„На всички критики, които чухме от върховете на прокуратурата в последните седмици, е отговорено подробно в мотивите към законопроекта. От разговор между глухи, в който всеки тропа с крак и твърди своето, не мисля, че има нужда“. Така министърът на правосъдието Крум Зарков коментира днес пред медиите дебатите по предложените изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор. Вчера промените бяха приети на първо четене от правната комисия в Народното събрание (виж повече тук).

Малко по-късно Зарков заедно с тримата си заместници – Юлия Ковачева, Мария Павлова и Емил Дечев, отчете 100% изпълнение на приоритетите си. Един от тях е свързан именно с изготвянето и внасянето в парламента за промените в НПК, свързани с обвинител №1.

В никакъв случай не мога да се съглася, че проектът е набързо написан и на коляно. Дай Боже всички останали законопроекти да се пишат на такова коляно“, коментира Емил Дечев. Той обясни, че по законопроекта е работено осем месеца като са участвали представители на всички съдебни институции, на МВР, на съсловни организации, професор по наказателен процес от Софийския университет и неправителствени организации. Проведени са няколко дълги заседания, съобразени са решенията на Конституционния съд, текстовете многократно са обсъждани със служители от отдела за изпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека, има становище от Венецианската комисия. Дечев изрази категоричното си несъгласие, че текстовете са противоконституционни.

Иначе петте приоритета, които екипът на Министерството на правосъдието обяви за изпълнени, са следните:

Първият е изработване на всички законопроекти в частта „Правосъдие“, които са условие за получаване на второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), както и този за главния прокурор, който пък е условие за третия транш. Всички са внесени в Народното събрание и са обект на вниманието на депутатите, каза Зарков.

Вторият приоритет е да се осигури сграда на европейските делегирани прокурори. Правителството вече предостави бившата на СДС на ул. „Г.С.Раковски“ 134.

Третият е свързан с изграждането на нов затвор като вече беше направена първата копка. „Повече от половин век не се е случвало такова нещо. То ще промени изцяло облика на цялата пенитенциарна система“, каза Зарков и обясни, че това е важно заради огромните нива на рецидив у нас. А сега ще има възможност да се работи с лишените от свобода така, че преминаването през затвора да води и до поправка.

Четвъртият е възстановяването на Съвета за криминологични изследвания. Вече има сформирани екипи, които работят за подобряване на наказателния закон така, че да е по-ефективен. Първата задача е анализ на транспортните престъпления, трафика на хора и каналджийството.

По отношение на петия приоритет Крум Зарков заяви, че Министерството на правосъдието активно се е включило в общата цел „да въздигнем на най-високо ниво в Европейския съюз въпроса за приемането на България в Шенген“. „За няколко месеца успяхме да припомним важността на тази тема и получихме подкрепа от 25 от общо 27 държави. Това се случи благодарение на усилията ни с МВнР и МВР. Обща контактна група проведе дипломатически десант, който завърши с обещание за влизането на България в Шенген през тази година“, каза Зарков.

Той обаче допълни, че между страната ни и Шенген неформално стоят няколко закона, които се надява да бъдат приети от НС. В тази връзка акцентира върху промените в НПК, с които се въвежда механизмът за разследване на главния прокурор.

Едни и същи закони се изискват от българското общество, от ПВУ, от мониторинговия механизъм, от ЕСПЧ и са тези, които ще ни помогнат да свалим пречките от влизането на страната ни в Шенген“, каза министър Зарков и допълни, че според него трябва да се направи максимумът възможно в сегашната конституционна рамка, преди да се променя в частта за съдебната система. „Като гражданин и политик чувствам реален натиск от българската общественост най-накрая да се решат проблемите с върховенството на закона у нас“, заключи Зарков.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
23 януари 2023 14:50
Гост

Пълна пропаганда. Призива е ясен: „С всички сили пет за четири!“ – преизпълнен е петгодишния соросоиден план за четири месеца.
Или иначе казано тридесет и три години – ОБИКНОВЕН ЛОКУМ …:))) или плодотворна размяна на циркови номера между между бившата народна власт и сегашните представители на демокрацията…

Клайджия
Клайджия
23 януари 2023 12:15
Гост

Кога Зарков стана калайджия, кога му почерня дуп@то? Кога стана реален юрист Зарков, кога прогледна, че взе да дава акъл и да ни наставлява.

