С обръщение в защита на Специализираната прокуратура – така започна изложението си пред Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Валентина Маджарова, която днес беше избрана за шеф на СП. Колегията единодушно я подкрепи за поста със 7 гласа „за“.

Преди да започне с представянето на концепцията си, Валентина Маджарова, която е зам.-шеф на СП, а от около година е и.ф. ръководител, направи обръщение към колегите си, в което защити работата на спецпрокуратурата.

Уважаеми прокурори от Специализираната прокуратура, уважаеми следователи от отдела към СП, уважаеми съдебни служители, днес съм тук, в тази зала, пред тези членове на Прокурорската колегия на ВСС, в тази процедура единствено и само заради вас. Уважаеми магистрати, благодаря за смелостта и стоицизма, които неминуемо проявявате през последните дни. Времената са трудни, особено за нас. Работата, която вършите ежедневно, е високо ценена, гордея се с всеки един от вас“, започна Маджарова.

После се обърна към членовете на Прокурорската колегия и към журналистите с думите, че иска да отбележи няколко факта. Първият беше, че обвинителите и следователите от СП се подчиняват единствено и само на закона, „на този закон, на който се подчиняват всички останали магистрати в страната“.

Тя отбеляза друг факт, който по думите ѝ удобно се подминава: „Борбата с корупцията по високите етажи на властта безспорно е изключителна важна, безспорно резултатите не са на това ниво, на което ни се иска и на нас самите. Но не може да подминем факта, че отговорността на СП е едва от 2018 г., просто така е решил законодателят“.

Според нея успеваемостта в борбата с корупцията по високите етажи на властта зависи от две неща. Първото е нетърпимостта на обществото към нея. Второто условие, за да бъде успехът на прокурора и на съдиите впоследствие такъв, какъвто обществото заслужава, продължи Валентина Маджарова, е следното – органите по регистриране и разкриване на престъпността, в т.ч. и корупционните практики, е да си свършат работата. Тя изброи КПКОНПИ, МВР, ДАНС, АДФИ и други контролни органи.

Не като оправдание, а като факт, ще отбележа, че в последните две години СП и всички останали органи на съдебната власт, нещо повече – всички институции и организации, работихме в ситуация на пандемия, която рефлектира и се отрази на работата на всеки от нас. Но на първо място беше изведен човешкият живот и здраве“, каза Маджарова.

Тя посочи с колко много международни партньори си сътрудничи Специализираната прокуратура и че получава ежедневно признание.

Докато течеше изслушването ѝ от Прокурорската колегия, пред сградата на Висшия съдебен съвет се бяха събрали протестиращи, които настояват за оставката на главния прокурор Иван Гешев. Той обаче не участва в заседанието, като стана ясно, че се е срещал с обвинител №1 на Турция Бекир Шахин, който е в България заради Втория работен форум на главните прокурори на Балканските държави, посветен на „Ролята на прокуратурата за утвърждаване на върховенството на закона“. От държавното обвинение съобщиха, че двамата отчели „отличното оперативно взаимодействие и сътрудничество по наказателноправни въпроси между прокуратурите на България и Турция, противодействието срещу организираната престъпност и борбата с незаконната миграция“.

Маджарова представи концепцията си и успехите на спецпрокуратурата, като специално акцентира върху корупционните дела.

Тя заяви, че през 2020 г. СП е работила по рекорден брой досъдебни производства, свързани с корупция – 274, като 46 от тях са „същински корупционни престъпления“.

Огнян Дамянов поиска Маджарова да посочи трите най-сериозни проблема, които стоят пред спецпрокуратурата.

На първо място тя постави прекалено дългите срокове, в които се провеждат разследванията. Вторият проблем за нея са върнатите дела, а третият – оправдателните присъди. В тази връзка Маджарова поясни, че това са присъди по обвинителни актове, внесени от други прокуратури.

В нейна подкрепа се изказаха Калина Чапкънова и Евгени Иванов.

