Полицаи от Стара Загора са разследвани за причиняване на смъртта на 58-годишния Пламен Пенев, който почина на 30 декември след гонка с униформените.

От държавното обвинение съобщиха, че разследването е възложено на следователи от Националната следствена служба и е за евентуално причиняване на смърт при професионална непредпазливост от страна на полицаите, като възможна причина за смъртта на мъжа е задушаване.

Пламен Пенев е бивш републикански шампион по борба, а вечерта на 30 декември в полицията е бил получен сигнал за мъж край бензиностанция, който заплашва деца с нож. При пристигането на униформените, Пенев, за който има данни, че е имал психични проблеми, се качил в колата си и избягал.

Последвала е гонка с полицаите из града, която е била заснета от много камери и случайни свидетели, които качиха видео материали в социалните мрежи. Именно от кадрите се вижда, че една патрулна кола пресреща автомобила на Пенев и го удря, след което беглецът спира. След това полицаите успяват да изкарат мъжа, а на кадрите се вижда и как го удрят.

Дъщерите на Пенев твърдят, че баща им е бил зверски пребит до смърт и настояха аутопсията да не бъде извършена в Стара Загора.

„Човек, след като е катастрофирал, така ли трябва да го извадят от колата? Не трябва ли да бъде извикана линейка? Не му е оказана първа помощ, а е използвана физическа сила върху човек, който е бил в безпомощно състояние“, посочи Ивелина Пенева пред „Нова телевизия“.

Първоначалната информация от МВР беше, че мъжът е починал, след като се е блъснал в патрулната кола, но днес от прокуратурата поясниха, че това е станало след принудителното му изваждане от автомобила от страна на полицаите. По случая е назначена вече съдебномедицинска експертиза, която е възложена на екип от трима съдебни медици от Пловдив.

„Предстои представяне на заключение от експертите за изясняване причините за смъртта на 58-годишния мъж, като сред възможните е и механична асфиксия“, обясниха от прокуратурата.

Междувременно в полицията започна вътрешна проверка, а днес вътрешният министър Калин Стоянов поиска допълнителна проверка от инспектората на МВР, при която да бъдат анализирани за полицейско насилие и всички заснети и качени в социалните мрежи клипове от инцидента.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Джен
Джен
03 януари 2024 8:42
Гост

До удара между колите проблемът е на беглеца, оттам нататък – на ченгетата.

revame
revame
02 януари 2024 21:42
Гост

What you share is informative and useful to me and many others. I will visit and read often. Please update new articles. If you have more time, please visit:
https://fluxus.vip/

Стоянов
Стоянов
02 януари 2024 21:38
Гост

Това не е никаква непредпазливост.

Горан
Горан
02 януари 2024 21:37
Гост

Може би това е поредната полицейска небрежност.

Е умрел де,кво толкова
Е умрел де,кво толкова
02 януари 2024 19:02
Гост

За умрелия или добро,или нищо!
Аз ще му пожелая да бъде жив и здрав и да уважава малко повечко полицаите!!!

Има ли последици за милицаите, заплашили журналист
Има ли последици за милицаите, заплашили журналист
02 януари 2024 17:53
Гост

Милицията в Стара Загора си позволи преди време да заплашвна журналист от БНР. Случаят е потулен-да не би прокуратурата да обвини милиционерите, а. Това законно ли е-милицията да заплашва човек, и то известен журналист със затваряне в багажника на кола и откарване в неизвестна посока, защото е поискал милиционерите да се легитимвират-задължение по чл 150 ЗМВР.

https://www.dnes.bg/stranata/2018/10/28/jurnalist-se-oplaka-ot-policeiski-proizvol-v-stara-zagora.391843

Сред милиционерите-убийци, дали има и лица, от случаят със журналиста от 2018 г., но самосъздали си усещане за безнаказаност, или са замесени други ?

Каква е правната квалификация, когато милиционер заплашва журналист със затваряне в багажника на кола и откарване в неизвестна посока?

