Кога осиновеният има право да научи кои са биологичните му родители. Този въпрос, който засяга немалко човешки съдби, се оказва, че няма ясен отговор нито в закона, нито в практиката на Върховния касационен съд (ВКС).

Семейният кодекс (чл. 105) е лаконичен: „Осиновителите или навършилият шестнадесет години осиновен могат да поискат от окръжния съд, постановил решението за допускане на осиновяването, да им бъде предоставена информация за произхода на осиновения, когато важни обстоятелства налагат това“.

СК не дава отговор кои са тези важни обстоятелства, а въпросът не е изясняван и от върховните съдии.

Затова състав на ВКС с председател Мими Фурнаджиева и членове Василка Илиева и Десислава Попколева реши да му отговори по реда на чл. 290 от Гражданския процесуален кодекс (пълния текст на определението им виж тук).

„Кои са тези „важни обстоятелства“ по смисъла на чл.105 СК, при наличието на които следва да се допусне разкриване произхода на осиновеното лице?“, така върховните съдии са формулирали въпроса, заради който са допуснали за разглеждане дело на 52-годишна жена, която се бори да научи кои са биологичните ѝ майка и баща.

И Окръжният съд в Монтана, и Софийският апелативен съд обаче отказват да разкрият произхода ѝ.

Жената е осиновена и го знае, а хората, които са я отгледали, вече са починали. Пред съда свидетели са обяснили, че тя винаги е искала да намери биологичните си родители, да знае родословното си дърво. Те са разказали, че желанието ѝ да научи кои са майка ѝ и баща ѝ е безкористно и че тя не ги търси, за да разреши финансови проблеми.

Жената е изтъкнала пред съда, че иска да научи произхода си, за да избегне кръвосмешение, тъй като сега има двама синове, които още не са женени. Тя се позовава и на необходимостта да бъде информирана за евентуална генетична предразположеност към болести и фамилна обремененост.

И набляга на правото си да знае своя произход, като се позовава на чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека, който гарантира правото на всеки на зачитане на неговия личен и семеен живот.

„Всички изложени от молителката основания за предоставянето ѝ на исканата информация са хипотетични, част от тях касаещи бъдещи несигурни събития. Не се установява важно обстоятелство, което да е основание за даването на исканата информация на молителката“, заявява обаче Софийският апелативен съд (пълния текст на решението виж тук).

И изтъква, че при искане за предоставяне на информация за биологичен произход следва да се съобразят правата и интересите на всички засегнати – осиновен, осиновители, рождени родители и техни евентуални семейства, близки и наследници. „Следва да се съобрази и обстоятелството, че законът не дава достъп до информация за произход по принцип, а като изключение, именно за защита на правата на всички страни в процеса по осиновяване. В този смисъл съдът следва да намери баланса между интересите на засегнатите лица, като предостави искана информация за биологичен произход само и действително при наличие на важни обстоятелства, налагащи това“, обясняват апелативните съдии Алексей Иванов, Елизабет Петрова и Катерина Рачева.

Според тях в случая не са доказани важни обстоятелства, а е налице само субективно желание на жената да узнае своя произход, което е свързано и с опасенията ѝ от непознаването му. „Тези опасения обаче не са достатъчен аргумент, за да се приеме наличие на важни причини за предоставяне на информация за биологичен произход“, пише в решението.

Апелативните съдии се позовават и на Конвенцията за защита на децата и сътрудничество в областта на международното осиновяване. В нея е уреден принципът на запазване на информацията за произхода на детето, за самоличността на неговите родители и данните относно здравословното им състояние. А при какви условия е допустим достъпът до тази информация, всяка държава трябва да уреди в националното си законодателство. „Т.е. и действащият международен акт също не разпорежда задължително разкриване на информация за биологичен произход, а само при хипотези, уредени в националните законодателства“.

Така САС стига до извода, че молбата за разкриване на биологичните родители на жената е неоснователна и я отхвърля.

