Името на прокурора, на когото е разпределен сигналът на вътрешния министър Бойко Рашков срещу Иван Гешев, няма да бъде разкрито заради огромния натиск и обществен интерес. Това обясни днес ръководителят на Специализираната прокуратура (СП) Валентина Маджарова.

Вчера говорителят на СП Христо Кръстев каза за „Лекс“, че името на магистрата представлява лични данни, но още преди 5 години Върховният административен съд (ВАС) постанови, че имената на наблюдаващите прокурори са официална обществена информация, не може да са тайна и няма пречка да бъде получена информация за името на съответния прокурор (решението на ВАС виж тук).

Днес прокурор Маджарова поясни, че е наясно с решението на ВАС и името на прокурора така или иначе ще стане известно, но искат засега поне да не бъде съобщавано.

„Аз знам, че ние като държавни обвинители сме публични личности и няма пречка имената ни да бъдат съобщавани. Наясно съм и с решението на ВАС в тази насока, но моля ви, името на магистрата така или иначе ще излезе, тъй като по закон нашите актовете са с имена, длъжност, те са подписани и подпечатани. Ние не се произнасяме анонимно, но нека да осигурим максимална хигиена за този магистрат, защото определено натискът и общественият интерес по казуса са огромни“, каза прокурор Маджарова и добави, че лично тя не разбира защо е този интерес, след като това не бил първият сигнал срещу главен прокурор.

Тя поясни само, че наблюдаващият прокурор е от отдел „Антикорупция“ в СП и е избран на случаен принцип сред 8-9 други негови колеги. Според Маджарова, когато проверката приключи, може наблюдаващият прокурор или дори Бойко Рашков да огласят прокурорския акт, а вътрешният министър може и да го обжалва пред Апелативната специализирана прокуратура, ако не е съгласен с него.

Шефката на СП каза, че не очаква наблюдаващият прокурор да се повлияе от оценката на обвинител №1 Иван Гешев, че сигналът на Рашков е „правно нищо“, която той направи по време на заседание във Висшия съдебен съвет.

„Когато човек е магистрат и заема такъв отговорен пост, бидейки натоварен с нелеката задача да се бори с корупция по високите етажи на властта и да извършва предварителни проверки срещу лица, заемащи висши публични длъжности, би следвало прагът му на търпимост да е малко по-висок. Тоест, абсолютно наблюдаващият прокурор би се абстрахирал от всички изнасяни публични факти и би се произнесъл по съвест и вътрешно убеждение“, добави прокурор Маджарова.

Нено Димов отива на съд в Перник

Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов ще бъде съден в Перник за водната криза в града. Днес от Специализираната прокуратура обявиха, че обвинителният акт е внесен, но ще поискат делото да бъде гледано в съдебната палата в Перник заради удобство на свидетелите, но и заради засиления обществен интерес.

Димов ще бъде съден за умишлена безстопанственост в периода април-ноември 2019 г., довела до разпиляване на над 1 млн. кубика вода от язовир „Студена“ за 1 901 937,06 лева. Според разследващите това са незаконно разрешени и използвани количества вода за промишлени цели от „Стомана Индъстри“ и „Топлофикация Перник“.

Подсъдима с него ще е бившата кметица на града Севдалина Ковачева, която ще отговаря за длъжностно престъпление, защото не е взела мерки за предотвратяване на водната криза, въпреки че е била уведомена писмено от шефа на „ВиК Перник“ ООД за силното намаляване на дебита на вода и след като ѝ е било предложено да бъде въведен режим в общината.

Сред подсъдимите по това дело няма да е бившият шеф на ВиК-Перник Иван Витанов, който беше сред обвиняемите в началото на разследването, но от прокуратурата обясниха, че материалите за него са отделени в друго производство в окръжната прокуратура в Перник.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
въпрос
въпрос
29 юли 2021 20:57
Гост

Кога ще бъдат арестувани милиционерите ,които биха и незаконно арестуваха-без заповед за задържане журналиста Димитър Кенаров?

Анонимен
Анонимен
30 юли 2021 10:29
Гост

На куково лято.

Да се смеем или да плачем?
Да се смеем или да плачем?
29 юли 2021 17:19
Гост

Да разбираме значи, че натиска върху този прокурор е само външен, от обществото и медиите! А какво ще каже тази „независима“ особа за вътрешно системния натиск в самата прокуратура? Или там такъв няма, всичко е цветя и рози и ухае на чистота, нищо, че става въпрос за реално подчинена изцяло на ДПС изключително важна държавна структура възприемана от хората не като орган бдящ за законността, а като кочина пълна с екземпляри с обща хранителна верига описана с думите-свински черва!!! Такава „независимост“ и „хигиена“, че проверявания не знае кой от едни 10 – на прокурори ще го проверява, нищо, че му… Покажи целия коментар »

Минавам
Минавам
30 юли 2021 7:41
Гост

Не им пука на хората, а искат сеир. Колко твои познати извън системата знаят какво изобщо работи прокурора?!

