Секретарят по сигурност и отбрана на президента Румен Радев – Димитър Стоянов, намекна, че държавният глава може да осуети избора на конституционни съдии от парламента, като бойкотира клетвата им пред него.

Такъв случай имаше през 2012 г., когато пред президента Росен Плевнелиев се заклеха Борис Велчев, Георги Ангелов и Анастас Анастасов, след което той напусна залата и така бламира Венета Марковска, която не можа да се закълне и не стана конституционен съдия. Процедурата беше прекъсната с обяснението, че според Закона за Конституционния съд, новоизбраните членове полагат клетва задължително пред президента.

През седмицата парламентът номинира трима кандидати за конституционни съдии. От ГЕРБ излъчиха шефката на парламентарната си група Десислава Атанасова, от „Продължаваме промяната-Демократична България“ подкрепиха бившия съдия от Върховния касационен съд (ВКС) Борислав Белазелков, а „Възраждане“ номинира депутатката Цвета Рангелова.

Пред БНТ днес Димитър Стоянов коментира напрегнатите отношения на президента с управляващите, припомни решението му да атакува промените в Конституцията пред КС, като подчерта, че са приети от парламент с рекордно ниско доверие, в който няма и видни конституционалисти. Стоянов каза, че промените са внесли хаос в основния закон, тъй като са въвели двусмислени и противоречиви норми и беше попитан дали държавният глава може да последва примера на Росен Плевнелиев и да блокира избора на конституционните съдии. От отговора му пък стана ясно, че такъв сценарий не е изключен.

„Кандидатите за конституционни съдии полагат клетва пред президента. Ако това не се случи пред него, реално клетва не е положена. Тогава имаше голям дебат дали действията на президента Плевнелиев са конституционносъобразни. Най-вероятно такъв дебат ще стои и пред нас, но нека първо Народното събрание да гласува кандидатите и чак тогава президентът ще вземе своето решение“, каза Стоянов.

Секретарят на президента отрече държавният глава да има лично отношение към номинираните и конкретно към Борислав Белазелков. През май 2021 г. съдия Белазелков се пенсионира и Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет го отличи със служебна благодарност и грамота, „личен почетен знак първа степен – златен“ и 1000 лева, като реши да предложи на президента да го награди и с орден „Стара планина“. Това обаче така и не се случи.

„Не зная дали въобще тази преписка е стигнала до президента, процедурата е дълга, не зная къде е стопирал процесът. Категорично не мисля, че има основания за каквото и да е лично отношение“, каза днес Стоянов.

61
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
15 януари 2024 9:41
Гост

Намеци, намеци, намеци, а България изчезва.

Кой й беше държавен глава, как се казваше?

Десислава Магнитска
Десислава Магнитска
15 януари 2024 9:01
Гост

– Ванка, ти ли си? Искат да те махат.

Генерал Деси
Генерал Деси
15 януари 2024 8:49
Гост

Адашката е много грозна.

Да.
Да.
15 януари 2024 9:03
Гост

Свирка след свирка – конституционна съдийка.

Венета Марковска
Венета Марковска
15 януари 2024 8:48
Гост

Мили мои, деца мои. Не се притеснявайте!

Ще ви изберат и ще се закълнете. Президентът е само един евнух. На американците. И няма гък да каже.

Не сме държава и народ
Не сме държава и народ
14 януари 2024 22:41
Гост

Няма да посмее „шофьора на самолет“, както го нарече пожарникарската Тиква! Даже и той разбра, че тигъра е книжен и е пионка, като тях, жалък слуга на същите господари!

re:
re:
15 януари 2024 8:35
Гост

И аз така мисля. Радев е парадно плашило с американски мозък.

Освен това обкръжението и селекцията му са ужасни. Но основното е, че е вербуван от ЦРУ по време на „обучение“ в САЩ.

