Заради опорочена процедура, Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) върна почти в началния етап конкурса за първоначално назначаване в районните прокуратури. Причината за това е изготвеният от комисията казус, който поставя под съмнение резултата от конкурса. Заради това кадровиците върнаха процедурата до момента, в който комисията трябва да изготви нови 10 казуса и 10 теста по право на ЕС и права на човека.

През декември м.г. ПК на ВСС обяви външен конкурс в районните прокуратури. Местата са 28, разпределени по следния начин – осем са в РП-Бургас, четири са в Благоевград, по три са в София и в Смолян, по две в районните прокуратури в Кюстендил, Монтана и Костинброд и по една в Пазарджик, Велико Търново, Враца и Търговище.

377 бяха допуснатите кандидати, като на писмения изпит се явиха 314. 204 от тях се справиха с казуса и теста и продължиха към устния изпит.

Междувременно Прокурорската колегия е била сезирана от кандидати за проблем във връзка с казуса, който се е паднал за решаване на писмения изпит (виж тук).

Според наредбата за конкурсите комисията трябва да изготви 10 теста по право на ЕС и права на човека и 10 казуса по наказателноправни науки, по които има произнасяне на касационната инстанция и няма противоречиви решения.

Казусът, който е бил изтеглен, е бил въз основа на съдебни актове по дело, разгледано от окръжния съд във Варна, минало е през апелативния съд в града и през 2020 г. е приключило във Върховния касационен съд. Комисията обаче е променила фактическата обстановка така, че престъплението да сочи на такова по чл. 199 от Наказателния кодекс, но самата тя е приела, че става дума за чл. 198 от НК (виж още тук). В единия случай става дума за грабеж с опасен рецидив, а в другия – за основния състав на престъплението грабеж.

Това е довело до съществени отклонения и грешки, изменената фактическа обстановка не кореспондира изцяло с изложената от ВКС, което на свой ред е довело до нарушение на изискванията в наредбата за конкурсите, заяви днес председателят на КАК Огнян Дамянов. Той допълни, че това се е отразило и на резултата от конкурса, като се подлага под съмнение правилността на оценяването.

При проверка на редовността и законосъобразността на конкурсната процедура е установено, че не е спазена разпоредбата на чл. 19, ал. 2, във връзка с ал. 1 от Наредбата. Протоколът за поправка на техническа грешка в изнесените отговори налага извод, че комисията не е изпълнила в цялост изискването на чл. 21, ал. 1 от наредбата за конкурсите“, посочи още Дамянов.

Заради това той предложи да се приеме, а Прокурорската колегия единодушно го подкрепи, че процедурата е опорочена и конкурсът за първоначално назначаване в районните прокуратури трябва да бъде върнат на етапа, в който комисията следва да изготви нови казуси. След това ще трябва да се проведе и нов писмен изпит.

55
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:28
Гост

­­Г­­о­­­р­е­­щ­и­­­ ­м­­о­­м­­и­­ч­­е­т­а­ ­­­в­и­ ­­о­­ч­а­­к­­в­а­­т ­­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?87470

Анонимен
Анонимен
09 юли 2023 20:11
Гост

ПК на ВСС за пореден път урониха престижа на съдебната власт. Добре е, че съдиите се разграничават от тези палачорски решения, които вземат последно време. Апелирам красиратите да обжалват тази пародия. Съдиите все още са на ниво и съм сигурна, че ще отменят това решение. ПК си правят тънки сметки, но няма да им се получи.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2023 23:10
Гост

За мен са прави, конкурса беше опорочен.

Анонимен
Анонимен
10 юли 2023 14:54
Гост

Прекрасен призив, но поне минимално да си го бяхте обосновали. То хубаво юруш, ама и парички трябва да се подготвят, че делото е административно, трябва загубилите и да си плашат за правото и удоволствието да обжалват. Прецакан участник, които призовава други такива още да се прецакат. Класика:)
Аз поне не видях нито един смислен аргумент в подкрепа на тезата за незаконосъбразност на решението на ПК. Недоволсвтвото е едно, но правните аргументи са нещо друго и такива тук липсват.

