Константин Сулев от Специализираната прокуратура е оправдан вече на две инстанции по обвиненията за кражба на ток и сводничество.

Това става ясно от решението на Софийския апелативен съд (САС), който напълно споделя изводите на първата инстанция и пише, че събраните доказателства за кражба на ток са крайно недостатъчни, а за сводничество няма каквито и да е доказателство, показа проверка на „Лекс“.

Делото срещу прокурора приключи на две инстанции за две години, след като през есента на 2017 г. Сулев беше обвинен и отстранен от длъжност. Преди да започне работа в Специализираната прокуратура, той е бил служител в ГДБОП, прокурор в Гоце Делчев, а след това в Софийската районна прокуратура.

Според обвинението през есента на 2015 г. Сулев е купил апартамент в столичния кв. „Манастирски ливади“, където живеел с приятелката си и двете им деца. Прокуратурата твърди, че Сулев и неустановен по делото човек монтирали на електромера на прокурора допълнителен елемент, който успявал да намали месечните показатели за консумирано електричество с над 80% и Сулев плащал занижени сметки за ток повече от година и три месеца.

Според двете съдебни инстанции, проблем пред доказване на обвинението се оказаха пропуски в събирането на доказателствата, както и ненадеждния основен свидетел срещу подсъдимия – Евгени Хавальов.

В хода на делото стана ясно, че всъщност в кооперацията има два манипулирани електромера, като другият е на един от домоуправителите. Кога е станало това обаче, кой го е извършил, по едно и също време ли и дали авторът е един и същ човек, по делото не е установено. Апелативният съд пише в мотивите си, че става дума и за пропуск на разследващите да установят как е била гарантирана сигурността на електрическите табла и кой е имал достъп до тях.

„Този въпрос не е бил предмет на разследване, а няколко години по-късно е почти невъзможно това да се установи при липса и на подробно описание на състоянието на ел. таблото и на секциите в него в протокола за оглед“, пише съставът на САС с председател и докладчик Пламен Дацов.

В същото време, съдилищата признават, че свидетелят Хавальов лично е видял монтираните елементи на електромера на Сулев, както и той твърди, затова и приемат за достоверни тези му показания. Думите му обаче не помагат за разкриване на истината, тъй като е отказал да бъде разпитан в хода на делото, защото споделил, че се страхува от подсъдимия. Хавальов свидетелствал само пред разследващите, а съдия Величка Маринкова от градския съд беше отбелязала, че показанията му станали много по-детайлни след извършения оглед на елтаблото от разследващите. По време на разпита му той е бил в ареста по обвинение, че е организирал група, занимаваща се с нарязан тютюн. Съдилищата не повярваха на твърденията му, че се страхува да говори срещу Сулев, след като самият Хавальов призна, че ще даде показания, когато бъде освободен. Затова и още градският съд прие, че свидетелят просто се опитва да договори свободата си срещу показания.

В крайна сметка, Хавальов сам заявява в допълнителен разпит, че това, което е разказвал и е твърдял за подсъдимия Сулев е във връзка с арестуването на брат му, който също бил задържан. Целта му с показанията била да „натопи“ прокурора и да го вкара в затвора, за да види как е там, тъй като Сулев пък бил „натопил” брат му.

„Тоест, основателно СГС е заключил, че свидетелят Хавальов е твърде пристрастен спрямо подсъдимия“, заключват апелативните съдии, след като изброяват обратите в показанията му и мотивите за тях.

По отношение на обвинението в сводничество, още в края на делото пред първата инстанция, наблюдаващият прокурор отказа да го поддържа и искаше условна присъда за Сулев само за обвинението в кражба на ток. В хода на разследването жената казала, че имала да връща пари на Сулев и той ѝ предложил да прави секс с трима негови приятели, за да върне дълга си, поради което беше и обвинен. Оказа се обаче, че жената, на която се твърди, че Сулев е сводничел, не е в състояние да дава показания заради тежка наркотична зависимост, довела до много ограничен мисловен процес.

„Предвид гореизложеното основателно първоинстанционният съд е приел от правна страна, че се налага изводът, че събраните по делото доказателства са крайно недостатъчни, за да формира виновност на подсъдимия, което да се налага по несъмнен и категоричен начин…Поради това и, тъй като присъдата не може да почива на предположения, то и настоящият състав е на мнение, че по делото не са събрани доказателства, въз основа на които категоричен да се приеме, че подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна състава на двете инкриминирани престъпления, за които му е повдигнато обвинение“, пише в заключение САС. Решението обаче не е окончателно и прокуратурата може да го протестира пред Върховния касационен съд.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
гарван гарвану
гарван гарвану
13 ноември 2019 9:39
Гост

Само искам да припомня притчата за разговора на кхан Крум с пленените аварски велможи, да не се чудите защо ако след 30г. вече няма българска държава…

