Инструменти за ранно предупреждение при вероятност от несъстоятелност ще могат да използват търговците. Те ще им бъдат предоставени от Агенцията за малките и средни предприятия, предвижда проект за наредба, който е публикуван за обществено обсъждане (виж тук).

Инструментите, предвидени в нея, са:

  • безплатна онлайн система за самооценка на предприятията при вероятност от несъстоятелност;
  • предоставяне на общи насоки и съвети на предприятията относно възможностите за установяване на вероятността от несъстоятелност и за предприемане на съответни превантивни мерки;
  • предоставяне на специализирани консултантски услуги в областта на бизнес управлението, счетоводството, финансите и правото от консултанти – външни експерти с придобита професионална квалификация и правоспособност в съответната област;
  • организиране и провеждане на програми за обучение и подпомагане на предприемачи, насочени към ефективно използване на инструментите за ранно предупреждение и възможностите за превантивно преструктуриране на предприятието.

Онлайн системата за самооценка на предприятията при вероятност от несъстоятелност ще осигурява алгоритъм за изчисление на показатели за финансовото състояние на предприятието, както и друга подходяща информация за задължения, вземания и начин на управление на бизнеса и ще предоставя кратък доклад с резултатите от оценката и общи препоръки за действие.

Достъпът до нея ще е доброволен, безплатен и съобразен с изискванията за поверителност и защита на обработваната информация. Данните, които са необходими за изчисляване на финансовите показатели на предприятието, няма да се записват и контролират от АМСП.

Що се отнася до общите насоки и съвети, които могат да получат предприятията, те ще им бъдат предоставяни безплатно от служители на агенцията или от външни изпълнители.

За специализираните консултантски услуги проектът на наредба предвижда, че се предоставят от консултанти, които са външни експерти – „инвестиционни консултанти, счетоводители, адвокати, синдици или други специалисти с придобита образователно-квалификационна степен бакалавър, магистър или доктор в областта на бизнес управлението, счетоводството, финансите и правото, притежаващи най-малко 8-годишен стаж по придобитата специалност, а в случаите, когато се изисква по закон и придобита правоспособност“.

Те ще вписват в специален списък. За консултантските услуги не е предвидено да са безплатни, като в наредбата се посочва, че точно как ще може да получи дадена фирма този вид помощ ще стане ясно от практически указания на директора на АМСП.

Както е известно, в България няма предупредителна система, която да оказва подкрепа на длъжниците, а системи за ранно предупреждение се разработват единствено от банките за целите на управлението на кредитния риск.

По данни на Националния статистически институт всяка година между 39 000 и 50 000 предприятия преустановяват дейността си. „Очертаващата се тенденция за увеличение на броя на предприятията, които прекратяват дейността си е признак за задълбочаващ се проблем, надхвърлящ естествената демография на предприятията. Осигуряването на система за ранно предупреждение при опасност от изпадане на предприятията в затруднено положение е един от факторите, който може да повлияе върху негативната тенденция“, посочват министрите на икономиката и индустрията и на иновациите и растежа Богдан Богданов и Милена Стойчева.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:24
Гост

­Г­о­­р­е­щ­­­и­­­ ­­м­­о­м­­и­­ч­­е­т­а­­ ­­­в­­­и­ ­­о­­ч­а­­к­­в­­а­­т ­­­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?90373

Пълен АБСУРД
Пълен АБСУРД
10 октомври 2023 7:16
Гост

Вече всичко е обърнато с краката нагоре!

Пълна липса на държава, държавност, правов ред, иначе по Конституция държавата била правова, социална … бля-бля.

Направо да финансират търговците от бюджета. Управлението на Кирчовци в некоалиция е форсмажор, след управлението на Баце, което също бе форсмажор петилетки наред. След това КОВИД.

По-зле сме и от ивицата Газа.

И защо да няма безплатни консултации?
И защо да няма безплатни консултации?
10 октомври 2023 5:03
Гост

През миналата година държавата е дала между 20 и 30 млрд лева за субсидии за частния бизнес и свободни професии-преки и непреки. Тези субсидии бяха наречени „социални помощи за богати бизнеса“, за богатите . За сравнение-социалните помощи за бедните, плащани от АСП за 10 пъти по-малка сума, да не коентирам,че ДОД-данъкът на наемния труд , плащан от бедните осигурява 3 пъти повече приходи за бюджета, от данък печалба на фирмите-данъкът на богатите-тоест бедните субсидират богатите. Бизнеса е добре обгрижван с разни субсидии , та защо да не получи и безплатни правни консултации, в добавка. Частния бизнес се развива основно на… Покажи целия коментар »

Фики
Фики
09 октомври 2023 19:42
Гост

Пълна глупост!

Лозан
Лозан
09 октомври 2023 19:43
Гост

Явно ще подпомагат закъсали юристи.

Филип
Филип
09 октомври 2023 19:40
Гост

Поредната излишна онлайн система.

Бизнесмен
Бизнесмен
09 октомври 2023 19:38
Гост

Главният ми счетоводител за всичко ме известява. Все пак на него съм поверил управлението на паричните потоци.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 октомври 2023 16:56
Гост

Лобито на ППДБ и гладните адвокатски кантори около тази партия работи с пълна пара и твърде вероятно „безплатният обяд“, от който може да не се ползва никой, ще бъде за сметка на данъкоплатците под формата на абонаментен договор за правна помощ и услуги.
#бравонаеугленапарапетова

Поредния списък за шуробаджанащина и
Поредния списък за шуробаджанащина и
09 октомври 2023 16:55
Гост

А така ли??? Защо да плащаме с данъците си за консултациите на търговци – субекти на частното право, извършващи дейност в своя полза и за собствен риск и печалба?

Радостта Прелива
Радостта Прелива
09 октомври 2023 16:56
Гост

Икономическа и юридическа логика – йок. Схемаджийска логика – колкото искаш.

АМСП става НБПП
АМСП става НБПП
09 октомври 2023 16:43
Гост

Така, така, сега това ще е новият списък, ама не към НБПП, а към АМСП 🙂

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2023 16:42
Гост

О, ще има работа за доста закъсали юристи.

Kich
Kich
09 октомври 2023 16:44
Гост

И то с перспектива да поемат по-нататък закъсалите фирми.

Мунчо
Мунчо
09 октомври 2023 16:42
Гост

Ти да видиш каква хубава идея.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2023 16:42
Гост

Безработните адвокати ще се впуснат да помагат 🙂

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2023 16:42
Гост

Както се включват по ЗПП, нали

4567
4567
09 октомври 2023 16:43
Гост

Хм, дори и за правна помощ някои колегии не могат да платят – справка Варна. Заради един безумец, който всички решения на колегията обжалвал

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2023 16:41
Гост

Крайно време беше

444
444
09 октомври 2023 16:41
Гост

Е, то си има пари и в това занятие.

Наблюдател
Наблюдател
09 октомври 2023 16:42
Гост

Естествено, без пари кой ще се занимава. И така е редно.