Барни Ръбъл
Барни Ръбъл
23 януари 2023 12:37
Гост

Никъф не е тоя с тая измислена Сорбона! Кога е писал тоя конституция за 7 дена! Йористите в тая държава ако не са от ГЕРБ никога няма да се оправим!

“Ние сме съдебната власт, Лозане!”
“Ние сме съдебната власт, Лозане!”
23 януари 2023 11:20
Гост

„Когато политиката влезе в съдебната зала, правосъдието излиза“

https://bnt.bg/news/ivan-geshev-mehanizmat-za-razsledvane-na-glavniya-prokuror-protivorechi-na-konstituciyata-v336191-314118news.html

ГЕРБ-йористи
ГЕРБ-йористи
23 януари 2023 11:05
Гост

Нищо не става от тоя сорбонаджия! Нашия Барни пише нова конституция за 7 дни!

Всъщност Крум върти поръчки
Всъщност Крум върти поръчки
22 януари 2023 14:10
Гост

Методиев обяви, че на 23 декември 2022 г. фирмата „М-форма“ печели обществена поръчка за 12 млн. лв. за доставка на горива на затворите в страната. „С благословията и разрешението на министъра на правосъдието Крум Зарков същата фирма печели поръчки лавинообразно“, уточни той. Ето за какво е глух Гл. прокурор, а крум се прави на глух и сляп – да вървят поръчки и е ясно за какво го прави , този Крум . И това не го казва Гешев ,а дясната ръка на Кринелия . Чакаме Крум да отговри за тези евентулано корупционни действия в неговото министерство, т. е. той го… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 януари 2023 13:31
Гост

Какъв му е зора на Зарков да го ошамари Конституционния съд?

Крум съдист
Крум съдист
22 януари 2023 22:09
Гост

Те – Крум, Киро, Христо, Надежда са конституционни рецидивисти – мазохисти , но най- вече съдисти. Най- съдистично измъчват съдебната система, съответно и гражданите. Специално за Крум казват, че и аниамл съдист. И наблюдавайки реакциите и зявлениета му , екзалтацията и самонавиването вярвам , че такъв , какъвто го е нарисувала Мая Нешкова. И при Бойко имаше един такъв налудничав, говеха за главен прокурор и беше шеф на Антикорупцията , но го пратиха в консул в Испания. Всичките ни властници ни спускат такива налудни за управвленци, които нямат емпатия, хуманизъм и чуство за вина и отговорност

Съдия СРС
Съдия СРС
21 януари 2023 21:25
Гост

А тия грантаджии от ССБ защо мълчат!? Сигурен съм, че имат пръст в този калпав законопроект, но в момента явно не им стиска да го защитят, че колегите им ще ги подкарат с камъни.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2023 14:41
Гост

Защо да взимат отношение щом Емил Дечев го прокарва? Бивш ръководен орган на ССБ е вече в политиката и е съвсем ясно, че това е политическа лоби организация. То няма какво да се каже повече…

Милена
Милена
21 януари 2023 21:17
Гост

Докато се лигавите в парламента и взимате огромните си заплати, съдебните служитери изнемогваме с почти настигнатите от МРЗ мизерни възнаграждения, които получаваме и чакаме да се сформира редовен кабинет, който да осигури обещаното ни 20% увеличение на заплатите.

Инфантилизма да спре вече
Инфантилизма да спре вече
21 януари 2023 17:19
Гост

Добре бе хора, защо не се каже на висок глас на президента , че трябва да си я прибира тази детска градина – Крум Зарков, Пеканов, Киро , Кокорчо , Лена …… не вижда ме ли, че те не стават , а си играят на детска градина с държават и съдбите на хора ? А също Бойко да си ги прибира размите му комсомол ГЕРБ да е имената не им запомних, но ме отблъскват .

