Прокуратурата „ще предприеме всички необходими действия“ спрямо всички, посочени в доклада на Министерството на финансите на САЩ. Това обявиха от държавното обвинение в специална позиция след като американските власти санкционираха заради корупция избягалия в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков, бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и зам.-шефа на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков, както и бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и бившия главен секретар на ДАБЧ Красимир Томов.

„Спрямо всички лица, посочени в доклада, ще бъдат предприети всички необходими действия в съответствие със законовите правомощия на прокуратурата за проверка на оповестената от американските власти информация, включително чрез изискване на допълнителна такава по надлежния ред“, се казва в позицията на прокуратурата.

На практика досега прокуратурата не е оповестявала публично, че „работи“ само за Делян Пеевски и Илко Желязков. И в позицията се напомня свършеното срещу Божков, Манолев и замесените в схема за злоупотреби с български документи за самоличност Харалампиев и Томов.

„По повод оповестения доклад на Министерството на финансите на Съединените американски щати, Прокуратурата на Република България заявява, че напълно споделя позицията на американските ни партньори, че върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и отстояването им е невъзможно без единно и последователно противодействие срещу организираната престъпност, прането на пари и корупцията“, посочи днес прокуратурата.

И заяви, че оценява високо помощта, която американските служби оказват на България в борбата с организираната престъпност и корупцията. „Доказали сме, че нямаме колебание да изпълняваме конституционните си правомощия за привличане към наказателна отговорност на всяко едно лице, за което са събрани доказателства за престъпна дейност. Винаги сме работили и продължаваме да работим в защита на обществения интерес, националната сигурност и правата на българските граждани. Поради това от изключителна важност е именно взаимодействието с всички институции със сходни дейности и цели в национален и международен мащаб“, заявяват от държавното обвинение.

Борисов: Не съм получил и стотинка от Божков, с Пеевски имам само политически отношения

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не се припознава като политическия лидер, който според САЩ е подкупван неколкократно от хазартния бизнесмен Васил Божков. В доклада се казва, че Божков неколкократно е подкупвал държавни служители, включително настоящ политически лидер.

„Никога не сме получили стотинка от лицето Божков и всякакви спекулации за лидери…те се знаят кои са. Една стотинка не сме получили“, каза днес Борисов на пресконференция и се прекръсти с напомняне, че е вярващ човек.

Той отхвърли и всякакво обвързване с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, като няколко пъти каза, че отношенията им били само политически и свързани с финансиране на смесените райони.

„Нито имаме фирми, нито имаме общ бизнес“, каза още Борисов и добави, че ГЕРБ припознават вина само за бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, който се раздели с поста си покрай скандала с къщите за гости. Лидерът на ГЕРБ напомни, че вчера се е срещнал с американския посланик Херо Мустафа и заяви, че в разговора им е нямало и намек за недоверие на САЩ към него и към ГЕРБ.

Той отрече партията да е свързана и с уличения в корупция от САЩ Илко Желязков, който зам.-председател на Бюрото за контрол на специални разузнавателни средства. Желязков беше избран на този пост с гласовете и на ГЕРБ, но Борисов заяви, че депутатите не са го питали.

„Никога не съм го виждал на живо и не съм се срещал с него. Избрали са го, без да ме питат“, каза лидерът на ГЕРБ.

Днес той призна, че е разписал отпуските на бившите вече шефове на ДАНС и ДАТО, защото бил разбрал предварително, че Бойко Рашков ще стане вътрешен министър в служебното правителство, а знаел, че му е отнет допускът до класифицирана информация.

На въпрос, откъде е научил това, Борисов отговори, че източникът му е същият, който е казал, че от ГЕРБ са подслушвали политици от други партии.

Не казал и на прокуратурата коя е „Мата Хари“

Лидерът на ГЕРБ призна, че и при показанията си в прокуратурата не е казал коя е мистериозната жена, която по негово обяснение от миналата година е влязла в спалнята му и е снимала предварително поставените пачки в евро и златни кюлчета в чекмеджето му. След това Борисов я сравни с „Мата Хари“, а преди месец в парламентарната комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ бизнесменът Светослав Илчовски каза, че известна плеймейтка е направила снимките, а самото ѝ посещение във вилата при Борисов струвало 5000 лева и било подарък от собственика на фирма „Градус“ Иван Ангелов. Прокуратурата беше спряла проверката, защото не откри коя е „Мата Хари“, но след изявлението на Илчовски беше разпитан и той, и плеймейтката Магдалена Тепавичарова-Маги Бадер. Нейното име пък беше обявено първоначално от Илчовски, макар че след това и той отрече да я е назовавал.

Днес Борисов каза, че поднася извиненията си на „момичето“, което никога не е виждал и чувал. По думите му прокуратурата е унижила Тепавичарова, като са я извикали за разпит само заради един компромат. Той обаче категорично отказа да каже коя е жената, която е снимала в спалнята му.

„Джентълменството не ми позволява да я кажа. Не, не съм казал и в прокуратурата, защото имам съмнения дали е същата, за която си мисля, но сега работя по случая“, добави Борисов, а за златните кюлчета каза, че е докосвал такива само в БНБ.

