България е длъжна да създаде правна рамка и защита на двойките от един и същи пол. Как ще го направи е въпрос на преценка на държавата и не означава, че трябва да разреши брака между хора от един и същи пол. Това постанови Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) по жалба на две българки, сключили брак във Великобритания (пълния текст на решението на френски език виж тук).

Съдът в Страсбург приема, че България не е изпълнила задължението си да осигури правото им на зачитане на личен и семеен живот, тъй като у нас еднополовите двойки нямат никакъв правен статут.

Лилия Бабулкова и Дарина Коилова са заедно повече от 14 години, през 2016 г. те сключват брак във Великобритания, разказва адвокат Деница Любенова, която е председател на ЛГБТИ организация „Действие“ и е представлявала двете жени пред съда в Страсбург. След това Бабулкова и Коилова подават искане до столичния район “Люлин”, с което искат бракът им да бъде признат в България съгласно изискванията на Закона за гражданската регистрация. През 2017 г. администрацията отказва да регистрира брака. И двете завеждат дело в Административен съд – София-град. И той, и Върховният административен съд потвърждават отказа.

Двете жени водят и дело за смяна на фамилията на Дарина, което е висящо пред Софийския градски съд. Те са оспорили и отказа на Центъра за асистирана репродукция да финансира процедура, само защото са го уведомили, че са в брак.

През 2020 г. Бабулкова и Коилова подават жалба срещу България пред ЕСПЧ с искане за установяване на нарушение на чл. 8 от ЕКПЧ – право на зачитане на личния и семейния живот.

Пред съда в Страсбург те изтъкват, че имат законно сключен граждански брак в държава – членка на Съвета на Европа, който не може да бъде регистриран в България, а това ги подлага на правна несигурност и ги принуждава да живеят в правен вакуум у нас. Те сочат, че България не е уредила правното признаване на семействата на лица от един и същ пол и това засяга всички семейноправни взаимоотношения, в които тези встъпват – наследствени, данъчно-осигурителни, родствени, по отношение на бъдещите им деца и тн.

Произнасяйки се по жалбата на двете българки, ЕСПЧ стъпва на предходно свое решение – по делото „Федотова и други срещу Русия“. Именно в него през 2021 г. той посочи, че страните, ратифицирали конвенцията, са задължени да въведат правна рамка за еднополовите двойки и имат доста стеснено право на преценка по въпроса. От друга страна разполагат с доста по-широко право да изберат средствата, с които да осигурят правна защита на семействата от един и същи пол.

В решението от 2021 г. по отношение на Русия и в това от днес за България се казва, че правната рамка за еднополовите двойки трябва да е такава, че „да позволява на хората от един и същи пол да се възползват от адекватното признание и защита на техните семейни взаимоотношения“.

„Съдът отбелязва, че настоящият случай не се отнася до някакви „допълнителни“ специфични права (така определени като противоположни на основните права), евентуално произтичащи от такъв съюз, които могат да бъдат предмет на противоречия поради чувствителния им характер: по този въпрос Съдът вече е постановил, че държавите се ползват с известна свобода на преценка по отношение на точния статут, предоставен от средствата за признаване, и правата и задълженията, свързани с такъв съюз или регистрирано партньорство. Напротив, настоящият случай засяга само общата необходимост от правно признаване и базисна защита на жалбоподателите като партньори от един и същи пол“, посочва ЕСПЧ в решението си за двете българки.

И обяснява, че официално признатата форма на съжителство, различна от брака, има стойност сама по себе си за еднополовите двойки, независимо от правните последици, широки или ограничени, които поражда. „Освен съществената нужда от официално признаване, еднополовата двойка, подобно на хетеросексуалната двойка, има и „обикновени нужди“ от защита. Признаването на двойката не може да бъде отделено от нейната защита. Съдът неколкократно е заявявал, че хомосексуалните двойки са в ситуация, сравнима с тази на хетеросексуалните двойки, що се отнася до нуждата им от официално признаване и защита на връзката им“, пише съдът.

Съдът в Страсбург изтъква, че има ясна и трайна тенденция за правно признаване на еднополовите двойки сред страните, присъединили се към конвенцията – 30 от тях предоставят възможност за законно признаване на еднополови двойки, 18 разрешават брак на лица от същия пол, 12 са въвели алтернативни форми на признаване на брака.