Komisarq
Komisarq
12 ноември 2019 18:20
Гост

Поредното скалъпено дело на прокуратурата срещу свои, за да накажат/ изгонят неподатливите и „неудобни“ прокурори. Кражба на ток – с основен свидетел затворник, чийто брат е тикнат в кауша от прокурора – що за свидетел е това?!!! Сводничество с основен свидетел крайна наркоманка, „която била карана да спи с трима, за да мързела борч“ – е как станаха точно трима, а не са двама или петима? За пари назаем ?!WTF!? По-скалъпено дело, за да изгонят някого не бях виждал от години. То от чудене какво обвинение да скалъпят, се хванали за кражба на ток….майко мила…Е все пак са си свършили… Покажи целия коментар »

гарван гарвану
гарван гарвану
13 ноември 2019 9:35
Гост

Неудобен.. на кого, нс Енергото? Със сигурност. А затворника какво е правил в дома му че да научи въобще за ешектеомера.. Тази полантна подробност нещо остава на заден план.

гарван гарвану
гарван гарвану
13 ноември 2019 9:37
Гост

*пикантна, разбира се, пиша от телефон

Ужас
Ужас
12 ноември 2019 10:22
Гост

Спецпрокуратурата се оказа някакво свърталище на индивиди със съмнителен морал.

Така е
Така е
12 ноември 2019 10:22
Гост

Пламен с терасата ли визирате?

Именно
Именно
12 ноември 2019 10:23
Гост

Дали няма да се намери някое консулство да приюти и този пич?

Йорданова
Йорданова
12 ноември 2019 10:24
Гост

Обаче бонуси ще има за всички спецмагистрати, ако съм разбрала правилно? Редно е, то с крадене на ток не се спестява достатъчно.

Кофти
Кофти
12 ноември 2019 10:20
Гост

Оправдан, ама не доказано невинен, а щото не могат да го докажат. Вярно, че виновността трябва да е несъмнено доказана, обаче тука е ясно, че не му е чиста работата. Много тъжно.

Анонимен
Анонимен
12 ноември 2019 12:48
Гост

ти йорист ли си или юрист?

честно казано
честно казано
13 ноември 2019 9:46
Гост

То по никое дело за кражба на ток няма как да докажат кой е монтирал устройството и дали бенефициентът е. знаел, освен ако не си признае. Под какво давление ясно на всички.. И бедняците ги осъждат. Такъв лукс могат да си позволят само силните на деня. Дюшеш му дошло, 2 години си почивал вкъщи, накрая и стаж ще му се зачете, и заплати ще получи. То направо сам да си пуснеш сигнал срещу себе си да ползваш извънреден платен отпуск.

Стойчо
Стойчо
13 ноември 2019 12:15
Гост

Честно казано, сериозно ли написа „бенефициент“ вместо бенефициер? Не казвай дали си юрист, за да не стане по-зле 🙂

Някой
Някой
11 ноември 2019 15:24
Гост

Е, сега човекът може да вземе ДМС, че да има пари за ток.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2019 15:02
Гост

А преизчислени ли са сумите, доплатил ли си е накрая

Бреееей
Бреееей
11 ноември 2019 14:20
Гост

Ще излезе накрая, че е просто щастлива случайност, че е попаднал на апартамент с пипан електромер, а той чист, чист…

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2019 13:47
Гост

Нищо чудно относно изхода на делото с такива свидетели-пристрастен брат и наркоманка.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2019 13:47
Гост

Не можаха ли да съставят протокола за оглед както трябва. Или просто не са искали от страх?

ZZZ
ZZZ
11 ноември 2019 15:04
Гост

По-скоро не могат

анонимен
анонимен
11 ноември 2019 13:43
Гост

А с делото на свидетеля, който иска си отмъсти, какво става. Убеден съм, че прокуратурата ще го държи на трупчета, докато не приключи делото срещу Сулев.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2019 13:39
Гост

Прокурор и домоуправител правят партия за кражба на ток. Нищо чудно.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2019 13:41
Гост

По принцип достъпът до ел. таблото трябва да е ограничен. Дори когато има авария, ако ключът не е наличен се викат от ЧЕЗ. Обаче вече при повечето ключари можеш да си извадиш ключ срещу допълнително заплащане разбира се.

Sam
Sam
11 ноември 2019 13:34
Гост

Добре, че не пише невинен, защото ми изглежда само оправдан, ако мога така да се изразя.

Няма дъно
Няма дъно
11 ноември 2019 13:41
Гост

Две години ниски сметки от електромера, а след още две и обезщетение от електората.

Геро
Геро
11 ноември 2019 13:50
Гост

Да, а ние си плащаме. И това ми било справедливост. Дано ВКС да разнищи нещата, ако прокуратурата се размърда разбира се.