Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се противопостави на публичното заклеймяване на магистрати за техни актове. Изрази и тревога от твърдения на бургаски журналисти за неетично поведение на съдия при изпълнение на задълженията му. Според СК на ВСС подобни коментари имали негативен ефект не само върху имиджа на съда, но и върху журналистическата общност. Кадровият орган изрази надежда, че с протеста си репортерите не се опитват да окажат натиск върху съда по неприключило дело и да влияят върху неговата безпристрастност.

Всичко това става ясно от декларация на Съдийската колегия, приета на извънредно заседание днес. Тя е по повод протест на журналисти от Бургас от вчера. Репортерите се събраха пред Съдебната палата в града, за да изразят негодуванието си от поведението на съдия Калин Кунчев в съдебна зала по време на разглеждането на две дела срещу бургаски медии – burgasnews.com и burgasinfo.com. Те са осъдени да платят обезщетение за вреди на Петър Низамов-Перата. Репортерите настояха ВСС да вземе отношение. Те бяха издигнали плакати срещу Калин Кунчев, съдията, постановил решенията, със следните надписи: „ВСС, знаете ли как правораздават в Районния съд в Бургас“, „Гробарят на свободното слово работи в Районния съд в Бургас“ и „Съдия Кунчев застана на страната на престъпността“.

Делата, станали повод за протеста на журналистите, са за непозволено увреждане. Те бяха заведени от Низамов заради двете публикации в местните медии, по повод на задържането му за побой над охранител в местно заведение. Низамов беше обвинен за това, че в съучастие с още двама души по хулигански подбуди, с особена жестокост, е причинил лека телесна повреда с разстройство на здравето, неопасно за живота на длъжностно лице, при изпълнение на служебните му задължения. Била му е определена мярка за неотклонение „задържане под стража“, за което са били разпространени прессъобщения от полицията и прокуратурата.

Впоследствие съдът оправда Низамов по повдигнатите обвинения и той завежда дела срещу медиите за непозволено увреждане. От burgasnews.com той иска компенсация от 15 000 лв., а от burgasinfo.com – 20 000 лв. Делата се падат на съдия Кунчев от РС-Бургас, който постановява двата сайта да платят на Перата компенсация от съответно 500 лв. и 2000 лв. Тя е заради преживян от него дискомфорт в следствие на публикации – едната със заглавие „Биячите от “Джубокс“ остават зад решетките“, а другата – „Биячите от “Джубокс“ остават в ареста“.

И двете решения на РС-Бургас не са окончателни.

На редовното заседание по-рано днес Боряна Димитрова призова колегията за бърза реакция по повод протеста, който тя определи за „атака, основателна или не“.

Боряна Димитрова призова колегите, извършващи проверката, да вземат становището и на засегнатия магистрат.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев напомни, че срещу Калин Кунчев вече е имало сигнали по повод други прояви през 2014 и 2015 година. Става дума за твърдения, че той е отправял обвинения в корупция към свои колеги във форума на друг сайт под псевдонима „Гробаря“. Била извършена проверка, която показала, че действително тези постове са писани на неговия компютър, но нямало как да се докаже, че той е авторът и заради това проверката на етичната комисия по онова време приключила без последици за него.

Магдалинчев добави, че сега има твърдение за по-различно поведение на Калин Кунчев, вече в съдебна зала и че днес етичната комисия ще разгледа в цялост случая.

Атанаска Дишева съзря опасност за независимостта на съдията. Тя предложи следното – след заседанието на етичната комисия днес, Съдийската колегия да се събере извънредно и публично да обяви какви мерки ще предприеме.

Стана ясно още, че етичната комисия се е самосезирала вчера след репортаж по темата по бТВ и е решила да се събере този следобед на извънредно заседание, на което да обсъди и постъпила в съвета декларация на журналистите от Бургас. Взетото по-късно решение от комисията е всички материали да се изпратят на етичната комисия към Бургаския окръжен съд, която да извърши всеобхватна проверка с оглед твърденията на репортерите за неетично поведение на съдията от РС-Бургас Калин Кунчев.

В приетата декларация се казва още: „Държавните органи, юридическите лица и гражданите, независимо от правния и обществения си статус, са длъжни да спазват законите и установените етични стандарти. Това се отнася с особена сила до професионалистите в онези социални сфери, които имат средствата и възможностите да въздействат и влияят върху общественото мнение“.

Членовете на Съдийската колегия изразяват „тревогата във връзка с отразените в някои медии твърдения за неетично и непрофесионално поведение на български съдия при изпълнение на служебните му задължения“. Според кадровия орган подобни действия имат негативен ефект, както върху публичния имидж на съда и съдебната власт, така и върху журналистическата общност и медиите, което изисква спазване на баланса между конституционните принципи за свободата на словото и правото на информация, и независимостта на съдебната власт.

И още: „Категорично се противопоставяме на публичното заклеймяване на постановени от съдии актове, с което се отправят внушения за пристрастност, липса на обективност и несъвместимост с високите професионални и нравствени изисквания към длъжността на съдията. Съдийската колегия на ВСС осъжда всяко посегателство върху независимостта на съдебната власт и българските магистратите.

Високо ценим свободата на словото и правото на гражданите да бъдат информирани и се надяваме, че действията на журналистическата колегия в гр. Бургас не представляват опит за натиск върху съда по неприключило съдебно производство и за влияние върху неговата безпристрастност“.

.

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
jollystone
jollystone
10 март 2023 11:08
Гост

Thank you for the wonderful Blog; my entire family enjoyed it! Visit this website: https://takesurvey.onl/zaxbyslistens/