Каскета е гол
Каскета е гол
29 юли 2021 13:36
Гост

За пореден път прокуратурата не зачита нито закона, нито съдебни решения. Но когато някой юрист започне да ги критикува, дежурният им отговор е, че това била политическа атака и засягала независимостта им. Прав е проф. Янаки Стоилов, че някои бъркат независимостта с недосегаемостта.

Мики
Мики
29 юли 2021 12:51
Гост

Права е, че трябва да се осигури максимална хигиена за този магистрат.

Додо
Додо
29 юли 2021 12:53
Гост

Мъка ми е за този човек. Изтегли късата клечка.

Анонимен
Анонимен
29 юли 2021 13:38
Гост

Всеки, целувал ръка в Доган сарай, е запознат с поетите рискове. Вкл. с това, че за всяка свиня рано или късно идва коледа.

Temelko
Temelko
29 юли 2021 12:46
Гост

Подкрепям решението

Чолакова
Чолакова
29 юли 2021 12:45
Гост

Тоест, няма да се съобразят с решението на Върховния административен съд.

Цаци
Цаци
29 юли 2021 12:48
Гост

То пък едно решение! Как така ще казеат името. Нали ще направят живота на човека ад. Дори може да посегнат на живота му.

Абагард
Абагард
29 юли 2021 12:44
Гост

Ами да видим какво ще стане след тази проверка. Аз лично не мисля, че нещо ще се промени.

RisteV
RisteV
29 юли 2021 12:43
Гост

Дано все пак протече обективна проверка. Но в България знаем, че всеки е човек на някого.

Тезей
Тезей
29 юли 2021 12:45
Гост

До там сем се докарали, че не вярваме на нищо.

Анонимен
Анонимен
29 юли 2021 12:43
Гост

Аз все пак си мисля, че ако се назначи редовен кабинет ще се махне и Гешев.

Eviliana
Eviliana
29 юли 2021 12:45
Гост

Дали ще се назначи обаче

Узунов
Узунов
29 юли 2021 12:46
Гост

С нов министър, който си е редовен, не е до време, няма как Гешев да работи, според мен поне.

waistermajn
waistermajn
29 юли 2021 12:43
Гост

Определено трябва да е предпазен, защото трябва да се направи обективно разследване, а не тълпата да го натиска

Аналог
Аналог
29 юли 2021 12:42
Гост

Еми има логика

Самуил
Самуил
29 юли 2021 12:42
Гост

Ама, те прокуририте поддават ли се на натиск?

Данте
Данте
29 юли 2021 12:43
Гост

Само някои.😄

Потресен от наглостта им юрист
Потресен от наглостта им юрист
29 юли 2021 12:41
Гост

Има закони, които третират тази информация като публична. В допълнение има и решение на най-висшата съдебна инстанция в лицето на ВАС, което потвърждава това. Обаче за Каскетното ведомство законите не важат и тези наглеци и престъпници изобщо не се свенят да изсмеят в лицето на целия български народ и в прав текст да заявят, че няма да се съобразят със закона! Аз мислех, че са стигнали дъното, но очевидно продължават да дълбаят още по-надолу! ПОЗОР, ВЪРХОВЕН ПОЗОР! НЕЗАБАВНА ОСТАВКА! СЪД ЗА ОПГ ПРБ!

Анонимен
Анонимен
29 юли 2021 12:32
Гост

Няма да му кажат името, за да не упражнява обществото натиск върху него?! Целият проблем в системата е, че ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР УПРАЖНЯВА НАТИСК ВЪРХУ ПРОКУРОРИТЕ, но те се притесняват за обществото? НА ГЕШЕВ КАЗАЛИ ЛИ СА ИМЕТО НА ПРОКУРОРА?

Червенодрешковец
Червенодрешковец
29 юли 2021 12:40
Гост

Дано Гешев да е в невефение за името. Иначе резултатът от проверката ще бъде опорочен.

Анон
Анон
29 юли 2021 15:12
Гост

Защо изобщо прокуратурата трябва да е централизирана, прокурорите да са субординирани и да изпълняват задължителни указания? Според мен тук е проблемът. Както съдиите, така и прокурорите трябва да са независими.