Десетки адвокати от страната се събраха пред съдебните палати в няколко града на мълчалив протест срещу одобрения от Висшия съдебен съвет (ВСС) „Модел 4“ за реформа на съдебната карта.

Пред Съдебната палата в София се събраха представители на Висшия адвокатски съвет начело със сегашния председател Ралица Негенцова и новоизбраният д-р Ивайло Дерменджиев, ръководителят на Софийската адвокатска колегия Стефан Марчев, както и много други техни колеги. На мълчаливия протест дойдоха и съдии от Софийския градски съд и Софийския районен съд.

„Съдебната реформа по „Модел 4″ не е добре обсъдена и не отговаря на очакванията на колегите адвокати и на съдиите.  Правосъдието бяга от отговорност и гражданинът е лишен от правосъдие, защото е лишен от директния достъп до него. Държавата трябва да ходи при гражданите, а не гражданите да ходят при държавата“, така избраният за председател на ВАдС д-р Ивайло Дерменджиев коментира реакцията на адвокатите на одобрения от Висшия съдебен съвет модел за реформа на съдебната карта. На въпрос дали някой ще чуе мнението на адвокатите, той заяви: „Адвокатурата и когато мълчи, трябва да бъде чута“.

Емил Дечев от Софийския градски съд на свой ред заяви, че целта на модела е по-скоро да реши проблема на съдийското съсловие с бавното провеждане на конкурсите. По думите му обаче „Модел 4“ няма да помогне, а напротив ще създаде още повече проблеми. Дечев заяви, че законодателно може да бъдат уредени конкурсните процедури така, че да протичат по-бързо. Съдията напомни, че над 560 негови колеги са възразили срещу модела, а доколкото му е известно подписка в негова подкрепа няма.

Мълчалив протест имаше не само в София, но и в Пловдив, Благоевград, Стара Загора, Русе и други градове в страната.

„Модел 4“ предвижда окръжните съдилища да станат основни първоинстанционни, а районните да гледат само по-леки дела като 57 от общо 113 от тях да станат териториални отделения. Заложено е още районните съдилища да имат постоянен съдийски състав, а ако случайно делата се увеличат, тогава на помощ ще дойдат непостоянни състави от съответния окръжен съд. Всяка година ще се изготвят графици с магистрати, които да участват в тези непостоянни състави.

До момента множество общини, районни съдилища и представители на неправителствени организации излязоха със становища срещу възприетия от ВСС модел за реформа. Възраженията на местните власти и на магистрати са основно срещу превръщането на районни съдилища в териториални отделения.

Висшият адвокатски съвет и Общото събрание на адвокатите в страната излязоха с декларация въобще срещу варианта за реформа на съдилищата без преди това да бъде проведена широка дискусия.

Позиция по въпроса прие и Софийската адвокатска колегия. От там изтъкват, че промяната на родовата подсъдност ще доведе до голямо натоварване на окръжните съдилища и съответно недостатъчни помещения за магистратите, които ще бъдат повишени, през следващите години районните съдии ще се деквалифицират, ще провокира редица трудности заради все още липсващото електронно правосъдие,  но най-вече възразява срещу т.нар. непостоянни състави.

В тази връзка от САК обясняват: „Общо за всички 113 районни съдилища в страната от 475 съдийски щатни бройки, 366 е предвидено да са постоянни и 109 непостоянни такива, което представлява близо 1/4 от всички съдийски състави.

Естествено възниква логичният въпрос, при постъпване на ново дело няма ли то автоматично да се разпределя към новият непостоянен състав, който ще има най-ниска натовареност спрямо постоянно действащите състави и няма ли да има възможности този механизъм да се използва за удобно разпределение на делата“.

Според столичните адвокати това предложение ще създаде сред гражданите и бизнеса усещане за липса на стабилитет в съдебната система и съдебните актове.

Практиката ни като адвокати сочи, че промяната на съдебния състав в хода на делото води до внезапна отмяна на определения за допускане на доказателства или уважаване на други процесуални искания, необходимост от отлагане на делата за запознаване от новия съдебен състав, както и нарушаване на принципа на непосредственост, тъй като често съдията, решаващ делото не е участвал при изслушване на свидетелите, вещите лица и страните. Ето защо, намираме, че всяка реформа на съдебната карта и оптимизиране работата на съдилищата, трябва да се подчини на нуждата от гарантиране на добро правораздаване, като се сведе до минимум вероятността магистратите да бъдат размествани, командировани, изпращани на дежурства или променяни в хода на делото“, се казва в позицията им.

