Проектът за нова Конституция съдържа твърде спорни предложения, отклонения от основни принципи на конституционното право и немотивирани предложения за промени в демократичните инструменти. Отстъплението от достиженията на конституционализма са тревожни.

Това се казва в позиция на Висшия адвокатски съвет (виж пълния текст тук) по обявения от ГЕРБ проект за нов основен закон. ВАдС призовава депутатите да подходят разумно, отговорно и достойно като задълбочено анализират документа и проведат широко обсъждане на проекта, преди да решат дали да се променя сегашната Конституция, или да се приема нова.

От адвокатурата отбелязват, че изразяват становище на този ранен етап, водени от конституционната си роля да отстояват и защитават правата и законните интереси на хората.

Освен грешки и неточности, проектът съдържа отклонения от основни принципни на конституционното право и немотивирани предложения за промени в демократични инструменти, традиционни за най-новата история на България, чиято полза и значимост е доказана през годините и които са в унисон с най-добрите европейски образци. Това отстъпление от достиженията на конституционализма у нас Висшият адвокатски съвет счита за изключително тревожно.

Внесеният проект съдържа твърде спорни предложения, свързани с мястото и ролята на основните права в бъдещ нов конституционен модел, със спазване на принципа на разделение на властите, с правото на законодателна инициатива, с механизмите, които се очаква да усъвършенстват дейността на съдебната власт, с реда и начина, по който индивидуалната конституционна жалба ще бъде въведена у нас, и най-вече с предлагания механизъм за изменение и допълнение на новата Конституцията и на основни положения в нея, свързани с нейната конституционна идентичност“, се казва в позицията.

В нея се отбелязва, че в проекта не са засегнати много важни други въпроси, които се обсъждат в правната и академична общност и в обществото. Те са свързани с действието на решенията на Конституционния съд, с изричното конституционно закрепване на правото на справедлив съдебен процес, както и „съобразяването на конституционните разпоредби с практиката на Европейския съд за защита правата на човека по ключови дела, по които България е осъждана, което от дълго време се очаква да бъдат предмет на конституционна промяна“.

За това адвокатите призовават всички депутати да извършат задълбочен и експертен анализ на проекта, да проведат широк обществен и професионален дебат с участието на академичната общност, адвокатурата, омбудсмана, синдикати и работодатели, представители на институциите и на гражданското общество. Според ВАдС дебатът е задължителен, когато става дума за нова Конституция, която засяга по фундаментален начин всички граждани.

В рамките на този дебат следва най-вече да се отговори дали изобщо са необходими промени в Конституцията, дали предложените промени не са от компетентността на обикновено Народно събрание да променя действащата Конституция и дори да се окаже необходимо да бъде свикано Велико народно събрание – да има ясен обществен консенсус дали неговият мандат да обхваща създаването на изцяло нова Конституция или да е само за промени в конкретни разпоредби на сегашната… В интерес на цялото общество е дискусията да бъде прозрачна и открита, да съпътства целия процес по изготвяне на концептуалните предложения и конкретните текстове, за да може промените в основния закон да бъдат резултат от действителен обществен консенсус“, се казва още в позицията.

От адвокатурата заявяват, че внимателно ще следят всички предложения за промени в Конституцията.

Обществото извървя твърде дълъг път в демократичното си развитие, насочено към постигане върховенство на правото и укрепване на конституционните ценности. Всяко отстъпление от постигнатото е немислимо, защото би отдалечило България от общността на европейски държави, а евентуалните промени в Конституцията могат да бъдат подкрепени само ако отстраняват констатираните недостатъци в уредбата и приближат българския конституционен модел към най-добрите европейски образци“, завършва позицията.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Genov
Genov
25 август 2020 18:31
Гост

Подкрепям адвокатския висш съвет. Освен това, ще отбележа нещо- не е работа на сегашните управляващи да правят проекти за конституция. Тикви, каскети и всички герберасти да си подават оставките и да се махат, предсрочни избори и вече следващия парламент ще решава дали да се свика ВНС и да се променя конституцията. Сегашното е алабалистика, за да останат герберастите на власт.

