Евгения Банева излиза от ареста, за да бъде оперирана по спешност. От Специализираната прокуратура съобщиха, че са изменили мярката ѝ в „подписка“, след като лекари от „Пирогов“ са дали заключение по съдебно-медицинска експертиза, че тя се нуждае от спешна операция.

Според лекарите здравословно състояние на Банева е несъвместимо с условията в следствения арест, а от болницата при Софийския затвор са отговорили, че тя не може да получи адекватни медицински грижи при тях.

„След като се запознаха с експертното заключение и основавайки се на Европейска конвенция за правата на човека и основните свободи, наблюдаващите прокурори незабавно измениха определената тежка мярка за неотклонение на Банева с по-лека – „подписка“. С това се предоставя възможност за безпрепятствено адекватно лечение на обвиняемата“, съобщиха от прокуратурата.

Преди месец Апелативният специализиран наказателен съд за пореден път отказа да измени мярката на Банева, за която още тогава лекарите обявиха, че се нуждае от операция на щитовидната жлеза и биопсия. Наскоро Евгения Банева написа и жалба от 18 страници за условията в ареста, след която правосъдният министър Данаил Кирилов извърши проверка и каза, че част от оплакванията са основателни. След това той обяви, че ще иска оставката на шефа на затворите Васил Миладинов, но подчерта, че решението му няма връзка с жалбата.

Евгения Банева е в ареста със съпруга си Николай от декември м.г. Тогава двамата бяха екстрадирани от Франция по обвинение за организиране и участие в престъпна група за пране на над един милиард лева, присвояване на близо 85 млн. лева, укриване на данъци и за незаконно оръжие и боеприпаси.

От прокуратурата поясниха днес, че на Банева е наложена забрана да напуска страната, а МВР трябва да следи за изпълнението на мярката за неотклонение.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Обобщение
Обобщение
16 юли 2019 10:53
Гост

За Банова – все тая. Обаче ако Данаил Кирирлов е уволнил шефа на затворите заради лошите условия и много жалби срещу тях, това дали ще подобри условията? Не. Защото условията не зависят само от някакви ръководителски и организаторски способности. Зависят и от средствата, които се отпускат. И Наполеон да беше шеф на нашите затвори, ако няма бюджет условията щяха да са същите.

Иван Иванов
Иван Иванов
14 юли 2019 1:39
Гост

Така и не разбрах като как може да отговаряш за присвояване на средства от собствената си фирма.
Доналд Тръмп дали плаща наем за Тръмп тауър.
Бил Гейтс дали плаща за Уиндоус.

Но това е реалността – огромна армия от мързеливци и интриганти и завистници – не че Баневи са цвете за мирисане, но нищо незаконно не правят. Колкото Иван Костов за Балкан и за Уникредит, толкова и те.

Иванчева
Иванчева
12 юли 2019 23:38
Гост

Абсолютно разбираемо е, че в тези условия здравословното състояние на Банева ще се влоши.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2019 23:34
Гост

В крайна сметка за съжаление такъв свестен човек като Васил Миладинов изгоря. Е, винаги има предпазен бушон.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2019 22:39
Гост

Как не се разболя докато живееше като царица. Пункт и пластика.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2019 21:25
Гост

Не вярвам и на една дума от човеколюбивата аргументация на спецовете. Не им излиза сметката.

адвокат
адвокат
13 юли 2019 9:23
Гост

Ненапразно е казано, че онова, което се купува с пари, се купува с много пари. И пари и алчни за пари мнооого. Не, че случая непременно е такъв, но вероятността е голяма, като гледаме и слушаме 30 години случващото се във вече немилата ни татковина.