Министърът на правосъдието Атанас Славов се срещна с представители на юридическата общност в Стара Загора. На срещата бяха обсъдени актуални въпроси по предстоящите законодателни инициативи на мнозинството, както и теми, свързани с функционирането на съдебната власт, съобщиха от МП

Славов е запознал присъстващите с идеите за конституционна реформа, най-вече за гарантиране на съдийската независимост чрез създаването на отделен съдийски съвет, доминиран от членове, избрани от съдии.

„Трябва да се гарантира независимост и самоуправление на съдийската колегия и това е европейският стандарт, към който се стремим. В управляващото мнозинство е постигнато съгласие да не се правят компромиси по този въпрос”, е заявил Атанас Славов. И е уточнил, че впоследствие това ще доведе и до промени при формирането на бюджета на съдебната власт. „С промените в конституцията ще бъдат адресирани теми и идеи, които от години са част от обществения разговор. Предстои да бъдат реализирани в следващите месеци“, добави той.

По отношение на идеята за въвеждане на пряка конституционна жалба, министърът е пояснил, че все още има два варианта за осъществяването ѝ. Доц. Славов е припомнил, че още при промените в Конституцията през 2015 г. е залегнала идеята всеки съд да има право на конституционна жалба, но тогава опонентите ѝ са възразили, че съдиите ще станат много независими. „Налага се 6-7 години по-късно отново да отстояваме тази съдийска независимост“, е казал министърът.

На срещата са обсъдени и темите за електронното правосъдие, кариерното развитие и практиката за командироване на съдии, предстоящото действие на съдебната медиация и проектозакона за личния фалит.