Милиция и прокуратура, верни другари!
Милиция и прокуратура, верни другари!
03 януари 2024 8:49
Гост

Предлагам описания казус да бъде даден на конкурсът за младши прокурори. С въпрос-каква е правната квалификация, ако милицията заплашва журналист, че ще го натика в багажника на кола и отведе в неизвестна посока. https://www.dnes.bg/stranata/2018/10/28/jurnalist-se-oplaka-ot-policeiski-proizvol-v-stara-zagora.391843 Ако кандидатът напише, че има престъпление -да получава двойка, защото отговорът е неверен, и кандидатът за прокурор не е запознат с правовия ред в държавата. В нашата държава командва репресивния апарат, а гражданите следва да се снишат и знаят мястото! Милицията има изконно право да заплашва гражданите с каквото е нужно, най-малкото и с натикване в багажника на кола. Ако кандидатът отговори,че всичко е законно-милицията има… Покажи целия коментар »

Кой ще ни пази от милицията
Кой ще ни пази от милицията
02 януари 2024 17:46
Гост

Ужасно! И защо са разследвани по непредпазливост. Да излвлечеш човек през прозорците на колата, , ритат свирепо -това си е умишлено причиняване на смърт. И то жестока . Човекът е със счупен череп, според статия от труд-ритали са го по главата.
Защо няма МАСОВИ АРЕСТИ НА МИЛИЦИОНЕРИ?
Колко милиционера излязоха на протест, против колегите си убили човек?
И случаят отиваше към потулване, след първоначалните лъжи на милицията, за дребен пътен инцидент.

https://trud.bg/%D0%BC%D1%8A%D0%B6%D1%8A%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%B0-%D1%81-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D0%B5-%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%88%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D0%BE%D0%BD-%D0%BF%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B1%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%B0/

Анонимен
Анонимен
03 януари 2024 8:55
Гост

И какво-видно от показания видеозапис -оказа се,че не гражданинът се е блъснал умишлено в милиционерската кола(както мевере излъга), а опитва да избегне колата на милицията срещу него на пътя, да избегне сблъсъка, катастрофата, а милиционерска кола го засича, и умишлено блъска с нарочен преден удар-тоест катастрофата е умишлено причинена от милицията, видно от записа. После е извлечен през прозорците, и наритан в главата до смърт. Тоест милицията пак излъга какво е станало. Колко милиционера излязоха на протест, против колегите си ригали по главата до смърт човек? Колко милиционера са арестувани? Как да бъде осигурено обективно ,всестранно и пълно разследване, след… Покажи целия коментар »

Юрист
Юрист
03 януари 2024 14:20
Гост

Анонимко, живеем в 21 век и можеш да си направиш труда да видиш как се постъпва с подобни индивиди в САЩ – естествено, че ще го засекат като кара със 100 в населено място, там даже биха го стреляли и обърнали по таван. Но такива меки момченца като теб са свикнали да толерират престъпници и да свеждат глава.

Между скъсания пагон и тоя случай има една Вселена разлика, но човек като теб не би могъл да го разбере това. Добре че има полиция, че ако си сам си жив загинал като ти чета гениалните мисли. Мишок.

Maleeee
Maleeee
02 януари 2024 17:23
Гост

Униформените примати трябва да бъдат вкарани в затвора за не по-малко от 20 години!
На всички видяли изтритите вече клипове е ясно,че това не бе задържане, а убийство и то умишлено и в съучастие!

Юрист
Юрист
03 януари 2024 14:20
Гост

Анонимко, живеем в 21 век и можеш да си направиш труда да видиш как се постъпва с подобни индивиди в САЩ – естествено, че ще го засекат като кара със 100 в населено място, там даже биха го стреляли и обърнали по таван. Но такива меки момченца като теб са свикнали да толерират престъпници и да свеждат глава.

Между скъсания пагон и тоя случай има една Вселена разлика, но човек като теб не би могъл да го разбере това. Добре че има полиция, че ако си сам си жив загинал като ти чета гениалните мисли. Мишок.

Анонимен
Анонимен
02 януари 2024 16:56
Гост

На 58 годишен вменяем мъж трябва да му е ясно, че както като хване оголена жица, може да го убие ток, така и като бяга от полицаи, може да го застрелят. Полицаите не са длъжни да си рискуват живота, за да щадят този на престъпника. Оръжията са им дадени, за да ги използват, когато човек с нож бяга и оказва съпротива.
Друг е въпросът ако са го пребили, след като вече е бил в безпомощно състояние. Тогава вече трябва да си понесат отговорност.

Анонимен
Анонимен
02 януари 2024 17:58
Гост

Че той е извлечен през прозорците, и ритан по главата?! Това е УМИШЛЕНО УБИЙСТВО, от длъжности лица. Пак ли ще бъдат отървани, както бяха отървани милиционерите-убили за удоволствие младия спортист Айредин Мустафов?