„За мен е енигма как Валентина Маджарова се справя с прокурорската работа и отглеждането на синовете си. Тя е мъжка майка, има трима сина“, заяви Евгени Иванов. По думите му през последната година, откакто тя е и.ф. шеф на СП, е успяла да покаже, че е умел и добър ръководител на структура, която е важна, голяма и аморфна.

Чапкънова посочи, че познава Валентина Маджарова от времето, когато е била два мандата районен прокурор на Средец. „Познавам нейните организационни качества и умението  ѝ да организира работата в прокуратурата, да обединява магистратите и служителите около себе си в името на каузата за подобряване на работата на прокуратурата“, заяви Чапкънова. Тя добави, че Маджарова може да работи под напрежение и даде за пример периода, в който имаше голяма бежанска вълна, когато в Средец били само двама обвинители, които обаче успели да се справят с изключително голям обем от дела. Чапкънова посочи, че тогава Маджарова, макар да е била ръководител на РП-Средец, е поемала повече дела от другия обвинител.

„Имам впечатления и от качествата ѝ като прокурор. Като прокурор от ОП-Бургас съм имала възможност да се произнасям по нейни актове и ми е правило впечатление, че тя много добре успява да анализира релевантните факти и да изведе правни факти. Тя е изключителен професионалист“, каза още Чапкънова. И напомни, че именно заради изключителната работа на кандидатката, преди години я е предложила за наградата „Прокурор на годината“ и Маджарова я е получила.

Така при втората процедура ПК на ВСС избра шеф на спецпрокуратурата. Първият опит се провали заради липса на кандидати.

Ръководната позиция се освободи през май 2019 г., след като кадровиците гласуваха оставката на Димитър Петров. Той беше избран за шеф на СП на 29 юли 2019 г. Но след по-малко от година напусна поста. Откакто е създадена Специализираната прокуратура няма нито един ръководител, който да е изкарал пълен мандат. Първият ѝ шеф беше Светлозар Костов. Но през 2015 г. ВСС го наказа, като го освободи от ръководната позиция заради нарушение на етичния кодекс. Година по-късно за шеф на спецпрокуратурата беше избран Иван Гешев. През 2018 г. обаче той беше назначен за зам.-главен прокурор. При обявената след това процедура се яви само един кандидат – Даниела Начева, но малко преди изслушването ѝ от Прокурорската колегия тя се отказа по лични причини. Така през 2019 г. колегията избра Димитър Петров, който пък подаде оставка след по-малко от година на поста.

 

29
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
milito
milito
25 юни 2021 10:04
Гост

Your feedback helps me a lot, A very meaningful event, I hope everything will go well spanish dictionary

Анонимен
Анонимен
25 юни 2021 2:03
Гост
Тя е
Тя е
24 юни 2021 13:57
Гост

Само една проста пуцаджийка. Тези кадри са много верни, понеже никога при нормални условия няма да са това което са!

Бай Ганьо
Бай Ганьо
24 юни 2021 13:08
Гост

Тоя па, с Главния Джелатин на Турция се срещал – абе срещай се с прокурорите на европейските страни, дано в тъпата ти голяма главЪ влезе нещо, не с разни ориенталски диваци, които никъде не ги щат….Единствената причина Турция въобще да съществува, е че САЩ мислеха да я ползват срещу Русия…иначе отдавна да са е разпарчетосали на Кюрдистиан, Армения, Малоазийска Гърция, и българска Одринска Тракия…ама ако Русия се разпадне,или обратното – стане съюзник на САЩ срещу Китай, фесовете са готови

Иван
Иван
23 юни 2021 21:26
Гост

Аз лично съм за това да се оценяват личните качества на магистратите. Валентина Маджарова е достоен човек-дано да има смелостта да разследва предшествениците си …

Иван
Иван
23 юни 2021 18:31
Гост

Гешев и Цацаров трябва да бъдат разследвани. Валентина Маджарова е свестен човек и добър прокурор и не е точно ясно защо се е хванала на тази въдица…да обере всички негативи от онова, тъй наречено „специализирано“ правосъдие. Язък за хубавата жена.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2021 18:43
Гост

Даже не си заслужава да коментираме не само тази, а и всички останали слуги на Гешев в спец. кучкарника му! Те са срам за правосъдието и е жалко, че няма как да бъдат изритани до един когато този цирей бъде спукан и закрит!

