Американските власти вкараха в черен списък заради корупция избягалия в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков, бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и зам.-шефа на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков. Санкциите срещу тях бяха наложени по Глобалния закон „Магнитски“. Какви са правните последици от тях – обясняват юристите.

Санкциите по Глобалния закон „Магнитски“ са предназначени да възпират нарушенията на човешките права, но не задължително да наказват насилниците, разясни за „Лекс“ Джулиън Ластоуски – пенсиониран адвокат с над 40 години практика в Калифорния в областта на гражданското право и защитата на гражданските права.

Той припомни, че първото прилагане на Глобалния закон „Магнитски“ става с изпълнителната заповед на президента Доналд Тръмп, с която на 21 декември 2017 г. правителство на САЩ наложи санкции срещу 13 лица, описани като „нарушители на човешките права, клептократи и корумпирани играчи“. Тогава Тръмп заяви, че „обявява извънредна ситуация заради сериозни нарушения на човешките права и корупция по целия свят“.

„Чрез санкциите, наложени на въпросните българи, цялото имущество и имуществените им интереси, които се намират в САЩ или са във владение, или под контрол на американски лица, включително и юридически лица, са блокирани и трябва да бъдат докладвани на отдела за контрол над чуждестранните активи към Mинистерството на финансите на САЩ (OFAC). Освен това всички субекти, в които 50 или повече процента са собственост, пряко или косвено, на някои на санкционираните, също са блокирани“, обясни Ластоуски.

По думите на американския юрист OFAC обикновено забранява всички транзакции от американски физически и юридически лица или в самите Съединени щати (дори и само транзитни), които включват каквото и да е имущество или имуществени интереси на блокираните лица. Освен това е забранено даването или получаването на пари, стоки или услуги от и на блокирано лице.

Ластоуски обяснява, че понеже това може да включи заплащането на адвокатско възнаграждение и на разноски по обжалването на наложените санкции, OFAC има практика да дава специално изключение за тези пари.

Ако трето лице наруши забраната, глобата зависи от сумата, която е взел или дал на човек или фирма от забранения списък. Например ако е получил или превел 75 000 долара на човек от черния списък, санкцията е 100 000 долара. За суми над 200 000 долара, глобата е 311 562 долара.

„Санкциите се разпростират само до там, докъдето се разпростира юрисдикцията на САЩ. Активите, държани извън нейния обсег, не се блокират“, казва Ластоуски, но допълва, че глобализираната икономика и взаимовръзките на финансовите институции дават на санкциите известен екстериториален ефект.

„Този списък го има във всяка една, включително и българска банка, и по него се прави проверка до колко сметки и транзакции, са свързани с лица, включени в този черен списък. И това е глобално наложено, защото всяка една банка по света участва в тази глобална система за разплащане“, каза ръководителят на катедрата по Международно право и международни отношения в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ доц. Боряна Мусева.

Колегата ѝ от катедрата доц. Христо Христев допълва пред бТВ: „Всички широко разпространени в България и Европа карти, чрез които осъществяваме банкови разплащания, са под контрола на американски компании – „Виза“, „Мастъркард“, „Американ експрес“. Това означава, че тези лица оттук нататък няма как да имат карти на тези компании“.

Според Христев това поставя санкционираните по Глобалния закон „Магнитски“ в ситуация да не могат да работят и да развиват бизнес с нормалната част от съвременния свят.

Пред „Лекс“ доц. Мусева постави и един въпрос, който може да възникне пред всеки нотариус или адвокат в България – как трябва да процедира той, ако пред него като клиент е дошло лице от забранителния списък, например някоя от фирмите в него иска да продаде имот. Адвокатите и нотариусите са задължени субекти по Закона за мерките срещу изпирането на пари и трябва да докладват при съмнение. „Засега това е оставено на личната преценка, но е добре ДАНС да даде становище дали операции на тези лица трябва да се считат за съмнителни“, каза Мусева.

Правилото е, че санкциите важат, докато не бъдат отменени, а това може да означава и до живот. Те не са ограничени със срок, подчертава пък американският юрист.

Могат да решат да ги преразгледат лично президентът на САЩ или министърът на финансите, след консултации с държавния секретар и главния прокурор.

Засегнатите имат право да искат преразглеждане на санкциите спрямо имуществото им по административен път – като подадат заявление пред OFAC. Няма ограничение колко пъти може да бъде подадено такова и от отдела обясняват, че всяка година стотици физически и юридически лица биват изваждани от черните списъци. Те обаче трябва да предоставят на американските власти доказателства защо не трябва да бъдат блокирани активите им. От OFAC обаче подчертават, че процесът на преразглеждане е изключително строг.

Отказите на OFAC могат да бъдат обжалвани пред съда, като най-често това ще е федералният съд във Вашингтон, посочва Ластоуски.

Избраният за председател на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев пък изтъква, че за разлика от финансовите санкции забраната за влизане в САЩ не подлежи на съдебен контрол. Той посочи, че през 2022 г. действието на закона „Магнитски“ приключва, но то по всяка вероятност ще бъде продължено.

