Кметът на Созопол Панайот Рейзи е обвинен в присвояване на над 2 млн. лева, съобщиха от прокуратурата.

Става дума за десетки случаи, в които Рейзи е плащал с пари на общината за ремонтни дейности, но те отивали при човек, който нямал нищо общо с фирмата изпълнител. От държавното обвинение са установили 33 подобни случая в периода 2014 г. – 2017 г., при които Рейзи със съучастник от общината е присвоил 1 989 474,08 лева. За целта той е извършвал и документни престъпления, като били подправяни договори и фактури.

Ако вината му се докаже в съда той може да бъде наказан с от 10 до 20 г. затвор и конфискация на имущество. Рейзи остава на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение „подписка“.

Идентично обвинение получи и кметицата на Златица Магдалена. Тя е обвинена за присвояване на над 1 млн. лева и за документно престъпление по разследването срещу нея за ремонта на училището в града.

За това съобщиха днес от прокуратурата, като воденото дело срещу Иванова е от две години. През март 2017 г. кметицата от БСП беше обвинена в престъпление по служба, а преди година депутати от ГЕРБ обявиха, че ще подадат сигнал в прокуратурата за „фрапиращи“ нарушения на кметицата. Това пък даде повод на държавното обвинение тогава да напомни, че Иванова е обвиняема от 2017 г. и разследването било пред приключване, въпреки че било затруднено, защото Окръжният съд в София отказал да отстрани Иванова от длъжност и не разрешил претърсване в общината в Златица.

От днешното съобщение на прокуратурата става ясно, че разследването още не е приключило, но Иванова отговаря вече за по-тежко престъпление, каквото е длъжностното присвояване, като все така става дума за ремонта на училището в града.

Според новото обвинение, през 2014 г. Иванова на два пъти е присвоила общо над 1 000 000 лв., отпуснати като целеви субсидии за капиталови разходи по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Кметицата имала за съучастник служител от общината в Златица и шеф на фирма. Иванова изплатила парите от държавния бюджет по фактури за извършено строителство, след като помагачите извършили документно престъпление, като записвали в тях многократно завишени стойности на строително-монтажните работи.

Кметицата също има обвинение за документно престъпление за подправена декларация, в която записала, че преустройството на училището е финансирано само по програма „Растеж и устойчиво развитие“. Различни етапи от проекта за над 100 000 лв. обаче били изпълнени по договор между общината и частна фирма.

Според прокуратурата Иванова е извършила документното престъпление, за да представи декларацията пред областния управител на Софийска област и така да получи двойно финансиране. Тя също остава на свобода срещу „подписка“.

Предишното обвинение на Иванова за преустройството на училището беше за престъпление по служба, защото не провела обществена поръчка, а сключила анекс към договор с фирмата, която през 1992 г. го е построила. Допълнителното споразумение било за ремонтни дейности за над 2,1 млн. лв. за разширение на училището, с което според прокуратурата е нанесена щета на общината от над 1 млн. лв., като целта била да се облагодетелства фирмата.

Разширяването представлявало изграждането на топла връзка между отделни корпуси, с което да се улеснят децата, като отиват да се хранят в стола на училището, вместо да се придвижват пеш до стола на социалния патронаж в Златица, който се намира на няколко километра от учебното заведение.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:01
Гост

­­­Г­­­о­­р­­­е­­­щ­и­ ­м­­­о­­м­и­­ч­­е­т­а­­­ ­в­и­ ­о­­­ч­­а­­к­­­в­­­а­т ­­-­-­-> https://nu21.fun/girl?23024

Киро
Киро
11 март 2019 16:21
Гост

С наближаването на местните избори разследванията ще се увеличават. Това вече сме го изграли и ме дразни, че години наред – докато някой кмет е наш или удобен, далаверите си вървят и изведнъж – проверка и отстраняване.

Иванчева
Иванчева
11 март 2019 12:39
Гост

Окръжният съд в София не можа ли да излезе с ясни мотиви защо не отстранява кметицата. Самият факт, че е присвоила над 1 000 000 лв. е достатъчно красноречив.

Анонимен
Анонимен
11 март 2019 12:40
Гост

Длъжна е да проведе обществена поръчка, а не да подписва анекси с нейна фирма.

Анонимен
Анонимен
11 март 2019 12:36
Гост

Докато не се започне с борбата с престъпността по високите етажи, нещата няма да се оправят.