До Класиката
До Класиката
10 юли 2023 15:13
Гост

Колега, вместо да четете във форума, да пишете глупости и да разчитате на връзките си в Пк на ВСс, за да се класирате, седнете и четете. Тези хора, които са се класирали са разчитали на знанията си. Приятелите Ви от ВСС явно са Ви помогнали, но има ВАС!

Ad nauseam
Ad nauseam
08 юли 2023 0:25
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 10:19
Гост

Публикуваха протокола от заседанието на ПК. Тече 14-дневен срок за обжалване пред ВАС. Моля за мотивиран отговор кой има правен интерес да обжалва – всички участници в конкурса, само явилите се и на устния изпит или само класираните от третото класиране (то е прието от ПК на 16.05.2023г.)

Мотивиран отговор
Мотивиран отговор
07 юли 2023 12:15
Гост

Колега, явно не сте наясно въобще със естеството на административното производство по АПК. Ще обжалвате решението на ПК на ВСС, с което не сте назначени. То чертае и кръга на заинтересованите лица. Погледнете си протокола, в него са написани имената на лицата, засегнати от решението на колегията. тези лица са заинтересованите в бъдещото производство. Страните по делото са две – обжалващия и ответника – ВСС. Всички останали са заинтересовани страни, като всеки заинтересован може да вземе каквото сметне за добро за него. Някой заинтересован може да е на мнение и че няма проблем с конкурса и да застъпи вашето становище… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 9:09
Гост

Най-правилното, според мен, е било комисията още при решаването на казуса и отговорите на въпросите, отчитайки непълнитата на данните за съдимост, да посочи, че ще зачете за вярна квалификация и по чл.198,и по чл. 199 НК, със съответната специфика при подсъдността. Тоест да се оценят именно разсъжденията и обосновката на кандидатите при решаването. Така нямаше да има нито един ощетен, съответно нямаше и да се стигне до това решение на ПК. Макар и отново да е налице нарушение на процедурата, то същото не би могло да се определи за съществено и нямаше да се стигне до този резултат.

ПК като пощенски код
ПК като пощенски код
06 юли 2023 22:53
Гост

Сега ако има някой да се разрови как точно са изкарани най-високите оценки – лесно ще стигне до участниците,които предполагаемо са имали казуса. И с малко натиск и разпит – ще се разбере и откъде е изтекъл. Няма как сгрешен казус да получи неверни отговори,които да бъдат оценени с отличен,ако казуса с това именно решение не е бил даден предварително и оценяващите не са гледали именно това съответствие а не решението по същество.

!!!
!!!
07 юли 2023 7:52
Гост

Колега казуса не е объркан. Просто не са посочени пълни данни за съдимост та на двамата. При това положение го решаваш с каквото разпогаш. Правиш съждения, алтернативно може да се посочи, че ако приемем така клалифилацията ще се промени еди какво си, а при друго положение ще е друго ядче. Не случайно Наредба 1/2017г. казва, че изпитната комисия решава казуса и на база решението си оценява.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2023 8:47
Гост

!!!, точно така! Казусът не е объркан, но решението му – да! Няма как да е различна правната квалификация на деянието по казуса и на миналото касационна проверка дело. Това изискване на наредбата е, за да се ограничи субективизма на комисията и определено не е в подкрепа на прозвола. Решението на комисията не може да се отклонява от правните изводи на съдебните инстанции, най-вече на ВКС. Това решение на комисията е критерий за оценяването, а техническа грешка в критериите, констатирана едва след проверка на всички писмени работи… всеки сам да си направи извод какво означава.

Alex
Alex
06 юли 2023 19:43
Гост

Който омаловажава колегите, които са за рестарт на конкурса ще има шанс да им натрие носовете при новия казус и устен. Или може би ако е спечелил място по отменения конкурс се притеснява, че няма да има късмета от първия 🙂

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 23:25
Гост

Големи светци станали тези от ПК. Що не си направят и те някоя партия „справедливост“ като Гешев.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 21:47
Гост

ПК на ВСС удариха дъното с това решение! Пълна анархия.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 21:53
Гост

Точно в този случай са го ударили, но и съкровище са намерили.
Ей, още преди два месеца и половина си е написано това, което е в основата на решението.
https://lex.bg/forum/viewtopic.php?f=10&t=69497

До горния/та
До горния/та
06 юли 2023 4:00
Гост

Тези написани глупости в публикувания линк са на някой участник, който чете между редовете и поради тази причина е изкарал ниска оценка на писмената част. Четейки мнението Ви, лишено от правилна юридическа мисъл, разбирам защо сте изкарали ниска оценка.

