Нито и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов, нито предшествениците му Иван Гешев и Сотир Цацаров се явиха на днешното заседание на парламентарната комисия за проверка на дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса.

Така заседанието на комисията се провали, като някои депутати поискаха да бъдат изпратени нови покани до неявилите се, а други определиха поведението им като неуважение към тях и към парламента.

Иван Гешев още вчера обяви, че не може да присъства поради планирано пътуване в чужбина, но изрази готовност да се яви на следващо заседание. Днес пък и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов отклони поканата, като информира депутатите, че според чл. 84, т. 16 от Конституцията няма право да предоставя детайлна информация по конкретни преписки и досъдебни производства. Той посочва, че депутатите могат да изслушват и приемат от прокуратурата само доклади по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика.

„Няма предвиден ред и правила извън посочените, за получаване на информация от отделните комисии към Народното събрание, относима само към тяхната дейност и имаща за цел да отговори на конкретни въпроси на народни представители от тези комисии“, пише Сарафов.

Той припомня също, че с последните промени в Конституцията правомощията на главния прокурор са ограничени и той няма текуща информация за разследванията за Нотариуса и „Осемте джуджета“, от които депутатите се интересуват.

В заключение Сарафов посочва, че явяването му може да го постави в конфликт на интереси, тъй като работата на комисията може да приключи с изготвяне на доклад, който да бъде изпратен на прокуратурата.

„Подчертавайки своето уважение към Народното събрание като най-висш орган на власт в парламентарната демокрация, следва да имате предвид, че е възможно резултатът от работата на Комисията да бъде материализиран в доклад, който при наличие на данни за престъпления или дисциплинарни нарушения от страна на прокурори и следователи да бъде изпратен на компетентния орган – прокуратурата, в частност до и.ф. главен прокурор, поради което с цел да избегна всякакви съмнения за пристрастност и евентуален конфликт на интереси, намирам за необходимо да отклоня изпратената покана за участие в заседание на председателстваната от Вас временна комисия“, заявява Сарафов.

В позицията си той посочва също, че някои от депутатите в комисията са отправяли обвинения и коментари за магистрати, които според него са абсолютно неприемливи“ и неподкрепени с факти и доказателства.

„В рамките на проведените до момента заседания магистрати бяха унижавани публично с цел постигане на лични, политически и други интереси. Нещо повече, някои от народните представители открито преминават границите на добрия тон и възпитание“, пише Сарафов.

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров пък е информирал депутатите, че е бил изслушан от Прокурорската колегия, където изложил всички факти и обстоятелства, които са му известни. Той посочва, че изслушването му е било предавано пряко и обществото се е информирало за позицията му, като подчертава, че не познава Мартин Божанов-Нотариуса, няма отношение към групи за влияние и към ареста на бизнесмена Веселин Денков.

„Днес кворум има, но гости няма“, констатира председателят на комисията Никола Минчев, след като на предишното заседание депутатите дълго спориха дали имат нужния кворум, за да изслушат градския прокурор Илиана Кирилова, апелативния прокурор на София Радослав Димов и следователя Ясен Тодоров. Тогава от ГЕРБ и ДПС бойкотираха заседанието и поискаха комисията да се разпусне, като я определиха за „предизборен цирк“.

Днес в залата имаше 15 депутати, включително от ГЕРБ и СДС, но след като поканените гости не се явиха, Атанас Зафиров от БСП попита кога ще се проведе едно нормално заседание.

„Четвърта седмица идваме, готвим се, а не се провежда заседание. Това е абсолютно безсилие“, каза Зафиров и поиска да се състави по-голям списък за гости. Той попита и дали има отговор от МВР дали Мартин Божанов е бил сътрудник на службите или на министерството.

Никола Минчев му отговори, че такъв е пристигнал, но е в секретното деловодство, защото представлява класифицирана информация. След убийството на Нотариуса имаше много предположения, че той е бил сътрудник на МВР. Дори бившият главен прокурор Иван Гешев коментира, че Божанов е бил секретен сътрудник на оперативен служител от икономически отдел в 3-то РУ в София.

Относно неявилите се гости на заседанието днес, Минчев каза, че това може да се дължи и на приближаващия край на този парламент.

„Нито аз, нито Народното събрание може да ги докара насила тук. Наблюдава се едно засилване на желанието на поканените лица да не присъстват на заседанията. Може би е свързано с това, че настоящата легислатура е на доизживяване“, каза Минчев.

