Съдиите от Върховния административен съд започват да заседават зад паравани. Това съобщиха от ВАС, където от 21 април се възобновяват някои открити заседания.

Очаква се да бъдат разгледани над 400 дела, които попадат в приложение към чл. 3, т. 1 от закона за извънредното положение. Останалите производства, които са били насрочени за разглеждане в периода на извънредното положение ще бъдат разгледани до 31 юли т.г.

Председателят на ВАС Георги Чолаков е издал серия от заповеди във връзка с изискването на закона и решенията на Съдийската колегия. Разглеждането на делата ще стане при стриктно спазване на мерките срещу разпространението на коронавируса.

От съда обясняват, че достъпът на външни лица до сградата на ВАС е строго ограничен. В съдебните зали ще могат да присъстват само хората, призовани по образуваните и насрочени за разглеждане през съответния ден дела и техните процесуални представители.

Влизането в сградата ще се осъществява след дезинфекция и измерване на телесната температура, като ще се допускат само хора с под 38 градуса, с предпазни маски и ръкавици.

Призованите по делата хора трябва да се явят в съда 30 минути преди обявения час на заседанието, като номерата и часовете на делата за деня ще се обявяват на входа на ВАС. График на делата, насрочени за разглеждане в открито заседание, се публикува най-късно до четвъртък на седмицата, предхождаща датата на заседанието, на сайта на ВАС.

В трите съдебни зали съдът и страните ще са зад прозрачни паравани. След всяко заседание на съответния съдебен състав, задължително ще се извършва дезинфекция на залите.

Всякакви справки по насрочените дела и извършването на административни услуги ще се извършва след предварително искане на телефонен номер 029404337, факс 029404132, на мейла edocuments@sac.justice.bg, или на адреса на съда чрез пощенска или куриерска услуга.

От 13 април ВАС възобновява образуването и администрирането на делата. Разпорежданията на председателите на отделения ще бъдат публикувани на интернет страницата на ВАС, но ще бъдат връчвани на страните след края на извънредното положение. Съобщения ще се връчвани единствено по делата, които попадат в приложното поле на извънредния закон. А останалите – след края на извънредното положение.

От 13 април ще бъдат обявявани и публикувани на сайта на съда изготвените и подписани вече съдебни актове. Съобщения до страните за подлежащите на обжалване актове, за времето на извънредното положение, ще се изпращат само по делата по чл. 3, т. 1 от закона, а останалите – ще бъдат съобщавани на страните след края на извънредното положение.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
12 април 2020 18:11
Гост

Правилно решение. Написал съм 30 решения, но нямаме достъп до сградата, за да се обявяват актовете. 🤗

Илейн
Илейн
12 април 2020 10:56
Гост

А, АССГ /както и другите съдилища/дали от 13 април ще започне да качва на интернет страницата си изготвените съдебни актове,както ВАС. Мисля , че би могло да се качат на сайта гототе решения, а съобщенията до страните да бъдат връчени след края на извънредното положение.

teach
teach
13 април 2020 16:12
Гост

Да, качват се решенията, като се има предвид графикът за дежурствата на съдиите. Който има достъп до сградата в дните на дежурства, няма проблем да си обяви решението. Аз съм от съд в провинцията и днес направих точно това, в първия възможен момент, тъй като смятам, че това можеше да се предвиди още в самото начало. Проблемът е при тройните състави и подписването на решенията от всички съдии, но зависи от организацията на всеки съд.

Унуфрий
Унуфрий
11 април 2020 14:31
Гост

Можело значи. Същото могат да сторят и останалите съдилища, на които спешно трябва да се възобнови дейността. Отмяна на извънредното положение тази година едва ли ще има, поради което просто трябва всички да се нагодим да работим при нови условия. Освен паравани в съд. зали, такива са нужни и в деловодствата, а съд. персонал спешно трябва да бъде оборудван с всички предпазни средства – маски, ръкавици, очила, а най-добре шлемове. Щом продавачите на пазарите вече ползват шлемове, значи всеки може да ползва такъв, а те защитават повече и от маска и очила. Скоро ще дойде и другата пролет и ще… Покажи целия коментар »

advokat
advokat
12 април 2020 7:40
Гост

Хубаво е като изказване – но е младежки – кризата е временна, съдът и без това не е място за забавления – на справки се ходи – само в определен ден от седмицата, общува се културно със служителите – не се дразни с цигари „Марлборо“, „Тик-так“, младите юристи ме дразните – лесна плячка сте ми – чудя се какво да правя.

Анонимен
Анонимен
12 април 2020 13:07
Гост

Не виждам кое му е младежкото, а по-скоро е ужасяващата реалност – този вирус ще го има и наесен, и след 1 година и след 10 години. Просто трябда да се научим да живеем с него, така както с грипа. Има вече десетки заразени медици и полицаи, но никой не си помисля да затваря болници и да разпуска полицията. Ако съдът може да се разпусне заради вирус, значи верно сме полицейска държава – полицията да е по-важна от съда. А и нали ВАС започва да работи, а там доколкото знам хората не са в младежка възраст май…

Горки
Горки
12 април 2020 18:13
Гост

И според мен вирусът няма да си отиде утре или след месец и трябва да се нагодим към него . Постоянно слушаме рев от страна на лекарите и управляващите , че „ще стане страшно“. И какво направихме досега освен че ликвидираме икономиката и оставяме все повече хора без работа ? Намират ли се нови лекари и сестри ? Купува ли се техника ? Въобще подготвяме ли се за „ада“ , в който според Бойко отиваме ? Или чакаме чудо ?

LSSAH
LSSAH
12 април 2020 21:48
Гост

Да отменя извънредното положение и да тръгва икономиката. Ще има жертви, но ще са по-малко от тези, които ще умрат от глад. Не се издържа вече.

7878
7878
11 април 2020 11:44
Гост

А как ще си подават книжата? Или само ще ги показват на стъклото 🙂

Дан
Дан
11 април 2020 12:40
Гост

Няма да се подава нищо! Има забрана за фактически установявания в касацията, пис. защити, списъци с разноски или нещо др. ще се изпращат преди заседание! Успешна работа и бъдете здрави 🙂

Илейн
Илейн
12 април 2020 11:23
Гост

Вероятно през отвор на паравана.

Keep
Keep
11 април 2020 11:42
Гост

Осигурени ли са за останалите съдилища паравани? Или поне от прозрачните шлемове да раздадат на съдиите, които са принудени да заседават, защото ВАС може да си позволи параван, но много нямат такава възможност.

евалла
евалла
11 април 2020 11:45
Гост

Всеки председател прави каквото може, явно. Чолаков както винаги действа с мисъл и грижа за хората си, за което евалла!

Илейн
Илейн
12 април 2020 11:26
Гост

Защо да нямат?

123
123
11 април 2020 11:35
Гост

А на Темида маската ще я свалят ли малко по-надолу?

J&K
J&K
11 април 2020 11:33
Гост

Ама как под 38 градуса, те повечето болни са с от 37 до 38? Какъв е смисълът?

първан
първан
11 април 2020 11:32
Гост

Правосъдие зад параван. Бая бъзик ще отнесат, не че не разбирам 🙂

Чичко
Чичко
11 април 2020 11:31
Гост

Темида освен сляпа ще е и скрита.

Fredy
Fredy
11 април 2020 11:34
Гост

Eeee, айде сега, прозрачни са.

Киро
Киро
11 април 2020 11:30
Гост

Значи може и голи да са зад паравана 🙂

SIxtoR.
SIxtoR.
11 април 2020 11:49
Гост

Ами като не лъсва истината, ще е друго.