87
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ЮРИСТ
ЮРИСТ
07 септември 2023 14:22
Гост

Като тези две Българки са сключили брак във Великобритания да си Живеят във Великобритания. България не е задължена да си сменя Законодателството заради тези две Българки!!!???. НЯКОИ „ЛЮДЕ“ СТАНАХА ПРЕКАЛЕННО АРОГАНТНИ.

Стас
Стас
07 септември 2023 10:44
Гост

За нищо такова не е задължена България! Никой нищо нормално и естествено не им е забранил на еднополовите двойки. Както не е забранено съжителството на тройки, четворки, в колективни бардаци, с животни и т.н. Това, че подобно съжителство не може да се счита за брак и подобни не могат да осиновяват заедно деца е нещо правилно и нормално, прието и прилагано в законодателството ни от години, в съответствие с вижданията за морал на обществото. И никое соросоидно гето не може да ни задължи да променим морала си точно по този повод в съответствие с друга тотална липса на такъв. Унищожението… Покажи целия коментар »

Нели
Нели
07 септември 2023 11:14
Гост

Добре, разбрахме. Почнахте да се повтаряте – додеяхте ни! Организирайте „антиЕСПЧ“ референдум (такъв не може, но вие на всичко сте способни) – щом искате да приключваме със Съвета на Европа, като една източна… страна.

Re:
Re:
08 септември 2023 21:12
Гост

За Карлуково си! Разбира се, че Русия е нормална, за разлика от теб и спонсорите ти!!!

Анонимен
Анонимен
06 септември 2023 22:53
Гост

Защо да сме здължени! Това е въпрос на държавна политика, а право на избор на съответния индивид е къде да живее, съответно – да сключва брак, да ражда, да осиновява деца и т.н. След като на двате не им харесва държавната уредба на еднополовите бракове в България, да живият там, където зачитат тези свещени очевидно само за тях права. Толкова е просто, защо за две лисбийски, трябва да се пишат закони!

Анонимен
Анонимен
06 септември 2023 23:21
Гост

На тези въпроси е отговорено в Решението на ЕСПЧ – прочетохте ли го?

Чистач в мол
Чистач в мол
07 септември 2023 7:12
Гост

Отговорено е от Чистач в мол 06 септември 2023 12:58 и няма да бъде приповтаряно мнението. Апропо-вече и в статии се приповтаря мнението ми-това решение не води до задължение за промяна в законите. Тоест се оказа,че не греша…. Ето и друго мнение, написано след моето- https://trud.bg/съдийският-активизъм-на-страсбург-не-променя-нашата-конституция/ Решението на Страсбург по индивидуален казус по никакъв начин не задължава държавата да променя законите си. Това е най-многото препоръка. Имвнно по посочения аргумент съдът в страсбург е съд на международна организация-Съвет на Европа-към която държавите на са прехвърляли суверинитет, нито има свой вътрешен правопорядък. Груба грешка е сравняване на решение от Страсбург, с… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 септември 2023 9:04
Гост

„Чистачът в мола“ какво ни казва, а и цитираният от него доктор (ако не е той самият)? – „Няма проблем държавата ни да бъде осъждана перманентно, но ние ще се инатим“. Че и по тази „сериозна“ юридическа логика ние можем да не изпълним Решение на СЕС (нали то било задължително за разлика от това на ЕСПЧ?), но тогава ще последват индиректни санкции, вкл. спиране на финансирането или ограничаване на права в съюза. Това ли искат да ни кажат (неразбирането на стандартите на ЕСПЧ е огромен проблем). А и нещо „незначително“ – СЕС прилага стандартите, установени от Конвенцията и ЕСПЧ. Но… Покажи целия коментар »

Незнайко
Незнайко
07 септември 2023 9:50
Гост

Все пак да вземем да прочетем и по какъв начин сме подписали Конвенцията колега Анонимен. Няма примат над Конституцията и в този случай не говорим за пряко приложение, за да има задължителност. Отделно е въпрос на държавно устройство и суверинетет правния регламент в тази сфера и никой отвън няма право да ги определя и не следва да се допуска продължаващите опити за налагане на правен ред от различни външни субекти. Създаване на правна рамка за нещо, което е противоконституционно е нонсенс.

