Четирима софиянци се присъединиха към колективния иск срещу Столична община за мръсния въздух.

Делото в Софийския градски съд (СГС) беше заведено от граждани и неправителствени организации, обединени в „Група за чист въздух“. Те искат от съда да установи дали Столичната община е бездействала през последните три години по отношение на проблема с мръсния въздух и ако е така, да бъде осъдена да предприеме подходящи мерки за справяне с последиците.

Според ищците, увредени от действията и бездействията на общината са всички граждани, които живеят, работят или учат в София от януари 2015 г. На първото открито заседание през юли, съдия Албена Ботева даде срок до 1 октомври, в който всички жители на София, могат да заявят желание за участие в делото с молба до съда.

В сайта на „Група за чист въздух“ имаше и призив с обяснения как хората могат да се присъединят към колективния иск.

От СГС обясниха за „Лекс“, че само четирима жители на София са изпратили молби за приемането им като страни по делото, като и в трите дни след крайния срок не са постъпили нови искания, които да са се забавили заради изпращането им по поща.

До 15 октомври ищците трябва да са се запознали с множеството доказателства, представени от общината в отговор на исковата молба. На заседанието през юли съдът поиска от „Група за чист въздух“ да посочат и мерки, които според тях общината трябва да вземе за решаване на проблема с мръсния въздух.

Делото беше заведено през пролетта на миналата година от организациите „Спаси София“, „За Земята – Достъп до правосъдие“, Асоциация „Диабет тип 2“, Център за независим живот, адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов, които се обединиха в „Група за чист въздух“.

Само началото му се проточи повече от година заради първоначално прекратяване и отводи на съдии. Делото първо беше разпределено на съдия Божана Желязкова, но тя отказа да го гледа, защото живее в София и това поставя под основателно съмнение безпристрастното му разглеждане. След това беше разпределено на съдия Богдана Желявска, но и тя се отведе, защото ищците бяха недоволни, че насрочва заседание чак за декември. После делото пое съдия Елена Маврова, но тя го прекрати, защото прие, че ищците нямат опит, знания и ресурс, за да водят делото. Групата обжалва определението и Софийският апелативен съд го отмени, след което делото отново се върна в СГС, но тогава съдия Маврова се отведе, защото също прецени, че живее в София и това може да породи съмнение в безпристрастността ѝ. Така то за пореден път беше преразпределено на нов съдия и се падна на Албена Ботева, която прие да го гледа.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Митко
Митко
11 октомври 2018 11:30
Гост

Странно къде са бойките жители на „Красна поляна“, които иначе дрон купиха да кръжи над „Факултето“ и да снима пушека от колибите. Като дойде зимата и стане непоносимо за дишане, ще се сетят пак да развяват байряци и сопи, но иначе никакви ги няма.

Софиянец
Софиянец
11 октомври 2018 11:26
Гост

Истината е, че жителите на София не са от тук и са за малко. Повечето от тях имат по една кола на член на семейството, защото е въпрос на селска чест да имаш автомобил. И как тези хора да участват в дело за мръсния въздух?

Софиянка
Софиянка
11 октомври 2018 11:42
Гост

Повечето хич не са за малко. Къде ще отидат-в родното си село ли? София стана България. А докато живеят в столицата, те също дишат мръсния въздух. Ама кой да ти мисли.

Пич
Пич
11 октомври 2018 11:23
Гост

Само четирима души, срам! А къде са онези мрънкачи, които иначе денонощно вият по социалните мрежи, че и кръстовища блокират и развяват плакатчета? Лицемери.

не съвсем
не съвсем
11 октомври 2018 16:00
Гост

В интерес на истината присъединяването на повече граждани само усложнява процеса. Смисъл има само от изричното изключване от СПН при колективните искове.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2018 11:21
Гост

Както е тръгнало и това дело ще отиде в Люксембург, както стана в Пловдив, след като градът зае първо място по замърсяване с фини прахови частици.

Фен
Фен
11 октомври 2018 11:17
Гост

Поздравления за адвокатите от група „Чист въздух“, които работят напълно безплатно за каузата.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2018 11:04
Гост

Изходът от това дело ми се вижда обречен на провал за съжаление.