няма жив човек да работи, а центърът е барикадиран! Фандъкова – оставка

Анонимен
Анонимен
30 юли 2021 11:55
Гост

Може вече да им е платено и защо да бързат.

Наблюдател
Наблюдател
30 юли 2021 10:51
Гост

Фандъкова ще се окаже накрая, че плаща повече за обезщетения, отколкото би струвало да оправи тротоарите на цяла София.

Джанго
Джанго
30 юли 2021 10:53
Гост

Грешиш, тя плаща милиони за нещо, което струва хиляди, та не е по-евтино. Отделно, че изобщо не ѝ пука, защото сметката я плащат софиянци.

Възмутен
Възмутен
30 юли 2021 13:22
Гост

Така е за съжаление. Ще я питам, ако си вади парите от джоба дали ще се мотае така.

анонимен
анонимен
30 юли 2021 10:47
Гост

Култов случай. Адвокат да се пребие до палатата

Модел 5
Модел 5
30 юли 2021 10:46
Гост

Да почерпи!