Анонимен
Анонимен
07 септември 2023 10:03
Гост

Ратифицирана е и обнародвана в ДВ, бр. 66/1992 г. Не нежно да се обяснява дали е част от вътрешното ни право.

Рублофил
Рублофил
06 септември 2023 19:43
Гост

Колеги тролове и русороби, нека всички дружно да напуснем потъваищия кораб ЕС и да имигрираме в последните останали райски кътчета на света – Русия, Еритрея или Северна Корея!

Анонимен
Анонимен
06 септември 2023 20:02
Гост

Прав ви път

уеиш
уеиш
07 септември 2023 10:48
Гост

Безинтересен и изтъркан трол.
Елементарен платен писач.
Поредният, който бърка ЕС и СЕС със СЕ и ЕСПЧ, но пише опорките на бай си Сорос ни в клин, ни в ръкав.
Излагацията ви, платени неграмотни коментатори всеки път е голяма.

Анонимен
Анонимен
06 септември 2023 13:30
Гост

Неолиберализъм, джендър идеологията и екологизмът са трите стълба на новият тоталитаризъм. От сега е ясно, че тази глупост ще свърши като фашизма и комунизма – на бунището на историята.

Анонимен
Анонимен
06 септември 2023 15:53
Гост

Поредните прокремълски глупости. Браво – пробиха и във форума на този сайт.

уеиш
уеиш
07 септември 2023 10:49
Гост

Както всеки друг неморален и краен експеримент с човечеството – това е поредният такъв, който ще свърши на боклука, където му е мястото.

Чистач в мол
Чистач в мол
06 септември 2023 12:58
Гост

България не е задължена нищо да създава. Решението на Страсбург не е източник на правото, Страсбург не е господар, не е носител на суверинитет, Съветът на Европа не е Европейски Съюз-тоест Съветът на Европа е една обикновена международна организация, и за разлика от ЕС няма собствен правопорядък. България не е делегирала суверинитет на Съвета на европа, а на Европейския съюз, а ЕС не е разглеждал темата. Съдът в Страсбург не е горна камара, и не е по-по-най от суверена-българския народ,че да казва как да бъде управляван, и какви промени в законодателството да се правят. Такива промени могат да се правят… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
06 септември 2023 13:03
Гост

Дълго е, трудно четимо, но затова невярно. Да не навлизаме в детайли, ще зададам един риторичен въпрос: „Защо Решение на ЕСПЧ, с което се обявява, че българският съд е нарушил ЕКЗПЧ, е основание за отмяна на влязло в сила решение?“ Според Вас това „намеса в суверенната власт на България ли е“ или точно прилагане на националния закон?!

Анонимен
Анонимен
06 септември 2023 13:07
Гост

Щото тестът в ГПК е противоконституционен-има редица други организации, със собствени съдилища, но актове на тези съдилища не са основание за отмяна на влязло в сила решение-не е записано в закона. Като ни позволят господарите индивидуална жалба до КС,ако ни позволят, може да се пробваш да го оспориш този текст.

В добавка-има силно субективен критерии коя жалба се допуска до гледане по същество в Страсбург, и коя жалба е отсвирвана.

Анонимен
Анонимен
06 септември 2023 13:09
Гост

текстът

Анонимен
Анонимен
06 септември 2023 13:10
Гост

Да разбирам ли, че и КРБ не трябва да се прилага?! Имаше една разпоредба за някакъв примат или и тя е „противоконституционна“?!

до неанонимната
до неанонимната
06 септември 2023 13:13
Гост

И къде в ЕКПЧ пише,че Страсбург може да налага промени във вътрешното право?

Анонимен
Анонимен
06 септември 2023 13:18
Гост

Вече като за студент – когато ЕСПЧ установи, че приложенапт национален съд правна норма противоречи на ЕКПЧ, тя следва да бъде отменена илиизменена. Когато Неда предоставени гаранции за обществени отношения, които не са уредени отнационалниязаконодател, трябва да има позитивна уредба. Това се наричат „стандарти, установени от ЕКЗПЧ“ и ВСИЧКИ държави членки трябва да ги прилагат. Други въпроси?!