Жжжжж
Жжжжж
14 януари 2024 17:11
Гост

Ако предложенията са за йористи, които един съдебен акт не са написали, е направо негово задължение да осуети подобна гавра с КС.

Ззззз
Ззззз
15 януари 2024 8:38
Гост

Ако критерия ти за юрист е кой колко съдебни акта е написал, давай Г.Колев – експредседател на ВАС!

Скапан ТРОЛ!

Анонимен
Анонимен
14 януари 2024 11:27
Гост

В конкретния случай професионалният стаж и правните познания нямат никакво значение. И двамата ги пращат в КС, за да осуетят обявяването за противокоституционни на последните изменения. Това че имаш 50 години стаж и си изчел стотици томове юридическа литература, въобще не пречи умишлено да се произнасяш незаконосъобразно, когато ти се плаща достатъчно. Не се искат каквито и да било правни познания и дори един зелен чорап лесно може да прецени колко са вредни за държавата и народа тези изменения. Така че големият професионализъм на зелето го продавайте на някой друг. И двамата кандидати са един дол дренки и трябва да… Покажи целия коментар »

За неслучилата се ЛУСТРАЦИЯ
За неслучилата се ЛУСТРАЦИЯ
14 януари 2024 11:49
Гост

В цяла източна Европа съдиите и прокурорите, назначени преди 1989г търпят мерките на закона за лустрация. Няма никакъв вариант, например в Чехия , лице станало съдия, преди 1989г да стане конституционен съдия, по силата на лустрационното законодателство. Мерките на лустрация в Чехия фингират стажът като магистрат преди 1989г за неположен, и има пълна забрана за заемане на позиции във публичния сектор и адвокатурата, в бордове на фирми-дори и със 100 процентов частен капитал, позволената работа в Чехия за лустрираните е във ферми и мини, като и пенсиите на лустрираните са отнети над размера на социалната пенсия, на лустрираните в Чехия… Покажи целия коментар »

re:
re:
15 януари 2024 8:43
Гост

Стига с тая лустрация!

Лустрация трябваше 1991 г. С неприемане на настоящата Луканова Конституция!

Сега всичко е безпредметно. Кирчо и Кокорчо няма да бъдат лустрирани! Това достатъчно ли ти е, за да млъкнеш!

Всичко свърши. Менторите и на Луканов, и на Курчо и Кокорчо са едни и същи – янките.

Лустрация-незабавно! Както БЕШЕ ОБЕЩАНО!
Лустрация-незабавно! Както БЕШЕ ОБЕЩАНО!
15 януари 2024 9:19
Гост

Няма стига. Изобщо не е късно за лустрация. Лустрацията беше ПРЕДИЗБОРНО ОБЕЩАНИЕ на партия, днес във властта. Текст за лустрацията беше внесен през 2021г, при тогавашния опит за промяна в конституцията. Лустрацията е напълно актуална. Съдийката, която през 1986 осъди правозащитника, Н.К.-Б(който почина миналата година) , осъден по политическите текстове на НК дори не е пенсионирана, а е на поне 2-3 години от пенсиониране-никъде в източна европа това не е възможно, освен в България и Русия. Дори поколението съдии, назначени от Тодор Живков не е пенсионирано(вж чл 61 ЗУС-отм.), а продължава с комсомолски устрем да правораздава, а и са в… Покажи целия коментар »

Ad nauseam
Ad nauseam
15 януари 2024 9:46
Гост

Пий си хапчетата! В компанията на твоята партия по коалиционно му. С Васко Ушето. И с Курчо и Кокорчо, които няма да бъдат лустрирани в и заради Чехия и САЩ!

до момата от 15 януари 2024 9:46
до момата от 15 януари 2024 9:46
15 януари 2024 12:58
Гост

Моме, я се дръж възпитано. Аргумент с обиди не е аргумент. Като си несъгласен посочи аргументи. На мнението,че трябва лустрация са посочени аргументи, и контрамнението не може да е обиди, а с контрааргументи. Със сигурност моме, очи в очи няма да посмееш да ми говориш така, най малкото защото стоматологичните услуги са много скъпи.