„Законът за извънредните икономически правомощия определя глобите – гражданките и наказателните, за третите лица. На базата на този закон например беше глобена „БНП Париба“ с 9 млрд. долара“, обясни адвокат Дерменджиев.

По отношение на блокираните пари в банките доц. Мусева посочва, че какво ще стане с тях е въпрос и на очаквано потенциално наказателно производство, което може да се случи в държавата, която има компетентност в материята на наказателното право. Прокуратурата вече обяви, че ще предприеме всички необходими действия срещу санкционираните от САЩ българи (повече виж тук).

Днес говорителят на главния прокурор – Сийка Милева обясни, че са образувани преписки и срещу шестимата санкционирани от САЩ. Тя напомни, че срещу Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов разследванията са приключили и делата са внесени в съда.

За Васил Божков говорителят на главния прокурор посочи, че срещу него са повдигнати 18 обвинения и в Специализираната прокуратура има няколко разследвания, като тепърва ще се преценява дали обстоятелствата, изнесени от американските власти, съвпадат със заведените срещу избягалия в Дубай бизнесмен дела.

„По отношение на лицето Пеевски през годините от страна на прокуратурата са били извършвани редица проверки. Предстои същите да бъдат анализирани“, каза още Милева, а за зам.-председателя на бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков добави, че ще бъде извършена пълна проверка и анализ на данните от доклада на САЩ.

„Прокуратурата ще поиска от партньорските ни правоприлагащи органи конкретизиране и разширяване на посочената от тях информация“, допълни Милева.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
07 юни 2021 22:56
Гост

След публикуването на черният списък с 64 фирми по закона “Магнитски”, имам следният въпрос: Законно ли е от днес да се играе в сайта на efbet, както и в наземни казина efbet? Ако човек спечели джакпот от efbet и му преведат парите по банков път, физическото лице, което е спечелило попада ли под ударите “Магнитски”? На 13то място в списъка присъства фирмата Ефбет Партнерс, която по всичко личи, че е свързана с другите им фирми efebt. Какво излиза? От днес е законно да се играе само в сайтовете и наземните казина на PalmsBet и WINBET? Моля, юристите да се включат… Покажи целия коментар »

QWERTY
QWERTY
13 юни 2021 22:58
Гост

Ами рекламите на ЕФБЕТ по всички телевизии и сайтове? Нали ЕФБЕТ е в списъка, а медиите, които я рекламират са в договорни отношения с въпросната компания? Ще има ли санкции и за тях?!?!

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
25 юли 2021 12:57
Регистриран

Трети лица с възникнали права след обявяването на глобалният ефект от закона „Магнитски“, не са задължени като самата фирма.Щото са с права лични и неотменими по принципа на случайното възникване на парично вземане И сега : адвокатите са формални задължени “ да докладват“ за фирма по този закон,но същностно,не.Щото техните хонорари са освободени де юре.А и могат да се изплатят на 01.01.2022 г. Разплащането по банкови карти е една формална преграда.Днес се практикува с успех дигитално банкиране.Не съм оптимистка за заведените дела пред ВАС по националното право.Дори и да се пледира с аргументи от правото на ЕС, пак няма да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
06 юни 2021 22:49
Гост

ЛЕКС, откога триете коментари? Трябва всички коментиращи да изпитват духовен оргазъм от американските закони и да забравим, че сме независима държава ли?

Анонимен
Анонимен
06 юни 2021 23:05
Гост

Объркал си нещо при писането. тука не трият.

ники
ники
26 април 2023 13:06
Гост

тук не е Блиц.Там трият и властва ужасна цензура.

Павлин
Павлин
05 юни 2021 11:58
Гост

Ще получат точно толкова информация, колкото и миналата година за съдията, който уж бил корумпиран. СЪДИЯ, който все още правораздава. Какво направи съдебната система по отношение на своята гнила ябълка? Как така сега твърденията на американската администрация се приемат за доказателство и едва ли не присъда? И вместо благодарности за някакви голи твърдения (не казвам, че не са основателни, а че отново няма да видим нито едно доказателство за изводите им), служебното правителство да вземе отношение към тази крещяща намеса във вътрешните работи на страната и опит за въздействие върху изборите. Херо Мустафа да обясни кой е финансиран от Божков… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
06 юни 2021 9:25
Гост

колкото ще получим информация и доказателства, толкова и ще се извини.

Anonimen
Anonimen
04 юни 2021 13:02
Гост

Би било добре да удължат действието на този закон.

Михаил
Михаил
04 юни 2021 12:59
Гост

Добре че чичо Сам ни отвори очите за Пеевски. Аз не мисля, че тойможе да е корумпиран. 🙂

Стоян
Стоян
04 юни 2021 12:59
Гост

Той въобще не стъпваше в Парламента, а му течеше солидна заплатка през това време.