Без думи
Без думи
25 август 2020 17:49
Гост

Професорите по конституционно право, може би са се прекръстили! Това е смехория и обида за всички юристи в България! Представете си само кои разясняват проекта за основен закон – инженер, икономист, лекар! Та те не са виждали юридически документ, дали са чели мотиви на някакво решение, виждали ли са протокол, обвинителен акт, постановление, договор! Това е пълна пародия откъдето и да го погледнеш!

Юрист
Юрист
25 август 2020 17:56
Гост

Ние, юристите, поначало сме интелигентни и търпеливи, но чашата толкова много преля, че сякаш наистина е време за въстание, както казва колегата по-долу.

барикадата
барикадата
25 август 2020 14:58
Гост

Преди всичко ние будните адвокати трябва да излезем на площад „Независимост“ в ранните зори на 02.09.2020г. и заедно с останалите будни граждани да участваме във ВЕЛИКОТО НАРОДНО ВЪСТАНИЕ ! Време разделно е: или те-олигархичните елити с техните мафиотски структури или ние-НАРОДА !

Анониме123н
Анониме123н
25 август 2020 15:40
Гост

Адвокатите по правило участват в наказателния процес в качеството на защитници на обвинени в престъпления, обвинени в опг-мафия, корупция и именно адвокатите да са против своите подзащитни ми звучи нелепо.
По скоро определен кръг адвокати търсят реклама като се обявяват срещу мутри, мафия, корупция в МВР и прокуратурата, защото с правни аргументи, не съумяват да защитят лицата които защитават.
Наблюдава се абсурд, когато доказателствата са убедителни и мотивирани съответно прокурорски те и съдебни актове, този тип адвокати да обвиняват прокуратурата и съдилищата в корупция и мафия.

Анонимен
Анонимен
25 август 2020 17:54
Гост

За всеки нормален юрист, човек, обвинен в нещо, е невинен до доказване на противното. Мафиотите в съдебната ни система обаче, вкл. най-голямата ОПГ, наречена ПРБ, воглаве с Главния каскет, са свикнали да лепят етикети и да раздават присъди още преди внасяне на обвинителен акт в съда, а обслужващите олигархията „медии“ да заливат с помия нарочените от управляващата мафия ежедневно. Това е едно от многото неща, против които протестират тези хора по улиците, г-н Пеевски трол.

Анониме123н
Анониме123н
25 август 2020 19:05
Гост

И всички осъдени са невиновни, а всички прокурори са някакви изверги.
Иначе си обективен гражданин, а всички които изразяват различно от твоето мнение са тролове, но пък претендираш за нормален юрист.

Гери
Гери
25 август 2020 14:29
Гост

Наистина извървяхме твърде дълъг път в демократичното си развитие. Заслужаваме читави закони.

Кирил
Кирил
25 август 2020 14:27
Гост

КАкъвт опроекта, такъв и законът. Ще трябва явно нов проект.

Бисер
Бисер
25 август 2020 14:26
Гост

Конституцията не може да се сглобява от аматьори.

Нина
Нина
25 август 2020 14:21
Гост

Ппредложенията за промени в демократичните инструменти трябва да са мотивирина!

Гинка
Гинка
25 август 2020 14:19
Гост

Проектът е абсурден.

Анонимен
Анонимен
25 август 2020 13:54
Гост

ВАдС най-добре да им каже в прав текст, че са пълни олигофрени, които не само нямат юридическия (в т.ч. умствен), но и моралния капацитет да правят нова конституция. След което да се саморазпусне, защото именно по време на мандата на този същия ВАдС се случиха редица гаври в правовия ред у нас, които бяха гузно и тихомълком подминати (Специализирания съд, правните „корифеи“ попълнили състава на „братиньовския“ КС и т.н.)

