Специализираната прокуратура е отказала да образува досъдебно производство срещу главния прокурор Иван Гешев по сигнала на вътрешния министър Бойко Рашков. Това е заявил пред БТА говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

„Наблюдаващият прокурор по проверката, на база събраната информация, е констатирал, че не са налични данни за извършено престъпление от страна на главния прокурор. Копие от постановлението за отказ от образуване на досъдебно производство е било изпратено до министър Рашков, като към момента не е постъпвала жалба от негова страна по повод отказа, за да се извърши инстанционен контрол“, казва прокурор Кръстев.

В края на юли Рашков сезира зам.-главния прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов, като преди това беше изпратил сигнала си срещу Гешев и до тогавашния правосъден министър Янаки Стоилов. Сарафов обаче го препрати в спецпрокуратурата. В него вътрешният министър беше изброил нарушения на чл. 32 от Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС), като посочваше публикуваните от прокуратурата записи от разговори между президента Румен Радев и ген. Цанков Стойков, а след това и записите от комуникация между Васил Божков с бившия депутат от БСП Александър Паунов и журналиста Огнян Стефанов.

Според Рашков в тези случаи главният прокурор е разпоредил на пряко подчинени му прокурори, чиято дейност ръководи и контролира, да разгласят придобити данни със СРС или е допуснал това (чрез бездействие), което е престъпление по чл. 285 НК. Вътрешният министър твърди, че със знанието на Гешев прокуратурата е публикувала избирателно информация и от разследването срещу бизнесмена Пламен Бобоков и секретаря на президента – Пламен Узунов. Според Рашков такова „подреждане“ на информация е елемент на престъпление по чл. 287а, т.2 от НК и противоречи на изискванията за обективност, всестранност и пълната на разследването.

В сигнала на министъра пишеше още, че досъдебното производство е закрита фаза на процеса и обстоятелствата от нея са следствена тайна, а за разгласяването ѝ също се носи наказателна отговорност (чл. 360 от НК). Рашков беше посочил като пример и разгласените свидетелски показания на съветника на президента Илия Милушев.

Отказът на прокуратурата може да бъде обжалван и още при внасянето на сигнала, вътрешният министър беше заявил, че ще обжалва евентуалния отказ за образуване на досъдебно производство.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
30 ноември 2021 7:32
Гост

Трябва да съществува специален, независим прокурор, който да разследва главния. КС сгреши, като не го дсопусна.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2021 11:59
Гост

Задкулисието искаше подставена и далеч не независима фигура да разследва главния каскет. Но с Кьовеши и директното подаване на сигнали, което не минава през родната прикриватура, май си намериха майстора.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 ноември 2021 1:14
Гост

Пазете разделението на властите и не се поддавайте на бясното куче Рашков.

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2021 7:59
Гост

Разделение на властите? Че преди десетина години, при изтекли записи от флашки се видя и чу как прокурор ходи при лице от изпълнителната власт да договаря кариерното си развитие.

А при друг ноторен случаи отпреди няколко години, вече приключен и разгледан и от съдебната система, от регион от източна България, лице заявява,,че назначава прокурорите от региона.

Трети пример-бивш председател на голям съд, днес адвокат разказа във статия и във фейслук, как му е лобирано да назначи лице ов съдебната администрация. той отказва, и съответно-вече не е нито шеф на съд, нито съдия.

Светло бъдеще
Светло бъдеще
29 ноември 2021 21:56
Гост

Майна-министъра още ли мисли, че спец.прокуратурата не трябва да се закрива, а да се реформира?
Даже й е малко закриването, а днешната поредна „новина“ от там с постановения отказ да се образува дело на някой от анонимните засега бушони с червени тоги показва, че трябва да ги „реформират“ поименно с метлата след реподбор по села и паланки от където са допълзяли, като тези от СРП ги водят!

ЛУМПЕН
ЛУМПЕН
30 ноември 2021 2:46
Гост

Пише се „оттам“, а не „от там“! За правото езиковата грамотност е condicio sine qua non!

Що за новина?
Що за новина?
29 ноември 2021 21:23
Гост

Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха… че някой да е мислел, че може да си разследват шефа???