Установявайки, че всъщност Семейният кодекс не дава дефиниция за „важните обстоятелства“ и самият той няма задължителна практика по въпроса, ВКС сега реши да му отговори.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
23 юли 2021 18:10
Гост

Аз също съм осиновена. Имам дори документация от лекари, които се съмняват за наследствени болести, като диабет, гуша, астма и т.н. Днес получих решението на съда. Разбира се отхвърля се молбата ми, защото здравословното ми състояние не било толкова важно, за да разкрие тайната. И аз мога да се лекувам и така. В решението ми пише, че трябва да се намери баланс м/у засегнатите страни и да се уважи факта, че биологеичната ми майка не иска тайната да се разкрива. Нали „имаме еднакви права“. Както прочетох коментар по надолу, че всички знаят тайната, дори и биологичните родители може би знаят… Покажи целия коментар »

гер
гер
11 януари 2022 18:41
Гост

има решение на ВКС от 2020 г. което отваря по-широка възможност за разкриване на биологичните родители

Angry!
Angry!
10 януари 2021 23:02
Гост

Вие от всякъде режете крилата на горското изхвърлено на държавата безпомощно ревящо бебе! Да бебе, защото обикновено изоставените са бебета! И все сравняватате чужбина! Вие чужбина няма да стигнате, защото сте ограничени! Не сте на нивото на чужденец! Манталитета ви е уродлива и подценявате ГЕННАТА ИНФОРМАЦИЯ! АЛООО! КРЪВТА ВОДА НЕ СТАВА! ЯСНО ЛИ ЕИ Е, ГОСПОДА МОЗЪЦИ! Осиновени те са без никакви права, а и за капак все плащат „дълговете“ си спрямо осиновител и техните роднини и малко да се надигат, то „лихварите“ започват да им натякват какво са получени и прочие! Еее? Питам аз, едно бебе помни ли момента,… Покажи целия коментар »

Iliev
Iliev
06 декември 2022 22:29
Гост

Много малоумен коментар. По принцип тези които сме осиновени нямаме абсолютно никакви права. Не е вярно ,че един осиновен син или дъщеря имат същите права като едно биологично дете. Вземете закона за наследствата, закона за починали осиновители на какво имат право осиновените деца – на нищо нямат право. Включително и имотния закон. Абсолютно на нищо нямаме право ,но нямат право и тъка наречените ни роднини по този смисъл. Аз се научих ,че съм осиновен когато започнаха да се сменят паспортите с лични карти. Сега ми се налага това досие да бъде отворено, но от съвета казват заведи дело. Това означава… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 юни 2020 21:25
Гост

Според мен ,децата от ранна възраст трябва да знаят кои са биологичните им родители и кои са осиновителите,тогава няма да има драма!!!Какви са тези тайни ,цял живот да не знаеш кой си и от къде си?

Валя
Валя
13 юни 2020 10:25
Гост

За мен става въпрос! Аз съм тази жена! Не разбирам защо да нямам право да науча истината за себе си! След като важна причина за тях е да не преследвам пари ще подпиша ,че не търся нищо материално! В правото съм да зная истината за себе си! Ако БР не желаят да ме познават ще спра до там,но поне ще се успокоя!

Лили
Лили
14 юни 2020 20:39
Гост

Биологичният родител може да не иска стопляне на отношенията и връзка с порасналото си дете, което от своя страна трябва да се съобрази с това, Но пък няма право да му откаже среща, в която да отговори на всичките му въпроси. Защото закона кара, вара, върти и суче, ако може да излезе сух, но дефакто осиновените винаги са прецаканите.

