Константин Сулев от Специализираната прокуратура е окончателно оправдан по делото за кражба на ток и сводничество.

Това реши Върховният касационен съд (ВКС), след като прие, че протестът на прокуратурата е неоснователен и остави в сила решението на Софийския апелативен съд.

Прокурор Сулев беше обвинен, че през есента на 2015 г. е купил апартамент в столичния кв. „Манастирски ливади“, където живеел с приятелката си и двете им деца. Прокуратурата твърдеше, че Сулев и неустановен по делото човек монтирали на електромера на прокурора допълнителен елемент, който успявал да намали месечните показатели за ток с над 80% и Сулев плащал занижени сметки повече от година и три месеца. Проблем пред доказване на обвинението се оказаха пропуски в събирането на доказателствата, както и ненадеждният основен свидетел срещу подсъдимия – Евгени Хавальов.

В решението на ВКС се казва дори, че други доказателства, освен показанията на този свидетел, не са събрани.

„Всъщност единствените фактически данни за това подсъдимият Сулев да е възложил на неустановено лице, притежаващо специални технически умения, да извърши манипулация на електромера с цел отчитане на по-малко от потребената електрическа енергия, се съдържат в показанията на свидетеля Евгени Хавальов. Тяхното лишаване от доверие е убедително аргументирано и не са налице никакви други доказателства за авторството на деянието“, пишат върховните съдии.

В хода на делото стана ясно, че всъщност в кооперацията имало два манипулирани електромера, като другият е на един от домоуправителите. Кога е станало това обаче, кой го е извършил, по едно и също време ли и дали авторът е един и същ човек, по делото не беше установено.

В същото време, съдилищата признават, че свидетелят Хавальов лично е видял монтираните елементи на електромера на Сулев. Думите му обаче не помогнаха за разкриване на истината, тъй като е отказал да бъде разпитан в хода на делото, защото се страхувал от подсъдимия. Хавальов свидетелствал само пред разследващите, а съдия Величка Маринкова от градския съд беше отбелязала, че показанията му станали много по-детайлни след извършения оглед на елтаблото от разследващите. По време на разпита му той е бил в ареста по обвинение, че е организирал група, занимаваща се с нарязан тютюн. Съдилищата не повярваха на твърденията му, че се страхува да говори срещу Сулев, след като самият Хавальов призна, че ще даде показания, когато бъде освободен. Затова още градският съд прие, че свидетелят просто се опитва да договори свободата си срещу показания.

По отношение на обвинението в сводничество, още в края на делото пред първата инстанция, наблюдаващият прокурор отказа да го поддържа и искаше условна присъда за Сулев само за обвинението в кражба на ток. В хода на разследването жена казала, че имала да връща пари на Сулев и той ѝ предложил да прави секс с трима негови приятели, за да върне дълга си, поради което беше и обвинен. Оказа се обаче, че жената, на която се твърди, че Сулев е сводничел, не е в състояние да дава показания заради тежка наркотична зависимост, довела до много ограничен мисловен процес.

Оправдателната присъда на две инстанции по това обвинение беше още по-очаквана и прокуратурата не я е оспорила, а е искала връщане на делото единствено заради обвинението за кражба на ток.

Върховните съдии подчертават обаче, че протестът е почти буквален препис на подадения в апелативния съд. Непонятно според ВКС е оплакването в протеста, че САС не е обсъдил „всички възможни версии за време (период) на реализиране на противоправната манипулация на процесния електромер“, както и относно неговото авторство.

„С внасянето на обвинителен акт прокуратурата обвинява дадено лице в извършване на престъпление, индивидуализирано по време, място, начин на извършване, автор и именно тези обстоятелства се включват в предмета на доказване като детерминирани от обвинението, като те подлежат на установяване в рамките на съдебното производство“, се казва в решението на ВКС.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
кой манипулира електромера?
кой манипулира електромера?
20 април 2020 9:07
Гост

Значи сега си трябва прокуратурата да вдъзложи на органите на МВР да установят кой е манипулирал електромера. Има ивършено прес8тъпление, но не е ясно кой е авторът му. Напълно невинен е лицето, тогава МВР да разкрие кой е манипулирал електромера.

аре у лево
аре у лево
20 април 2020 9:03
Гост

Тоест електромерът е несъмнено манипулиран, но не се знае кой е поръчал ? Налри разбирате,чее при такава ситуация, ако гражданинът Иванов в панелката си в Младост 4 се установи,че е манипулиран елесктромера му въпросът за авторството нямаше да стои.

Георги
Георги
15 април 2020 18:00
Гост

Ако хванат някой обикновен човек да краде ток, ще го окошарят като стой та гледай. А този се измъкна между капките.

Гого
Гого
15 април 2020 17:52
Гост

Нали уж прокурорите са с високи заплати. Защо е крал ток тогава?

Кирилов
Кирилов
15 април 2020 17:53
Гост

Колкото повече, толкова повече. А и тази жена с две деца така ли се гледа.

Дидо
Дидо
15 април 2020 17:47
Гост

Дали не са го оправдали понеже е от спецовете. А те са под крилото на прикриватурата.

Филип
Филип
15 април 2020 17:49
Гост

Спец, спц, колко да е спец за да стигне до съд.

Мозъчко!
Мозъчко!
15 април 2020 16:16
Гост

Супер далавера. Да крадеш ток. Ех…

Ян Богосян
Ян Богосян
15 април 2020 16:17
Гост

ХАхахахахах Може ли да се кръстиш МОЗЪЧКО бе бате ?

OoOo
OoOo
15 април 2020 16:16
Гост

O.o WHAT ? WHAY? Is that true?

Чворович
Чворович
15 април 2020 16:15
Гост

В същото време, съдилищата признават, че свидетелят Хавальов лично е видял монтираните елементи на електромера на Сулев

Подкупен свидетел. Кошаревски свидетел

,ЗапетУйка
,ЗапетУйка
15 април 2020 16:14
Гост

Този дали наистина е невинен или е прикрит от другари?

Игнат
Игнат
15 април 2020 16:14
Гост

Абе от написаното изглежда, че човека е свестен и има дечица и надали иска да си намалява сметките за ток. Това са кокошкарски изпълнения на обикновените хора с ниски доходи, а неговите надали са ниски

Холмс Шерлок Холмс
Холмс Шерлок Холмс
20 април 2020 9:05
Гост

Таке де-вероятно някой завистник му е сложил уреда за манипулиране на електромера?

Василева
Василева
15 април 2020 16:13
Гост

Аз не вярвам да е невинен. Те така ги оправдат

Пами П
Пами П
15 април 2020 16:13
Гост

Егати далаверата.

Отан
Отан
15 април 2020 16:12
Гост

Да не казвам голяма приказка ма явно някой „доброжелател“ е повдигнал обвиненя. Извинете но да си купиш имот в Манастирски ливади знаете ли колко пари е ? И да си сложиш жичка да ти намалявала тока. Е той да не захранва олимпийско съоражение, че да иска ниски сметки за ток?

Тодомир
Тодомир
15 април 2020 16:11
Гост

Е това не е състоятелно. Как такъв човек купил си имот в Манастирски ливади ще прави врътки да плаща с 20 лв по-ниска сметка за ток.

Павлин
Павлин
15 април 2020 20:05
Гост

хаха С 20 лв по-ниска сметка… 80% на 200 лв колко са?

Ян Богосян
Ян Богосян
15 април 2020 16:10
Гост

Хахаха ток крал и сводничество. Абе бегай от тука бе.