„За България е важно да има управление, което защитава правата на гражданите, правовата държава, което спазва законите в страната. Затова „предаването“ на властта в Министерството на правосъдието не е просто церемония, а приемственост в каузи, политики, законопроекти, които ние ще защитаваме още утре в правната комисия на парламента“.

Това заяви днес новият министър на правосъдието Атанас Славов, като прие държавния печат от служебния министър Крум Зарков.

Министър Славов посочи, че двамата са били съмишленици по въпросите на съдебната и конституционната реформи, водили са заедно битки, а някои са и спечелили. Открои приетия механизъм за разследване на главния прокурор, за реформа в начина на избирането и освобождаването му от ВСС, започналия процес по освобождаване на Иван Гешев от поста.

Освен това стана ясно, че двама от зам.-министрите на правосъдието – Юлия Ковачева и Емил Дечев, ще са част от екипа и на новия министър, въпреки че заедно с всички останали зам.-министри са били освободени със заповед на служебния премиер Гълъб Донев.

„Поемате МП в много тежък момент, но кризата дава шанс за необратимото разглобяване на една система, която имаше много повече общо с ресторанти и джуджета, отколкото със съдебната система и магистратите“, каза Крум Зарков, предавайки управлението на министерството на Славов.