Лиза
Лиза
20 август 2020 12:27
Гост

Аз съм на вашата възраст,но нямам деца.И на мен ми отхвърлиха молбата.Въпросът ,който трябва да зададем всички осиновени е: -Повечето от обкръжението ни знаят,че сме осиновени,та дори и може да знаят,кои са биологичните ни родители.Единственият,човек,който не знае е осиновеният.Що за тайна е това?Не сме на 5 ,15 год.да правиме золуми.Аз също не искам имоти,дори не вярвам,че ако видя някой биологичен роднина,било,майка,баща,брат ,сестра,че ще сме като семейство.Дори не вярвам,че някой,ако има нужда от трансплантация и хоп,близките,ще ти дадат орган.Големи хора сме,просто искам да видя на кого приличам,да си зная историята на създаването си.Всеки бърка.Аз лично искам да кажа,че не всяко дете,което… Покажи целия коментар »

Таня Качакова
Таня Качакова
13 октомври 2021 12:23
Гост

Моето послание към осиновените “деца” е, да знаят, че Майките, които дават децата си за осиновяване, не са с ледени сърца, а повечето от тях страдат цял живот от загубата на детето, аз съм сигурна, че биологичната майка не е дала само бебето, а е дала и сърцето си с него, “моето дете трябва да има по добри шансове в живота, които аз не мога да ги дам”! Много често животът на тази майка е бил в този момент такъв хаос, че или е била в страшно трудна фаза, или е нямала подкрепата на семейството или някоя определена ситуация е… Покажи целия коментар »

Angry!
Angry!
11 януари 2021 9:47
Гост

Не се предавай и от сърце ти желая да постигнеш своето право да знаеш за себе си и да се успокоиш! 🙏❤️

Таня К.
Таня К.
13 октомври 2021 13:47
Гост

Да така е. И според мен търсенето на произход на осиновени деца трябва да се разреши и да се подпомогне то да е по-резултатно от сега и в полза на осиновените деца. Рано или късно много осиновени “деца” искат да знаят откъде идват. А познаването на предисторията на личността е много важна за развитието на идентичността? Те трябва да се справят с въпросите, кой съм аз, от кой съм наследил/а блясъка в очите си 🤔, коя е тази майка и защо ме е дала … . Въпреки това, поради възможността за анонимно осиновяване, този въпрос често остава без отговор. В… Покажи целия коментар »

Таня К.
Таня К.
13 октомври 2021 15:08
Гост

И според мен търсенето на произход от осиновени деца трябва да се разреши официално и да се подпомогне то да е по-резултатно от сега и в полза на осиновените деца. Рано или късно много осиновени “деца” искат да знаят откъде идват. В случаите на осиновени “деца”, представата за себе си за принадлежност и произход не е толкова ясна, колкото при другите. Тези “деца” трябва да се справят с въпросите, кой съм аз, коя е тази майка и защо ме е дала за осиновяване, от кой съм наследила тази усмивка… Познаването на предисторията на личността е много важна за развитието на… Покажи целия коментар »

Кики
Кики
12 юни 2020 11:35
Гост

Не виждам защо молбата на жената да е неоснователна. Според мен доводите й са напълно адекватни.

Гери
Гери
12 юни 2020 11:36
Гост

Не разсъждавай, а чакай ТР на ВКС.

Марин
Марин
12 юни 2020 11:03
Гост

Стига, бе. Те я зарязали преди близо 40 години, а тя ще ги търси. Никога не бих го направил.

Спиро
Спиро
12 юни 2020 11:42
Гост

Чети по-внимателно защо го прави. За мен е напълно права.

Занев
Занев
12 юни 2020 10:16
Гост

Някакви недомислици пак в закона.

Облена
Облена
12 юни 2020 10:15
Гост

Аз не знам. Според мен трябва родителите, които ще осиновяват да проверят от къде идва детето. Какви са родителите му. Защото е важно да знаят какъв ген носи и какво може да очакват. Как така тепърва на 16 години ще се интересуат кои са родителите

Киро
Киро
12 юни 2020 11:00
Гост

Абсолютно. Колко ромчета така дадоха за осиновяване.