СДСеЧума
СДСеЧума
05 юли 2023 21:36
Гост

Както беше казал Великият Асфалт паша:“Всичко е Пунта Мара“,сиреч – т.нар.“конкурси“ са комуфлаж,зад който се крие безчестието и лицемерието на тези,които съсипаха държавата .

Кажи
Кажи
05 юли 2023 21:31
Гост

А „кошниците с плодове“,дадени за да бъдат класирани“точните“ хора,ще трябват ли да се връщат?

Младена
Младена
05 юли 2023 21:03
Гост

Добре, ама защо чак сега? След третото класиране и след като всички минаха и през КПЕ? Не искам да съм на мястото на класираните.

Пародия
Пародия
05 юли 2023 20:47
Гост

Хайде сега нека отменят и за младшите прокурори! Дадоха казус, по който има противоречива съдебна практика, а присъдата на първоинстанционния съд на практика е проверена само частично, тъй като за две от престъпленията е изтекла давността и ВКС не се е произнесъл по същество!

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 21:38
Гост

И за младшите съдии и следователи да отменят, ако може.

Пис пис мияу
Пис пис мияу
05 юли 2023 20:32
Гост

Ясно е на всички, че тези които пишат против решението на колегията днес са такива дето са класирани и са „спечелили“. Драги пресмехулковци, потривате тука ръчички с надежда някой друг да жали решението и вие да спечелите от това, но най добре вземете вкупом да рискувате и пуснете по една жалба всички. 30-40 000 лв за заинтересованите ще си ги разделите по 1000 лв на калпак ще ви легне. И без това достатъчно дадохте по тия конкурси… още 1000 няма да ви съборят

Няма такава колегия!!!
Няма такава колегия!!!
05 юли 2023 22:35
Гост

Пич, много си зле! Замълчи, говориш глупости!

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
05 юли 2023 19:37
Гост

Изискването казусът да се съставя по дело, проверено от ВКС, е именно, за да е безспорно решението на въпросите. Никой не е карал комисията да състави казуса по присъда с неизчерпателни мотиви. Абсурдно е обаче правната квалификация на деянието по делото и това по казуса да са различни! По този въпрос няма никакво съмнение! След като е чл. 199 НК по делото, значи и решението на казуса е това! Комисисията преди да проверява трябва да реши казуса и да даде отговор на поставените въпроси. Няма как петима членове да дадат на едно място квалификация по чл. 198 НК, а на… Покажи целия коментар »

САК
САК
05 юли 2023 20:03
Гост

Колега, явно в практиката си не стъпвате на фактите, а на това, което Ви казват звездите, докато сънувате. Разсмяхте ме… Аплодирам решението на конкурсната комисията да подходи по този начин. Пуснаха въдицата и рибките се хванаха. Тук само грамотните са се усетили, че няма рецидив. А това, че няма рецидив по никакъв начин не променя фактическата обстановка. Има значение единствено за по-тежкото наказание предвидено за рецидива и за подсъдността. Така е в практиката-трябва да се чете и гледа. Съпоставих дадения казус с Решението на ВКС- напълно еднаква е фактическата обстановка. Задължително трябва да се обжалва тази пародия, която сътвориха днес… Покажи целия коментар »

не САК
не САК
05 юли 2023 20:22
Гост

А вие от САК дали може да проумеете, че при „напълно еднаква е фактическата обстановка“, решението на казуса не може да се различава от присъдата? Това не е олимпиада, а конкурс за първоначално назначаване, който се провежда по строго определени правила! Въдици в язовира на воля си хвърляйте, но въдици на конкурсен изпит е недопустимо да има! И като пишете за грамотност, вижте какво означава „функционална грамотност“. Хубаво ги съветвате да жалят, ама както по-горе се споменава, посочете като загуби страната делото, какво става с разноските на спечелилите… А иначе да жали, право си е на всеки. Канят се да… Покажи целия коментар »

