Крум Зарков става секретар по правните въпроси в президентството. Това обяви самият Зарков пред БНР като уточни, че ще заеме поста от утре.

Зарков уточни, че новата му длъжност не позволява да бъде в ръководството на БСП и заради това ще напусне Националния съвет на партията.

Той заяви, че не е виждал проекта за промени в Конституцията, подготвян в президентството и за който се говори от няколко години. „Ще имам честта да работя с проф. Емилия Друмева и нямам търпение да работим по тези въпроси. Президентът може да има отношение към този дебат“, коментира бившият служебен правосъден министър пред БНР.

Крум Зарков беше депутат от левицата в четири парламента, а от 2 август 2022 г. до 6 юни т.г. беше министър на правосъдието в служебния кабинет на Гълъб Донев.

Зарков е поредният политик, който изрази позиция, че Висшият съдебен съвет трябва да спре процедурата за избор на главен прокурор. Днес той заяви следното: „Този ВСС, когато избира, когато отстранява и когато пак избира, винаги оставя чувството, че го прави под давление, а не по убеждение. Затова аз съм от тези, които пледират, че ключова за съдебната система е промяната на състава на ВСС, която да върви паралелно с другите неща… през конституционна реформа“, каза Зарков и допълни, че изборът на нов главен прокурор трябва да бъде спрян, защото този ВСС не бива да избира.

В петък депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС призоваха ВСС да спре процедурата заради готвените промени в Конституцията. Вчера това стори и премиерът акад. Николай Денков, който заяви, че ще е добре ако ВСС се съобрази с динамиката в парламента.