Любенова
Любенова
25 август 2020 13:37
Гост

Пълна пародия ще е и тая конституция. Като националния стадион на Станишев. След ремонта беше вече остарял

Десислава
Десислава
25 август 2020 13:37
Гост

Аз може да не съм умна, но не трябва ли умни хора да пишат конституция? Това не е интерпретативно съчинение в 5ти клас, че всеки да пише. На какво отгоре Радев и Спондж Боб пишат конституция. Те имат ли менталния капацитет, че да правят такова нещо? Това не се ли прави от поне 10 – 20 специалисти по различни области и да седнат и да пишат и да обсъждат. Представям си го малко, като избирането на папа. Сериозно нещо един вид. А не да седи един и да пише, като Паисии от една година насам

Mujiri
Mujiri
25 август 2020 13:36
Гост

Номера с пренаписването на конституцията е доказателство, че сме държава от третия свят. След 10 години ще трябва да се пише нова.

Ники
Ники
25 август 2020 14:19
Гост

Това е основният ни закон. Не може да се променя току-така и то за такъв кратък срок.

Гаверон ще се изкаже!
Гаверон ще се изкаже!
25 август 2020 13:35
Гост

Няма право Борисов да пише нова конституция, при положение, че народа не го иска. И широкото обсъждане те го разбират, като да седнат тия в сегашния парламент, който губи доверие и то много и хората избрали ги преди 4 години не са същия брой, като сега, та тия същите щели да седнат да обсъждат конституцията. Ама то идеята е и Слави и Манолова и Радев и всички да обсъждате. А те се сърдят и не се канят

Саливерстров
Саливерстров
25 август 2020 13:34
Гост

Те хубаво го казаха умните хора но кой да чуе. НЕ се прави нова конституция за да си запазиш поста на премиер.

Анонимен
Анонимен
25 август 2020 13:33
Гост

Айде. От утре и аз ще сядам да пиша конституция. Ще правим ли широк дебат? ооо да…

Анонимен
Анонимен
25 август 2020 13:33
Гост

Нито президента военен – а както знаем когато са давали ум, военните не са били там, нито Борисов мутрата – отявлен тъпир, не могат да съставят нова конституция. Е ще кажат – не я пише Борисов. Абе то хубаво, ма тия дето е наел да я пишат какви са?

Анонимен
Анонимен
25 август 2020 13:32
Гост

Те го гонят от селото, той пита за къщата на попа. Такъв е случай с Борисов и конституцията

Haralampi
Haralampi
25 август 2020 13:32
Гост

Ако ще се прави нова конституция си имаме нужда от дебат

Анонимен
Анонимен
25 август 2020 13:19
Гост

Задължително да повдигнат следните въпроси:
1. Закриване на извънредния Специализиран наказателен съд
2. Промяна на модела на прокуратурата, която в момента е по съветски образец
3. (това на шега, въпреки че би било добре да не е) Тест за интелигентност на следващия правосъден министър

ОООООООО, Пепи
ОООООООО, Пепи
25 август 2020 16:20
Гост

Барикада, /първият коментиращ/ като как си го представяш това вземането на властта от народа? Нали пак някой трябва да го представлява. Тях от къде ще ги вземем? Нали в момента „водачите“ на протестите са именно от олигархичните кръгове. Нямаме Ленин или Георги Димитров /шега/ за да поведат народните маси. Аз мисля, че България вече е превзета от мафията и олигархичните кръгове и няма връщане назад. Дано не съм прав. Апропо, като вземе народа съвременните скъпи дворци на олигарсите, кой ще живее после в тях?

Анонимен
Анонимен
25 август 2020 17:43
Гост

Протестът е срещу олигархията. Олигарсите са тези, които са с властта и се облагодетелстват от нея (Доган, Пеевски и останалите мафиоти) и оттам са против съпротивата на обикновените хора, на които им е до гуша и излязоха на площадите.