Измами с европейски фондове в 5 града разследват Специализираната прокуратура, МВР и ДАНС. От държавното обвинение съобщиха само, че акцията се провежда в София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас.

По неофициална информация разследващите проверяват всички фермери, които са получавали пари от европейските фондове. Според в. „24 часа“ един от тях е и бизнесменът Миню Стайков, който от есента на миналата година е в ареста по обвинение за участие в престъпна група за данъчни престъпления, пране на пари и незаконно производство на цигари.

В хода на разследването срещу Стайков стана ясно, че са събрани доказателства и за злоупотреби с европари по програмата „Млад фермер“. Тогава от спецпрокуратурата обясниха, че става дума за измами за 7 млн. лева. Схемата за източването на парите включвала деца на служители на фирмата на Стайков „СИС Индустрийс“, които кандидатствали и получавали пари по програмата, които след това давали на бизнесмена. Едно от условията за кандидатстване по програма „Млад фермер“ е кандидатите да нямат навършени 40 години, на което децата на служителите отговаряли. Общо деветима млади мъже са се регистрирали като еднолични търговци и са получили пари по този начин.

Днешната акция за измами с еврофондове е продължение на проверките на всички къщи за гости в страната, които са изградени по програмата за развитие на селските райони. Те започнаха след множество публикации за построени вили, които само формално са били представени като къщи за гости, за да получат финансиране. Разследване вече започна срещу подалия оставка зам.-министър на икономиката Александър Манолев. До момента са проверени 110 от общо 746 къщи за гости. В 32 от тях са установени нарушения и са наложени санкции за пълното възстановяване на субсидиите от над 9 млн. лева.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:57
Гост

­­Г­о­­р­­е­щ­и­­­ ­­­м­о­­м­­­и­­ч­­­е­­­т­­­а­­­ ­­в­­и­­­ ­­о­ч­­а­­­к­­в­а­­­т ­­­-­-­-> https://nu21.fun/girl?25404

Добро начало
Добро начало
07 май 2019 17:06
Гост

Първо къщите за гости, после фермерите. След това трябва да се проверят и общините за проектите, финансирани с европари. И изобщо всички канали за отпускане на субсидии. Защото това са начини за източване на пари, а също и на пране на пари, придобити от много по-тежки престъпления.

Лаура Кьовеши
Лаура Кьовеши
03 май 2019 10:21
Гост

Нямам търпение да заработи европейската прокуратура

Възмутен
Възмутен
02 май 2019 10:55
Гост

Безскрупулни и нагли хора. После се оплакваме, че няма пари. Е, как ще има, като хората ни финансират, а някои ги крадат за свои цели.

Анонимен
Анонимен
02 май 2019 11:46
Гост

Хубава работа, ама българска.

Възмутен
Възмутен
02 май 2019 10:53
Гост

Заради такива като „бизнесменът“ Миню Стайков нищо чудно и да спрат да ни финансират.

анонимен
анонимен
02 май 2019 12:10
Гост

Е, това вече е крайност. По-скоро ще отнесем отново някоя солидна глоба.