Само година, след като беше пратен на военен съд за престъпление по служба, свързано с обществена поръчка за армейски униформи, бившият военен министър Николай Ненчев вече е оправдан на две инстанции.

Справка на „Лекс“ в системата на Военно-апелативния съд показва, че през декември състав на съда (председател – полк. Цаньо Ангелов, докладчик – полк. Румен Петков и полк. Петьо Петков) е потвърдил решението на Военния съд в София, който през юни чете оправдателна присъда за Ненчев и за директора на Дирекция „Инвестиции в отбраната“ Венислав Цанов.

Обвинението беше внесено в съда през декември 2016 г. Ненчев е обвинен в престъпление по служба, като прокуратурата твърди, че е принудил Цанов да не подпише договор с фирма „Лортън“ ЕООД, която спечелила конкурса за изработка на армейски униформи, след като предложила най-ниска цена.

Мотивите на бившия министър били свързани с поето обещание от самия него пред ръководството и работниците на втория класиран участник в конкурса – „Интендантско обслужване“ ЕАД. Цанов изпълнил поръчението на Ненчев като не обявил в срок класирането и кой е спечелил поръчката, и не сключил договор „Лортън“ ЕООД. Според прокуратурата Цанов изпълнил нареждането, за да запази службата си.

Двамата постигнали целта си и „Интендантско обслужване“ сключило споразумение за доставка на военно облекло и два последващи договора, по които Министерство на отбраната е платило 260 000 лева повече от предвиденото.

Мотиви към присъдата на първата инстанция не са публикувани на сайта на съда, а Военно-апелативният съд не е допуснал провеждането на въззивно съдебно следствие и събирането на нови доказателства.

В началото на миналата година Ненчев беше пратен на съд и за престъпление по служба, свързано с ремонта на двигателите на шест руски изтребителя. Според прокуратурата Ненчев не е имал право да сключва договор с Полша за ремонтни дейности, след като преди това вече е бил сключен договор с руския производител РСК-МиГ. От държавното обвинение изчислиха, че с неизпълнението на договора с РСК-МиГ, Ненчев е ощетил дружеството с над 3.77 млн. евро. Това дело е още в Софийския градски съд.

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви