Разследването срещу Николай Банев и семейството му приключи и делото трябва да започне на 24 септември в Специализирания наказателен съд, научи „Лекс“.

В края на юли Специализираната прокуратура е внесла обвинителния акт срещу Банев, съпругата му Евгения и майка му Мария. Той е обвинен в ръководене на престъпна група, в която двете жени са участвали. Според обвинението групата е изпрала над милиард лева, извършвала е данъчни престъпления и присвояване на още над 84 млн. лева.

Разследването срещу Баневи започна през есента на миналата година, когато от прокуратурата обявиха, че приватизацията на завод „Полимери“ в Девня е била престъпна и дружеството било източено от Николай Банев без никакъв контрол от държавата. Предприятието беше приватизирано през 1998 г., когато Банев първо закупи част от капитала, а през 2011 г. стана и мажоритарен собственик. По-късно „Полимери“ беше източено и обявено в несъстоятелност, а още преди две години премиерът Бойко Борисов влезе в словесна престрелка с Банев, след като каза, че предприятието е разграбено и унищожено, като определи приватизацията за „разбойническа“.

В хода на разследването Баневи бяха обвинени за длъжностно присвояване на общо 84 682 896 лева от „Полимери“, „Елма“ АД, „Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД. Укритите данъци, за които ще отговарят са за над 4,3 млн. лева, като става дума за задължения към НАП на „Полимери“, „Елма“ и „Партнърс комерс“.

Началото на разследването завари Банев и съпругата му във Франция, където те бяха задържани и екстрадирани през декември в България. Оттогава Банев е в ареста, а Евгения Банева беше освободена срещу „подписка“ от прокуратурата преди месец заради нужда от спешна операция. Николай Банев също се оплаква от влошено здравословно състояние, както и от условията в ареста.

Делото е разпределено на съдия Красимир Комсалов, който преди две седмици е отказал да пусне Банев от ареста, а определението му е обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
21 август 2019 16:12
Гост

Пеевски и другите „добри“ олигарси си ги пазим, ама „лошите“ олигарси, над които Цацаратурата не е разпънала чадър, да гният в затвора.

Забележително
Забележително
21 август 2019 14:07
Гост

Тези имам чувството, че са първите олигарси, които хем изпаднаха в немилост и ги съдят, хем не са някъде в чужбина. За разлика от Цветан Василев и братя Галеви примерно. Така че случаят си е направо прецедент. О, забравих Христо Бисеров, но него май го оправдаха…

Анонимен
Анонимен
21 август 2019 13:47
Гост

В нашата клета държавица от такива тарикати, които я разграбват не остана нищо.

Възмутен
Възмутен
21 август 2019 13:50
Гост

Къщата им е като палат. Как се изкарват такива пари? От пералнята им.

Пункт и пластика
Пункт и пластика
21 август 2019 13:46
Гост

На Банев му секвестираха краденото и се разболя. Класика в жанра.