„Днес се случва нещо голямо. Нещо, което е изключително важно както за Министерството на правосъдието и системата на пенитенциарното дело, така и за държавата“. Това заяви министърът на правосъдието Крум Зарков при символичната първа копка на новия затвор в Самораново.

Това ще е първият нов затвор в България от над 60 години и се очаква да е готов до края на април 2024 г.

Зарков благодари на всеки, „дал от своето време и нерви да обедини обществеността, своите колеги и политически сили, че това е нужно“. Специална признателност беше изказана на норвежката държава, финансирала изграждането на новия затвор.

„Това съоръжение, наречено затвор, ще бъде всъщност нещо много повече. Тук ще бъдат създадени повече от 90 нови работни места, ще бъде създаден учебен център, където ще се обучават служителите на ГДИН, над 4 500 човека, един малък университет. Това място ще промени изцяло икономическата ситуация в региона, защото тук ще има производствени бази.

Става дума за нов тип съоръжение затвор, важно най-вече за хората отвън, за онези, които биха могли да станат жертви на престъпления, начинанието има пряко отношение към системата за сигурността. Защото колкото по-добре се справяме „вътре“, толкова по-сигурни ще сме отвън“, каза Зарков.

Най-амбициозният проект на Министерството на правосъдието и на Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“ се финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021. Помощта от Норвегия в размер е 35 млн. лева.

Инвестиционният проект предвижда на терена в Самораново да бъдат изградени пилотен затвор с капацитет до 400 лишени от свобода и учебен център, в който кандидатите за служители на ГДИН да се подготвят по специално разработени програми, създадени с участието на норвежки и международни експерти.

Във втората фаза на изграждането на най-модерния пенитенциарен комплекс у нас се предвижда създаване на „преходно отделение“ (half way house) за подготовка за завръщане в обществото на хора, на които им предстои да бъдат освободени от затвора. Предвиден е и социален център, в който публични институции, неправителствени организации и гражданското общество ще могат да участват в инициативи, насочени към по-успешната интеграция на лишените от свобода. Планирани са и изграждане на училище, библиотека, параклис, както и на производствени цехове, в които затворниците ще могат да работят.

„Целта на проекта е да отговори на новите предизвикателства и поетите международни ангажименти от България за целенасоченост и последователност на реформата в сектора на изпълнение на наказанията, така че тя да доведе до реални и дългосрочни резултати“, каза при откриването на строителната площадка главният директор на ГДИН гл. комисар Ивайло Йорданов.

„Ние ще следим процеса на строителството и ще работим заедно с МП и ГДИН през следващите 15 месеца. Хората, които ще работят в този затвор, ще преминат квалифицирано обучение“, каза началникът на отдел „Международно сътрудничество“ в Норвежката корекционна служба Ким Екхауген.

На събитието в Самораново присъстваха не само министрите на правосъдието от служебните правителства на Румен Радев, но и предшествениците им Надежда Йорданова и Данаил Кирилов.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Казус
Казус
20 декември 2022 11:19
Гост

При отказ на всички наследници и правоприемство на общината по чл 11 от ЗН на недвижим имот, същата кой трябва да я конституира ? Дали не трябва служебно съда след изчерпване на всички наследници или е достатъчно с уведомително писмо от ЧСИ, че са се изчерпали всичките наследници и тя сама да задейства процедурата по извършване на опис?

Това е затвор за прокурори-мафиоти!
Това е затвор за прокурори-мафиоти!
20 декември 2022 6:36
Гост

За да няма изненадани-да си знаете: Това е очевидно бъдещия затвор за съдии и прокурори, министри и висши чиновници извършили престъпления, но предимно за прокурори, станали част от мафията*. Това не е затвор за плебсът, плебсът е пращан в съществуващите затвори. Това е затвор , с подобрени условия, библиотека и др глезотии, където да бъдат държани -както се казва -за много години прокурорски и съдийски банди, спиращи развитието на цяла държава-че и посланик Ван Кестерен , и посланик Уорлик ви назоваха нещата в прав текст-за корумпираната и прогнила съдебна система, опасна за правовия ред -дори до европейско ниво. Заради съдебно-прокурорските… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
19 декември 2022 20:01
Гост

От нас се очаква да направим престъпления и да ги напълним.

Норвежкият масов убиец получи компютър в затвора, считай – Брайвик.