„За пореден път представители на прокуратурата отказват да отговарят на въпроси на народни представители. На Цацаров не беше зададен нито един въпрос в прокурорската колегия – каза си, каквото имаше и си тръгна“ добави колегата му Мирослав Иванов и попита задочно Борислав Сараофов дали и той като предшественика си Иван Гешев смята, че само Господ е над него.

Заседанието приключи с кратко изказване на бившия вътрешен министър Бойко Рашков, който каза, че неявяването и на тримата главни прокурори говори за състоянието на прокуратурата.

„Изненадан съм, че не уважиха парламента, а ние ще направим извод и за кадровика на тези трима главни прокурори, за който един член на ВСС се изказа, че това е Банкята“, каза Рашков, а думите му бяха препратка към разпространения запис на разговор на Иван Гешев с члена на Прокурорската колегия на ВСС Йордан Стоев от миналата година.

39
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
03 април 2024 16:24
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

superba
superba
03 април 2024 14:35
Гост

Съпpyгaтa кyпи кaпcyли кoитo пpомeниxа нaшия ceкc, сeга е cъщият като пpеди свaтбaта: дълъг, cтpаcтен, с кaмeнна epeкция и се чyвcтвaм кaто жpeбец и cъпрyгата иcка oще и още. Cъвeтвaм вcички да опитат тeзи капсyли, жeна ми кyпи тyк:–- https://do.my/bmaca

Ано
Ано
02 април 2024 20:52
Гост

Минчев ли ще изслушва главни прокурори?

Shadow
Shadow
02 април 2024 19:34
Гост

Това е законова дупка, да те покани парламентарна комисия и да е по желание присъствието ти. Обезмислят се разследващите комисии в такъв случай, никой няма да отиде ако не е в негова полза присъствието при такива обстоятелства. И също показва, че държавата е безсилна.

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 18:29
Гост

Очаквано е да не явят. На глупавите въпроси на Насти ли да отговарят?

REGARDS
REGARDS
02 април 2024 17:02
Гост

Изслушването в тази комисия и във ВСС ще приключи с „приложено изпращаме ви материалите по компетентност“. На Прокуратурата, разбира се! И ? Какво от това ?!?
Само фойерверки правят! Група недобронамерени люде и бандити, изслушват други бандити ! Не бих се явил, тъй като те не дирят справедливост, а само предизборна пушилка.

Интересно
Интересно
02 април 2024 16:43
Гост

ПР на ППДБ, това е цялата работа, идват избори не само парламентарни, такива и за гл.прок и за всс, всеки има нужда от добри позиции при избор в едни бъдещи органи, бъдещето ще покаже!

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 16:19
Гост

Ми и аз да съм, и аз няма да отида. Кои са тия бе. Колю на мама веска синчето, насти фикуса, Бойко пияндето и някакви други абсолютни безхаберници.
То е обида да си говориш с тях и да те разпитват

Shadow
Shadow
02 април 2024 19:25
Гост

Кой ако беше там щяхте да отидете?

Приятел на гражданите
Приятел на гражданите
02 април 2024 16:11
Гост

Елементарни страхливци. И.ф. главна фуражка – страхливец и ПОЗОР !!! Сотир ниската летва изобщо не заслужава и коментар, защото няма съдия в България, който да не знае що за талибан е Сотирчо. За Гешев няма какво да кажа, защото е невъзпитано да се подиграваме на слабоумните. И.Ф. Сарафов ПОЗОР !! ОСТАВКА И ЗАТВОР !!

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 15:49
Гост

Отказали да отговарят на въпросите на Баджо Миро… Г-н Баджо, чакаме да отговорите вие на въпроса знаехте ли за парапета и облажихте ли се от отношенията между двете лица от видеото. A господинът с едната вежда от роднинските си връзки. Питам за едни магистрати, на които вие сте търсили сметка къде работят членовете на семействата им.

Сотир Тапир
Сотир Тапир
02 април 2024 15:43
Гост

Не ма гледайте че съм лоена топка, виря Сали Анич !

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 16:21
Гост

Ми да. А ти кво вириш – петопръстата си дясна ръка с мазоли

Сотир Тапир
Сотир Тапир
02 април 2024 19:13
Гост

Майка ти

Е, и?
Е, и?
02 април 2024 15:33
Гост

Крайно време е на този цирк в НС да се сложи край. Това, че там едни неграмотни циркаджии си нямат работа и се занимават с евтин популизъм не значи, че държавата трябва да им хопа по свирката. Утре тия дилетанти без правомощия могат да решат и да изслушват всеки гражданин – един по един. Да се намират на работа.