Сшс
Сшс
05 юли 2023 20:43
Гост

Това за идентичността на правната квалификация е пълна глупост и още повече, че се касае за общ, а не квалифициран състав на едно и също престъпление, прието въз основа на конкретна фактическа обстановка и видиш ли вече е било налице друг казус, по който няма влязло в сила решение на ВКС. Казусът е идентичен с този на ВКС, като за друг следва да се приема изобщо коренно различна правна квалификация, въз основа на различна фактическа обстановка. В случая няма данни, както ПК на ВС е приело, да се поставя под съмнение резултата от конкурса, тъй като всички кандидати са оценявани… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 18:20
Гост

Аз се явих на този конкурс, имам 5.25 на казуса, което беше 20-30 място (не говоря за бала, който включва и теста). Истината е, че комисията беше дала лошо данните от делото. Имаше по-големи неясноти от това дали е по чл. 198 или 199 НК. След това е започнало мазало при оценяването. Имаше само една пълна шестица на казуса. Ако искаха да бъдат честни, самата комисия трябваше да си признае грешките в казуса и че не може по данните в него да се обоснове решението на ВКС по реалното дело. И самата комисия да анулира писмения изпит без да провежда… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 18:50
Гост

Този казус е перфектен, в сравнение с казусите, които са давани в предишни години. Историята помни-дело за разпространение на наркотични вещества, внесено в Районен съд… и не само..

Няма такава колегия!!!
Няма такава колегия!!!
05 юли 2023 18:11
Гост

Хора без капка срам сте!!! Къде бяхте почти три месеца от обявяването на писмените резултати…чак сега ли се сетихте, че има “порок”, мотивите ви са меко казано абсурдни. С връщането на конкурса в самото начало създавате още по-голям порок. От тук насетне топката не е във вашите ръце, който разбрал…разбрал.

Frank
Frank
05 юли 2023 17:58
Гост

Тая комисия е пълна подигравка и пародия. Събрани от околието завършили номенклатурчици с образование от ПУЦ и даскал от прогимназия. Осъждан единия 25 пъти,другия 20 пъти ама рецидив нямало щото комисията умишлено не написала кога какво търпял за да прецака кандидатите. Направо да я отстраняват комисията, а който е изготвил казуса и от съдебната власт

ПК на ВСС отново се изложиха
ПК на ВСС отново се изложиха
05 юли 2023 18:23
Гост

Това са дали, това са решили! Каква вина имат класираните кандидати, че да черпят вреди от това некомпетентно, необосновано и лишено от всякакви правни мотиви, противоречащи на закона, решение на ПК на ВСС? По информацията от казуса, не може да се направи извод за рецидив. Тъкмо обратното – ако бяха приели, че има рецидив как щяха да се мотивират по коя алинея на чл.29 от НК. Това е фактическата обстановка и в решението на ВКС. Там никъде не е обсъждано дали и защо има рецидив или не. Това е направено от предходните инстанции. Освен това, комисията, съгласно Наредбата, имат задължение… Покажи целия коментар »

Frank
Frank
05 юли 2023 18:46
Гост

Така поднесен казуса е по б.Б най малкото повече от 1 година, макар да не е ясно дали е за тежко но наказание ефективно 5 години клони да е за тежко. Неведнъж комисията умишлено пропуска неща които после си търси и те оставя в неведение. За справка 2013г. Казуса или 2015г. Това че се създава смут около рецидива не за това дали се изчислява правилно или не, а за това какво всъщност има предвид комисията е достатъчно за субективизъм, а субективизма опорочава честния изпит

Лукчо
Лукчо
05 юли 2023 19:59
Гост

Ако ПК на ВСС не беше постъпила така, именно ВАС, при жалба, щеше да отмени решениеята за назначаване, защото нарушенията са фрапантни. Достатъчно е да се сравни правната кваливикация по присъдата и решението на казуса! Абсолютно и безспорно нарушение на наредбата! Право е на всеки да обжалва, но добре да си помисли има ли смисъл… Само ще се протакат нещата, смисъл никакъв. И като го натоварят с разноски за адвокати на ответниците като загуби…не ми се мисли! Ако има 28 потенциални жалбоподатели, отвениците са 10 пъти по толкова. И минимално да е възнаграждението за адвокат, пак 5-цифрена сума ще дойде,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 20:56
Гост

