Осъдената за подкуп Биляна Петрова излиза предсрочно от затвора. Това е решил окончателно апелативният съд в Бургас, но определението му още не е публикувано, а за резултата се разбра от публикация в страницата на Петрова във Фейсбук.

В края на 2022 г. Петрова беше осъдена на 5 години затвор заедно с бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и предшественика ѝ Петко Дюлгеров. Те бяха осъдени за поискан и получен подкуп от бизнесмена Александър Ваклин. Оттогава са в затвора, като Иванчева изтърпява присъда от 6 години затвор, а Дюлгеров беше осъден на 4 години.

Състоянието на Петрова обаче се влоши и тя няколко пъти искаше предсрочно освобождаване. Преди месец съдия Георги Йорданов от окръжния съд в Сливен реши да освободи предсрочно Петрова, като такова беше становището и на началника на затвора в Сливен.

Прокуратурата обаче протестира определението и делото стигна до апелативния съд в Бургас, който днес реши окончателно да освободи Петрова предсрочно.

Снимката е от страницата на Петрова във Фейсбук

Така тя излиза от затвора, след като изтърпя 4 години от присъдата си и оставаща по-малко от година от нея. Около година и осем месеца Петрова беше в затвора, над две години пък ѝ бяха приспаднати от престоя в ареста, а още три години – от работа.

В становището си от затворническата администрация стана посочват, че рискът от рецидив при Петрова е среден заради констатирани колебания. Още от края на миналата година обаче Петрова е била на лек режим, работи и е била двукратно награждавана. Отчетено беше също, че наличието на образование, квалификация и семейна подкрепа увеличават защитите от рецидив и затова заключението на администрацията беше, че тя може да бъде освободена предсрочно.

До същото заключение стигна и съдът в Сливен, който в определението си каза, че Петрова не е наказвана, няма нарушения на вътрешния ред, проявила е инициативност и сътрудничество при социални и възпитателни мероприятия, работила е, има изградени трудови навици, била е награждавана и е поощрена чрез промяна на режима.

Петрова пък призна, че е допуснала грешки, които няма да повтаря. Пред първата инстанция тя каза, че престоят в затвора завинаги е променил мисленето и ценностите ѝ.

„Преосмислих позицията си по отношение на факторите, довели до моето осъждане. Научих се на търпение, ред и дисциплина. Подготвена съм да живея живота си сред свободните хора и да спазвам закона. Имам стабилна среда, дом, приятели и семейство, които ме подкрепят и които не са криминално проявени. Изградих реалистични житейски планове“, каза Петрова пред съда.

Тя обаче обясни, че заради настъпилите здравословни проблеми в затвора няма подходяща работа за нея, докато навън може да започне да работи и да изкарва прехраната си с честен труд, да е полезна за обществото и да живее законосъобразно.

Прокуратурата не беше съгласна с освобождаването ѝ като изтъкна, че процесът на поправяне при Петрова не бил завършен. Мотивите на държавното обвинение бяха, че само две от целите в индивидуалния план за изпълнение на присъдата са изпълнени, а шест – само частично.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
potential
potential
12 август 2024 19:59
Гост

Разпродажба! Видеорекордер с куп полезни функции под формата на огледало за обратно виждане само на половин цена (количеството е ограничено):–- https://come.ac/cardvrs

Анонимен
Анонимен
12 август 2024 16:03
Гост

Дефакто отвориха шампанското- от скъпото даже

Анонимен
Анонимен
12 август 2024 15:50
Гост

Щом осъдената от седем съдии единодушно /всички инстанции/ твърди, че е готова да спазва закона и е изградила реалистични житейски планове, т.е. няма да се стреми към бързо престъпно забогатяване заслужава втори шанс в живота. Дано се възстанови успешно и физически.

Аман
Аман
12 август 2024 15:31
Гост

Ееее пискате, че няма осъдени по високите етежи. Когато ма осъдени , то пък не Ви харесва, щото са от Вашите, а те не са за съдене. Те са божи кравички. Сега са я пуснали жената. Ами добре. Осъдена полежа – толкова.

Даниел
Даниел
12 август 2024 15:37
Гост

Кметица ли е „високите етажи“???

Анонимен
Анонимен
12 август 2024 15:51
Гост

Така е…същото е и с митничарката

честно казано
честно казано
12 август 2024 15:12
Гост

Явно да се снимаш с бастун е достатъчно за да те пуснат

Дикси
Дикси
12 август 2024 15:39
Гост

Моли се на Бога да не те вкарат в затвора,че и ти да си излешеш с бастун, може и по друг начин. Недей да хвърчиш на високо..

Кака Ви
Кака Ви
12 август 2024 14:55
Гост

А с Иванчева какво става?

Бате Ви
Бате Ви
12 август 2024 14:59
Гост

Къпе се в морето.

Алексиева
Алексиева
12 август 2024 14:54
Гост

Като знам Ваклин с кого е близък, тези двете клети женици така ги изпържиха и им съсипаха живота гербаджии, че ме побиват тръпки само при мисълта! Добре, че Цветанов не е в играта вече, та малко се кротнаха нещата, Ботьо Ботев обаче все още си е там.

Велемир
Велемир
12 август 2024 14:55
Гост

Ооо това изобщо не е първият път, в който тези хубостници свиват такъв капан на някой, който не разписва каквото трябва

Re:
Re:
12 август 2024 14:51
Гост

Хубав момент от живота, нали?

Калояна
Калояна
12 август 2024 14:49
Гост

Кога сколаса да влезе, кога излиза предсрочно

Даниел
Даниел
12 август 2024 15:40
Гост

Ти имаш гаранции, че няма да влезеш ли?? Никой няма такива..

Габи
Габи
12 август 2024 18:27
Гост

Явно е имала и други такива изнудвания за които не е хваната, но е спестила нещо което сега и помага при правилните хора.