България ще поиска временна дерогация на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи до края на извънредното положение. Това стана ясно от думите на министъра на правосъдието Данаил Кирилов пред бТВ.

Възможно е при извънредно положение да имаме известно нарушаване на неосновните права на личността. По тази причина още вчера съм подписал нотификационно писмо, което да бъде изпратено чрез министъра на външните работи до Европейския съд по правата на човека, защото има такава процедура. Тя е за временна дерогация, при извънредно положение, за да обосновем пред ЕСПЧ какви действия сме предприели. Съответно последиците са, че в този случай голяма част от жалбите на лица, които твърдят, че са засегнати, няма да бъдат допуснати и разгледани“, заяви Кирилов.

По-късно пред народните представители правосъдният министър потвърди за изпратеното писмо като добави: „Процедурата е разписана в конвенцията и тя се използва от множество европейски държави. Не мога да ви дам точна статистика, не мога да кажа кои сме поред, но всички държави членки ще направят такава нотификация с оглед предприетите мерки“.

Става дума за чл. 15 от конвенцията „Дерогиране при извънредно положение“. Текстът гласи:

1. По време на война или на извънредно положение, застрашаващи съществуването на нацията, всяка от Βисокодоговарящите страни може да предприеме действия, освобождаващи я от изпълнението на нейните задължения по тази Конвенция, но строго в пределите на изискванията на положението, при условие че тези действия не са несъвместими с другите й задължения по международното право.

2. На основата на предходната разпоредба не се допуска никакво освобождаване от задълженията по член 2, освен по отношение на смъртта като резултат от правомерни актове на война, както и от задълженията по членове 3, 4 (параграф 1) и 7.

3. Βисокодоговаряща страна, която се възползва от правото на такова освобождаване, е длъжна да предостави на Генералния секретар на Съвета на Европа пълна информация относно предприетите действия и породилите ги причини. Тя също така е длъжна да информира Генералния секретар на Съвета на Европа за датата на прекратяване на тези действия и на възстановяване прилагането на разпоредбите на Конвенцията в пълния им обем“.

Т.е. дори и при временната дерогация на конвенцията, страната трябва да спазва забраната за изтезания, забраната за робство и принудителен труд, както и забраната за налагане на наказание без закон.

Според юристи обаче тя не е пречка за подаване на жалби до съда в Страсбург, но последицата е, че той не е толкова строг при преценката дали са нарушени права.

Съветът на Европа вече е бил информиран, че и други държави са поискали временна дерогация. Това са Румъния, Латвия, Армения, Молдова, Франция, Гърция, Грузия, Ирландия, Турция и Великобритания.

В събота Министерството на правосъдието разпространи съобщение, в което се посочват само част от правата на хората, които ще бъдат ограничени.

По смисъла на чл. 15 от Конвенцията за защита правата на човека всяка държава има право да дерогира временно някои нейни разпоредби в случай на извънредно положение, каквото е в сила за България, считано от 13 март 2020 г. Това означава, че някои права ще бъдат ограничавани повече от обичайното, като например право на придвижване (не можем да ходим, където си поискаме), право на сдружаване (организациите не могат да правят събрания) и др. Тези ограничения трябва да са свързани с целта на извънредното положение, в случая – да предпази хората, и то най-уязвимите сред тях, от бързо разпространяващата се и лесно преносима вирусна инфекция“, се казва в съобщението на министерството.

Нататък се припомня, че късно снощи парламентът прие Закон за мерките по време на извънредното положение, „тоест държавата дерогира фактически от някои разпоредби на Конвенцията“.

Сега държавата трябва да изпълни международното си задължение по Конвенцията (чл. 15, ал. 3) и да информира Генералния секретар на Съвета на Европа за това ограничаване на правата. В тези случаи задължението на държавата е да нотифицира Генералния секретар на Съвета на Европа, като изпрати текста на закона и обясни какво налага неговото приемане, както и да посочи срока на действие на тези извънредни мерки“, отбелязват още от МП.

