Европейските делегирани прокурори у нас ще се настанят в бившата сграда на СДС на ул. „Г.С. Раковски“ №134. Това стана ясно от интервю на служебния министър на правосъдието Крум Зарков пред БНР.

Много е вероятно, в следващите дни адресът на Европейската прокуратура у нас да е ул. „Г.С. Раковски“ 134, тази небезизвестна сграда. Тя е празна в момента и няма да има някой, който да бъде изгонен. Следващият етап е кадровото обезпечение на европейските делегирани прокурори и тогава те ще имат всички условия, за да действат независимо и да открият завесата над някои проблеми, които българската прокуратура не успя да направи“, каза Зарков.

Той обясни, че през последните десетина дни е имал срещи с делегираните европрокурори, Министерския съвет, Министерството на регионалното развитие и благоустройство и с областната управа за намирането на подходяща сграда за EПр.

Вчера подписах писмо до МРРБ и областния управител, защото сградата на „Раковски“ 134 е частна държавна собственост и тя трябва да се предостави целево на Висшия съдебен съвет, който пък да я предостави на европейските делегирани прокурори“, каза още Крум Зарков.

Преди малко повече от месец Народното събрание окончателно прие промени в Закона за съдебната власт, с които осигури повече самостоятелност на българските обвинители, които работят с Европейската прокуратура. С промените в закона ЕДП получиха свои администрация, сграда, деловодство и регистратура.  Освен това те ще могат и да участват в съвместни екипи с разследващи полицаи и митнически инспектори.

Днес правосъдният министър Крум Зарков определи тези промени в ЗСВ като много съществени, защото е било изключително важно да се осигури самостоятелност на ЕДП спрямо българската прокуратура.

В момента България има деветима европейски делегирани прокурори при необходимост от общо 15 обвинители.

На 27 юли Прокурорската колегия обяви процедура за подбор на още шестима, като срокът за подаване на документи изтича на 26 август.

Служебният кабинет ще сезира КС за правомощията на главния прокурор

Министърът на правосъдието посочи днес, че в началото на септември се очаква Министерският съвет да сезира Конституционния съд с искане за тълкуване на разпоредбите от основния закон, касаещи правомощията на главния прокурор.

Не са ли ви правили впечатление някои прессъобщения на прокуратурата като например – прокуратурата възлага да се проверят тръбите в еди коя си община. Чрез различно разширено тълкувание на този надзор за законност прокуратурата практически има възможност да постави под свой контрол или поне под някаква форма на страх цялата държавна администрация, изпълнителната власт, в това число и министри. Обичаме да казваме, че министрите трябва да се арестуват, но те трябва да се арестуват и осъждат, когато са направили престъпления. В същото време не бива да се поставят под контрол, защото това значи политическа власт. Този въпрос, веднъж поставен пред Конституционния съд, ако той сложи рамки на това правомощие, ще бъде много важен за последващите дебати“, каза Зарков и допълни, че има какво да се направи, за да се сложат рамки и да е ясно каква е ролята на прокуратурата и каква е ролята на главния прокурор.

В отговор на въпрос министърът уточни, че ако му бъдат предоставени факти, които могат да доведат до процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор, той няма да се поколебае да сезира ВСС. „Настоящият състав на ВСС показва, че докато толкова много подкрепя главния прокурор, процедурата по отстраняването му не може да стигне докрай, въпреки че предишни двама правосъдни министри – Янаки Стоилов и Надежда Йорданова са показали, че такъв механизъм има“, коментира още Крум Зарков.

60
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
hesefos259
hesefos259
10 април 2023 5:44
Гост

It should be mentioned that you must already be a registered user with a username and password in order to sign into NHSP’s official portal site.
https://nhsp-login.info/

kacela5049
kacela5049
09 април 2023 20:33
Гост

Macy’s Insite is an employee portal that is accessible to Macy’s employees. It gives access to a variety of tools and resources.
https://amyinsite.com/

ЗАКРИВАЙ
ЗАКРИВАЙ
19 август 2022 17:22
Гост

До година,максимум две,тези прокурор чета и тази прокуратура ще последват съдбата на СДС-ще потънат в небитието и никой няма да ги помни.
Закривай?