Приятел на гражданите
Приятел на гражданите
02 април 2024 16:13
Гост

Когато най-висшият орган на държавна власт – Народното събрание упражни волята си да представлява гражданите, които са извора на държавен суверенитет и призове, който и да било, то този има конституционно задължение да се отзове на призива. Елементарните страхливци, разбира се не желаят никога да изпълняват конституционните си задължения и да бъдат слуги на правото и гражданите.

1111111
1111111
02 април 2024 19:06
Гост

То едни депутати, а и непредубедени. Трябва да са доволни, че Цацаров не отиде, защо при един разговор с комисията би лъснала с пълна сила правната невежост на депутатите, дори и при Бойко Рашков.
Представям си диспут на правна тема между Цацаров от една страна и тандем Хр. Иванов и Наско генералчето от друга.

Пеналист
Пеналист
02 април 2024 14:36
Гост

И.ф. главната фуражка изпълнява само заповеди и под натиск от Банкята! ОСТАВКА ФУРАЖКЕ НЕЛЕПА !!! ТИ НЕ СИ ГОДЕН ЗА ЗАЕМАНАТА ПОЗИЦИЯ !!!

Пеналист
Пеналист
02 април 2024 14:35
Гост

Може ли да си и.ф. главен прокурор, а да си такъв страхливец, че отказваш да спазиш новелата на Конституцията, в която си се клел?! САРАФОВ ПОЗОР, ОСТАВКА И ЗАТВОР !!!

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 14:20
Гост

Колкото и неявилите се лица да са зле, това е заслужена гавра с юридикоПитеците от Пъпъ/дъбъ
ОДОБРЯВАМ!

"изява на депутати" !!!
"изява на депутати" !!!
02 април 2024 14:03
Гост

„Сотир Цацаров отказа изслушване в парламента за Нотариуса, комисията била за изява на депутати“ – https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/17540076

Приятел на гражданите
Приятел на гражданите
02 април 2024 14:38
Гост

За това тоя не много интелигентен и недалновиден Сотир, отиде пред прокурорска колегия да си изчете написаното на листче, може би от него, а може би от неговият собственик и не му се зададе и един въпрос! Никакво изслушване не е имало на Сотир. Редно е да има. Тоя като съдия беше слаб, като прокурор във ВКП още повече.

Сотир Тапир
Сотир Тапир
02 април 2024 15:42
Гост

Не ма гледайте че съм лоена топка, виря Сали Анич !

Проскубания бухал
Проскубания бухал
02 април 2024 13:41
Гост

Един от малкото пъти, когато Лекс публикуват статия за Сарафов и едновременно с това отварят секцията с коментарите, за да може колегите да изразят свободно възгледите си.

Христов
Христов
02 април 2024 13:35
Гост

Трагедия. Но някой очаквал ли е друго>?

Каменова
Каменова
02 април 2024 13:33
Гост

Абе балами сте си. Ако очаквате, че някой ще каже каквото и да било, което ще уличи хората зад Нотариуса се лъжете и това ви прави балами. Няма да кажат сега, идват избори. А и да не идваха избори пак няма да кажат. За да излезе на яве истината и да има що годе свободна съдебна система трябва партия различна от Възраждане, ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН да имат 121 депутата. Това е. А това става с гласуване на народа. Но народа е заспал, прост и го мързи. И няма да направи усилие да се отърве от статуквтоо и бизнес… Покажи целия коментар »

Каменова
Каменова
02 април 2024 13:35
Гост

Дори факта, че храната в България е най-скъпа в ЕС не каара българина да направи усилие да гласува и то за различни партии. Понеже живях няколко години в Англия, а съм била и в Испания, Италия и Гърция. Храната у нас е най-скъпа. Но ние не сме най-богатите. Е това е геноцид. Но какво правим? Нищо. Харесва ни. Кръчмите са пълни, народа пие и се весели. Пълни джобовете на кръчмарите, като тоя дето държи кръчмата до БНТ и порцията е по-малка от тая дето аз сипвам на котките си, но пък ми струва 22 лв. Бирата е 8 лв за… Покажи целия коментар »

