Омбудсманът Мая Манолова атакува в Конституционния съд (КС) серия от разпоредби на новия Закон за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен
произход. Общественият защитник твърди, че те нанасят тежък удар върху малките търговци и превозвачи на горива. Но освен това погазват и правата на потребителите, тъй като фалитът на малките бензиностанции ще доведе до ограничаване на конкуренцията и засилването на монопола.

„В закона са заложени непосилни изисквания за висок уставен капитал –  20 000 лв. за малка бензиностанция, 1 000 000 лв. за условно наречения „търговец на едро“, абсурдни изисквания за големина на складовете, за вместимост на съдовете, за брой бутилки за втечнен газ. Това е закон, който притиска в ъгъла малките търговци на горива“, заявява Манолова.

Вчера дребните търговци на горива заплашиха с протест, подобен на този на жълтите жилетки във Франция. Именно те призоваха омбудсмана да сезира Конституционния съд. Те възразяват срещу новото изискване да притежават в наличност най-малко 10 000 бутилки газ за битови нужди, а това означава, че ще трябва да инвестират поне 500 000 лева, което ще доведе до масови фалити и от своя страна ще повиши рязко цените за потребителите.

В жалбата си (виж пълния ѝ текст тук) до КС Манолова пише, че „с поставянето на трудно изпълними и несъразмерно високи във финансово изражение прагове и изисквания под формата на рестрикции при административното регулиране на дейностите, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, законодателят на практика ограничава кръга от икономически субекти, които могат да извършват тези дейности и по такъв начин „естествено“ се създават условия за ограничаване на конкуренцията и за монополизъм“.

Манолова сочи, че промените ще доведат до увеличение на цената на горивата и ще се затрудни достъпът на хората в малките и отдалечени населени места, тъй като големите вериги нямат икономически интерес да правят там свои обекти.

Омбудсманът обяви, че до дни ще атакува още два закона пред КС – текстове в Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги, които се отнасят за единната цена на ВиК услуга в рамките на една обособена територия и разпоредби от Закона за държавния бюджет, с които беше отрязано правото на пенсионери да бъдат държавни служители. Последните вече бяха оспорени от президента Румен Радев.

По искането на Манолова срещу разпоредби на закона за горивата в КС вече е образувано дело №1 за 2019 г. За докладчик е определен Анастас Анастасов.

6
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Ваня
Ваня
08 януари 2019 12:26
Гост

Не виждам защо на пенсионерите трябва да се отнема възможността да работят.

Електорат
Електорат
08 януари 2019 11:47
Гост

Вдигат цените на всичко и то обикновено ни суровакат за Нова година, а заплатите не мърдат.

Марешки
Марешки
08 януари 2019 11:44
Гост

Малкият търговец по принцип е на изчезване, защото изискванията към него не са пропорционални на приходите му.

Пич
Пич
08 януари 2019 17:46
Гост

Като си толкова ербап да отваряш бензиностанция, какво са 20 000 лева уставен капитал? Точно през малките бензиностанции стават най-големите измами с горива и данъци.

Лукойл
Лукойл
08 януари 2019 20:05
Гост

То пък големите са чисти като сълза.

Колю
Колю
08 януари 2019 11:17
Гост

Калинка Мая покрай дивия си популизъм може и да свърши нещо полезно, изглежда.