Анонимен
Анонимен
04 юни 2021 12:30
Гост

Американците ни взимат на къс повод. Свършва се с руското влияние. Няма Спутник, Решетников и други теми вече. Ще има още гонене на руски шпиони. Някои политици ще го закъсат. Ще има изненади измежду имената. Почнете с Костов, продължете с царя, Маяма, Бойко – включително и другия Бойко. Радев е натиснат и няма мърдане. Ще му горят съветници. Това е ясно и просто.

Пижо Пендин
Пижо Пендин
04 юни 2021 10:51
Гост

И какво излиза, че вече обявените лица като ги питат „В брой или с карта ще платите?“ и те трябва да отговарят „В брой, в брой!“, щото няма да имат право на банкови карти! 🙂

Шиши трол
Шиши трол
04 юни 2021 9:58
Гост

Колеги, моля да се придържаме към най-новите опорни точки: 1. Няма никакви доказателства за нарушения, а американците нямат качествено разузнаване и вместо това 100% са преписали клевети от медиите на олигарха Прокопиев, който играе белот с Байдън и дърпа конците на цялата администрация в САЩ. 2. Съюзниците ни от САЩ удариха със санкции укриващия се в Дубай спонсор на протестърите, а оттам и на президента, докато по същото време нашият вожд с джипката беше при американския посланик. Това ясно показва кои са добрите и кои са лошите. 3. Ако предното не хване дикиш, наблягаме на това как на американците хич… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 юни 2021 11:34
Гост

хаха, добро чувство за хумор колега, но черен признавам, щото всичко, което си написал е истина

Анонимен
Анонимен
06 юни 2021 18:35
Гост

Точка трета е абсолютно вярна в частта „..на американците хич не им дреме дали има корупция у нас и си гледат само техния интерес.. ..а санкциите са по чисто политически съображения.“

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
04 юни 2021 9:05
Гост

Ако е само по медийни публикации, тогава при едно обжалване какво ще представят американците в съда? Разпечатки от сайтове ли? Едва ли е толкова просто, въпросът е, ако информацията е тяхна, защо не я споделят, ако пък е наша, защо от тях идват резултатите…

Анонимен
Анонимен
04 юни 2021 9:25
Гост

Мен ми осъдиха клиент по Интернет разпечатки, всичко е възможно.

Анонимен
Анонимен
04 юни 2021 10:31
Гост

Какво обжалване пред съда те гони? И какво си мислиш, че ще се „доказва“ и пред кого? Доказателствата за корупция ги има всеки български гражданин, който поиска да се интересува. А информацията е събрана от разузнавателни служби, защо някой би я направил публична?

Пламен
Пламен
13 юни 2021 13:06
Гост

Информацията получена от разузнаването, за да се използува в съда трябва да се легализира. Ако не се направи, може да служи само за оперативни дейности. След като няма легализация, а има правен акт, правете си изводите за правната система, която го е издала. Това в България може ли да се случи? Коя държава е правова? Аз не съм юрист, но ми е чудно има ли юристи в България? Никаква реакция?????

Анонимен
Анонимен
04 юни 2021 8:39
Гост

Очаквам скоро и Божков да се прибере като свърши парите, които дава в Дубай

Мики
Мики
04 юни 2021 12:58
Гост

Да не е луд. Ще го окошарят.

Анонимен
Анонимен
04 юни 2021 8:37
Гост

Пеевски се е скрил зад толкова много хора, че може и да не удари силно тази санкция

12345
12345
04 юни 2021 8:36
Гост

Кой е лидерът вземал пари от Черепа? Като се замисли човек, няма логика да корумпира друг освен лидера на управляващата партия, а ББ се прави на луд и вика нищо не съм взел. Същевременно неговата Севдалина е ходила час по час при Божков, за какво ли?

Анонимен
Анонимен
04 юни 2021 8:31
Гост

Тези Баце не могат да го пипнат, той е напълнил кучкарника сигурно с бали в евро. А Черепа каза вчера, че нямал пари в щатите. Само да не се окаже, че цялата парлама на американците е от нашите вестници и сайтове, защото не знам какво са помагали нашите служби за Пеевски, след като не са го пипали.

златния резерв
златния резерв
04 юни 2021 8:34
Гост

Баце ти си е европейски човек, къде той в долари да се хаби. А има и златен резерв.

Джанго
Джанго
04 юни 2021 8:36
Гост

Според него те и не му търсят кеша, а някои придворни вече подсказват, че политическият лидер, за който пишат американците е по-скоро Мая Манолова, което пак препраща към писаното у нас миналата година, а не някакво разследване.

Анонимен
Анонимен
04 юни 2021 8:40
Гост

А бе напълниха дюшеците май 😊

OMG
OMG
04 юни 2021 8:25
Гост

Супер, ама това е защита повече за САЩ и американците. Аз искам да видя правните последици от нашия НК. Апропо, Шиши също ли вече е в Дубай?

Анонимен
Анонимен
04 юни 2021 8:33
Гост

Говори се, че на ДП парите всичките били в щатите, ако това е вярно, той най-го е закъсал от тримата 😉