Само ПК е страна в производството пред ВАС. Но решението го виждам ноември. Изобщо 28 човека ще понесат вреди независимо от изхода на делото.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 21:07
Гост

Да, само ПК е отвеник. Но необжалвалите участници ще са заинтересовани страни и имат право да претендират разноски. Ясно е за чия сметка ще са.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 21:35
Гост

Ти си заинтересован малоумник.

Цирк в ПК ВСС
Цирк в ПК ВСС
15 юли 2023 10:17
Гост

По никакъв начин фактическата обстановка не е изменена. Няма как да я дадат в пълен обем, тъй като в нея ще се съдържат и отговорите на поставените въпроси, което обезсмисля конкурсното начало. В случая, видовете престъпления дадени в казуса съответстват на тези от решенията в реалния казус и това са грабеж, измама и обсебване. Както в практиката, така и по време на решаване на казуса, първо е необходимо да се установи какви престъпления са извършени и правилно, като такива са били посочени грабеж, измама и обсебване. След това, за всеки един от извършителите по отделно, с оглед предишните им осъждания,… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
05 юли 2023 17:12
Гост

Подиграха се с хората, които честно са си спечелили конкурса, заради някой нагласен, който не е успял да се класира. Представете си ако сте напуснали работа и очаквате да ви гласуват за някоя прокуратура…
Пълен срам и позор
както някой беше казал и по-рано „ЯВНО този път са били обективни при оценяването и връзкарите не са могли да влязат“

Адвокат
Адвокат
05 юли 2023 17:14
Гост

Плюс това, казусът е бил еднакъв за всички, не за някои…

НАБЛЮДАТЕЛ
НАБЛЮДАТЕЛ
05 юли 2023 16:51
Гост

Даденият казус на конкурса е изцяло написан по Решение №22 от 14.06.2021 г. на ВКС. В това Решение, както и в казуса, който е бил даден на изпита, никъде не са били посочени конкретни данни за предишните осъждания на двамата подсъдими. Само е посочено, че са били осъждани около 20 пъти, но не са посочени какви по вид са били предишните им осъждания и за какви престъпления, формата им на вина и най-вече – кога са изтърпени. Отговорите на казуса, които следва кандидатите да изпишат, би трябвало да бъдат на база дадената фактическа обстановка. В случая, за да изпишеш по… Покажи целия коментар »

Доктор
Доктор
05 юли 2023 16:39
Гост

Мама и тате са оправили нещата !

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 16:38
Гост

Спечелилите са били уредени от Гей шеффф, но при новата ситуация в ПъРЪбЪ , конкурса вече е нечестен и трябва да се върне от началото

Нов
Нов
05 юли 2023 16:19
Гост

Ахаааа, някой, който е трябвало да бъде класиран всъщност не е… Абе стават грешки, ВСС ще си ги оправи

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 16:12
Гост

Други казуси през години са имали много по-големи пороци от фактическа и правна страна, но никога не е имало абсолютно никакви последици …

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 15:56
Гост

За мен са прави

Миленита
Миленита
05 юли 2023 15:56
Гост

Никакво развитие няма при тия.

Звунер
Звунер
05 юли 2023 15:55
Гост

Ами какво да правим

Пилева
Пилева
05 юли 2023 15:55
Гост

Абе моля ви. Алабализми

Дюнев
Дюнев
05 юли 2023 15:54
Гост

Време е да ги сменят тях, защото те са опорочени!

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 15:54
Гост

Влачат ме мамо носат ме

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 15:53
Гост

Тия няма ли да излизат в отпуска вече? Че се занимаваме с тия още

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 15:53
Гост

Нямам думи. Кашаа при тях е тотална

Анонимен
Анонимен
05 юли 2023 15:52
Гост

Оправете си заглавието.