Пленумът на Върховния административен съд подкрепи съдиите Мариника Чернева и Надежда Джелехова за заместник-председатели на съда, научи „Лекс“. Те бяха предложени от председателя на ВАС Георги Чолаков преди около десетина дни. Мариника Чернева ще оглави Първа колегия на ВАС, а Надежда Джелепова – Втора колегия.

Съдиите са имали възможност да задават въпроси към двете кандидатки. Но такива почти е нямало. Гласуването е било тайно, с бюлетини, каквото решение е било взето от Пленума на ВАС през декември. Тогава Георги Чолаков е събрал съдиите, за да приемат правила за изслушването на кандидатите за заместници. Неговото мнение е било, че гласуването трябва да е явно, но мнозинството е застъпило обратното становище – за таен вот и това е било прието.

На Пленума днес са присъствали 84 съдии от 91 по щат, като в него не са участвали командированите.

Мариника Чернева е получила 61 гласа „за“ и 20 „против, а Надежда Джелепова – 64 гласа в своя ползва и 17 „против“.

Сега предстои предложенията да бъдат внесени във Висшия съдебен съвет за гласуване.

Мариника Чернева е и.ф. ръководител на Четвърто отделение на ВАС, което разглежда дела за обществени поръчки, концесиите, търговете, изборите за народни представители, изборите за президент и вицепрезидент на републиката, местните избори и др.

Надежда Джелепова пък е ръководител на Второ отделение на ВАС, което разглежда административни дела, свързани с устройството на територията, ЗКИР, строителство, инвестиционни проекти, кадастъра и имотния регистър и др.

Другата новина от Пленума на ВАС днес е, че бе избран нов състав на Етичната комисия към съда. В нея влизат Мариета Милева, Красимир Кънчев и Татяна Хинова, а за резервен член е била посочена съдия Емилия Кабурова.

 

Коментирайте

avatar