Константин Сулев от Специализираната прокуратура е оправдан по обвиненията в кражба на ток и сводничество, показа проверка на „Лекс“.

Това е решил състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Величка Маринкова, а от мотивите към присъдата става ясно, че на показанията на основния свидетел срещу прокурора – Евгени Хавальов, не може да се вярва.

Освен това жената, на която се твърди, че Сулев е сводничел, не е в състояние да дава показания заради тежка наркотична зависимост, довела до много ограничен мисловен процес.

Затова и прокуратурата се отказа да поддържа тази част от обвинението, тъй като е разчитала единствено на първоначалните ѝ показания. В хода на разследването жената казала, че имала да връща пари на Сулев и той ѝ предложил да прави секс с трима негови приятели, за да върне дълга си.

Прокурор Сулев беше обвинен през есента на 2017 г., след което беше отстранен от длъжност. Той е бил служител в ГДБОП, прокурор в Гоце Делчев, след това в Софийската районна прокуратура, от която беше повишен в специализираната малко преди да бъде отстранен.

Делото срещу него приключи на първа инстанция само за една година. От него стана ясно, че през есента на 2015 г. Сулев е купил апартамент в столичния кв. „Манастирски ливади“, където живеел с приятелката си и двете им деца. Според прокуратурата в края на годината Сулев и неустановен по делото човек монтирали на електромера на прокурора допълнителен елемент, който успявал да намали месечните показатели за консумирано електричество с над 80%. Държавното обвинение твърди, че Сулев е плащал занижени сметки за ток повече от година и три месеца и поиска от съда да бъде признат за виновен и осъден условно.

Експертиза по делото е доказала, че електромерът на Сулев и на един от домоуправителите в кооперацията наистина са манипулирани.

„Кога обаче е станало това и дали се е случило именно в инкриминирания с обвинителния акт период, според съда по делото не се установява по безспорен и несъмнен начин“, се казва в мотивите на съда.

Съдия Маринкова е приела, че по отношение на монтираните елементи в електромера на Сулев, показанията на свидетеля Хавальов са достоверни, защото е нямало как да знае за тях, ако не е бил очевидец, както сам твърди. Проблемите при него са, че първо – показанията му са станали много по-детайлни след извършения от разследващите оглед, след това пък отказал да дава показания пред съда, а накрая сам признал, че целта му е била да „натопи” Сулев и да го вкара в затвора, за да види как е там, тъй като той е „натопил” брат му и заради него брат му е бил в ареста“.

Евгени Хавальов и брат му Баадин са разследвани за организирана престъпна група за търговия с рязан тютюн. Началото на разследването е през 2017 г. Именно показания на Хавальов по това дело са станали повод за образуване на разследването срещу прокурор Сулев. До съд стигнаха само обвиненията за кражба на ток и сводничество, но прокурорът е разследван още за това, че прикривал дейността на братята, като упражнявал и влияние върху свои колеги от държавното обвинение, че е развивал търговска дейност, както и за покровителство на наркотрафик.

Първоначално Хавальов отказал да дава показания в съда срещу Сулев, като заявил, че изпитва страх за живота си и този на близките си. Според него именно Сулев стоял в основата на акцията за задържането му за търговията с нарязан тютюн. Съдът обаче казва, че Хавальов е задържан от спецсъда, а при допълнителния му разпит вече бил и под домашен арест.

„От друга страна, поставените от свидетеля Хавальов условия, че ще говори и ще разкаже всичко, когато бъде пуснат от ареста, съвсем не сочеха на това същият да се страхува по някакъв начин от подсъдимия Сулев, а единствено и само на опит на същия да се опита да „договори“ свободата си срещу даване на показания срещу подсъдимия Сулев“, се казва още в мотивите на съда.

След като Хавальов излязъл от ареста отново не дал показания срещу прокурора и тогава е казал, че е искал само да го вкара в ареста, за да види какво е там, като в крайна сметка се отрекъл от показанията си в досъдебното производство.

Присъдата не е окончателна и прокуратурата може да я протестира пред Софийския апелативен съд.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ужас
Ужас
13 май 2019 16:56
Гост

Спецпрокурор с обвинение за сводничество и кражба на ток. А междувременно стана ясно, че ромите всъщност си плащат тока и вземанията на енергодружествата са много високи от махалите.

Пулев
Пулев
02 май 2019 13:56
Гост

Съдия Маринкова е приела, че по отношение на монтираните елементи в електромера на Сулев, показанията на свидетеля Хавальов са достоверни“

Интересно какво е правил бандитът в дома на прокурора..

Анонимен
Анонимен
02 май 2019 10:25
Гост

Това щега ли е? Поне за кражбата на ток трябваше да си понесе последствията.

Анонимен
Анонимен
02 май 2019 10:28
Гост

Калпаво обвинение. Ненадеждни свидетели…

Краси
Краси
12 юни 2019 19:12
Гост

Ако е имало такава, хайде стига бе цял прокурор, па ще го хванат в кражба на ток, той акъл за прокурор има, а да краде ток няма. Скалъпена история, много ясно, кой знае чий мазол е настъпил, и се опитват да го отстранят

Анонимен
Анонимен
02 май 2019 10:10
Гост

Майко мила! Тази история е като от екшън от средата на 90-те