Че в този затвор ще се влиза с връзки, алооу
Че в този затвор ще се влиза с връзки, алооу
20 декември 2022 6:57
Гост

Че в този затвор ще се отива с връзки и плащане на ДМС, да не мислиш, че ром за кражба на телефон ще го пратят там-за него ще си бъде мястото в Кремиковци, както и досега. Ако си без връзки, и не платиш подкуп ще те държат в мизерията на сегашните затвори. За връзкари, ВИП-затворници, и плащащи подкупи-ще е този затвор , по скандинавски образец с добри битови условия-всъщност ще прилича на тризвезден хотел като битови условия, в превод-случайно пратени там няма почти да има, не повече от десетина процента ще са късметлиите без връзки и пари, колкото за пред… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
20 декември 2022 9:16
Гост

Може да има прокурор, но – аз силно се съмнявам да имат доказателства – може би занапред.

Дотук е теглена чертата, няма и кой да свидетелства.
Наистина е възможно да има корупция, но е недоказуема.

Наблюдател
Наблюдател
19 декември 2022 17:41
Гост

Накрая този уж затвор, да не се изроди във филиал на ЮЗУ.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2022 17:15
Гост

Хаирлия да е! За каскета, цацата, тиквата и свинята – обща килия със сърчица

Аз съм
Аз съм
19 декември 2022 23:42
Гост

Как ще се съберат толкова дебели хора в обща килия? Ами правата на човека?

Щерев
Щерев
19 декември 2022 17:08
Гост

E, как затвор може да бъде сравняван с малък университет.

Доста прокурори трябва да отидат в Самораново
Доста прокурори трябва да отидат в Самораново
19 декември 2022 16:57
Гост

Доста прокурори трябва да попаднат в Самораново-по румънски образец! Да напомня,че в Румъния, по времето на Кьовеши няколко стотин прокурори попаднаха при Бай Ставреску. Румънските прокурори,по времето на Кьовеши отиваха на работа със сакче с лични вещи-не се знаеше дали до вечерта няма да бъдат арестувани. Трябва да се започне от бандата по осемте джуджета-кражби, закани, заплахи, изнудвания-че студентите огат да учат особената част на НК от престъпната дейност в прокуратурата. После-с прокурорите, които отказват да обвинят прокурорите си от тази банда-отказът за търсене на отговорност при престъпление е също престъпление. Да се продължи с търговците на казуси-доказано и от… Покажи целия коментар »

Чочо
Чочо
19 декември 2022 17:10
Гост

Няма база за сравнение между Кьовеши и нашият Главен.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2022 17:48
Гост

Единя гони мафията, другия я закриля

Чичо Сам
Чичо Сам
19 декември 2022 15:37
Гост

Каква е идеята – след време да се изпразнят старите зандани или ще поемеме курс към масово превъзпитание посредством лишаване от свобода.

Това е затвор за инсталирани!
Това е затвор за инсталирани!
19 декември 2022 17:03
Гост

Не -идеята е, сда се надяваме, да се почне чистка в съдебната система-по Румънскии образец, по отношение на извършили престъпления, като се почне от бандата по осемте джуджета, и с търговците на казуси от прокурорския конкурс от 2015г, и от 2006г, и не само. Този затвор е за инсталирани-ще е с подобрени условия, и специално третиране-с библиотека, добри условия в килиите, близо до София и тн! За плебсът-има си предостатъчно други затвори. Това .ще е луксозен затвор, за инсталирани бандити от съдебната система и властта(в Румъния през затворите преминаха стотици съдии и прокурори, и две правителства, заедно с два бивши… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
19 декември 2022 20:08
Гост

Разбира се, че трябва превъзпитание, а не масова деградация, не са убийци и да са умишлени и изобщо се случва, ярост, при емоции.

Надежди
Надежди
19 декември 2022 15:36
Гост

Хаха, строят новият дом на Боко, Каскета, успелия млад мъж и т.н.

Мики
Мики
19 декември 2022 17:12
Гост

Там им е мястото.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2022 15:34
Гост

Оооо, откога не бях виждал Барни. Мале, какъв поклон. Явно му липсва времето, през което се мазнеше на тоя, оня пред камерите

Анонимен
Анонимен
19 декември 2022 15:27
Гост

Не затвор, а малък университет! Ти да видиш! До две години ще има Студентски град край Дупница.

хахахаха
хахахаха
19 декември 2022 15:28
Гост

То с тия борчески специалисти там, какви ли друго да се преподава в Самораново

333
333
19 декември 2022 15:29
Гост

Остава да пожелаем повече студенти от висшите етажи на властта.

евала
евала
19 декември 2022 15:22
Гост

Евала, Зарков, как я метна таз бутилка! На хаирлия да е!

Анонимен
Анонимен
19 декември 2022 15:23
Гост

Мен пък Дани Кирилов ме зарадва, откога не го бях виждал тоя човек. Номер едно ми е завинаги

Рики
Рики
19 декември 2022 17:17
Гост

Да, успява да развесели хората дори с изражението си.