Жжжжж
Жжжжж
14 януари 2024 8:37
Гост

На некадърни карумпирани политици – парашутисти народният истински избраник им пречи.

Питащ
Питащ
13 януари 2024 21:27
Гост

Убеден съм, че 80% от действащите съдии биха счели себе си за недостойни за номинация за конституционен съдия, защото това е повече от висока летва. От друга страна Десито, без да е написала едно решение за развод по взаимно съгласие, се счита за достойна да тълкува конституцията. Сега съдиите като искат тълкуване, ще питат Десито, дето никога едно решение не е написала. Не знам това същество ще безочието да застане до Влахов, Райковска, Панова. От къде този кураж? И после какво следва?

re:
re:
13 януари 2024 21:34
Гост

Само не ми ги хвали Влахов и Райковска, ако не искаш развод с правото!

Sho
Sho
13 януари 2024 22:22
Гост

Каквито и да са, да класи над нея!

За протокола
За протокола
13 януари 2024 21:26
Гост

Който и да изберат от тази тройка в резултат от уговорка – Радев при всички положения трябва да осуети което и да е встъпване!!!

Анонимен
Анонимен
13 януари 2024 20:11
Гост

За съдия в КС не се ли искаха 15 годишен юридически стаж минимум? Откъде Атанасова има толкова юридически стаж? Стажът й като юрисконсулт е минимален, после е била само депутат и министър?? А докато е била депутат, не е била вписана като адвокат. Та откога депутатският стаж се брои за юридически, без да си бил адвокат и как го набира този 15 годишен стаж?? Моля някой да обясни!!!!

Да.
Да.
13 януари 2024 21:19
Гост

Радев въобще не трябва да влиза, за да се налага да си излиза като Роско.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 януари 2024 21:55
Гост

Атанасова се води вписана е АК Русе от 2011г.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2024 22:10
Гост

Без нито едно дело в живота и никаква работа като адвокат. Пълен формализъм.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 януари 2024 10:03
Гост

Тва ясно, но изглежда е достатъчно да отговаря на изискването за стаж, колкото и трагично зле да е откъм професионален опит

Ами, забавлявай се, де...
Ами, забавлявай се, де...
14 януари 2024 15:30
Гост

Добре, де.
Атанасова, според Вас, нямала нито едно дело и работа като адвокат.
А, да Ви, попитам- Йорданова от Кубрат, имала ли е дело, кога и колко ? Както и някаква адвокатска практика, защото/ доколкото съм чувал/ е вписана като адвокат ?
И беше министър на правосъдието, нали така?
Е, сигурно защото е с отличен професионален опит …

Жокера
Жокера
14 януари 2024 15:59
Гост

Чл. 130 от Правилника за организацията и дейността на НС казва, че стажът като народен представител се брои за стаж за специалността или длъжността, която си заемал, т.е. те почти го приравняват и на юридически стаж. Те така Шиши го направиха председател на ДАНС, като намалиха изискването за юридически стаж, а той до тогава е бил само народен представител.

Гандалф
Гандалф
14 януари 2024 16:27
Гост

Сравнението е абсолютно неподходящо. Министърът на правосъдието няма правораздавателни функции, а дейността му е управленска и организационна. Конституционният съд не е част от съдебната система, но се тълкува Конституцията и съответствието на оспорените закони с нея. Сиреч, това не е работа на провинциална юрисконсултка на психодиспансера.

Неудобната истина
Неудобната истина
13 януари 2024 17:49
Гост

Не знам защо Лекс подвеждат за факти, които лесно се проверяват и са публични.
Не, Десислава Атанасова не е предложение на ГЕРБ. Нито Белазелков е предложение на ППДБ.
И двамата са предложение на: Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов. Всички те са се подписали по всяко от предложенията
И това лесно се вижда от публи1ната процедура на сайта на НС.