само минавам
само минавам
23 юни 2021 15:43
Гост

Да сте очаквали нещо друго?

Анонимен
Анонимен
23 юни 2021 15:40
Гост

Изборът е като да си купиш фабрика на 8.09.1944 г.
Колеги, драги, мили, къде сте тръгнали да се развивате кариерно в спецовете, като до края на годината ще бъдат закрити.
Да се чудиш на акъла и на кандидатите в наскоро обявения конкурс за АпСН.
Абе кариеристчета малки и сладки, осъзнайте се навреме, че да не ривете после.

Позор
Позор
23 юни 2021 15:21
Гост

Поредното състезание с 1 кон. Да ходи да целува ръката на Кръстника в Сараите, но вероятно вече го е направила, иначе нямаше да я изберат за шеф на Бухалка №1 на хунтата.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2021 15:20
Гост

274 досъдебни- 46 досъдебни за „същински“ корупционни престъпления = 228 досъдебни за… какво? Поръчани и изфабрикувани несъщински престъпления? Също така, от предложената концепция на новия председател е видно, че в СП има 19 прокурори и 18 следователи в отдел „Антикорупция“. Тоест за 1 година всеки от специалните прокурори и следователи е работил по 2 досъдебни производства?!?! И колко внесени обвинителни актове има по тези производства? И колко са осъдените? ВСС знае ли това, че гласува единодушно тази женица за председател?

Николев
Николев
23 юни 2021 15:19
Гост

Късмет и желая и успех!

Kalinka
Kalinka
23 юни 2021 15:19
Гост

Успех в новото начинание.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2021 15:18
Гост

Надявам се да се справя.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2021 15:18
Гост

Определено мисля, че изборът и е много добър.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2021 15:18
Гост

Добър професионалист.

EnEPe
EnEPe
23 юни 2021 15:17
Гост

Нали анализи някакви се правиха за работата на тази прокуратура, нали някакви планове имаше. Какво стана с това?

Димитрова
Димитрова
23 юни 2021 15:17
Гост

Успех на дамата. Дано се справя.

Spiro
Spiro
23 юни 2021 15:16
Гост

Категорично мисля, че това е добър избор

Дани
Дани
23 юни 2021 15:16
Гост

Нямаше ли да я закриват тая прокуратура?

Досъдебен
Досъдебен
23 юни 2021 15:08
Гост

Е, хайде да осъдят вече някой за същински корупционни престъпления!

Жалко
Жалко
23 юни 2021 15:08
Гост

Обвинителите и следователите от СП се подчиняват единствено на законите на Гешев.

Kiril
Kiril
23 юни 2021 15:06
Гост

Въобще не съм съгласен, че работата, която вършат ежедневно, е високо ценена.

Питър
Питър
23 юни 2021 15:06
Гост

А,та те от кога работят всеки ден? 🙂

Анонимен
Анонимен
23 юни 2021 15:28
Гост

Това зависи най-вече от аршина. Аршинът на престъпника, на адвокатите му, на наведените мутри, които понадигнаха глави и други разни е един. Те имат тяхната си „истина“. Специализираните наистина заработиха, набраха скоророст и …някои хора започна да ги стяга чепика. Всички оратори на закриването на Специализираните съдилища и прокуратура не са нищо повече от техни глашатаи.

Виктор
Виктор
23 юни 2021 15:04
Гост

Поздравления! Успех в бъдещето и поприще.

Anonimen
Anonimen
23 юни 2021 15:04
Гост

Не нанпразно е избрана единодушно.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2021 15:01
Гост

Тая „пандемия“ всеки ръководител на нещо неработещо правилно си я ползва за изтривалка.

Геро
Геро
23 юни 2021 15:10
Гост

Много удобно, нали.