Правителството съобщи, е приело промени в Закона за адвокатурата, с които да отпадне забраната за реклама на професията.

Както е известно, миналата година беше разработен такъв проект, беше подложен на обществено обсъждане и беше внесен в Народното събрание, но така и не беше приет (пълния текст на внесения през 2023 г. законопроект виж тук).

Внесеният преди 7 месеца законопроект уреждаше изискване рекламното съобщение на адвоката да съдържа информация, която го идентифицира и представя вярно и по обективен начин неговата професионална дейност.

И въвеждаше и пет забрани. Адвокатът не може:

  1. да си служи с невярна или подвеждаща информация, включително за цени или безплатни услуги;
  2. да прави необосновано сравнение с други адвокати, когато такова сравнение може да бъде подвеждащо по отношение на дейности, които се извършват с оглед на личността на адвоката и зависят от конкретни фактически и правни обстоятелства, поради което са несравними;
  3. да разкрива сведения за имената на предишни или настоящи клиенти или техните дела, освен с изрично писмено съгласие на клиента, дадено за тази цел;
  4. да поражда неоправдани очаквания за постигане на резултат, който не зависи само от професионалната дейност на адвоката;
  5. да адресира рекламни съобщения лично или чрез посредник към лица и близки на лица, които са пострадали, жертви или по друг начин са поставени в уязвимо положение, непосредствено след настъпване на конкретното обстоятелство, довело до това състояние, когато засегнатите лица нямат ясно съзнание и пълна свобода при избора на адвокат.

Проектът уреждаше и използването на посредници за осъществяване на контакт с клиенти. Изискванията за това бяха минимални: адвокатът да не допуска намеса на посредника в отношенията му с клиента след установяване на първоначалния контакт между тях, да не допуска посредникът да придобива и използва поверителна информация, предоставена от клиента и да не да не допуска интересите на посредника да накърнят правата и законните интереси на клиента.

Няма информация дали сега служебното правителство е приело същия проект, или в него има промени и нововъведения. Няма данни и за провеждано ново обществено обсъждане.

В съобщението на правителствената информационна служба се припомня, че заради противоречие между българския Закон за адвокатурата, който забранява рекламата на адвокатите и Директивата за услугите на вътрешния пазар срещу България започна наказателна процедура.

„За отстраняването на тези противоречия Законът за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата предвижда да бъдат премахнати общите забрани към търговските съобщения на адвокатите, като същевременно въвежда ясни правила по отношение на рекламата и посредничеството при предоставянето на адвокатските услуги. Лицата, упражняващи професията адвокат, ще могат свободно да популяризират своята дейност, качества, квалификация и опит, както и да използват посредник за привличането на потенциални клиенти, но при спазване на предвидените в закона изисквания, които целят да гарантират, че дейността на адвоката е съобразена и отговаря на високите етични норми и принципи, които са присъщи за тази професия“, обясняват от кабинета.

В съобщението се посочва, че със законопроекта се конкретизират непозволените средства за реклама и привличане на клиенти и се въвеждат изисквания, които да ограничат възможността за нарушения при установяване на връзката между адвокат и клиент и за нерегламентирано предоставяне на адвокатски услуги от лица, които не са адвокати.

„Прилагането на предвидените нови правила ще допринесе за по-ефективна конкуренция и съответно за по-високо качество на предоставяните правни услуги, ще повиши доверието в адвокатската професия и ще позволи на ползвателите на тези услуги да бъдат по-добре информирани при избора на адвокат.  С приемането на предложените изменения и допълнения ще бъде осигурено правилното прилагане на изискванията на Директива 2006/123/ЕО. Констатираното от Европейската комисия несъответствие на Закона за адвокатурата с изискванията на правото на ЕС ще бъде отстранено, което ще бъде предпоставка за прекратяване на процедурата за нарушение срещу България“, обясняват още от правителствената информационна служба.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бивш СУ ЮФ играч
Бивш СУ ЮФ играч
31 юли 2024 22:32
Гост

А какво става с тези ,които се вписват с 5 годишен юридически стаж? Нали щяха да го променят?

( 18)
( 18)
31 юли 2024 19:03
Гост

Супер-искам реклама с адвокатката (===). (–) по бански. Написах и името, но стотна от секунда преди да го изпратя разумът на надделя и лека самоцензура…

Иван Иванов
Иван Иванов
31 юли 2024 18:56
Гост

Това е правилно, все пак – развиваме и ние дейност, впрочем – то няма конкретна забрана – ефективна.

Но аз съм скептичен доколко ще ни помогне точно това.

По-скоро хората се интересуват от резултатите на някого.

Кунчев
Кунчев
31 юли 2024 18:44
Гост

В ЕС искат да видят други промени в законодателството ни и развитието ни, като държава. А тия глупости никой не го е еня. Освен да се рвкламират ГЕРБ преди следващия вот пред адвокатската гилдия колко са велики и как им помагат. А адвокатите, които не са много интелигентни да ги зиберат пак.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2024 18:42
Гост

С нищо недопринасящи за жизне ия ни стандарт и по-добър живот решения от страна на депутатите. Тъпи и незначителни решения.

Анонимен
Анонимен
31 юли 2024 18:41
Гост

Бездарниците рекламисти от НБУ ше имат ново поле за изява с кретеноидни реклами на адвокати тип Чийз Булка с циците на Гери Дончева, но и други. Реклами тип КРЕНВИРШ бе

Анонимен
Анонимен
31 юли 2024 18:40
Гост

Каква стана тя? Вместо реклами за хазарт ще гледаме реклами на адвокати

Анонимен
Анонимен
31 юли 2024 18:40
Гост

Ше гледаме ли яко реклами на адвокати?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
31 юли 2024 17:49
Гост

Голяма работа закипя е тоя отиващ си парламент, сякаш депутатите са решили да се сложат на адвокатите като за последно, че после може 4 години суша и само обещания за реформи.

#ДокатоЯйцетоНеОпреДо…..НищоМеСеВършиТаяДържава

Kalin Kalinov
Kalin Kalinov
31 юли 2024 17:41
Гост

Не съм убеден, че на адвокатите им е нужна конвенционалната реклама, която и без това отмира

Milanov
Milanov
31 юли 2024 17:40
Гост

И как точно ще изглеждат рекламите на адвокатите… като тези за сапун или…

Анонимен
Анонимен
31 юли 2024 18:41
Гост

Като тези за КРЕНВИРШИ бе 😃😃😃😃😃😃😃😃😃

Анонимен
Анонимен
31 юли 2024 17:39
Гост

ГЕРБ-аджийска работа

Елена
Елена
31 юли 2024 17:39
Гост

Отбива номер правителството… отчита работа

Александров
Александров
31 юли 2024 17:38
Гост

Имам чувството,. че правителството буквално се чуди какво а прави. Не казвам, че е лошо адвокатите да имат възможност да се рекламират, но мисля, че съдебната система има и други належащи проблеми

льольо
льольо
31 юли 2024 17:31
Гост

Лешоядите в болниците трябва да бъдат секнати и дано тая забрана да подейства.