Под ръководството на и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов в Съдебната палата се събраха представители на държавното обвинение и на службите, за да обсъдят противодействието на нелегалната миграция. В работната среща са участвали главният секретар на МВР Петър Тодоров, ръководители на национални служби в МВР, представители на ръководството на Агенция „Митници“, както и Крис Фаримонд и Крейг Търнър от Националната агенция за борба с престъпността (NCA) на Кралство Великобритания. От страна на прокуратурата е участвала и зам. главният прокурор Мария Павлова.

„Главният прокурор акцентира върху необходимостта от комплексен подход за спиране на мигрантския натиск над страните от Европейския съюз и Великобритания. Борислав Сарафов подчерта, че съвместно с турската страна българските власти са решени „да затворят границите за нелегалните мигранти“, съобщиха от прокуратурата.

Акцент в разговора е била и необходимостта от актуализация на законодателството, което да позволи налагането на по-тежки и ефективни наказания за организаторите и участниците в нелегалните канали за трафик на мигранти.

Представителите на българските и британските правоприлагащи и правоохранителни органи са се ангажирали да засилят сътрудничеството си в областта на борбата с трансграничната организирана престъпност.