Скоро при бай Ставри
Скоро при бай Ставри
19 август 2022 10:33
Гост

Троловете с каскети до вчера защитаваха поръчковия спецсъд като Матросов на амбразурата, днес сравняват ЕП на Кьовеши с „неефективния“ спецсъд :))) Явно вече са започнали да сънуват кошмари тиквите, каскетите и калинките :)))

Анонимен
Анонимен
21 август 2022 16:16
Гост

Ели Попова, ти ли ще ни плашиш? Я по- добре, нали имаш връзки навсякъде, попровери какви са условията в арестите- може да ти се окаже полезно!

Крумчо печели момче мамино и дядово
Крумчо печели момче мамино и дядово
18 август 2022 20:19
Гост

Туй и туй министъра сезира КС да го пита по- важно е въобще легитимна кое Европеката прокуратура според КРБ и ако в каква рамка . Защото това е отказ от суверинитет и юрисдикция на наша територия ????? !!!!! Крумчо почети малко бре момче мамино и дядово

промяна
промяна
18 август 2022 15:25
Гост

европейската прокуратура е новата специализирана прокуратура-много надежди и никакви резултати.
Разследват се кокошкарски престъпления ,без да се изземат делата за грандиозни грабежи за стотици милиони европейски пари.

Да бе
Да бе
18 август 2022 13:13
Гост

Тия евро смешници освен спане, храна и някое споразумение за условна друго няма да изкарат! Знаем си ги какви са и най-важното как и Кой ги избра! Небостъргач на Цариградско да им дадат все тая, резултат нула!

555
555
18 август 2022 14:42
Гост

Там са се събрали мързеливци и тотални дегенерати.
Гледат само как да мине месеца и да си вземат огромната заплата и бонус,и това е.
Въпрос на време е тази измислена, така наречена европрокуратура,да бъде закрита.

Анонимен
Анонимен
18 август 2022 15:25
Гост

Па работят си с кеф.Пратим им дело, па мине месец, три, па с есъбере постоянната камарка от няколко човечета чужденци+ Теодорчето за фасон, па мисли, мисли и след 3 месеца, с два реда реши, че не им е кеф да го разследват и с писъмце обратно на националната прокуратура, дори без да има законосъборазно произнасяне.

Анонимен
Анонимен
18 август 2022 21:57
Гост

Ох, Теодорчетооооо……
Гъди гъди, да я възпеем като Радка пиратка

Анонимен
Анонимен
18 август 2022 19:42
Гост

Точно за тези не си заслужава въобще нова сграда- нищо няма да свършат освен да доопозорят България.

Детска градина за връзкари
Детска градина за връзкари
18 август 2022 20:12
Гост

Поредна хранилка за детска градина на връзкари вижте биографиите на делегираните европрокурори ??? Като се почне от галеница на властта Теодора Георгиев / ту прокурор, ту съдия и пак прокурор/ , Димитър Беличев / зам районе на Плодив изведнъж в ОЛАФ , сега тук, …. И си личи от космоса , че не са помирисвали сериозно разследване и то по корупционни или стопански и данъчни дела !!!! Пълен смях ше настане сле около 1-2 години, когато ще лъсне тяхната некомпетентност

393
393
19 август 2022 17:19
Гост

Те вече ги разкриха,че за нищо не стават…

jakal
jakal
18 август 2022 9:30
Гост

That the collest ever..
https://www.myinsite.biz/

Анонимен
Анонимен
17 август 2022 20:16
Гост

И без това не носят, защо са там, поне да си лежат на широко.

Добро начало
Добро начало
18 август 2022 10:26
Гост

Там са, за да развалят рахата на Каскета и да нарушават спокойния сън на Тиквата.

Анонимен
Анонимен
18 август 2022 15:18
Гост

Явно нямаш идея, какво правят, по-скоро не правят.Почти всичко, което им се изпрати не се приема – или решават, че не са компетентни, или, че нямало престъпление.Обаче не се пишат откази…………….

СДС 1990
СДС 1990
17 август 2022 17:29
Гост

Ресторанта и кафето към сградата стават ли прокурорски, или ще ги фалират? Колко човека ще се ширят в шестте етажа?
На кого се навежда министъра?
Защо не сградата на „Позитано“ 20?

Литмус
Литмус
18 август 2022 11:37
Гост

Голямо лежане ще падне в тая сграда….

