Европейската комисия за демокрация чрез право, известна като Венецианската комисия, подкрепя предложението за промяна в българската Конституция, с която Висшият съдебен съвет (ВСС) да бъде напълно разделен и да няма вече Пленум.

Това съобщиха от Министерството на правосъдието (МП) след днешното заседание на Венецианската комисия, на което беше обсъдено и гласувано становището ѝ по предложените промени в основния закон. Преди два месеца правосъдният министър Атанас Славов поиска спешно становище на комисията, а днес той и заместникът му Емил Дечев участваха в заседанието ѝ.

Становището още не е публикувано, но от министерството съобщиха, че комисията одобрява и поощрява разделянето на ВСС, което е нейна отдавнашна препоръка.

„Положително е становището и за промяната на квотите във Висшия съдебен съвет, принципно се подкрепя и предложеното решение за Прокурорския съвет. По отделни предложения се изразяват критики и препоръки“, посочиха от МП.

Пълното разделяне на ВСС срещна много критики не само при вчерашното гласуване в парламента, ами и от магистратските организации, които държат Пленумът да бъде запазен и да взема решения по общи за съдилищата и прокуратурата въпроси. Те поощриха предложението да има мнозинство на съдиите, избрани от съдии във ВСС, но имаха критики за квотите в Прокурорския съвет. Предложението в проекта предвижда в него да бъдат избрани шестима членове от парламента, двама от прокурорите и един от следователите, като критиките са, че по този начин той силно ще се политизира.

„Ще защитавам позицията становището на Европейската комисия за демокрация чрез право да бъде съобразено при новите гласувания на конституционния проект“, коментира днес Атанас Славов, след като вчера стана ясно, че измененията в Конституцията ще вървят по т. нар. бавна писта, тъй като проектът беше подкрепен от 161 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, а 57 от „Възраждане“, БСП и ИТН гласуваха „против“. Това позволява проектът да бъде гласуван отново през декември, като вече е ясно, че ще има промени.

45
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 май 2024 9:51
Гост

­­Г­о­р­­е­щ­и­ ­­­м­­о­­­м­­­и­ч­е­­­т­а­ ­­в­­­и­­ ­о­­ч­­а­­­к­в­­а­­т ­­­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?90344

Pacman 30th Anniversary
Pacman 30th Anniversary
12 октомври 2023 9:40
Гост

Pacman 30th anniversary is game has captured hearts and minds since its release in 1980, and continues to be loved by gamers of all ages. In this blog post, we will dive into the world of Pacman 30th Anniversary, exploring its gameplay, features, and how you can join in on the fun. So grab your power pellets and get ready to gobble up some ghosts as we embark on this nostalgic gaming adventure!

https://pacman-30thanniversary.net/

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2023 16:11
Гост

Славов лъже и манипулира повече и от началниците си

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2023 9:40
Гост

А подигравката с цялата съдебна власт, която избра свои представители във ВСС и вече две години те не могат да започнат работата, за която са законно избрани?
Тази подигравка от кого се одобри?
От НС? От посолството? От посолствените марионетки? От тая комисия, която права да „одобрява“ каквото и да било тук, в България, също няма?

тоз-оня
тоз-оня
09 октомври 2023 10:43
Гост

Подигравка ли? Напълно основателно НС отмени този жалък и манипулиран избор, в който от сградата на ВАС в двата дни са гласували по над 200 души, при щат по-малко от сто. Нагласен вот, с хора, верни на Чолаков и останалите гьонсурати в системата.
Не стига това, ами и ВКС се произнесе по напълно срамен начин, като дори опорочената тайна на гласуването не беше достатъчна за тях да отменят този очевидно манипулиран избор.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2023 13:52
Гост

И как доказвате, че вотът е манипулиран? Посолството ли ви го нашепна?
До момента той е валиден и неизпълнението на волята на гласувалите е грубо нарушение на КРБ и ЗСВ. Другото нарушение е неизпълнение направомощието НС да избере своята квота. Това е нагло погазване на законите на държавата.

карам си трютюнетката около Съдебната палата
карам си трютюнетката около Съдебната палата
09 октомври 2023 20:38
Гост

Колега, защо изобщо се опитваш да обясниш на горепишкащия Се Се еБец, че не е прав? Се Се еБците са винаги прави. Нали затова им плащат НПО-тата? Ти за първи път ли виждаш НС да погазва нагло законите на Държавата? Само не ми казвай „да“, че няма да ти повярвам.

Глас народен
Глас народен
09 октомври 2023 11:31
Гост

На кой му пука за закона ? Нали сега всички са доволни ? Щастливи са едновременно Тиквун и Кирето – парапетО, а най- доволна е сектата от ССБ, която не може да класира никого от собствените си недоразумения. След като овладяха ВКС и мракобесничат по комисиите за кариерно развитие за върховно и апелативно нива, подреждайки който трябва, сега мечтаят да имат и пълна административна власт. Отврат….

