Бившият началник-щаб на авиобаза „Безмер“ Пейо Дончев, който миналата година се спаси на косъм от смъртта и успя да катапултира малко преди управляваният от него самолет Су-25 да се разбие по време на тренировъчен полет, отива на съд.

Военно-окръжната прокуратура в Сливен сочи, че Дончев е нарушил правила за пилотиране и е нанесъл вреди за над 5 млн. лв. на Военновъздушните сили с причиненото от него по непредпазливост пълно разрушаване на самолета.

„Пилотът на  самолета – старши офицер П.Д, е обвинен, че при изпълнение на бойно упражнение за полет и кацане в двойка като втори самолет (воден) е нарушил конкретни правила по техниката на пилотиране и е допуснал управлявания от него самолет да навлезе в образувана от самолета на водача вихрова въздушна спътна следа. Това нарушение според експертите е довело до промяна на полетната ситуация, която за много кратко време (части от секундата) прераснала от сложна в аварийна, тъй като самолетът започнал неконтролирано снижение с наклон наляво“, съобщиха от прокуратурата.

От там посочиха, че Дончев е катапултирал от машината в последния възможен безопасен момент от полета, което е спасило живота му. След това щурмовият самолет е продължил полета си надолу с малък наклон наляво и се е разбил при срещата му със земната повърхност като едновременно с това се запалил.

При това аварийно приземяване пилотът получи различни контузии и наранявания, които според военната прокуратура се изразяват в една лека и една средна телесни повреди.

„Пълното разрушаване на бойния самолет, допуснато по непредпазливост от пилота, е довело до значителни имуществени вреди на Военновъздушните сили на Република България. Изготвената по досъдебното производство експертиза сочи, че вредите са за над пет милиона лева“, заявяват от държавното обвинение.

При разследването са извършени огледи на местопроизшествието, изготвени са редица експертизи с участие на авиоексперти и други специалисти по военна техника, разпитани са повече от 25 свидетели, анализирани са видеозаписи, изискани са документи и са иззети веществени доказателства.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
19 октомври 2023 20:32
Гост

Наше политици откраднаха милиарди вие за човека съе се фанали деба и идиотите

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2023 15:04
Гост

ВОП-овете, хеле Сливен, винаги са били идиоти.Като видяхме, какъв материал пристигна в ОП-тата преди време, нищо не ме учудва.

прокурор пилот
прокурор пилот
18 октомври 2023 15:30
Гост

Няма по-смешно нещо от българската прокуратура. Дали на летеца кошик, който едва не го убил, но той бил нанесъл вреди

льольо
льольо
19 октомври 2023 17:47
Гост

Ако летецът е карал с изряден самолет но е направил простотия и не е спазил правилата, това че не е умрял го извинява ли?

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2023 20:17
Гост

Вие от къде ги знаете тези неща – какъв е бил самолетът и какво е правил пилотът? Експертизата ли четохте? Споделете я.

Liky
Liky
19 октомври 2023 18:47
Гост

Вие сте проверили самолета преди полета ли, че давате така смело твърдения за състоянието му? Самолета е добре проектиран и има добра история, можеше да лети още дълги години с добра поддръжка.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 13:53
Гост

Ето защо са ни нужни американски самолети. Понеже БСП и Израждане мрънкаха за какво са ни – ето защо. Защото един от руските вече струва само 5 милиона!

Реалист
Реалист
18 октомври 2023 14:02
Гост

Съветските самолети са антични летящи ковчези, опция за купуване на нови въобще няма, но това не пречи русоРОБИТЕ да реват против американските самолети, които са най-модерните и надеждни в целия свят.

АвиоЕнтусиаст
АвиоЕнтусиаст
18 октомври 2023 16:05
Гост

Този самолет е изключително добра платформа, в много високи възможности и изключителна живучест. Подлежи на много дълбока модврнизация, като има много фирми и израелски и полски, а и от други държави, различни от Русия, които предлагат много съвременни решения, както за авиониката, оптико-електронното оборудване, така и за въоръжението.
Лично според мен проблемът не е в съветската концепция и инженерни решения използвани при построяването на самолета, а българската му поддръжка повече от 25 години и много пропуснати възможности за обновяване и „освежаване“.

