Проектът на Закон за несъстоятелност на физическите лица отново ще мине през обществено обсъждане. Министерството на правосъдието ще събира мнения и предложения по него до 14 март 2023 г. (законопроекта виж тук).

„Лекс“ е представял проекта за личния фалит на служебното правителство (повече виж тук). Той беше внесен в предишното Народно събрание, но успя да „мине“ само през правната комисия на първо четене, като беше остро критикуван от съда и адвокатурата (повече виж тук и тук).

След края на 48-то Народно събрание Министерството на правосъдието е направило само една съществена промяна в предложенията си, които сега представя за обществено обсъждане. Тя се отнася за хората, които нямат секвестируемо имущество и доходи, с които да покрият разноските за производството по несъстоятелност и частично да удовлетворят кредиторите си.

Първоначалното предложение на МП беше, ако такъв човек подаде молба за обявяване в несъстоятелност, съдът да обявява неплатежоспособността му, но да отхвърли молбата за откриване на производство по несъстоятелност. А с изтичането на 8 години от това решение, задълженията на този длъжник да се погасят.

Сега концепцията е друга. Ако добросъвестният длъжник няма доходи и имущество, съдът ще открива производството по несъстоятелност, но ще го спира. То може да бъде възобновено в едногодишен срок по искане на длъжника, ако той докаже, че има секвестируемо имущество, достатъчно да покрие началните разноски в производството и за частично удовлетворяване на вземанията на кредиторите.

Ако в рамките на една година длъжникът не поиска възобновяване, съдът ще прекратява производството по несъстоятелност. С изтичането на 5 години от решението за прекратяване, задълженията на длъжника се погасяват.

Това означава, че от първото заседание по делото до заличаването на дълговете ще минават общо 6 години.

За длъжниците, които имат секвестируемо имущество, ще се развива производство по несъстоятелност, при което ще се изготвя план за погасяване на задълженията. И три години след одобряването на този план, задълженията им ще се погасяват.

Има пет вида задължения, които няма да се погасяват с изтичането на тези три години. Длъжникът трябва да продължи да плаща вземанията, обезпечени с ипотека, глобите и имуществените санкции, които са му наложени, както и задълженията си, възникнали от непозволено увреждане, издръжка и възникналите след откриване на производството по несъстоятелност, които са останали неудовлетворени.

Приемането на Закон за несъстоятелност на физическите лица е ангажимент на България по Плана за възстановяване и устойчивост.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Boucher
Boucher
02 март 2023 0:30
Гост

Сертифициран и одобрен в областта на спестяванията и финансите от почти две десетилетия, аз съм готов да ви отпусна всички видове кредити и финансиране много бързо и с пълна сигурност. Отпуснете кредита си при пълна сигурност и при условия, които ще улеснят живота ви. За повече информация. boucherblanche8@gmail.com

Име
Име
28 февруари 2023 18:38
Гост

При тази бедност – да не можеш да си видиш детето абитуриент, аз не знам – това е живот без аналог.

Но – българите сме оцелели при всякакви епохи, това е даже забавно, в момента все пак има и зрелища.

Личният фалит е една фатална стъпка, след която не можеш да упражняваш никакви права около личността си.

Но – доживяхме и тази връхна точка в отношенията ни с Банките, които ни докараха до невъзможност да се справяме с дълговете.

Цончо
Цончо
01 март 2023 11:28
Гост

Глупости. Основният фактор на невъзможност да се справяме с дълговете е нашата тотална липса на финансова култура.

Крум Страшни законодател :))))))
Крум Страшни законодател :))))))
28 февруари 2023 15:45
Гост

Офффф Крум Зарков и компания. Има ли поне един специалист в екипа му по гражданско или търговско право. Все наказателни юристи и един юрист с някаква (спорна) диплома, но без стаж(особено юридически) и практика- Крумчо. Как такива сериозни реформи се правят от хора без понятие и от временно правителство? Да бе едно само да го пропуснем , но ……. това са твърде сериозни неща за да ги решава временен не избиран министър( не гледаме, че е без опит)

Щерев
Щерев
28 февруари 2023 15:35
Гост

Добре, че пуснаха проекта да мине през обществено обсъждане.

Симеон
Симеон
28 февруари 2023 14:23
Гост

Изпълнението на договорите противоречи на нашата конституционна идентичност!

Клаус Шваб
Клаус Шваб
28 февруари 2023 14:10
Гост

„Приемането на Закон за несъстоятелност на физическите лица е ангажимент на България по Плана за възстановяване и устойчивост.“

Разбирайте според плана, който ви казва, че няма да имате нищо и ще щастливи.

Чуков
Чуков
28 февруари 2023 14:03
Гост

Пак каша

Димо
Димо
28 февруари 2023 15:37
Гост

Ама пълна. Не знам как ще се оправят нещата.

Иванов
Иванов
28 февруари 2023 14:02
Гост

Ох, то България има много ангажименти по Плана за възстановяване ама…

Тошков
Тошков
28 февруари 2023 14:02
Гост

Ами дано накрая излязат с едно решение и да се знае

Рики
Рики
28 февруари 2023 15:38
Гост

Би било добре.

Ганерска
Ганерска
28 февруари 2023 14:02
Гост

Мирише ми на излагация

Ангелина
Ангелина
28 февруари 2023 14:01
Гост

Абее все ще си съберат парите държава и кредитори.

Геро
Геро
28 февруари 2023 15:40
Гост

Със сигурност.

Манчев
Манчев
28 февруари 2023 14:01
Гост

За длъжниците, които имат секвестируемо имущество, ще се развива производство по несъстоятелност, при което ще се изготвя план за погасяване на задълженията. И три години след одобряването на този план, задълженията им ще се погасяват.

Много звучи, като казуса Левски – НАП

Георгиева
Георгиева
28 февруари 2023 14:00
Гост

Какво очквате? Народните представители са кретени

Тихомир
Тихомир
28 февруари 2023 15:42
Гост

E, това успяха да сътворят този път.

Канев
Канев
28 февруари 2023 13:59
Гост

Кажете нещо за фалита на Левски. Има ли го, няма ли го? Сега синдик ли е в клуба? Защото спортните журналисти масово викат „Еми ние не знаем какво точно става, не сме експерти“. А вие в Лекс сте. Напишете един материал да се знае какво точно е актуалното положение.

Manol
Manol
28 февруари 2023 13:58
Гост

Да, наистина. Поредно обсъждане. Дъвче се вече маса време тая тема

Derev
Derev
28 февруари 2023 13:58
Гост

Не се отказвайте, а продължавайте