За случаят с Айредин Мустафов се говори в тази статия. Жестока смърт, безнаказана, въпреки,че един от убийците е осъден. Избяга, и милицията не прави нищо да го намери. https://clubz.bg/75488-mvr_nachin_na_upotreba_i_chast

ZzZ
ZzZ
02 януари 2024 16:27
Гост

А някой задава ли си въпроса защо починалия е бягал от полицейските служители? Нива ако нямаше какво да крие и от какво да се притеснява, би избягал?
Народа масово е изкрещял,карат пияни,дрогирани. Всеки втори се прави на мутра,скача на бой,проявява агресия…
Даже малко му е било на тоя изверг!
Пожелавам на тия,които го защитават, утрешния ден кварталния бабаит да извади нож на децата им и да ги заплашва с убийство,и тогава да видим дали ще го защитават,или ще искат по-крути мерки от полицията!
Общо взето,каквото е търсил,това и и намерил починалия!!!

888
888
02 януари 2024 16:36
Гост

Ти явно си от тези моралисти, за които няма нужда от съд и прокуратура. Обаждаш се на 112 да ти пратят държавни мутри, идват и убиват поръчания.

Ужасен от милиционерската престъпност
Ужасен от милиционерската престъпност
02 януари 2024 18:05
Гост

Аз нямам какво да крия, но като видя патрулка, или милиционери изпитвам ужас и панически страх.
На запад-като видиш полицай имаш усещане за сигурност, а в България-изпитваш ужасяващ страх дали ще бъдеш жив след секунди.
Всеки човек-законоспазващ и законопослушен ,който се размине с милиционери или патрулка, и след това е жив и здрав, после трябва курбан за здраве да прави!
Дори и по време на турското робство заптиетата са третирали населението по-добре, от милицията.
От инквизиционните способи на милицията дори и Ндрангетата има какво да се учи.

ганю
ганю
02 януари 2024 16:26
Гост

„Именно от кадрите се вижда, че една патрулна кола пресреща автомобила на Пенев и го удря, след което беглецът спира. “
Друго се вижда на видеото, ама нали това е удобното, това пишете!

Анонимен
Анонимен
02 януари 2024 16:10
Гост

Айде най-после вкарайте в затвора един-двама престъпници в униформа, за да се овладеят поне малко, защото размерите на полицейската мутризация са вече извън контрол.

ганю
ганю
02 януари 2024 16:28
Гост

По-зле ще става.
Каквито гражданите – мутризирани, лъжливи, нагли, такива и полицаите.
Що чакате нещо друго?!

Z.Z
Z.Z
02 януари 2024 15:54
Гост

В Стара Загора изтрещяха в последно време покрай неведението с енергийния преход.

9898
9898
02 януари 2024 15:52
Гост

Какво се е случило с подбора на ченгетата? Такива изверги не са виждани от времето на народната милиция. Как може да изкараш нарушител от кола и да го убиеш от бой…

Спондж
Спондж
02 януари 2024 16:08
Гост

Случило се е това, че безнадеждни бабаити кандидатстват за полицаи и ги приемат, защото други желаещи няма.

Анонимен
Анонимен
02 януари 2024 15:51
Гост

Съд и затвор!

OMG
OMG
02 януари 2024 15:52
Гост

Колкото затвор ще има за изстъпленията в София, толкова и тук.

Анонимен
Анонимен
02 януари 2024 18:10
Гост

Колкото вкараха в затвора милиционерите, които убиха спортиста Айредин Мустафов, толкова и сега. Ето тук има описано за слу
чаят с убитият от милиционери млад спортист Айредин Мустафов https://clubz.bg/75488-mvr_nachin_na_upotreba_i_chast

Ноторно е,че прокуратурата пази милицията, и накрая като нищо ще обвини дъщерите на убитият, че не мълчат. Както се случи при самоскъсания пагон, например-обвинени потърпевшите, а не милиционерът-със завидни шивачески умения.

Щерев
Щерев
02 януари 2024 21:43
Гост

E, дано този път да е различно.

Заки
Заки
02 януари 2024 21:42
Гост

Би било справедливо.

Иван
Иван
04 януари 2024 16:45
Гост

Моля само Господ да вкара тези самозабравили се полицаи в ареста или да ги унищожи за миг.
Той може всичко и тези гадни ченгета ще си го получат, те заслужават доживотни присъди.