Ad nauseam
Ad nauseam
13 януари 2024 18:48
Гост

Е да де!

Дъно няма
Дъно няма
13 януари 2024 19:46
Гост

Точно така. Премълчава се, че ППДБ също чрез лидерите си са предложили Атанасова – лично са се подписали. А се канят и да гласуват.

незапознат
незапознат
13 януари 2024 19:56
Гост

Нещата май -са по-дълбоки. Дали договорката не стига до там, от коя партия ще е следващият българският еврокомисар, тоест тази партия няма да прати съдия в КС, но ще го подкрепи(не може всичко-и съдия, и еврокомисар от една партия)?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 януари 2024 19:56
Гост

Уместен коментар, Бухалът одобрява изобличаването на подвеждаща информация с конкретни доказателства.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2024 20:06
Гост

Това е така, но и не трябва да се забравя, че докато за Белазелков никой не оспорва, че има качествата и авторитета за конституционен съдия (дори и да не го харесваш), то Деса не става и за юрисконсулт на банка, камо ли за съдия в КС. И в това е въпросът – следва ли да се допуска политическа шлака в КС, която няма грам качества като юрист. Случаят „Марковска“ не е съвсем идентичен, защото там имаше съмнения за интегритета, но самата Марковска дойде от ВАС и щеше да се справи в КС. Тук говорим за лице, което нищо не разбира… Покажи целия коментар »

Ad nauseam
Ad nauseam
13 януари 2024 21:23
Гост

Значи интегритета за теб „умнико“ е без значение? Така ли?

Анонимен
Анонимен
13 януари 2024 22:15
Гост

Ще е от значение, ако ми дадеш законовите критерии по които се установява „интегритета“. Щото и за К. Пенчев, Сашо Диков изнесе репортажи за офшорки на сина му с милиони, ама като гледам човека ще си довърши мандата. При Марковска даже ставаше дума за някакъв съжител адвокат или нещо подобно. По тая логика, сума ти съдии от ВКС и ВАС трябва да ги гледат под лупа със съпрузи и съжители адвокати

При Марковска
При Марковска
15 януари 2024 8:59
Гост

Въобще не ставаше по Сашо Диков! Тоя боклук ли го даваш за критерий за „обективно журналистическо разследване“, а?

Марковска лично определи кои ще са бъдещите административни съдии, като главна кадровичка на „конкурса“. Това малко ли е? В ДАНС прекрасно го знаеха това. Много си беше повярвала селянката от Пордим! И реши да си играе и подиграва с националната сигурност. Ало?! За такова нещо в белите държави, не в черните – нямаше да я намерят!

Въпроси до 13 януари 2024 17:49
Въпроси до 13 януари 2024 17:49
14 януари 2024 11:34
Гост

А ти не си ли, моме, от една пчеларска организация в адвокатурата? И случайно ти не тагнгираш ли към ДБ, и дали имаш нещо общо със фейсбук групата на привърженици на ПП-ДБ?
А какво е мнението на пчеларите за падането на колене пред президента, през септември 2019г-имаше ли пчелари да падат на колене, или не? Или е политнекоректен въпроса?

Анонимен
Анонимен
13 януари 2024 17:48
Гост

Колеги, днес прочетох за историята на Марковска, не знам как не съм попаднала по – рано на този скандален случай. Потресена съм. Такава мръсотия, корупция, нямам думи! За пореден път се убеждавам, че в съдебната система всичко е изгубено! Няма надежда!

Ad nauseam
Ad nauseam
13 януари 2024 15:58
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Ad nauseam
Ad nauseam
13 януари 2024 15:44
Гост

Това ще е нещо ПОВЕЧЕ ОТ НОРМАЛНО, ако Радев има топки.