до 06 септември 2023 13:18
до 06 септември 2023 13:18
06 септември 2023 14:52
Гост

Абе ти да не си учила в УНСС?

Анонимен
Анонимен
06 септември 2023 15:32
Гост

Защо с този сексизъм, г-н „мачо“? Как разбра дали съм „тя“. Но тъй като това издава липсва на толерантност (подценяване на жените), да попитам, г-н „мачо“, „Вие“ биете ли съпругата си?! Нетолерантните напуснаха Съвета на Европа, България – не! Ето, при такива „невинни“ въпросчета трябва да се намесва модератор. Но комай той отново е „на море“.

Стас
Стас
07 септември 2023 10:52
Гост

Изясни си точно за какъв „някакъв примат“ става въпрос, обаче.

уеиш
уеиш
07 септември 2023 10:51
Гост

Очевидно ти е трудно да го прочетеш, а да го разбереш – още повече.
Текстът на ГПК е също източник на нарушение на държавния суверенитет и КРБ. Приет като много други под диктата на новите господари. ЕСПЧ не е институция, която може да налага прпомяна в нечие държавно законодателство. Този „съд“ отдавна се занимава не с право, а с политика.

Анонимен
Анонимен
06 септември 2023 12:00
Гост

Някои не са прочели заглавието. Апропо, в този сайт позволена ли е пропагандата, той правен ли е? Има ли някой, който да следи да не се разпространява пропаганда, а да се обосновават правни тези с юридически аргументи? Трябва ли този форум да се превръща в онзи – на вече закрития „Правен свят“? Или и тази Редакция ще загуби доверието на истинските юристи, а и научния си статут.

Анонимен
Анонимен
06 септември 2023 12:44
Гост

Апропо-юрист е Венелин Ганев, юрист е Живко Сталев, юрист е Венелин Ганев. Ти си най-многото блестящ йорис, вероятно и от далечния изток . При ниското ниво в юридическите факултети-видяха се печалните резултати на адвокатите на изпита за съдии по вписванията-90 процента двойки и тройки, видя се как се става прокурор-през 2006 и през 2015, и видя се по осемте джуджета,че не законът, а ДМС мотивира да действа прокуратура, видя се как се става съдия-визирам мерзкия конкурс за административни съдии от 2021 г трудно по нашите ширини ще бъдат намерени повече от стотина юристи. Виж-йористи-бол-десетки хиляди са. Та на кой му… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
06 септември 2023 12:52
Гост

И за тези агресивни и необосновани (без аргументи) коментари говоря. С нищо непредизвикана агресия. От кога форумът на „Правен свят“ се е преместил тук?!

отговор
отговор
06 септември 2023 12:59
Гост

От момента , в който го затвориха, целия тролетариат, лидиран от теб е тук.

Анонимен
Анонимен
06 септември 2023 13:07
Гост

„Тролетариат“ – какво е това?! Нещо като „соросоид“ ли или като подчинен на „колониалната“ власт?! Това част от любимитеизмишльотини на обвиняемия диктатор в Страсбург ли са?!

Анонимен
Анонимен
06 септември 2023 13:11
Гост

Абе при теб е тотална галимация. Въпросното лице е обвиняемо в Хага. В Страсбург няма обвиняеми- Ма при теб е голяма мешавица -бъркаш Хага, Люксембург и Страсбург. Ти да не идваш от някой пограничен регион,че такава мешавица в главата ти?

Анонимен
Анонимен
06 септември 2023 13:22
Гост

Да, в Хага е, разбира се – защото говорихме за ЕСПЧ. Браво – точка за Вас. Аплаузи – вече ще спите спокойно. Не разбрах обаче какво е „тролетариат“?!

Анонимен
Анонимен
06 септември 2023 12:44
Гост

Статията е добре написана като за юристи. Пропагандата може да се види единствено в коментарите на русоробите-рублофили, които срещу жълти копейки се опитват да ни убедят, че в калната сибирска кочина е по-добре, отколкото в ЕС.

Анонимен
Анонимен
06 септември 2023 13:13
Гост

Именно за форума говоря – има ли модератор да възпре прокремълската пропаганда. Правенли е този сайт, за да допуска пропаганда?