Министъра е неяежа пишман юрист
Министъра е неяежа пишман юрист
18 август 2022 20:16
Гост

Министъра не се навежда , а е невежа !!!! Просто нищо не разбира , въпреки , че има чуздоземско дипломи , които в България не вършат работа ! А той горкият като не е работил никога юридическа рабоата си е един невежа

Анонимен
Анонимен
17 август 2022 15:06
Гост

И този т.нар. министър ще „оправя“ прокуратурата и правомощията й. Служебен, за два месеца, без един ден стаж в съдебната система…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 август 2022 8:35
Гост

Той като юрист няма един ден стаж, Вие за съдебната система говорите.

Ала-бала
Ала-бала
18 август 2022 10:27
Гост

Барни Ръбъл, този корифей в джуркането на бялото хакерство е на светлинни години пред тоя никакъв такъв един, завършил някаква Сорбона, ала-бала…

Заки
Заки
17 август 2022 14:55
Гост

А, сега европейските делегирани прокурори ще вършат работата на родната ни прикриватура.

Хари
Хари
17 август 2022 14:57
Гост

До там я докарахме. С каскетното ни ведомство.

Анонимен
Анонимен
17 август 2022 17:15
Гост

Ха, те и сега делегираните прокурори нищо не правят!

777
777
18 август 2022 11:39
Гост

Прокурори, прокурори, колко да са прокурори…един обвинителен акт не са написали… ефективност нулева!!

Котило на връзкари като Крум Зарков
Котило на връзкари като Крум Зарков
18 август 2022 20:26
Гост

Всичко прехвърлят на разледвщиъе полицаи и следователи да им пика…м на европейската прокуратура – сгради администрация , бюджет….. и накрая чаката от БГ полиция и следствие наготово ???? Е какъв е смисъла от тях , с какво са по различни от спеца ????

Юрист
Юрист
17 август 2022 12:05
Гост

Питам се – до кога министъра на правосъдието (Н. Йорданова и К. Зарков) ще се занимава с неща, които не са в неговия ресор? И до кога министъра на правосъдието ще показва тотална некомпетентност? По презумпция това министерство трябва да го оглавяват и да работят доказани професионалисти – нещо, което през последните 2 години не е така. Да напомня – до края на тази година трябва да се създаде регистър на лицата, придобили юридическа правоспособност след 1990 г. Срокът за това е 3 години, но като гледам с какво се занимават последните двама, които бяха министри, явно няма да имаме… Покажи целия коментар »

Друг юрист с каскет
Друг юрист с каскет
17 август 2022 12:44
Гост

Кажи им го бе колега на тея прости юристи тука! Барни Ръбъл пишеше проект за нова конституция за 7 дни, а след него само с глупости се занимават! То тоя псевдопрофесора Янаки Стоилов, то тоя серсем от Сорбоната Крум Зарков, на малкия пръст не могат да стъпят на калинките на ГЕРБ!

Симеон
Симеон
17 август 2022 14:59
Гост

Добре, че не одобриха този безумен проект.

Йорист
Йорист
17 август 2022 13:52
Гост

Дании, липсваш нии.. Последният доказан професионалист с безупречна репутация. Пример за интелект и независимост!

Красен
Красен
17 август 2022 15:00
Гост

Много добро чувство за хумор.

Стефани
Стефани
17 август 2022 23:20
Гост

и с компетентност в джуркането….

Литмус
Литмус
18 август 2022 14:44
Гост

Стефани,а ти в какво си „специалистка“?!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 август 2022 11:57
Гост

Ще търсят под вола теле, но няма да се учудя и ако намерят, като се има предвид в какви времена на травестиране на правото живеем.

Анонимен
Анонимен
17 август 2022 11:26
Гост

Идеята за искането за тълкуване не е лоша, но КС ще отклони като недопустимо искането за тълкуване на правомощията на главния прокурор на РБ, ако не съществува правна необходимост (казус). Конституционният съд на РБ не тълкува Конституцията по абстракни и бланкетни основания.