За столичните адвокати е притеснителна у възможността да се удължава дежурството на опредени съдии или да се изпращат и преразпределят още дежурни. Това, според тях, създава усещането за непрекъснато преместване на магистрати на подходящото място и в подходящото време според необходимостта. „Този модел създава още повече възможности за злоупотреби и разпределяне на дела на конкретни дежурни съдии, в степен доста по-опасна от сега съществуващия и силно критикуван модел на командироването на съдии. В пътната карта за Модел 4 е посочено буквално следното като предвиждане на модела: „Осигуряване на свободни щатни бройки в щатовете на РС извън областните градове с цел командироване на районни съдии от съда в областния град или от друг районен съд в окръжния район, при необходимост по конкретно дело или за определен кратък период“, посочват от САК.

Адвокатите призовават да се преосмисли и намали броят на районните съдилища, които ще станат териториални отделения, да се осигури ефективно електронно правосъдие, изцяло да отпадне идеята за съществуването на непостоянни съдебни състави, да се анализира дали промяната на родовата подсъдност няма да доведе до изключително натоварване на окръжните съдилища и съответно до липса на елементарни битови условия за магистратите, както и да се създаде работна група с участието и на адвокатите и се започне широк обществен дебат за реформата на съдебната карта, като се проведат срещи с представителите на местните власти по места.

Становището на САК е подкрепено и от Обединението на свободните адвокати.

 

42
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:07
Гост

­­Г­­­о­р­­е­­­щ­­и­ ­м­­о­­­м­­­и­ч­е­т­а­­ ­­­в­­­и­­­ ­­о­­ч­­а­­к­­в­­­а­­­т ­-­­­-­-> https://nu21.fun/girl?58637

Анонимен
Анонимен
09 юни 2021 9:17
Гост

Десет човека помълчаха пред Съдебната палата. Браво! И пълничката съдийка от СГС и тя там! Супер!

Спиридон, фотограф
Спиридон, фотограф
08 юни 2021 10:53
Гост

Обаче първата снимчица е трепач! Много по-съдържателна от статията.

Модел 5
Модел 5
08 юни 2021 10:10
Гост

АББ яхнали Адвокатурата. Честито на печелившите. Адвокатите първо да си оправят собствената кочина и чак после да вземат отношение към съседната. Не могат и/или не искат да изработят нов, модерен закон за адвокатурата, а тръгнали да оправят съдебната карта!

Advokat VG
Advokat VG
07 юни 2021 23:06
Гост

Днес адвокатите показаха, че истински могат да защитават обществения интерес и могат да го направят заедно, по едно и също време на различни краища на България, независимо от различията по между им. Направи го с институционална култура и достойнство. Очевидно адвокатурата се събуди и ще се обедини за общи ценности и това не се харесва на някого. Най-ценното е, че на протеста бяха и колеги съдии, които подкрепиха мълчаливия протест без страх. Всъщност най-големите достижения в борбата за справедливо правосъдие са резултат от съвместните усилия на адвокати и съдии. Вижте какво са правили и постигнали предците ни през 1925г, 1934г.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 юни 2021 21:57
Гост

Нали забраниха тогите, какво е това шествие, тамън ми се събраха две наведнъж – в подарък едната и другата от Димитровград ми я ушиха, а те ги забраниха.

Доста неща могат да се изговорят – но когато съдиите са натоварени, страда клиентът на адвоката, а – каквото и да говорим, дела по 5-6 години, без съмнение са дълги, като срок.

еди кой си
еди кой си
07 юни 2021 21:41
Гост

Мдаа, и на снимковия материал се вижда ясно: протестъри са ССБ -активисти и адвокатските им кантори. Което ме кара да се замисля каква ще да е причината да са толкова против реформата. Има само един възможен отговор: ще загубят влиянието си, което крепят само и единствено от конкурсите от типа „масонска ложа“- повишаваме само нашите, като свински черва се издърпваме нагоре по инстанциите. Друго обяснение няма.

Анонимен
Анонимен
08 юни 2021 11:31
Гост

Обяснението е елементарно. ССБ обърква сметките на задкулисието и е трън в очите му. 20-ина кукли на конци решават каквото им казва 1 каскет, а няколко хиляди съдии „протестъри“ имат наглостта да им кажат истината.