От посочват, че нотификацията е гаранция, че правата нямат да бъдат ограничени извън най-необходимото за постигането на целта – овладяване на епидемията и гарантиране здравето на хората.

От правосъдното ведомство уточняват още, че нотификацията не отнема на никого правото на жалба до Европейския съд по правата на човека. И добавят, че съдът в Страсбург има практика по конкретно дело да изследва причините за по-голямото ограничение. Според МП една предварителна декларация до Генералния секретар гарантира прозрачност и взаимен междудържавен контрол.

Писмото на Данаил Кирилов е в подобен смисъл, като се очаква вземане на политическо решение в тази връзка, казват още от министерството и посочват, че до момента подобна нотификация са направили Румъния, Литва и Естония, а вероятно ще последват и други. Съветът на Европа също разпространи меморандум сред държавите-членки с разяснения във връзка с условията за дерогация и конкретната процедура, заключават от МП.

41
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Весо
Весо
21 март 2020 23:28
Гост

чл.102, ал.3, т.3 от Конституцията на Република България ! Там е изходът !

Петър Георгиев
Петър Георгиев
21 март 2020 16:51
Гост

Аз лично спирам да спазвам каквито и да е забрани!

анна
анна
21 март 2020 11:58
Гост

„КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ“

анна
анна
21 март 2020 11:56
Гост

Covid-19: Намаляване на заплащането за министри от Сингапур, бонус за работниците на първа линия ________________________________________ • Медицинският персонал подготвя предварителна процедура за скрининг в Националния център за инфекциозни заболявания в сградата на болницата Tan Tock Seng в Сингапур на 31 януари 2020 г. Работниците на Frontline ще бъдат наградени с допълнителен месец специален бонус. – AFP Сингапур (The Straits Times / ANN): Президентът, всички министри от кабинета и притежателите на политически длъжности ще предприемат едномесечно намаляване на заплащането в знак на солидарност със сингапурци, които се справят с епидемията от коронавирус, заяви в петък (28 февруари) вицепремиерът Хенг Суи Кийт… Покажи целия коментар »

наблюдател
наблюдател
21 март 2020 7:59
Гост

С всеки изминал ден пълзящата диктатура разкрива своя човеконенавистнически облик. Изтича времето в което гражданите биха могли да вземат своята съдба в своите ръце, за да оцелеят не само физически, но и духовно. Ако българите продължат да живуркат и да оцеляват физически, отново ще бъдат роби. „Българите са развили до съвършенство изкуството да оцеляват, но забравиха защо оцеляват“ (Иво Андрич)

Адвокат
Адвокат
21 март 2020 3:22
Гост

Понеже сме страната с най-висок стандарт по отношение спазване на човешките права и не се нарушават ежедневно, дайте и да дерогираме ЕКЗПЧ. Срамна работа и то по инициатива на министъра на правосъдието, който до преди няколко дни говореше шуротии по отношение на ЕСПЧ и най-вече българските съдии, с които можем само да се Гордеем! Не сме го чели искането, но няма обективно състояние, което да прави искането поне на пръв поглед допустимо, а че е е неоснователно и че целта е друга е повече от ясно.

Хари
Хари
21 март 2020 1:50
Гост

Светът е хубаво място, за което си струва да се бориш. С второто съм съгласна.

Деян
Деян
21 март 2020 0:41
Гост

Дани май си връзва гащите за предстоящите рецесии. Поне е наясно, че това е противоконституционно.

Страхо
Страхо
21 март 2020 0:34
Гост

Това ми прилича на някаква извратена мутация на геноцид.

