И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов, заместничките му Мария Павлова и Елена Каракашева днес се срещнаха с британския министър по имиграцията Робърт Дженрик и водена от него делегация и с британския посланик Роб Диксън.

В хода на разговорите са обсъдени предизвикателствата пред националните и партньорските служби в Европа, като незаконната миграция, породена от регионални и локални военни конфликти, и съпътстващата я трансгранична престъпност.

Борислав Сарафов е подчертал ключовата роля на България за ефективното управление на външните граници на европейския континент и за преодоляване на свързаните с миграцията проблеми в сигурността с оглед овладяване на мигрантския натиск над Европейския съюз и Обединеното кралство.

Министър Дженрик е благодарил за оказваната подкрепа от българската прокуратура за пресичане на организираното придвижване на нелегални мигранти. Той е изрази удовлетворението си от тясното взаимодействие между българските и британските правоохранителни органи в борбата срещу организираната имиграционна престъпност.

В рамките на срещата двете страни са се обединили около необходимостта от хармонизирано прилагане на правилата и стандартите за граничен контрол и от системен подход за противодействие на трансграничните престъпления и другите форми на международна престъпност с цел укрепване на европейската система за сигурност.