 

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Цирк Дьо солей!
Цирк Дьо солей!
03 юни 2021 20:58
Гост

Гешев бил страшен комик бе! Щял да проверява Пеевски и Желязков! Пеевски, дали в един момент виждайки, че ще го приколят ритуално няма да извади всичко което има за Гешев и Борисов ?! Все пак собствената кожа и глава е най-мила! За Желязков пък няма какво да говорим. Той сигурно вече е при Рашков или в посолството на Мустафа и снася, но не яйца и за тримата!

Анонимен
Анонимен
03 юни 2021 18:08
Гост

Предполагам, че ако добрите американци, тези искрени приятели на България, открият в техни банки пари на Божков и Пеевски, в никакъв случай няма да ги приберат, а ще ги върнат в нашия бюджет, нали така 😉

Анонимен
Анонимен
03 юни 2021 16:58
Гост

Нещо срещу бившия премиер няма ли да предприеме прокуратурата?

Анонимен
Анонимен
03 юни 2021 15:05
Гост

Знаем ги тия действия. Ще „извърши проверка“ на Пеевски и ще констатира, че няма данни за престъпление 😉 Ще поиска данни от американците, онези ще кажат, че не могат да предоставят такава информация и нашите ще кажат – ем ние кво да направим? Тоя филм не се играе за сефте.

Скрюч
Скрюч
03 юни 2021 14:34
Гост

Явно на Тиквуций другите кюлчета му стоят в БНБ. 🙂

Анонимен
Анонимен
03 юни 2021 14:33
Гост

Дано купонът за тези отрепки приключи най-накрая. На анш гръб живеят като царе.

Анонимен
Анонимен
03 юни 2021 14:24
Гост

И защо трябваше САЩ да ни сръчкат? Гешев къде дрема до сега?

Анонимен
Анонимен
03 юни 2021 18:47
Гост

Сръчкаха ни, защото в техния доклад има един пасаж в смисъл, че Божков щял да осигурява руско влияние върху наши управляващи. Е това им е проблема на САЩ, а не че тука си вървяла корупция. Те си имат имперския опит- в Панама, Хондурас например, си има корупция, ама си е наша корупция. Имаше много изчезнали „протестъри“ из полицейските мазета, но голяма работа. Там слушат чичко Сам. Ама пък Уго Чавес и Ево Моралес колко много нарушават човешките права и се корумпират! Та и при нас така. Да си се корумпираме колкото искаме, населението да се топи в емиграция и да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 юни 2021 14:18
Гост

Въобще не вярвам на Боко.

Anonimen
Anonimen
03 юни 2021 14:20
Гост

И на Гешев. Само гръмки думи. Нищо няма да им направят.

Мутри вън!
Мутри вън!
03 юни 2021 14:02
Гост

1 ст. не е взел тиквата – той само в кюлчета и 500-еврови банкноти работи. А каскета редовно предприема действия – по замитане на следи и изпиране на репутацията на Пеевски.

Хаха
Хаха
03 юни 2021 14:09
Гост

Ти видял ли си го да замита следи, че говориш? Това е правен сайт. Тия приказки ги разправяй на 80-те %, там фащат дикиш…

Анонимен
Анонимен
03 юни 2021 14:21
Гост

Каскетът за това е сложен там. Бухалка, която е окупирала спецовете, които му свирят по гйдата.

Хаха
Хаха
03 юни 2021 14:28
Гост

Откъде знаеш?

Анонимен
Анонимен
03 юни 2021 13:41
Гост

Според мен трябваше преди много време да има десйтвия

Анонимен
Анонимен
03 юни 2021 14:22
Гост

Обикновено има само думи и кьор фишеци.

Анонимен
Анонимен
03 юни 2021 13:40
Гост

Излагация тотална

Анонимен
Анонимен
03 юни 2021 13:40
Гост

Гешев не предприе нищо досега, щял сега да предприеме

Анонимен
Анонимен
03 юни 2021 13:39
Гост

Чакаме САЩ да ни скръцне със зъби, че да се активизират тук хората

Драндяци
Драндяци
03 юни 2021 13:39
Гост

Категорично не ми допада факта, че не са предприети действия досега

Златимир
Златимир
03 юни 2021 13:38
Гост

Според мен този човек, Гешев е много зле

Ananieva
Ananieva
03 юни 2021 13:37
Гост

Да де. Звучи сериозно щом САЩ действа така спрямо Пеевски и Божков, но реално това си е ПР ход. Трябват доказателства, а това, че администрацията на САЩ смята тия х ора за корумпирани, да не забравяме, че трябва да се докаже. А то и ние знаем, че са такива де.

Дани
Дани
03 юни 2021 13:36
Гост

Не мисля, че принципно на въпросните лица им дреме кой знае колко.

Drob4ev
Drob4ev
03 юни 2021 13:36
Гост

САЩ може да имат някакъв интерес да сложат тия хора в списъка си

Анонимен
Анонимен
03 юни 2021 14:23
Гост

Да, бе! Защото са исти като сълза. Хайде стига свободни съчинения.

Рублеж
Рублеж
03 юни 2021 13:36
Гост

Е какви са доказателствата обаче?