Авиофен
Авиофен
18 октомври 2023 17:09
Гост

Този самолет е бил добра платформа преди 50 години. Днес подлежи единствено на технически кърпежи, които да удължат минимално оставащия му експлоатационен живот. Всички армии по света, които са имали такива самолети и могат да си позволят модернизация, просто ги утилизират и изхвърлят на бунището като ги заменят с нови. А новите са всякакви, но не и руски – по целия свят.

Пилот
Пилот
19 октомври 2023 14:44
Гост

Същото се отнася и за F-16 ама нали сме американски дупедавци никой не смее да се изкаже за тях

Шарлатанин
Шарлатанин
18 октомври 2023 20:13
Гост

А грешката на пилота не е ли в следствие на ограничения брой летателни часове на пилотите? ВВС се опитаха да набутат пилота, който загина с МИГ 29, после работата взе да смърди, щото май нямал нальот, а кухите лейки, дето му били началници много искали да се натегнат на някого.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
18 октомври 2023 19:50
Гост

щатоРОБИТЕ хвалят щатските ковчези, които са толкова модерни и надеждни, че могат да воюват само срещу талибани на магарета. при среща със съветските антични летящи ковчези свръхмодерните и свръхнадеждните пикират и търчат да се къпят из Черно море. кога най-сетне ще разберете, че самолетът не лети сам, а го кара „шофьор“. в наше село му викат пилот, а в любимите щати даже имаше филм „Има ли пилот в самолета?“ като дойдат сега едни умни и красиви специалисти по всичко в интернет, като яхнат едни модерни и надеждни самолети, та цял свят ще падне в коленете на малка България! то бива… Покажи целия коментар »

Георгиев
Георгиев
19 октомври 2023 11:11
Гост

Колега Кифлев, то бива евтина пропаганда, бива, ама чак пък съветски евтина не бива! Вие искате да убедите аудиторията, че един 50-годишен Москвич е по-хубав, безопасен и надежден от един нов Мерцедес, защото шофьорът му бил по-опитен.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2023 20:19
Гост

Пак тролът си пуска лайкове без да мисли, колко са неадекватни, както и коментарът му.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 13:53
Гост

Егати баракудника. Стари, мизерни самолети

Копейкин Патриота
Копейкин Патриота
18 октомври 2023 14:04
Гост

Всичко скапано и съветско – любя, тача и милея!

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 13:52
Гост

Стават грешки. Но в случая трябва да се установи дали старите самолети са виновни или пилотът

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
18 октомври 2023 19:52
Гост

той прокурорът вече е казал: самолетът е прекрасен, техническото му обслужване е на световно ниво, само пилотът е „виновен“. всичко е или черно, или бяло. нито сиво, нито разноцветна картина са допустими.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 13:52
Гост

Надявам се, че няма да има повече такива случай

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 13:52
Гост

Потресаващо

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 13:47
Гост

Каквто ни държавата, такава ни е и авиацията

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 13:47
Гост

То един комбайн на богаташ зърнопроизводител по добричко е по-скъп, бе!

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 13:47
Гост

Егати. Явно преди да дойдат американските самолети ще трябва сериозно обучение да се минава

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2023 13:46
Гост

Така написано заглавието е малко манипулативно. Едва е оцелял, но не е псазвал правилата за летене.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 октомври 2023 13:38
Гост

„Само“ 5 млн. лева за тоя самолет, който е известен още като „летящия танк“, смятай какви ще са щетите ако стане същото със златните Ф16-ки , които ги чакаме от години.

Партия „Единна герберастия“
Партия „Единна герберастия“
18 октомври 2023 13:58
Гост

От съветските „летящи танкове“ от Втората световна война по-хубави няма! Баце след като подари кученце на Путин можеше цяла ескадрила съветски железа да купи на цената на къща в Барселона, но дойдоха измамниците от Хардвард, които развалиха схемата и купуват златни Ф16 на хартия. Слава на СССР, Банкя, Путин и Баце!

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
18 октомври 2023 19:55
Гост

какво не ви харесват F16-ките? ще ги получим точно преди началото на Четвъртата световна война… ако спечелим Третата. че който се е хванал с България за съюзник, е изгубил и Втората световна, и Първата световна.