възмутен гражданин
възмутен гражданин
20 март 2020 23:53
Гост

С бързи крачки вървим към тотална диктатура, чиято единствена зел е последното ограбване на страната и превръщане на обикновения гражданни в роб на дузината олигарси, които ще изземат всичко в страната. В Конвенциятае казано – „по време на война или извънредно положение, ЗАСТРАШАВАЩО СЪЩЕСТВУВАВЕНОТО НА НАЦИЯТА….“ Очевидно е ,че не сме във война. Но нима обикновена грипна епидемия (каквато на практика е КОВИД 19), от която очакваните жертви в най-лошия случай са 10-20 000 души представлява положение „застрашаващо съществуването на нацията“ ?? Очевидно е че това не е така. На практика целта е очевидно друга -подготвя се тотално беззаконие, изземване… Покажи целия коментар »

Човек
Човек
21 март 2020 0:17
Гост

За вас това може да е обикновена грипна епидемия. Но моите родители са възрастни и аз се притеснявам много за тях.

възмутен гражданин
възмутен гражданин
21 март 2020 0:28
Гост

Самият аз съм „възрастен“ според критериите на министъра, а родителите ми са на пределна възраст. Т.е. всички ние попадаме в най-рисковата група.Но свободата ми е по-мила. В крайна сметка- сигурно е че,всеки ще умре и че ще умре само един единствен път .Затова ако човек всеки ден живее в страх ,че ще умре то тогава няма смисъл да живее.
Не се страхувам от вируса! Искам да съм свободен!

Ражнатович
Ражнатович
21 март 2020 1:31
Гост

Адмирации. По- добре един ден да живееш като лъв, отколкото цял живот като антилопа.

Симеон
Симеон
21 март 2020 0:45
Гост

Ей, Сталин пасти да яде. Какво ли ни чака.

Българка
Българка
22 март 2020 9:30
Гост

Ние не се отказваме…
Защото никой не ни пита…
Налагат ни го

Бай Ганьо
Бай Ганьо
20 март 2020 22:29
Гост

Значи, това което не мога да проумея, защо наистина народа ни е толкова лесен за лъжене? Излезе Тиквата и каза- мощности на спирт имаме огромни – е като са огромни, защо в аптеките няма спирт? Нали щяха да борят спекулата – какво става със спирта? Ми маските – това е наистина фарс: едни обикновени мнижни маски,някакви стотинки, ги няма и няма – теглим кредити, милиради даваме за ненужни самолети, маски няма! Това е все едно аз да си купя Мерцедес, при положение че съм на заплата – как може такива дебили да са на власт? Простаци,милиционери, физкултурници, не знам си… Покажи целия коментар »

Митко
Митко
20 март 2020 23:35
Гост

Влез в китайския сайт, който доставя маските и ще си отговориш на въпроса. Маските от по 3 стотинки отдааааавна ги няма – използвани са.

Недоумявка
Недоумявка
20 март 2020 20:21
Гост

Никоя от западните страни не е заявила дерогация от ЕКПЧ, дори тежко пострадалите. За момента са го направили Грузия, Армения, Латвия, Молдова и Румъния. Все в източния блок… Защо старите демокрации не го правят? https://www.coe.int/en/web/conventions/full-list/-/conventions/treaty/005/declarations?p_auth=oC00wpDO

пълзящо държавно беззаконие
пълзящо държавно беззаконие
20 март 2020 20:14
Гост

Хайде спрете се бе. Това правителство става по опасно и от заразата.

Анонимен
Анонимен
21 март 2020 6:34
Гост

То винаги е било такова.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
20 март 2020 19:11
Гост

Армията излиза на улицата – абе тези дебили нормални ли са????? Сега нали се сещате че тези събрани от кол и въже неграмотници, ще решат дали някой на хемодиализа е спешна,или не? Оставка за Тиквата!

Бай Ганьо
Бай Ганьо
20 март 2020 18:45
Гост

Правителството е конгломерат от дебили,малоумници,простаци и мошеници – преди 3 седмици бюджета бил няколко млрд. на плюс,сега вече няколко млрд. на минус – за какво са похарчени тези пари? За маски,които ги няма? Или за самолети, с които ще водят междузвездни вийни? Италия не суспендира ЕКПЧ, а тоз дебил Барни Ръжъл, който две седмици не може да предложи законопроект за процесуаалните срокове, с това се заел! И какво – сега блокират и града ли? Ми има хора на метадон, на хемодиализа, на разни други неотложни манипулации – как днес в петък вечер че си набавят служени бележки? И онзи тъпак… Покажи целия коментар »

Federina
Federina
20 март 2020 18:35
Гост

Къде е нормалността в това? Ум не ми го побира.

