Обвинената за получаване на подкуп бивша кметица на столичния кв. „Младост“ Десислава Иванчева днес беше конвоирана с белезници на ръцете и краката до болницата. Това беше заснето и показано от бившия пиар на общината Петър Кърджилов и предизвика коментари в социалните мрежи.

Иванчева ще остане в болницата за няколко дни за изследвания на тумор на хипофизата.

„Днес, 1 август Деси Иванчева постъпи в болница за седмица с цел детайлни изследвания заради тумор на хипофизата ѝ, който има от около две години, който вероятно се е увеличил. Силно се надяваме това да не е така, но е възможно, като имаме предвид болките в главата ѝ, от които отдавна се оплаква, огромния стрес, който преживя от показния арест и престъплението по набеждаване за подкуп, извършено срещу нея и Биляна Петрова, унижението в съдебните зали и медиите, както и пребиваването в отвратителните условия в ареста“, се казва в публикацията в публичния профил на Иванчева във Фейсбук.

В него се коментира, че бившата кметица е била окована като Ханибал Лектър., тъй като ръцете ѝ са заключени с белезници за кожен колан около кръста, като глезените ѝ също са оковани с верига, заради която тя ходи по-трудно.

„Този тип окови – на краката, с кожен колан през кръста, плюс белезниците, обикновено се слагат на тези, които имат обвинения за доживотни присъди. Формално и практически това е абсолютно излишно. Една болна жена никога няма да тръгне да бяга. Около нея има петима полицаи – огромни мъже, млади, тренирани. Това нещо е демонстрация на жестокост, която е безсмислена“, заяви адвокатът на Иванчева Марин Марковски пред „Труд“.

„Лекс“ потърси за коментар Министерството на правосъдието, към което е съдебната охрана, която отговаря за конвоирането на арестантите. От там обясниха, че белезниците на ръцете и на краката се поставят на всички задържани, когато биват извеждани от ареста или затвора и в случая на Иванчева е действано като във всички останали.

„Служителите са изпълнявали стриктно инструкция от 2013 г. на тогавашния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, според която всеки лишен от свобода или задържано лице, който се извежда във външно болнично заведение бива конвоиран с помощни средства – белезници за краката и белезници за ръцете“, заявиха от министерството. И подчертаха: „В случая не се прави изключение, а това се прилага за всяко лице, което се извежда“.

Миналия месец специализираната прокуратура обяви, че разследването за подкуп срещу кметицата на „Младост“ е приключило и делото влиза в съда. Подсъдими с Иванчева ще бъдат заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият кмет на общината Петко Дюлгеров.

Иванчева, Петрова и Дюлгеров бяха арестувани на 17 април в София, като задържането на кметицата беше критикувано, защото тя беше държана цял ден с белезници пред Спортната палата. Разследващите обясниха след това действията си със задължението да бъдат описани в присъствието на Иванчева намерените в колата ѝ пари.

Според обвинението Иванчева, Петрова и Дюлгеров са поискали подкуп от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъде придвижена негова преписка в общината. Прокуратурата твърди, че Иванчева първо е поискала 250 000 евро, а след това удвоила сумата.

Първата предадена вноска е била 70 000 евро, от които 14 000 били за посредника Дюлгеров. След като той взел  парите, се срещнал в заведение в центъра на София с Иванчева и Петрова и им предал останалите 56 000 евро. Разследването пък започнало, след като Ваклин подал сигнал в новата антикорупционна комисия и след това сам предоставил 70 000 евро, които да бъдат белязани и използвани за даването на подкупа.

В хода на разследването прокуратурата цитира пред съда записи от СРС, в които Иванчева казвала, че бизнесът на Ваклин бил поставен на колене и тя се заканва, че няма да му придвижи преписката, докато не плати. След това пък Иванчева цитира записи на Ваклин, в които той казвал, че кметицата ще бъде закарана на Витоша, ако не вземе парите, а той пък имал оферта за 15 000 лева от Специализираната прокуратура, за да направели така, че Иванчева да я няма.

През последните три месеца кметицата на няколко пъти поиска да излезе от ареста, като се мотивира дори и с желание за инвитро процедура, но съдът отказваше.

https://www.facebook.com/DIvancheva/videos/551283081954416/?t=5

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Сотето
Сотето
01 август 2018 17:59
Гост

Такъв е законът! Може да звучи жестоко, но обвиненията срещу нея са достатъчно сериозни и за това я третират по този начин. А законите трябва да се спазват.

.!.
.!.
01 август 2018 19:38
Гост

Не е такъв законът. В чл114 белезниците са опция. Не са задължителни! Особено на краката. Няма задължително оковаване „ала три синдиджира с роби“. Дори и негрите пред 19 век не са били оковавани така. И откога обвиненията са присъда?

Калина
Калина
01 август 2018 17:59
Гост

Сигурно са ѝ въразли краката, за да не ритне момчето и да не хукне при Брендо

Метър
Метър
01 август 2018 17:57
Гост

Да е жива и здрава жената, ама не изглежда да е само за нея. Пиарът ѝ е направил цялата работа показна.

Vyzmyten
Vyzmyten
01 август 2018 17:56
Гост

Sysipaha jenata.

Анонимен
Анонимен
01 август 2018 17:54
Гост

До там я докараха всички нагласени обвинения и подхвърления подкуп.

Анонимен
Анонимен
01 август 2018 17:52
Гост

ех тази иванчева, тя все е най-специална, наи-изтерзана

kpg
kpg
01 август 2018 17:53
Гост

ama ima i nehto gnilo pri neia, goliam tormoz i hvarlat