Анонимен
Анонимен
07 септември 2023 10:56
Гост

Защо само „прокремълската пропаганда“?
Такава изобщо няма. Тук никой и дума не е писал в подобна посока.
Но виж – платената пропаганда на новия ни колонизатор и управляваните чрез посолството му тукашни клоуни и тролският им слугинаж, списващ из нета, който паразитираше до скоро в онзи вече затворен не-правен сайт, прехвърлил се тук, е налице и вони, та се не трае.

За протокола
За протокола
05 септември 2023 23:11
Гост

Съвет на ЕС, ЕС, всичко е едно и също. Американска креатура и агентура!

Това е безобразие. Ако искаме въобще повече да има България и българи – трябва да излизаме от Гей клуба! Има алтернатива.

Слънцето винаги изгрява от Изток, са казали римляните.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 23:31
Гост

Троле, отново глупости. Лека нощ!

А за Б
А за Б
06 септември 2023 0:44
Гост

Тролът пише – тролове?!

Какво ли не правят 💸? На А за Б.

незапознат
незапознат
06 септември 2023 7:58
Гост

Абе вие двамата трола що не отидете на мотел църна маца до околовръсното-да освободите заедно напрежението?

некои съображения
некои съображения
06 септември 2023 7:57
Гост

За протокола-ама бъркаш. ЕСПЧ е съд на международната организация Съвет на европа, което няма нищо общо с европейския съюз. Този съдебен акт няма нищо общо с Европейския съюз, и за сведение само-има държави,членуващи в Съвета на европа, които не членуват в европейския съюз. –––––––––––––––––– Апропо-този съд каза,че насилствената промяна на имена на рускоговорящи в Латвия НЕ Е НЕЗАКОННА! В Латвия има процес на насилствена смяна на руските имена с латвийски-това се случва в момента, в държава от ЕС. линк : https://lenta.ru/news/2016/03/14/mirons/ ЛИЦЕ, ОТ РУСКИ ПРОИЗХОД С ИМЕТО Miron Antonov Е ВЪЗРОДЕН, СЪОБРАЗНО ЛАТВИЙСКАТА ИМЕННА ТРАДИЦИЯ, И ИМЕТО МУ Е НАСИЛСТВЕНО… Покажи целия коментар »

само отбелязвам
само отбелязвам
05 септември 2023 23:00
Гост

Крайно време е да напуснем тази вакханалия ЕС!

И без това бъдещето принадлежи на Изтока. БРИКС.

Живее не в американския, а в китайския век!!!

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 23:32
Гост

Маргинално, а и елементарно. С една дума – глупаво.

Умник
Умник
06 септември 2023 0:47
Гост

С вашата изключителност е много умно, нали?

Чемодан, вокзал, Донбас!
Чемодан, вокзал, Донбас!
06 септември 2023 12:48
Гост

Крайно време е всички български путлерасти дружно да отидат да помогнат на орките на фронта, които воюват срещу болници и училища в Украйна. И да ни освободят от присъствието си.

Анонимен
Анонимен
07 септември 2023 11:02
Гост

„Чемодан, вокзал, Донбас!“, Не те знам защо и към кого се обръщаш с тази изтъркана глупост, ако щеш и за Канада с вредния Киро политай на Ф-16ката, но тук никой не пише нито за Русия, нито за Путин. Това, че теб и останалия платен тролаж ви тресе параноя, нас, нормалните хора, не ни касае. Рано или късно ще си получите заслуженото. И господарите ви от „посолството“ няма да ви помогнат, понеже и те не се вълнуват от такива като вас. Тях ги интересуват само личните им интереси. Тук е България и ние искаме защита на нашия български, не американски, не… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 18:40
Гост

Динко отиде да помага в Царево.
https://telegraph.bg/svetski/novini/s-goliamo-syrce-dinko-se-vtruna-da-pomaga-v-carevo-iambolskiiat-barovec-vpregna-tezhka-tehnika-prikani-i-drugi-da-se-vkliuchat.-majkata-na-suzanita-predlaga-podslon-snimkavideo-388677

Колко от критикуващите Динко пътувате към Царево да помагате?

Страшна логика...
Страшна логика...
06 септември 2023 12:49
Гост

Сигурно поне половината затворници в България, ако ги пуснат, биха отишли да помагат. Това би ли ги направило непрестъпници?