съдия
съдия
08 юни 2021 11:40
Гост

Троле, за да тролиш качествено вземи малко прочети, защото се опозоряваш сам. Съдиите в България са 2137, а членската маса на ССБ е не повече от 300 човека /при тях има много „мъртви души“, защото те не отписват никой, който не плаща членския си внос, за да не паднат под минимума/.
А в конкретния случай са 7-8 протестъри -съдии, които изразяват само собствените си лобистки интереси, не и на нас останалите, които наистина сме поне две хиляди 🙂

Хахаха
Хахаха
08 юни 2021 17:50
Гост

Колега „съдия“ (простете, че се заливам от смях докато пиша това в кавичките), казвате 2 хил. съдии в България подкрепят Гешев, Гешевщината и Гешевтурата, вкл. подлогата на задкулисието, наречена ВСС? Бях чувал „трудови колективи“ от Каскетното ведомство да пращат писма, пламенно защитаващи началника си, но за съдии, които подкрепят безумията на ВСС, изобщо не бях чувал. Това може би защото не се осведомявам от Блиц, Пик, Дрис и Кафяво-правен свят.

Благой Видин
Благой Видин
07 юни 2021 21:26
Гост

10 адвоката преброих днес на протеста! А в София са над 8000 официално, а неофициално още повече.
Мога ли да разбера чии интереси защитават тези 10-на лобисти? Като гледам кои са е напълно ясно защо са там. Защото софийските адвокати няма да бъдат засегнати от каквото и да е реформа.

Анонимен
Анонимен
08 юни 2021 11:32
Гост

За останалите 7990 адвоката Гешев е радост, вервай ми!

Вилияна
Вилияна
07 юни 2021 21:18
Гост

Боже какви масови протести, какво чудо! Ралица, Ивайло и Валя и сие. Гигова говори глупости пред тв камери, язък за всичките й претенции.
И понеже не стигат, за да запълнят кадъра поне за един ред, се включили лелите от СГС- Десислава Попколева /която има зъб на този съвет, че не я избра за председател на СГС, за да продължи ОПГ със съпруга й, Анелия Щерева и напористата Албенка от Павликени. А, и Филип Савов от СРС, който делата си не е написал и го чакаме от 2 години.
Всичките строени и подредени от партията 🙂 Поръчкаджии 🙂

Съдия
Съдия
07 юни 2021 21:46
Гост

Албена не е от Павликени, а от Търговище. А Анелия трябва да вземе сериозни мерки – главата й се е оголемила двойно.

Стамат
Стамат
08 юни 2021 9:47
Гост

Браво, бе, симпатяга – „Оголемила“?!
Върни се в пети клас да си припомниш правописа!
Пише се „уголемила“ – от „уголемявам – правя нещо да стане по-голямо, увеличавам го“.
Представям си колко неграмотно си пишеш и съдебните актове – сигурно много приличат на „натурални“ такива!

Вадим
Вадим
07 юни 2021 21:13
Гост

Не е ли малко нахално адвокатите да се месят в съдебната реформа? Нима софийските съдии отидохме да протестираме, че Валя Гигова и годеникът й Стефан Марчев окупираха адвокатурата с разни трикове и схеми?

Анонимен
Анонимен
07 юни 2021 22:12
Гост

Ма те и по дела се явяват двамата, ма са слаба бира, дано не ги ядосам – че тогава ще насочат вниманието си – няма граници пред любовта, особено ако има и нощни шкафчета. Не, наистина без цинизми, вероятно са открили тръпка някаква, не ме интересува честно – важното е да не направят поразии.

И нашето е една професия, само въртим и сучем, сега – има ли смисъл този протест или е пролетно ревю.

Ogi
Ogi
07 юни 2021 19:39
Гост

Категорично съм против модел 4…..обаче междувременно наистина има фрапиращи разлики в натоварването . Говориха ли говориха за военните съдилища и нищо не се направи т.е. мързелуват си както преди . Яко се мързелува и в повечето окръжни и апелативни съдилища , а и в някои районни и административни . Според мен е добре да се протестира не само „против“ , но и да се иска НЕЗАБАВНО ВЗЕМАНЕ НА МЕРКИ. Ясно е че този модел е тотална щета , но къде е натискът и за незабавни реформи ?????? Факт е и че ако има нормално натоварване , то настоящия брой на… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
07 юни 2021 19:19
Гост

Кучето си лае керванът си върви.ВСС не ги интересува изобщо какво мисли адвокатурата за техния модел и реформи.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2021 19:03
Гост

Смешници. Взеха се много на сериозно.