Може и да има, но са в ръцете на генерал Деси … засега.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 януари 2024 14:42
Гост

Абе ппц не е добре да се извращават процедурите, но двамата кандидати не струват.

Закривай!
Закривай!
13 януари 2024 13:46
Гост

Отдавна ви казвам,че Конституционния съд следва да бъде закрит, защото е лукс в малка държава да има и отделен конституционен съд. Необходимо е изменение на Конституцията-и какво от това. Че конституцията скоро ще е с повече изменения, дори и от ЗУТ.

А и последното изменение на Конституцията направо й е-а май-к-та(на Конституцията), та няма какво се спира, а да се продължава с измененията.

Върховния съд може да гледа и по съвместителство конституционни дела. Има стотици върховни съдии, върховните съдии са повече и от съдиите в софийски районен съд.

Жокера
Жокера
13 януари 2024 15:26
Гост

Словения е 3 пъти по-малка държава от България и имат Конституционен съд. Имат 9 членове вместо 12 и имат и индивидуална конституционна жалба. Размерът няма значение.

Хе хе хе
Хе хе хе
13 януари 2024 15:47
Гост

Нова Конституция трябва, а КС не пречи, а даже Е КРАЙНО НЕОБХОДИМ!

Въпросът на въпросите е съдържателен, както за цялата съдебна власт – КОИ и КАКВИ са „кадрите“ вътре?

Анонимен
Анонимен
13 януари 2024 13:40
Гост

Винаги е отворен варианта протестариата на колене да му се помолят на президента. Както вече го правиха-през ноември 2019 г. Имат опита и практиката кога и как да се случи.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2024 13:24
Гост

Резидента в действие.

Анонимен
Анонимен
13 януари 2024 13:07
Гост

Радев не награди Брлазелков заради Лозан Панов. Това ако не е демонстрация на дребнавост…

анонимен
анонимен
13 януари 2024 13:21
Гост

Дали правото на президента ежедневно да чете доклади на службите е изиграло роля?

бялата зелка
бялата зелка
13 януари 2024 13:23
Гост

осp@ де що имаше читава практика относно изпълнителното производство и сега трябва да му бейрем гайлето на простотиите…

Жокера
Жокера
13 януари 2024 15:27
Гост

И как точно я осра, като пусна давността да тече срещу банките и ЧСИ и елиминира „вечния длъжник“ ли?

Анонимен
Анонимен
13 януари 2024 12:59
Гост

Че с какво Атанасова е по-достойна от Марковска?

Попето
Попето
13 януари 2024 15:49
Гост

Прави страхотни усмивки. По-добри от тези на Марковска!

Z.Z
Z.Z
13 януари 2024 12:33
Гост

Звучи интересно, но по-скоро няма да посмее.

Генерал Деси
Генерал Деси
13 януари 2024 15:51
Гост

Може и да посмее, щото нуждата МУ е ГОЛЯМА!

OMG
OMG
13 януари 2024 12:32
Гост

При Марковска мотивите бяха ясни, а тук трудно Радев може да се аргументира, без да изглежда като прекаляване.

Re:
Re:
13 януари 2024 15:53
Гост

Напротив!

ЛИКА-ПРИЛИКА. На #КОЙ политик звънна Гешев след като разбра, че ще го кастрират професионално? Ало, ало?

Анонимен
Анонимен
13 януари 2024 12:30
Гост

Не е изненада, след като не се посвениха да се изгаврят с КС през номинациите.

888
888
13 януари 2024 12:29
Гост

Радев да се укроти малко, защото едно такова действие може да предизвика нови размисли за импийчмънт.

Спондж
Спондж
13 януари 2024 12:35
Гост

Само да им вдигне топката и ще влезем в нови циркове за още няколко месеца.

Спаринг
Спаринг
13 януари 2024 15:56
Гост

Радев вече няма избор! Юмрукът му е опрял в лицето на МУТРИТЕ.