Върховният касационен съд (ВКС) окончателно сложи точкa на делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората, след като призна петимата подсъдими полицаи за виновни, но не ги наказа.

Това се случи, тъй като върховните съдии приеха (решението виж тук), че Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков са причинили смъртта на Чората поради небрежност, но тъй като за убийство по непредпазливост давността е изтекла отдавна, петимата няма да бъдат наказани.

Чората загина на 10 ноември 2005 г. в Благоевград при полицейската операция „Респект“, разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков. След това беше съобщено, че Димитров е бил пребит от полицаите, участвали в акцията по задържането му, а обвинени и дадени на съд бяха петимата униформени. Впоследствие лекарите заключиха, че той е починал от задушаване, защото е бил с белезници на гърба и поставен по очи на земята, като тялото му е и притискано. Спорният въпрос беше полицаите ли са го притискали или собственото му тегло.

Първоначално Софийският военен съд призна за виновни и петимата за това, че са убили Димитров умишлено и с особена жестокост, като Писов беше осъден на 19 години затвор, а останалите на по 18 години лишаване от свобода. Последва „съдебна въртележка“ между инстанциите, като Военно-апелативният съд (ВоАпС) първо върна делото, след това потвърди присъдите, но решението му беше отменено от ВКС, накрая намали наказанията на подсъдимите на половина, а ВКС окончателно ги оправда през 2011 г.

След това обаче процесът беше възобновен, защото близките на Чората осъдиха България в Страсбург.

Така делото отново се върна във ВоАпС, който още преди 3 години измени обвинението в убийство по непредпазливост и не наказа подсъдимите заради изтеклата давност. После обаче друг състав на ВКС реши наново делото като въззивен съд, защото констатира толкова сериозни недостатъци в решението на военните съдии, че те обезсмислили мотивите му.

Така върховните съдии осъдиха полицаите на по 7 години затвор, след като на свой ред приеха, че те са убили Чората, като не са целели пряко умъртвяването му, но съзнателно са допускали настъпването на смъртта му, като им било безразлично дали ще умре. Униформените дори влязоха и в затвора след тази поредна присъда.

Решението на съда в този случай обаче подлежеше на проверка чрез възобновяване на делото, както се и случи, след като върховните съдии приеха после, че основното заключение за механизма на смъртта на Димитров е противоречиво.

В новото окончателно решение ВКС приема, че полицаите са извършили убийството по непредпазливост като са бездействали. След като сложили белезници на Чората и го съборили на земята, той започнал да вика, че се задушава, но униформените не направили нищо.

В мотивите на съда се казва, че след като подсъдимите са възприели виковете на Димитров, са били длъжни да вземат всички предпазни мерки, за да не се задуши – например да го обърнат по гръб или настрани, да го изправят и дори да му свалят белезниците.

„Всеки един от тях е могъл да стори това, доколкото не е имало причини от обективен характер, които да са им попречили. Именно поради тяхното противоправно бездействие е настъпил общественоопасният резултат“, пише ВКС.

Според вещите лица Димитров е можел да оцелее, ако още в началото на задушаването му е била дадена възможност да продиша отново. Съдът приема, че убийството е извършено поради небрежност, защото полицаите са могли и са били длъжни да предвидят последиците от действията си.

„От една страна, това е така, тъй като пострадалият многократно, в хода на целия процес по задържането му, чрез виковете си е сигнализирал за проблем с дишането, който с оглед на естеството си, в нито една ситуация не бива да бъде подценяван. Подсъдимите не са проявили дължимата грижа и внимание в такава голяма степен, че са пренебрегнали очевидното за всеки друг в същата ситуация. Те са чули виковете на пострадалия Димитров за това, че не може да диша и са възприели особеностите на неговата фигура, а именно наднорменото тегло, т. е. те обективно са могли да възприемат със съзнанието си всички факти и обстоятелства, необходими за предвиждане на съставомерните последици, а и реално са разполагали с необходимото време (Димитров е повтарял, че не може да диша още от началото на задържането му) за протичане на онези мисловни процеси, които да доведат до предвиждане на резултата и до възможност за избор на своето поведение. Ето защо, при подсъдимите е била налице обективна възможност за предвиждане на общественоопасните последици“, пише в решението.

Изтеклата давност обаче не важи за обезщетенията на близките на Чората, които са общо 170 000 лева.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Калинка моя
Калинка моя
08 март 2021 16:44
Гост

Значи 5-ма дейци извършват непредпазливо престъпление при независимо съпричиняване? Все пак се надявам ВКС да не е решил, че са били в съучастие, ама знае ли човек? Страшни смешки или смешни страшки…

Наблюдател
Наблюдател
06 март 2021 20:48
Гост

В крайна сметка виновните са признати за такива, осъдени са на парична санкция, но им е спестен затвора.
Да не забравяме, че правораздаването, винаги е било репресивен инструмент на всяка власт.

Анонимен
Анонимен
06 март 2021 20:05
Гост

Чора ли е, чура ли е, сега да го канонизираме за светец ли? Една мутра с бухалка, изнудвал и рекетирал в мътните времена на „демокрацията“, го пребили ченгета. Е, и? Ще се разплача.