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 18:33
Гост

Кага ще напуснем клоаката?
Тоя потъващ кораб окончателно ще ни издави.

Всички путлерасти вън!
Всички путлерасти вън!
06 септември 2023 12:52
Гост

Около 1 милион „умни и красиви“ руснаци с висше образование вече напуснаха клоаката РФ от началото на войната. За пиещите лосион за вана колхозници на фронта има още черни чували. Вие може да си изберете в клоаката ли да отидете или на фронта, щом ЕС не ви харесва.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 септември 2023 14:38
Гост

ОФФ,тези прекалявт- имам чувството , че съдиите там са сложени само с една единствена цел и тя е да пробутат неолибералната доктрина на едни леви зелени елити и странно защо са безразлични към значително по-належащи проблеми у нас, свързани с бавното прависъдие и недостатъците в уредбата на престъпленията във виртуалното пространство, ало-измамницуе, пияните и дрогирани шофьори и т.н.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 14:41
Гост

Как без „проскубаите мисли“, дори малко са закъснели. И от кога ЕСПЧ трябва да решава проблеми, свързани НЕПОСРЕДСТВЕНО с българското разследване – за установяване на престъпления. Ако е бавно или не е обективно, и пълно, и всестранно – тогава може!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 септември 2023 14:54
Гост

Радвам се, че търсите под вола теле, защото всяка критика е добре дошла, дори и тези, която не е съвсем основателна – не съм написал „бавно правосъдие“ случайно, а за наказанията компетентността е досежно тяхната пропорционалност, така че ако си поставят за цел винаги ще намерят начин да ни принудят да се „демократизираме“ по техен модел.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 15:04
Гост

„По техния модел“ – този антагонизъм между „Тях“ и „Нас“ е неясен. Ние не сме ли сме член на Съвета на Европа?! Мисля, че България за разлика от РФ е член. Ако искате да не е – още един референдум да организирате (не само за „антиеврото“ и за „антидгендаризма“). Докато сме член на Съвета на Европа, ЕСПЧ „демократизира“ по „нашия модел“. Това не е „теле под вол“, а простичката истина.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 септември 2023 15:20
Гост

Политизирате казуса предадени много, добре че редакторите са напомнили за решението срещу РФ, че иначе аргументите за „нас“ – добрите сили и райската градина, и „тях“- лошите орки и варварите в джунглата , можеше да Ви убегнат. Да ние сме част от Съвета на Европа и точно затова трябва да им „държим сметка“ как и за какво се произнасят, и да не позволяваме да превишават правомощията си както се опитва да прави СЕС, а не да ни се спускат елитарни решения в модернистичен дух, който има за предназначение (самоцелно) еманципиране от „ретроградните, консервативни общества“ равносилни в главите на някои на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 15:52
Гост

Извод – добре е, че „проскубаните мисли“ никога няма да бъдат част от мотивите ни на СЕС, ни на ЕСПЧ. България ще бъде част от демократичните и модерни общества. Няма смисъл повече да се добавя.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 септември 2023 16:07
Гост

Никога не казвайте никога, в живота няма абсолютност на процесите, колелото на историята се върти независимо от желанията на този или онзи и най-честата причина за разпада на едно общество е самовлюбеността и лъжливата представа за собственото му величие и изключителност. Тая работа с еднополовите щуротии и всеобхватна регулация и изравняване на хората в личния им живот, са били част от политическата доктрина на Ленин и Троцки по обективни причини, но те се подвеждат с икономическите идеологеми и така обричат концепцията за нов световен ред и комунистически интернационал на провал. П.С. Никак не в добре да се блазните от мисълта,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 17:03
Гост

Мислих, че приключихме… Никой е новият Сталин, или пък новия Хитлер. И тези исторически „реалии“ са както извън темата, такси не са релевантни. ЕС е Обидинена да първи път в историята си ДОБРОВОЛНО (но това също няма значение за Вас), а и след ВСВ се изгради един демократичен политически и военен отбранителен съюз, в който ние сме член, т.е. той е НАШ. Но каквото това, бихте казали (там за колелото и историята – част коминтерновската идеология), важното е пропагандата, че ние сме нещо различно от Съвета на Европа, ЕС и НАТО. Ако не сте пропагандатор, сте се поддал на тази… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 септември 2023 18:54
Гост