Ало
Ало
08 октомври 2023 22:31
Гост

А казахте ли на ВК как ПК на ВСС се подигра с 28 класирани кандидати от канкурса за първоначално назначаване на прокурори в Районните прокуратури-2022 г., отказвайки след три поредни класирания и напълно неоснователно да ги назначи, нарушавайки основни принципи в АПК – поставяйки ги вече в по-неблагоприятно положение от некласираните участници. Вместо да следят за законосъобразност, ПК следи единствено да не влязат случайни хора в системата, които наистина са учили и са заслужили тези места със знанията си!

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2023 21:54
Гост

А Комисията дали ще одобри когато съм с хрема да си издухам носа?

Юрист
Юрист
08 октомври 2023 18:02
Гост

Публикувайте пълния текст на становището! Не е точно така, както се обяснява в съобщението на МП, а е манипулативно изнесено. ВК казва, че част от промените, вкл. за пълно разделяне на ВСС, могат да се приемат само от ВНС. И критикува идеята по-голямата част от ПК са се избират от НС, както и избирането на ГП да е от ПК.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2023 17:08
Гост

А на ВК дали е представен проектът, гласуван на първо четене в пленарна зала или нещо си друго, писано от неясно кого единствено с цел да замаже очите на комисарите и да почетка егото на писача.

Съдия
Съдия
08 октомври 2023 12:47
Гост

Да, само където Лекс не разполага със становището на Венецианската комисия, но обилно ни облъчва с впечатлението, което министъра има за становището.Ех, обективност, ех, 111 място по свобода на медиите!

Ad nauseam
Ad nauseam
08 октомври 2023 12:27
Гост

Пълно изгаряне!

Това очаква предателите на снимката и не само, бенефициентите на ФондацияТа, слугите на ПосолствоТо и душманите на всичко мило, българско и родно, която мразят, презират и унищожават по заръка на Големия Сатана.

АМИН

Ad nauseam
Ad nauseam
08 октомври 2023 11:30
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Галя от амбасадата
Галя от амбасадата
11 октомври 2023 13:34
Гост

Насо Славов е син на бившия шеф на ВАС и бивш конституционен съдия Владислав Славов! За БойКики няма защо да се хабиме да коментираме! БКП-номенклатурщината, непотизмът, шуробаджанащината водят до този, пореден, кадрови ПРОВАЛ на Хаити Мертен! Нужна е изцяло нова Конституция, която да премахва срастването на партиите (клонинги на БКП+Б3НС+ДС) с държавата! Както и основна промяна и оптимизация в организационната система на държавата, администрацията (държавна и общинска), съда (в единна и проста система без разделяне на административния съд от останалаите съдилища) и прокуратурата (като прокурорски колегии към съдилищата без БКП-военизираната пирамидална структура и партийна подчиненост), милицията, службите и аскера! С… Покажи целия коментар »

От бокса
От бокса
08 октомври 2023 11:15
Гост

Глупости на търкалета. Мижи да те кажем!

Праиме „реформа“.

За отвличане на вниманието от ПВУ по който е връщачката за „момчетата“ на ЦРУ – всичките кинти са само в техни фирми, а това че ще има режим на тока, че хората остават без работа, че тока ще стигне баснословни суми … да умират туземците! Така им се пада!

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2023 10:06
Гост

Та ВК каза… Аз си помислих В Контакте, ама май съм подранил някоя друга година. Засега било венецианска високо платена конференция за юристи. Нещо като Open Access Journal, винаги за добре платилия. С корени във времената на Венеция на търговците, пръв съюзник на Османската Империя и Средното Царство, Китайската империя. Какво демо на крация направиха само в България, партокрация без спирачки, разбира се. То от Меркел не се прави друго: чакат някой с достатъчно грехове да се издигне, слагат го шеф на партия, след това с морковче и сопа го правят послушен. Както Меркел на времето. Шефа на партията пише… Покажи целия коментар »

незапознат
незапознат
08 октомври 2023 9:32
Гост

А посолството какво мисли по темата?

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2023 10:08
Гост

Те там не питат какво мислят, то посолството им спуска намисленето и удобното за него и те го заучават добре. Наизуст.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2023 21:35
Гост

На ДПС вече не им трябва силна прокуратура, а се целят в перманентно участие в управляваща коалиция. Прокурорите ще бъдат управлявани от парламента, в който ДПС ще е силен играч. Следва чистка на всички прокурори, които си въобразяват, че са недосегаеми и голяма работа. Следващата стъпка е махането на прокуратурата от съдебната власт, ако създава проблеми.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2023 10:12
Гост

Ако ДПС може да им пише законите, пък даже и конституцията друго не им трябва. Недосегаеми са. Не бих казал че конституцията е върховния закон, защото вече е като халваджийски тефтер: знам министъра делегира конституционни права на някой в ЕО и вече тези права ги пренаписват в Брюксел даже чиновниците. И са по-силни от написаното в конституцията на територията.