Адвокат
Адвокат
07 юни 2021 19:19
Гост

Затова ни шамаросаха с „Магнитски“. Ако не бяха смешниците, крепящи мафиотското статукво и задкулисие, сега щяхме да сме на много по-високо ниво, поне в правосъдието.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2021 18:51
Гост

Модел 4 е за кошчето. Но това с тогите е вече пренатягане. Или някои колеги се чудят какво да ги правят, след промените в ЗА и отпадането на необходимостта да носиш това расо в зала?

Анонимен
Анонимен
07 юни 2021 22:18
Гост

Във Франция също носят тоги.

по процедурата
по процедурата
08 юни 2021 10:16
Гост

Отпиши се! И отиди във Франция да практикуваш, като искаш да си с тога … задължително.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2021 18:39
Гост

Сите адвокати заедно. Тиквата и Каскета Му не харесват това.

по процедурата
по процедурата
08 юни 2021 10:16
Гост

Сите, ама другия път!

Темелко
Темелко
07 юни 2021 18:31
Гост

И срещу ЕИСС имаше протести, но си я пробутаха, спокойно и това ще пробутат

панчо лозанов
панчо лозанов
07 юни 2021 18:28
Гост

куковица кука на зелена бука няма да ни стигнат още сто години

123
123
07 юни 2021 18:20
Гост

Не може всяко градче от селски тип да има и съд.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2021 18:20
Гост

Нужда от закриване на съдилища има – по един двама съдии се гърчат в някои РС, не е в това проблемът, а в разбичкването на цялата подсъдност, което е безобразно!

Kalem
Kalem
07 юни 2021 21:11
Гост

Е, хайде разберете се- да се закриват ли малки съдилища в погранични райони или да не се закриват заради достъпа до правосъдие? Аман от съдии дето не четат делата си и сега пак нищо не са прочели.

Катерина
Катерина
07 юни 2021 18:18
Гост

Да ги видим утре убавците от ВСС какви ще ги говорят, такава голяма съпротива има, че ще са ми интереси оправданията им

wtf
wtf
07 юни 2021 18:16
Гост

Ако някой си прави илюзиите, че този модел ще мине, жестоко се лъже. Депутатите никога няма да го припознаят. Всичко се прави, за да се приберат едни пари

122345
122345
07 юни 2021 18:17
Гост

И аз това си мислех. До 30 юни трябва да приемат резултатите от проекта, а за след това въобще няма да ги интересува какво става, нали са си взели хонорарите

кака сийка
кака сийка
07 юни 2021 18:16
Гост

Ей каква снимка на Стефка, Ралица и Бенатов! Веят се коси, струи решимост, ти да видиш

по процедурата
по процедурата
08 юни 2021 10:19
Гост

Адвокатската номенклатура в действие за защита на съдебната номенклатура. Това е то, друго няма! Цял живот на бяла покривка. За наша сметка, пък после некои другари и другарки построили комунизма в Адвокатурата и съдебната власт.

Анонимен
Анонимен
07 юни 2021 18:15
Гост

Защо цялата система трябва да се обръща с главата надолу. Толкова по-лесно може да се направи тази реформа, ама ВСС ги мързи да гледат

нищоправене на втора степен
нищоправене на втора степен
07 юни 2021 18:18
Гост

Идеята на цялото мероприятие, активно при това, наречено модел 4 е само да се приказва до края на мандата, да се усвоят кинтите по проекта и накрая да се каже, ами от нас толкоз, да се оправят следващите. Много селско изпълнение. От самото начало не разбирам, дори и да беше най-умния, чудесен и невъобразим модел за реформа, как някой във ВСС въобще си мисли, че депутатите ще му се вържат, ако се остави на тях, те не биха подкрепили закриването на нито един съд, защото са популисти!

Анонимен
Анонимен
07 юни 2021 18:13
Гост

Долу модел 4

Анонимен
Анонимен
07 юни 2021 18:12
Гост

Много малко хора виждам. На никого не му пука

Анонимен
Анонимен
07 юни 2021 18:19
Гост

На никого не му пука, защото всички знаят, че това е едно мъртво родено моделченце

по процедурата
по процедурата
08 юни 2021 10:21
Гост

Да разлаем кучетата. И после всичко по старому. Нищоправене от ВСС. А и новата-стара адвокатска номенклатура издига лозунги и вдига пара за парлама. Те да си оправят адвокатската кочина ПЪРВО! Понеже тези на картинката за ужас. Във всеки смисъл.