Съюзът е НАШ доколкото имаме изгода от него и гласът ни се чува с някакъв реален ефект, а иначе да стоим за красота там и да си мълчим от страх, че „лошите батковци ще ни се скарат“ и „навън ни чака беднотия“ е не само наивно, но и плашещо трагично за едина суверена нация, която за разлика от политиците си, би трябвало да има поне малко самоуважение. Обединенията продължават доколкото предоставят условия за икономическа стабилност и перспектива за по-добър живот, което пък зависи от начина на управлението им и вземането на решения, всичко останало е политическа пропаганда и остарели клишета.… Покажи целия коментар »

Споко
Споко
05 септември 2023 14:38
Гост

Решението няма никакъв смисъл и полза. Всичко си остава въпрос на уредба в България. A тя е такава, каквато е – вкл. с решенията на КС и ВКС. Така че – намалете емоциите.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 септември 2023 14:57
Гост

Проблемът е, че може да използват това решение с пооитически цели и като поредното оправдание да не ни пуснат в Шенген или дори да отрежат някоя друга програма за финансиране от ЕС.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 14:24
Гост

Както изяснявахме преди няколко години, Решението на КС за „биологичния характер на пола“ ще е „удар в празното пространство“ и никой няма да го зачита. По същия начин ще има „обвързваща“ сила и ТР на ВКС за „промяна на пола“ (с множество особени мнения). И това е правилно – не е допустимо България да не урежда правата на родители и да защитава правата на децата, родени по време на брака („семейната връзка“) между еднополови. И за да противопоставя довод на тезата, че щом биологически има два пола, не е допустимо да се сключва „брачен съюз“ между еднополови, да попитам (риторично):… Покажи целия коментар »

Диан
Диан
05 септември 2023 19:34
Гост

И какво е правото да детето? Има си една майка, тази която го е родила, това му е правото.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
05 септември 2023 13:57
Гост

ЕСПЧ само такива жалби уважава -ако е нещо за нормални хора,бъдете сигурни че няма да ви обърне внимание

Адвокат с име
Адвокат с име
05 септември 2023 13:35
Гост

Все пак не трябва да се поощрява и да се насърчава, не е нещо – голям подвиг. Все пак има случаи – в които си имат съответното оправдание или един вид – логика.

Иначе е – произвол спрямо личността, да им се пречи да имат правен статут, напомня на хайките срещу хомосексуалисти. Въпреки това – едва ли е пример за подражание, но всеки избира – ако има избор.

Правен ентусиаст
Правен ентусиаст
05 септември 2023 13:13
Гост

Съдът в Страсбург може да си дрънка каквито иска, но ще е хубаво преди това да се запознае с Решение №15/2021 на КС относно разбирането му за понятието „пол“, с чл. 46, ал. 1 КРБ и с йерархичната структура на нормативните актове.

Гери
Гери
05 септември 2023 13:04
Гост

Явно нашият съд не е наясно с решението по делото „Федотова и други срещу Русия“.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 13:04
Гост

Хааа имаме претенци към Северна Македония да впише българите в конституцията им за да се спазват техните права, но самата България не признава сърбите в България, както и ЛГБТ общноста. Ами ако в Северна Македония има гейове, които се самоопределят за българи? Тях да не ги ли вписваме в конституцията им? Нещастна държава, скопена и агонизираща!

Кукуригу
Кукуригу
05 септември 2023 15:04
Гост

Кои са тия сърби в България? Къде живеят?

Пиелевска
Пиелевска
05 септември 2023 13:02
Гост

Обратни има от появата на човека. През вековете има много свидетелства за такива случай на гей секс в древни Египет, Атина, Спарта, Троя, после в Рим и империята. Та чак до наши дни. Може би и Леонардо да Винчи е бил гей. Ако оставим марулите в България и Азия да разсъждават и решават съдбините на тези хора, то днес нямаше да има нищо оставено от Леонардо да Винчи, защото щеше в ранна възраст да е убит с камъни на площада във Флоренция, примерно! Мислете малко!

