Окръжният съд в Сливен е освободил предсрочно от затвора Биляна Петрова, която заедно с бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и Петко Дюлгеров бяха осъдени за поискан и получен подкуп от бизнесмена Александър Ваклин.

Предсрочното освобождаване е постановено от съдия Георги Йорданов от съда в Сливен, а от определението му е видно, че положително становище за освобождаването на Петрова е изказано и от началника на затвора в Сливен. За развоя на делото стана ясно от публикация в страницата на Петрова във Фейсбук, където е посочено обаче, че определението на съда е било протестирано от прокуратурата. За това Петрова още не е освободена, а крайната дума ще има апелативният съд в Бургас.

В края на 2022 г. Върховният касационен съд (ВКС) осъди окончателно и тримата, които получиха ефективни присъди. Иванчева беше осъдена на 6 години затвор за това, че като кмет на „Младост“ през 2018 г. чрез изнудване е поискала от Ваклин 250 000 евро, за да бъдат придвижени преписките му в общината, после е намалила исканата сума на 187 000 евро, а на 17 април е приела първата част от парите – белязаните 70 000 евро, които бяха открити в колата ѝ. Бившата ѝ заместничка Биляна Петрова е осъдена на 5 години затвор, а предшественикът на Иванчева като кмет на „Младост“ – Петко Дюлгеров – на 4 години затвор.

Снимката е от страницата на Петрова във Фейсбук

Определението на съда в Сливен за освобождаването на Петрова, с което „Лекс“ се запозна, е от 3 юли. От него става ясно, че към тази дата тя е изтърпяла над година и седем месеца от присъдата си в затвора. Над две години пък са ѝ приспаднати от престои в ареста и почти 3 месеца от работа. Така, съдът е изчислил, че Петрова е изтърпяла вече почти 4 години от присъдата и ѝ остават още една година и 17 дни.

От становището на затворническата администрация става ясно, че според нея рискът от рецидив при Петрова е среден заради констатирани колебания.

„Положителната промяна се изразява в осъзнаване на част от причините за деянието, но основната причина за задържане на риска са недостатъчно променените мисловни умения. Осъдената все още прехвърляла значителна част от отговорността за деянието върху външни фактори и лица“, се казва в позицията на затворническата администрация до съда.

В същото време обаче е отбелязано, че още в края на миналата година Петрова е на лек режим, работи и е била двукратно награждавана. Отчетено е също, че наличието на образование, квалификация и семейна подкрепа увеличават защитите от рецидив и затова администрацията стига до извод, че тя може да бъде освободена предсрочно.

До същото заключение е стигнал и съдът, който в определението си казва, че до този момент Петрова не е наказвана, няма нарушения на вътрешния ред, проявила е инициативност и сътрудничество при социални и възпитателни мероприятия, работила е, има изградени трудови навици, била е награждавана и е поощрена чрез промяна на режима.

„Постигнала е положителна промяна в поведението си и отношението към другите лишени от свобода и служителите в затвора. С ресурсите на осъдената, свързани с проявено критично отношение към минало поведение, подкрепата от близките – семейна подкрепа, трудова дисциплина, липса на зависимости, показана активност при изпълняване на целите и задачите по плана на присъдата и спазвани режимни ограничения, съдът счита, че промяната е категорично в положителна посока. Съдът взе пред вид и влошеното здравословно състояние и получените увреждания на осъдената“, мотивира се съдия Йорданов, за да освободи предсрочно Петрова.

Според представителя на прокуратурата в Сливен обаче, процесът на поправяне при Петрова не бил завършен и затова той е бил против и е протестирал освобождаването ѝ.

„Няма спор, че осъденото лице Петрова е тръгнала по пътя на своето поправяне, за което са изложени доказателства за това в становището на Началника на затвора, такива доказателства са представени и с молбата, такива доказателства сигурно ще бъдат изложени и от защита, но този път според мен и съдебната практика, която цитирах, не е извървян до края, т.е. може би остава още малко“, казва прокурорът. От държавното обвинение по-късно потвърдиха, че са внесели протест срещу освобождаването на Петрова и добавиха, че сред мотивите в протеста е констатацията, че само две от целите в индивидуалния план за изпълнение на присъдат са изпълнени, а шест – само частично. Според прокурора следва да се отчете и фактът, че рискът от рецидив и вреди е увеличен, а преимуществено целите на индивидуалния план не са изпълнени в по-благоприятната среда за осъдената, след промяна на режима ѝ на изпълнение на наказанието в „лек“ в затворническо общежитие от открит тип.

От своя страна Биляна Петрова е признала, че е допуснала грешки, които няма да повтаря.

„Заявявам, че не бих допуснала да повторя грешките си. Престоят ми в затвора завинаги промени мисленето и ценностите ми. Преосмислих позицията си по отношение на факторите, довели до моето осъждане. Научих се на търпение, ред и дисциплина. Смятам, че съм ресоциализирана, защото от 7 месеца съм на лек режим и по два дни месечно живея в свободна среда. Нямам закъснения, нямам нарушения. Подготвена съм да живея живота си сред свободните хора и да спазвам закона. Имам стабилна среда, дом, приятели и семейство, които ме подкрепят и които не са криминално проявени. Изградих реалистични житейски планове“, казва Петрова пред съда. Тя обаче обяснява, че заради настъпилите здравословни проблеми в затвора няма подходяща работа за нея, докато навън може да започне да работи и да изкарва прехраната си с честен труд, да е полезна за обществото и да живее законосъобразно.