Мавродиев
Мавродиев
20 март 2020 18:34
Гост

А някаква граница все пак ще има ли? Или ще могат и да бият някой до посиняване, защото е излязаъл или да бъде отстрелян от терасата защото кашля ?

Евстатиева
Евстатиева
20 март 2020 18:33
Гост

Нека направят всичко за да ни защитат. Особено възрастните, които очевадно не излизат само до магазина.

Мавродиев
Мавродиев
20 март 2020 18:33
Гост

Очевадно сте куха лейка. Не управляващите тук са виновни обаче, ще ни контролират, но това е по план на едни други много богати хора.

Мишо
Мишо
21 март 2020 0:20
Гост

Целта не винаги оправдава средствата. И не всичко трябва да е на всяка цена.

ПавлЮнар
ПавлЮнар
20 март 2020 18:32
Гост

Като в роман на Оруел, ние искаме да дадем повече и повече права на власт имащите за да ни контролират. Но аз съм готова да ги дам. Аз искам да не се заразя!

Мавродиев
Мавродиев
20 март 2020 18:34
Гост

Именно. Това се случва. А вие защо сте съгласна е друга тема. За да не умрете….. от ГРИП!

Ливайн
Ливайн
21 март 2020 0:22
Гост

Добре че наколенките не са дефицитни като маските в момента.

Истината е една
Истината е една
09 юли 2020 20:22
Гост

Прочетете малко за да разберете какво става, а не да гледате само „новини“ по нашите жалки телевизии.
file:///media/BigSklad/Corona/%E2%80%9CNo%20one%20has%20died%20from%20the%20coronavirus%E2%80%9D%20%E2%80%93%20OffGuardian.html

Истината е една
Истината е една
09 юли 2020 20:24
Гост
Димитриева
Димитриева
20 март 2020 18:31
Гост

Еми реално като забраниш на хората да излизат си е нарушение на правата им. Но иначе, ще се заразят. Това е.

Лилова
Лилова
20 март 2020 18:29
Гост

2. На основата на предходната разпоредба не се допуска никакво освобождаване от задълженията по член 2, освен по отношение на смъртта като резултат от правомерни актове на война, както и от задълженията по членове 3, 4 (параграф 1) и 7

Ето какво те освобождава от задължения. Само това. Егати!

Анонимен
Анонимен
20 март 2020 18:28
Гост

С бясна скорост вървим към явна гешефтура

оставка на данаил кирилов
оставка на данаил кирилов
20 март 2020 18:28
Гост

Оставка на Данаил Кирилов! Сега!

Анонимен
Анонимен
20 март 2020 18:27
Гост

Никоя друга европейска страна, а повечето са по-силно пострадали от нас, не е поискала подобно нещо. Безобразие

Ivs
Ivs
20 март 2020 19:46
Гост

Румъния поиска още в сряда. Редица други го обмислят

ужаааааас
ужаааааас
20 март 2020 18:20
Гост

Това е пълен скандал! Защо се прави? Война ли искат?

Лилова
Лилова
20 март 2020 18:30
Гост

А може би те не искат. Може би идва. Как ще си обясните струпването на америкаски войски, които идват по време на пандемия в Европа и които не са на по метър разстояние един от друг по време на тренировки, спане, ядене. Нали се сещате, че е малко вероятно да са ги изтропали ей така. Те са ВАКСИНИРАНИ преди да дойдат. Елементарна логика, не конспирация.

Енчев
Енчев
20 март 2020 19:02
Гост

Всички военни обучения за Март и Април са отменени, има едно предвидено за края на Май – началото на Юни. Не е отменено, защото не се знае как ще се развие болестта. Можете да си направите и сама справката в сайта на НАТО. Стига сте разпространявали очевидно фалшиви новини!