Кънчев
Кънчев
05 септември 2023 13:00
Гост

Ами дано ни нашият яко глоби. Аз съм супер против това да се дескриминират хората заради тяхната сексуална ориентация.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 12:59
Гост

Сега про путинските глупости ще се изливат с литри и ще ни обясняват как Европа ни заставя да почитаме гейовете, а ако сме при Путин няма да има такова нещо. А защо Европа искала да почивате гейовете и да ги признаваме за хора? За да се развращават децата ни, да стават и те обратни и да нямат те деца на свой ред. Така щяла България да се претопи и да се насели от същите тия западняци, които ни налагат да почитаме обратните. В тая конспиративна теория могат да вярват само хора с мозъчна активност на претърпял масивен инсулт. Истинат е,… Покажи целия коментар »

Ало
Ало
05 септември 2023 23:18
Гост

Сестро!

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 12:55
Гост

Тук накрая ще остане наглия силовак, който е пуснал корем, като бидон за кисело зеле, псува и бие майки с децата им в колата на улицата, защото ги били засекли, режат си приятелките и всичко това се има за нормално поведение. Ще останат същите тия с малки чурки и еректална дисфункция, които обаче ако им падне поредната проста чалгарка от Планета твърдят, че ще я съсипят от любов. Нормалните хора, сред тях и уни и образовани гейове и лезбойки, а и не само, ще се махат и махат. Аз лично вече разбирам напускащите страната. Преди гдини ни говореха, че това… Покажи целия коментар »

Хари
Хари
05 септември 2023 12:54
Гост

Отново ЕС трябва да ни дават напътствия.

Асен
Асен
05 септември 2023 12:56
Гост

Толкова си можем. А и в това отношение нашите законодатели са доста тесногръди.

поправка
поправка
05 септември 2023 13:45
Гост

Ами не е ЕС. Макар по същество да няма значение откъде идва това напътствие.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 18:38
Гост

Отново неграмотници правят смешна политика, без да правят елементарна разлика между СЕС и ЕСПЧ.
Обаче пишат в биш правен и настоящ жълт форум.

Неанонимен
Неанонимен
05 септември 2023 23:05
Гост

Реално няма. Наистина.

Лидиева
Лидиева
05 септември 2023 12:52
Гост

Както разсъждават много хора на улицата, така разсъждават и тия, от които зависи хомосексуалистите да имат права в съда.

Рики
Рики
05 септември 2023 13:05
Гост

Дори тези на улицат са по-широко скроени.

Моравеев
Моравеев
05 септември 2023 12:51
Гост

Вижте какво ще ви кажа. Чувал съм как хора и в малкия град и в големия такъв се радваха и приветстваха нечовешкото отношение на един африкански президент или диктатор, не съм сигурен. Той решил да не убиват двойка гейове, а да ги затвори в затвора и да ги пусне, когато единия от тях роди дете. С това показва, че тези хора не може да съществуват, но се прави на „демократ“. Което си е чиста проба унижение за тях, а в същото време е тотално незачитане на правата им. Но родния бай Ганьо се радва на това поведение на президента/диктатор. Та… Покажи целия коментар »

Белонгирска
Белонгирска
05 септември 2023 12:48
Гост

Еднополовите двойки нямат права, а могат да са далеч по-уважавани. Да не кажа, че са и далеч по-добри родители от някои хетеросексуални двойки или както ги нарича руската пропаганда „традиционо християнско семейство“.

Кирилова
Кирилова
05 септември 2023 12:47
Гост

Ние сме една джунгла в Европа. Тук мисленето е анадолско, а руската дезинформация и тролщина съвсем скапват и малкото останал мозък у някои хора.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2023 12:46
Гост

Не само защото съдът в Страсбург така казва. Би следвало да е така и от чисто човешка глдна точка. Само ако си тесногръд и затворен в собствените си схващания, не искаш да разшириш мирогледа си, може да искаш да няма ЛГБТ хора. Такива има от най-древни времена, но днешния ганьо не ги харесва и иска да не се говори за тях. Видиш ли щели да разратят децата. Повярвайте ми, от опит го казвам, няма как да станеш гей или лезбийка с гледане на такива.

Re:
Re:
05 септември 2023 23:07
Гост

Оди се пери! Гей по душа си ти.

И иуда. Без род и Родина.