В страницата на Петрова във „Фейсбук“ също акцентират на тежкото ѝ здравословно състояние, което вече не ѝ позволява да работи в затвора.

„Биляна е с натрошени кости в областта на таза и гръбначния стълб, получени в затвора. На въпрос как става това, институциите мълчат. Защо прокурорът не разследва това престъпление?“, се казва в публикацията.

Преди няколко месеца и Десислава Иванчева алармира за тежкото състояние на Петрова. Тя разказа, че бившата ѝ заместничка е диагностицирана с множество малки и по-големи счупвания и пукнатини на прешлени на гръбначния стълб и костите на таза. Те били получени в резултат на тежкия физически труд, който е упражнявала и който ѝ е бил възложен от затвора, съчетан с неадекватно и ненавременно лечение.

„Затворът ѝ предписва болкоуспокояващи и я връща на работа, докато се стига до момента, в който тялото ѝ напълно отказва. Тя стига до състояние, в което не може да ходи нормално, камо ли да извършва други основни двигателни дейности“, разказа Иванчева.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
честно казано
честно казано
12 юли 2024 18:04
Гост

Нищо не са видели тия, в женските затвори няма изнасилвания. Особено групови.
Била потрошена от работа да бе да. Много скромно го раздава с тоя бастун да беше взела патерици направо

Все пак
Все пак
12 юли 2024 17:34
Гост

Все пак какво е наказанието за Ваклин, който е дал пари, следователно е корупционер?

Стрфка
Стрфка
12 юли 2024 1:13
Гост

Това беше брутално предупреждение от некадърната, строща боклукчарници МАФИЯ към всички нас, че сме против…
мангала от хер, певеца от дс, ваковца и др. trash

Пламен Владимиров
Пламен Владимиров
11 юли 2024 20:54
Гост

От 1990 год. до сега, имали ,ли сме главен прокурор,който да не е престъпник в буквалният смисъл.

Иван Иванов
Иван Иванов
11 юли 2024 15:46
Гост

Това граничи със садизъм нашата съдебна система – дано не стане и с някой мой близък това. Не е това начинът – затова и не сме за Европа – то и затова сме си на най-последно място. Хванали я били, осъдили я.

Защо ще й разбиват живота.

Прокуратурата – била на мнение – процесът на поправяне.

А самата прокуратура – дали е завършила процесът на обучение. Не можехме да ги съберем по лекции, по упражнения – то и затова са „кьопави“ нещата, не знае какво е запис на заповед – но пише.

Следователите също не си знаят науката – пишат.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
11 юли 2024 14:36
Гост

Всичко хубаво, ама как е успяла да се „потроши“ вследствие на упражняване на тежък (?) физически труд в затвора в продължение само на 1 година?!
Не би ли следвало режимът в пенитенциарните учреждения да е съобразен с физическите възможности на осъдените и или сме свидетели на поредното използване на здравословното състояние за издействане на облекчени условия за изтърпяване на присъдата, защото Иванчева, колкото и цинично да звучи, бързо се ориентира с майчинството още докато беше на подсъдимата скамейка.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2024 14:53
Гост

Били са я други затворнички, то е ясно.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
11 юли 2024 18:02
Гост

Охранителите що се правят на ударени сякаш са в някой Холивудски филм и са там да гледат сеир.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2024 14:28
Гост

Интересно ми е Брендо колко ще го държат и дали прокуратурата ще протестира, ако го пуснат предсрочно.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2024 14:29
Гост

Няма, за информатори условията са други.

Bush
Bush
11 юли 2024 14:26
Гост

Тези двете ги размятат като знаме на борбата с корупцията, понеже са от малцината влезли ефективно в затвора. Затова ще ги мъчат докрай, въпреки че все пак си взеха подкупа, обаче вече става прекалено.

Петров
Петров
11 юли 2024 14:23
Гост

Не е толкова прост казуса, Биляна все пак е осъдена, била е на лек режим, трябва ли да я освобождават заради публикации във фейсбук?

Анонимен
Анонимен
11 юли 2024 14:24
Гост

От друга страна ще се поправи ли необратимо, ако лежи още година, какъв в смисълът?

Чукча
Чукча
11 юли 2024 15:07
Гост

Ами това ще покаже времето.По твоята логика значи присъдата на съда няма значение и може да не се изтърпява,понеже осъденият не се поправя.
Поне си признава,макар и имплицитно,че е извършила престъплението. А Иванчева отрича.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2024 14:21
Гост

Петрова го отнесе за всички, Дюлгеров лежал ли е в затвора?

Бирено мече
Бирено мече
11 юли 2024 14:18
Гост

Свобода за Иванчева и Петрова!

Анонимен
Анонимен
11 юли 2024 14:18
Гост

Справедливо е, каквото и да си говорим.