ала бала
ала бала
08 март 2021 16:35
Гост

Ама не е проблема това – проблема е че и полицаите са мутри – да бяхо го гръмнали при съпростива, разбирам…ама да го душат като османски джалати, докато вика че не може да диша, това си е садизъм – utre и някой друг така ще умъртвят

ала бала
ала бала
06 март 2021 12:12
Гост

Е няма такава простотия – ЕСПЧ осъжда България, ама тези тук се правят на улави – пристискали го до земята, ама не било това причината за смъртта – а каква е причината бе, Върховни изроди от ВКС? Роднините трябва да подадат пак жалба в Страсбург

Анонимен
Анонимен
06 март 2021 19:56
Гост

Сега е модерно да се писка за нарушени права на престъпници. Американския дядка, чийто курбан ври на 4, даде тон и спечели всички маймуни, след смъртта на онзи черен престъпник.

Анонимен
Анонимен
06 март 2021 10:39
Гост

Най-голяма вина за това меко казано нелепо положение носи Цацаров. Първо възобнови делото, защото европейският съд им намекна, че неправилно са оправдани, но след като бяха осъдени, отново поиска възобновяване – този път, за да бъдат оневинени. Именно при Цацаров се утвърди моделът – за едни ПОРЪЧКОратура, за други ПРИКРИВАтура.

ала бала
ала бала
06 март 2021 12:17
Гост

Цацаров ми е отвратителен

Анонимен
Анонимен
06 март 2021 14:14
Гост

То има ли този бузестогушест индивид някой да го обича? Освен другия бузестогушест индивид, чиито поръчки изпълнява. И на всичкото отгоре чете форумите и газ пикае като види такива коментари по свой адрес.

ужак
ужак
05 март 2021 20:33
Гост

И каква точно справедливост получиха роднините след 16 години? Едно голямо нищо. Отвратен съм

Анонимен
Анонимен
05 март 2021 20:37
Гост

Подхвърлиха на роднините едни 170 000 лева, ей така, и за тях да има нещичко. Всичко е много, много обидно

Съмнение
Съмнение
05 март 2021 20:31
Гост

А защо презюмирате, че полицаите са виновни? Това не е ли пристрастие?

ала бала
ала бала
06 март 2021 12:19
Гост

A защо да презюмираме че ти имаш мозък? Това не е ли пристрастие?

Анонимен
Анонимен
06 март 2021 20:44
Гост

А защо да не презюмираме, че някой е прекалил с евроатлантическите ценности и мозъка му е станал ала-бала? Сигурен съм, че ала бала е с накъсани дънки и кецове, отгоре абитуриентско сако и мюсюлманска модерна брада, за завършен вид.

Анонимен
Анонимен
08 март 2021 10:27
Гост

Нещо си се объркал с твоите източно-азиатски ценности. Тези „ценности“ се наричат право и хората тук го практикуват всеки ден.

Въй!
Въй!
05 март 2021 20:30
Гост

Емблематична, митична излагация.

Анонимен
Анонимен
06 март 2021 20:45
Гост

Въх че готину, фък оф сурусуидити!

Por
Por
05 март 2021 20:29
Гост

Срам!

Анонимен
Анонимен
05 март 2021 20:29
Гост

Да напомня,че проф Р. беше самоубит скоро след като даде експертно мнение по случая. Месец преди да бъде самоубит експертът заявява пред медиите ,че е бил заплашван-

https://blitz.bg/article/7609

Анонимен
Анонимен
05 март 2021 20:27
Гост

Този случай трябва да се изучава от-до, за да знаят студентите какво не трябва да се прави. Срам

публикувайте тефтерът на чората
публикувайте тефтерът на чората
05 март 2021 20:26
Гост

Публикувайте митичния тефтер на Чората. делото приключи, следствена и съдебна тайна няма. Или и този тефтер изчезна, както изчезна тефтерът на Ф.З. Ето статия от 2008г, в която се говори за тефтерът на Чората, тефтер на следен от Кьоравия, според статията. https://news.bg/bulgaria/deloto-za-chorata-zapochva-otnachalo.html цитат от статията „Съдът поиска да изслуша и другите двама лекари, присъствали на аутопсията, както и нареди на адвокатите на защитата да няаправт всичко възможно тефтерчето на Васил Гоцев (Васко Кьоравия) да стане доказателство по делото. Предполага се, че в тефтерчето са били записани имената на редица подкупни полицаи от Благоевград, включително и тези на петимата обвиняеми. News.bg… Покажи целия коментар »

цвцвък
цвцвък
05 март 2021 20:28
Гост

To си е ясно отначалото, че няма никаква непредпазливост, а си умишлено. ама нашите полицайчета си ги пазим. да не припомняме ЦВЦВ

Анонимен
Анонимен
05 март 2021 20:26
Гост

Това дело е същия случай като на Полфрийман – повече политика отколкото право, а това е наистина трагедия за всяка съдебна система. Случаят е точно като на черния, дето го оставиха да се задуши ченгетата в щатите и там стана бунт, тук… споко и вълкът сит и агнето цяло

спасиха куките
спасиха куките
05 март 2021 20:23
Гост

Значи Цацаров си им направи услуга! ВКС клекна и реши, че е непредпазливо и чиста работа – хем виновни, хем не са в панделата. Поне да платят парите, куките