Големите но неосъществени юристи
Големите но неосъществени юристи
18 август 2022 21:00
Гост

То в Сорбоната и по плевенското следователски право(Дечево) е допустимо да използваме КС за изтривалка на всяка и на всеки примка

Скептик
Скептик
17 август 2022 11:20
Гост

ох, ако чакаме на европейските прокурори да ни оправят, закъсАли сме го

Д-р Шилев
Д-р Шилев
17 август 2022 11:21
Гост

Колега, с Европейска прокуратура е по-добре, отколкото със зависима българска

Трагедия
Трагедия
17 август 2022 12:02
Гост

След ерата на Цацаров дойде ерата на Гешев. Не сме го закъсали, ами…

Литмус
Литмус
18 август 2022 11:40
Гост

Xa xa xa

Опорни хора
Опорни хора
20 август 2022 1:39
Гост

А ти как по- точно разбра , Евро прокуратурата е по- добре от нашата ? Просто предполагаш или си изследвал минават им рабоата досега и никакви те им обвинителни актове, че пък присъди . Предполагам че някой тур казал просто и използваш опорки щото иначе е смешно да обобщаваш ей тъй без никакви факти

Анонимен
Анонимен
17 август 2022 15:58
Гост

Всички до един бяха известни или като некадърни или като мързеливи или и двете, а един е бил само координатор на синекурни длъжности. Не може хора били пълен провал на предишните си длъжности, без координатора, който поне се справяше, изведнъж да станат орли на правосъдието само защото са си залепили представка
„евро…“. А имаше от тях и такива дето си бяха „евро“ и преди…Сямо, че нито Кьовеши провери, нито пък Киро.

Тошко Африкански
Тошко Африкански
17 август 2022 11:19
Гост

Много ми хареса отговора на Зарков на въпроса на водещата дали ще използва поста си на министър за политически трамплин, ставайки част от президентска партия. И да отричаш, Зарков, човек на президента си. Рече ли той да прави политически проект, вътре ще си, братко

Пепи
Пепи
17 август 2022 15:06
Гост

А, все едно герберастите не го използваха за политически трамплин.

Нина Павлова
Нина Павлова
17 август 2022 11:17
Гост

Зарков, в България е традиция да се арестуват министри и без да са виновни. Апропо, и бивши премиери също

Трагедия
Трагедия
17 август 2022 12:04
Гост

В България е традиция да не се арестуват министри на ГЕРБ и ДПС, колкото и да са виновни, освен ако не нарочат някой бушон и го хвърлят на кучетата.

Кацамунската Сорбона от червения Плевен
Кацамунската Сорбона от червения Плевен
18 август 2022 21:12
Гост

Той Зарков / Кацамунски по дядо / има опит с следствения арест дядо му генерал Леонид Кацамунски го е водил да си играе като малък и сега Крумчо си играе на правосъдие!!!! Крум Зарков може да прави каквото си иска той се е родил със сребърна /комунистическа/ лъжичка в устата родът му е от най- червените и генералско- репресивни още от 1923 г. Никакъв президент и никаква Нинова не може да ми се перчат , а и журналистите го жалят заради мамата му ех пей сърце

Веселата коза
Веселата коза
17 август 2022 11:13
Гост

Адмирации към г-н Зарков. Проблемът със сградата в която ще се помещават европейските делегирани прокурори трябва да бъде решен

Деловодителка
Деловодителка
17 август 2022 11:15
Гост

аз поздравявам Народното събрание, защото прие промените в Закона за съдебната власт, осигуряващи повече самостоятелност на българските обвинители от Европейската прокуратура.

Жаки
Жаки
17 август 2022 11:15
Гост

Да не искате да работите в деловодството на Европейската прокуратура, госпожо

Деловодителка
Деловодителка
17 август 2022 11:19
Гост

И да искам, лошо ли е

Стефани
Стефани
17 август 2022 23:30
Гост

преди да пишете се осведомете, защото благодарение на представителите на ПП, ДБ, БСП и няколкото напуснали ИТН стана възможно това…..

Дупедавци а иначе жестоки към своите
Дупедавци а иначе жестоки към своите
18 август 2022 21:27
Гост

Въобще няманужда от нова сграда за 10 европ прокурори. те абсолютно нищо не вършат просто са едни пощенски кутии и всичко прехвърлят пак и от ово на Бъграската правосъдна система . Нова сграда има за българските магистрати , но явно има дискриминация Кримчовциъе се подмазват на Кьовеши , която не е призната от цяла Европа а само от някой . Българските магистрати кучета ги яли за тях няма сгради да ти еб.м и в подмазвачите а иначе жестоко кум своите

Прокурор
Прокурор
17 август 2022 11:12
Гост

Редно е колегите да имат дом

Ном
Ном
17 август 2022 12:05
Гост

Каскета не харесва това.

Фен
Фен
17 август 2022 15:16
Гост

Добре е, че в случаят ниной не го пита.

Женката
Женката
17 август 2022 11:10
Гост

Ей, Крумашки!!! В теб ни е надеждата