Тошков
Тошков
02 април 2024 13:31
Гост

Но вместо да се коментира отказа на тия сладури да идат на изслушване, идните дни чакам да слушам от сутрин до вечер за „магариите“ сътворени от ПП/ДБ. Както един професор днеска обясняваше в студиото на БНТ. А за магариите на ГЕРБ за последните 15 години не се говори. Само лееееекично се споменава от „по-непослушните“ анализатори и творци. Спорта ни беше затрит, магистрала една завършена няма, образованието ни копае дъното, доходите и те. Но това не се коментира, защото божеството Бойко е управлявал. А той каза, че е работил всички тези неща да са на топ ниво. И нито едно не… Покажи целия коментар »

Приятел на гражданите
Приятел на гражданите
02 април 2024 14:40
Гост

Точно така е. Мафиота от село Банкя, който 15 години минаваше с 200 през всичко е чист като гешевска сълза … ПП/ДБ ми доказаха за тези 9 месеца защо именно те са верният път към промяна и реформа на това загнило блато наречена Прокуратура на Република България, имат моят глас и на всички хора около мен!

1111111
1111111
02 април 2024 19:26
Гост

Ице, ай стига се хвали. По жалки законопакостниции от ДБ и ПП, няма дори ГЕРБ надминаха!

Попова
Попова
02 април 2024 13:29
Гост

В тия комисии има и хора на ГЕРБ. Хората на ГЕРБ прикриват лидера си. Реално ГЕРБ е Бойко Борисов и Бойко Борисов е ГЕРБ. В ГЕРБ това го знаят много добре. Идат избори. Колкото повече се шуми и разкрива истината около партията на Борисов преди избори, или се клевети, толкова има шанс процентите на ГЕРБ да паднат. От там ефекта на доминото. Идват нови да управляват и без скруполи разкирват далаверите на ГЕРБ. А там са замесени много хора, с много пари и много интереси. Затова от рано се почват клеветнически атаки по новите партии, по новите лица в политиката.… Покажи целия коментар »

Тъжният край на ППДБ
Тъжният край на ППДБ
02 април 2024 13:28
Гост

Понеже цялата “смелост” и “борба с корупцията и мафията” на ППДБ се изчерпаха с тази смехотворна покана за участие в още по-смехотворната комисия в НС, начело с на мама синчето Никола Минчев, сега закономерно получават очаквания резултат. Наритани и сврени в ъгъла.

Христов
Христов
02 април 2024 13:38
Гост

Ето пак. Съждения дали котката е мъжка или женска, а не дали лови мишки. А не е ли по-важно не кой е Минчев, а какво са правили Нотариуса и политици от ГЕРБ, които са му били гръб? И дали Борисов наистина не се е познавал с Нотариуса както на б ързо отговори и избяга от журналистите? Не. Важното е да ми ломотите кой бил Никола Минчев, все едно ме интересува на кого е синчето. А родителите на редица разглезени синчета и дъщерички от ГЕРБ и ДПС, които си пратиха децата за наша сметка в чужбина? На Лъчо Мозъка детето знаете… Покажи целия коментар »

Ъруин
Ъруин
02 април 2024 13:26
Гост

Повече от нелепо е. Не, че нещо ще се случи ако иде и говори, но това е повече от нелепо да не се явиш.

Манолов
Манолов
02 април 2024 13:26
Гост

Явно и тримата призовани приемат за таш** парламента, хората в него. Решават да не идат и… нищо. Последствия няма

Какви последствия да има?
Какви последствия да има?
02 април 2024 14:24
Гост

Че какви последствия са предвидени в КРБ? Никакви. Много долнопробен цирк е тази изява на комисийките с никакви правомощия, никакъв опит в разследването, дори по-скопосни артисти не намериха да участват в тях – треторазрядни циркаджии. И им се подиграват – напълно е в реда на нещата.
НС наруши многократно и КРБ и законите на държавата, отричайки правото на референдум на хората при наличие на условия и предпоставки за това; не попълни ВСС при изтичане на мандата, нито КС. Какво уважение очаква при това си също крайно неуважително към държавата, правото и гражданите поведение?

Мишев
Мишев
02 април 2024 13:25
Гост

Кой беше другия дето реши да не се яви – Гешев или Цацаров. Някой от тия реши да не се яви също.

Коварска
Коварска
02 април 2024 13:25
Гост

Хахаха смешник.

Анонимен
Анонимен
02 април 2024 13:25
Гост

Казуси станали обществено достояние. А вероятно има и такива, които дори не са станали достояние и ги криете?