Лиза
Лиза
20 август 2020 12:38
Гост

Е то изоставените деца наистина ще станат ,като за продан.Майката да е бяла,здрава,умна…ясно,е,че болни деца не се осиновяват..Странно е как искаме детето,което осиновяване да е идеално,а когато родим наше си го приемаме такова каквото е,защо си викаме,ами то на кого да се метне.Едно осиновено дете също придобива навиците на осиновителите си,да ,носи по различен характер,може би,защото някак си вътрешно,знае,че е различно от обкръжението му.

Angry!
Angry!
11 януари 2021 9:32
Гост

За съжаление отдавна децата са стока за продан! Щом веднъж е изхвърлено от майката, то няма никакви права и защита! Ще прозвучи грубо, но като джунглата е! В смисъл, когато майката родила малкото, бяга от хищника и оставя малкото… Каква е съдбата с малкото? Бива изядено от хищниците… Така е с малкото дете… От както свят светува сираците са като топка прехвърляна от ръка на ръка, куче отглеждано за дефекти от бъдещите си осиновител! Шапка свалям на тези осиновители, които са отглеждали деца с увреждания, защото има такива Човеци!

Лелиева
Лелиева
12 юни 2020 10:15
Гост

И как може с години да седи това пояниет, че при важни обстоятелства може да се поиска. Какви са па тия обстоятелства.

Диди
Диди
12 юни 2020 11:05
Гост

Поредната дупка в закона. А и така съдът има възможност да отхвърли молбата.

Тристан да Куня
Тристан да Куня
12 юни 2020 10:14
Гост

Време е да се разясни какво значат тези обстоятелства. Какво се визира под такива обстоятелства

ЧворовиЧ
ЧворовиЧ
12 юни 2020 10:13
Гост

СК не дава отговор кои са тези важни обстоятелства, а въпросът не е изясняван и от върховните съдии.

Да, тоест някой е спал. Понеже не знае какво са важни обстоятелства и затова го пише така пък какво разбираме от това , не става ясно

Angry!
Angry!
11 януари 2021 10:02
Гост

Това е написано с цел осиновения да е с вързани ръце! Лишен от права! Следователно осиновения е безправов човек – РОБ! Роб на осиновител, роднините му и армията приятели на осиновител! Когато осиновителя има проблем със стоката си, то той веднага се обръща към своята армия и се задейства лихварския механизъм на изтъкване какво голямо добро е направил стопанина (основител). Осиновения както обикновено не знае за какво става въпрос и защо всички му казват от рода – те са те отгледали от къс месо, трябва да им миеш краката и да пиеш водата прочие! Армията ти вменява вина и задната… Покажи целия коментар »

Златимир
Златимир
12 юни 2020 10:12
Гост

Сложен казус настина

Stratiev
Stratiev
12 юни 2020 10:12
Гост

Родител е този, който отглежда детето и му дава път в живота и го наставлява. Не този, който го е носил 9 месеца или е хвърлил семката

Недопустим
Недопустим
12 юни 2020 13:46
Гост

Тук сатава въпрос за „биологичен“ родител, което няма нужда да обяснявам, че е различно.

Angry!
Angry!
10 януари 2021 23:08
Гост

Как се процедира с наследствените заболявания? Вие познавате радителите си, нали? А защо осиновените да не видят своите биологични родители? Само да ги видят, а не да ги познават! Има разлика! Е, не питай старо, а патило или не питай неосиновен, а осиновен!

Абагард
Абагард
12 юни 2020 10:11
Гост

Ми ако не иска да научи? Защото е любопитно да научи наистина. Обаче го има и това, че щом е бил оставен може и да не иска да знае кои са родителите му.

Angry!
Angry!
11 януари 2021 9:42
Гост

Това е лично право и решение на всеки отделен човешки индивид! Но не може заради малко осиновени не желаещи да се видят с БР, да бъдат лишени останалите!

Podmol
Podmol
12 юни 2020 10:11
Гост

Когато пожелае. Не когато ВКС му каже.