Обикновен парушутист бе опит и качества е Крум
Обикновен парушутист бе опит и качества е Крум
21 януари 2023 16:31
Гост

Защо Зарков да не мине на преглед ??? Вярва ли е важно на думите си, мисли ли го сериозно ? Ако етака значи да мине на преглед. Ако не си вярва , а само говори политически е разбираемо- политиците лъжат. Не е ли срамно всико, което е изговорил ? направил дипломатически деснат в Европа… олеееелееее . Всичко занем и е ноторно известно, че Холандия е пречкат и по- тоно техния Бойко (Рюте). Новото след десанта е Австрия . Явно Крум е убедил Австрия да е против нас . Аз друго не виждам д е свършил. Всики знаме какво мисли Европейският… Покажи целия коментар »

123
123
20 януари 2023 14:40
Гост

Глухия , обаче си ти. Иначе не е ясно, кой е по самовлюбен главния прокурор или министъра. Закона не става, но ще го гласуват да отчетат дейност, какви са евро шампиони по теманета.

Смехурко
Смехурко
20 януари 2023 14:45
Гост

Тц, няма да гласуват в зала. Този сакат проект мина колкото дебатът по него да продължи. За да е ясно кой кой е.

Да не говорим, че тази легислатура на НС реално приключи.

Радеви "авторитети"
Радеви "авторитети"
20 януари 2023 14:31
Гост

„да въздигнем на най-високо ниво в Европейския съюз въпроса за приемането на България в Шенген“ …

„Урумов: Г-н Радев, вие махнахте Спецсилите от границата и я превърнахте в плячка на беззаконието“ – https://www.facebook.com/urumovi/posts/774773060305210

Така беше саботирано приемането ни в Шенген, което саботира и приемането ни в Еврозоната.

Рики
Рики
20 януари 2023 14:29
Гост

Докато се направят тези промени на Гешев ще му изтече мандатът.

Щерев
Щерев
20 януари 2023 14:28
Гост

Добри приоритети. Дано да не е само на думи.

Попова
Попова
20 януари 2023 14:27
Гост

Един от малкото адекватни в столетницата

Кирил
Кирил
20 януари 2023 14:26
Гост

Прав е човека. Дано пак стане министър на правосъдието

ГЕРБ-лели
ГЕРБ-лели
20 януари 2023 16:13
Гост

ИСкаме си Спонджбоб

Фенкешон
Фенкешон
20 януари 2023 14:26
Гост

Ето и от теб няма нужда де

Радеви "авторитети"
Радеви "авторитети"
20 януари 2023 14:25
Гост

„Първият е изработване на всички законопроекти в частта „Правосъдие“, които са условие за получаване на второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ)…“

Твърди се, че това е ЛЪЖА. Дали е по-голяма от Кирчовите лъжи е друг въпрос.

Kaka Mina
Kaka Mina
20 януари 2023 14:27
Гост

Като казвате „Кирчовите лъжи“, да вземете да кажете и да добавите и Бойковите лъжи. Или той не лъжеше?

Нексо...
Нексо...
20 януари 2023 14:40
Гост

23. Nexo will cease the EIP as to all U.S. investors by April 1, 2023 and will exit the
U.S. entirely shortly thereafter.

Тихомир
Тихомир
20 януари 2023 14:25
Гост

След възстановяването на Съвета за криминологични изследвания не е зле да помислят за условията, в които работят колегите в криминалистиката.

Маролина
Маролина
20 януари 2023 14:28
Гост

Те са ужасни!

Анонимен
Анонимен
20 януари 2023 14:21
Гост

Април месец се провеждат конкурси за младши магистрати, чудно ми е , ако сегашния министър, депутатите – реформисти от ДБ, както и НПО-тата реформатори се явяват какъв ли ще е резултата, интересно ще е, това ще покаже доколко те изобщо познават материята, която така бурнооо искат да реформират. Достатъчно е да се прочете становището на ВКС, да се разбере колко са на ТИ тези специалисти. Самия факт, че не се говори по същество, а само че това е изискване от европейските партньори, че Венецианската комисия го била одобрила е показателно. Цирк и куклено шоу в едно!

Harizanov
Harizanov
20 януари 2023 14:29
Гост

Така е

Анонимен
Анонимен
20 януари 2023 14:19
Гост

Напълно е прав.

Kirkova
Kirkova
20 януари 2023 14:28
Гост

Има много вярно в думите му

Мики
Мики
20 януари 2023 14:18
Гост

Наслушали сме се на разговори между глухи.

Чико
Чико
20 януари 2023 14:29
Гост

Всичко в държавата е такова. Днес ще си мечтаят Бойко и Корни какво би било да налапат няколко министерства, но няма да обсъждат реални политики, не.