Студент
Студент
29 ноември 2021 21:06
Гост

Г-н Гешев си върши чудесно работата! Какво нещо е човешката психология, един път като ти влезе в главата една „изтъркана фраза“, и всички си я повтарят!И отново: Г-н Иван Гешев…….си върши ОТЛИЧНО работата и няма защо да го разследват!
Явно….само ние в ЮФ си разбираме нещата! Останалите чули-недочули дрънкат! Жалка работа!

Анонимен
Анонимен
30 ноември 2021 11:49
Гост

В областта на селския туризъм отлично си върши работата. В осигуряването на чадър над мафиоти от „Магнитски“ тоже.

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2021 19:39
Гост

Има си хас! А скоро няма да има нито каскет, нито каскетизирани прокуратура и съд.

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2021 17:28
Гост

От този сигнал на Б. Рашков става очевидно, че г-н министъра работи по стария НПК от 1976 г.

Мисля че за г-н министъра и долукоментиращире ще е здравословно да посетят лекции по наказателно право и процес, за да разберат кога има извършено престъпление, кога и защо прокуратурата постановява отказ да се образува ДП.

А за още по-знаещите в коментарите по-долу, препоръчвам ви лекции по Обща теория на правото и да питате преподавателя кога особен (специален) закон дерогира действието на общия, за да не се чудите защо ЗСРС не дерогира НПК.

анонимен
анонимен
29 ноември 2021 20:01
Гост

Просто си правят ПР на гърба на прокуратурата, както и другия министър голямо натягане, голямо ходене по студиата, прави всичко възможно да си запази поста, адвокат по търговско право ще дава акъл ко да прави прокуратурата, е не върви, просто не върви.

Гешев - позор, оставка и затвор!
Гешев - позор, оставка и затвор!
29 ноември 2021 17:25
Гост

Срам и позор! След като бъде отстранен от власт, Каскета трябва да дели една килия с Тиквата!

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2021 17:21
Гост

Ми като няма данни за престъпление, за какво да го разследва? Че диша ли?

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2021 16:36
Гост

Въобще не се учудвам на реакцията.

Кики
Кики
29 ноември 2021 16:36
Гост

Та нали спецовете са под крилото на Гешев.

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2021 16:24
Гост

Определено това е пълна порнография

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2021 16:24
Гост

Гешев явно е незаменим. Колко години му е мандата бе ?

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2021 16:23
Гост

Разочароващо решение, но не сме и мислили, че ще е друго

Боби Босов
Боби Босов
29 ноември 2021 16:23
Гост

Истинска излагация. Истинска.

Димитриев
Димитриев
29 ноември 2021 16:23
Гост

Явно Гешев чака по-добрите дни за него да се върнат пак ГЕРБ на власт и да си безчинстват на воля. Новата глупост, доказваща, че ГЕРБ са зло е това, че управлението в София в лицето на ГЕРБ в СОС са решили да вдигнат цената на билета на 2 лв за 1 час и цената 1,60 да остане ако ще пътувате 30 минути. Това е такава колосална глупост, че няма как да се пренебрегне. Идеята била да се свалят хората от колите. С това си решение не виждам как ще слязат хората от колите. Но тях ги интересува единствено да си… Покажи целия коментар »

Лозан
Лозан
29 ноември 2021 16:37
Гост

Е, явно няма да дочака.

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2021 16:21
Гост

Тия спецове няма ли да ги разпускат вече бе? Герб седи и чака в засада да се върне на власт

Лили
Лили
29 ноември 2021 16:37
Гост

Крайно време им е.

Дониел
Дониел
29 ноември 2021 16:21
Гост

Нямам какво да кажа. Много голяма пошлост от страна на спецпрокоратурата!

Цецо К
Цецо К
29 ноември 2021 16:20
Гост

Никой не е изненадан. А Гешев е лоялен към Бойко Борисов и затова не може да имаме ефективна борба с корупцията

Живко
Живко
29 ноември 2021 16:20
Гост

Щеше да е новина ако го бяха разследвали

Anonimen
Anonimen
29 ноември 2021 16:38
Гост

Не смеят милите.

Ananieva
Ananieva
29 ноември 2021 16:20
Гост

Остана и да го направи.