Венецианския търговец
Венецианския търговец
07 октомври 2023 21:04
Гост

Смешна работа. Никъде в Европа няма такива експерименти със съда каквито си правят от венецианската комисия с нас. Вижте как се определя докладчик там,как се назначават съдии,високи такси по всички дела и прочее.и никой не мрънка.само тука скачаме като пудели ако ни кажат нещо.смешни сме. А Венецианската Комисия си е един помощен орган към ПАСЕ с чисто съвещателни функции.Не омаловажавам,но не виждам такава тежест в тях.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
09 октомври 2023 12:08
Гост

кви високи такси, бе умник? в някои страни от ЕС дори няма такси по делата

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2023 20:12
Гост

Що не питат ВК дали България е суверенна държава? Имаме най- много нужда от консултации в тази насока, с оглед на поведението на хората, които ни управляват… Защото предполагам, че при такова запитване, с цел насърчаване на демокрацията в полза на западните ни партньори, отговорът ще е НЕ. И това ще е прекрасно, нали? Вероятно ще го пуснат отново като новина, на която се очаква да се радваме и да пляскаме.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2023 9:47
Гост

Без съмнение сме суровинна република. Основният продукт са хора за износ и политици за купуване.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2023 19:40
Гост

За достоверно ще приема официално изявление/ документ на Венецианската комисия, а не съобщение на МП.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 октомври 2023 19:19
Гост

ППДБ и охръчут от НПО-тата си имат силно лоби в лицето на това жалко подобие на комисия за развитие на демокрацията, защото всяка машоумна идея, която предложат промянаджиите е посрещана с аплодисменти от тези ултралиберални синекурци.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 октомври 2023 19:20
Гост

*обръчът от

123
123
07 октомври 2023 17:39
Гост

Хайде да прочетем доклада, а не интерпретациите на министъра. И тогава ще коментираме.

Гл. юрисконсулт
Гл. юрисконсулт
07 октомври 2023 16:05
Гост

Браво! Пак трябва чуждите да ни поучават. Задръстеният български народ с комунистическо мислене трябва да се изгони!

неразбрал
неразбрал
07 октомври 2023 19:56
Гост

Евентуално да обясниш на какво ни поучваат, че нещо не мога да рАзбера???

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2023 10:22
Гост

Поучават ни да им бъдем подчинени. И да им искаме разрешение за всяка нужда. Малка и голяма. По-скоро дресират ни.

Димитър
Димитър
07 октомври 2023 14:30
Гост

И трябва да ми пука какво казва тази комисия и да се…..сещате се върху основния ми закон,защото……Ристю иска така….м не, няма сделка.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2023 14:09
Гост

Накрая ГЕРБ и ДПС ще решат какво и къде да се пипа, а ПП-ДБ ще понесат само щетите от мръсната коалиция с тях.

Димитър
Димитър
07 октомври 2023 14:31
Гост

Ами айде по-бързо да решават ГЕРБ И ДПС, А НПО-тата вън от всяка власт

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2023 14:06
Гост

Ох, пак с тези мантри с Венецианската комисия, която хал хабер си няма от проблемите с този проект.

Z.Z
Z.Z
07 октомври 2023 14:03
Гост

При предложените квоти, аз не виждам Пленумът кого и с какво може да притеснява.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2023 13:46
Гост

ВК е просто един консултативен орган към Съвета на Европа и нищо повече, дори препоръки не дава, важното е какво ще каже КС, няма как някакъв си там външен консултативен орган дето не познава българското законодателство и правоприлагане/раздаване да дава ефективни механизми. Дрън, дрън това сега ще го използват за пропаганда от онез йористи ДБ!

Адвокат
Адвокат
07 октомври 2023 14:01
Гост

Kаква пропаганда, не виждаш ли, че и ВК не харесва повечето предложения?

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2023 14:10
Гост

Заглавието така е дадено все едно ВК е някаква последна инстанция и каквото одобри това ще е, без да се отчитат критичните мненияи забележки, без да се отчита практиката на КС, без да се отчита дали предложенията са за ВНС или не, министъра щял да защитава докрай, това означав, че тях не ги интересува какво им казват от професионалните организации и професорите, тях ги интересува ВК и на това ще стъпят и до там, както при всичко все някой им е казал, пък дали си има хабер е друг въпрос. Спорил съм с хора от тяхната прослойка задаваш им конкретен… Покажи целия коментар »

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
07 октомври 2023 13:44
Гост

Да разбираме, че комисията също не харесва нищо освен разделянето на ВСС и съдийските квоти.

123
123
07 октомври 2023 13:45
Гост

Точно така, иначе щяха напоително да са описали всички „да“, които са чули, а критиките, както виждаме, са „по някои“ въпроси.

4444
4444
07 октомври 2023 13:42
Гост

Абе, може ли 10 години да говорите за това и един проект да не напишете като хората?

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2023 13:43
Гост

Ами то писането не е като лалането.