Адвокатите не са недосегаеми, те нямат имунитет от наказателно преследване и никой не би атакувал някой, който съвестно си извършва дейността. Така зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира пред бТВ (цялото интервю може да гледате тук) претърсванията в кантори, които станаха повод Висшият адвокатски съвет, столичната колегия и Фейсбук общността на българските адвокати да поискат проверка.

Както „Лекс“ писа, опит за претърсване е имало в дружеството „Карадалиев и партньори“, както и в домовете на адвокати, съдружници в кантората.

„Недосегаеми хора в България няма. На всеки може да бъде ангажирана наказателната отговорност, когато има доказателства, че е извършил престъпление. Може да бъдат претърсени офиси на прокурори, на съдии, на депутати. И това се прави. Защо да не бъдат претърсени и адвокатски кантори, когато има данни, че конкретни адвокати са извършили престъпление?“, каза Гешев.

И даде следния пример: „Ако аз съм адвокат, а вие сте шеф на организирана престъпна група, която продава наркотици на деца,   държите вашите наркотици в моя офис и заедно ги продаваме. Означава ли това, че понеже аз съм ваш адвокат, не може да бъде претърсен този офис?“.

Иначе за конкретния случай, заради който са били претърсванията на адвокатски кантори, той каза, че става въпрос за организирана престъпна група, която се занимава с пране на пари. „Част от транзакциите, които проверяваме, имаме данни, че са стигнали до офшорни дружества, които са на руски олигарх, който е в санкционния списък на ЕС и на САЩ. Съзнавайки какво ще се случи, въпреки че имаше основания за неотложност, поискахме разрешение от съда да бъдат претърсени определени адвокатски офиси и лични домове“, заяви зам.-главният прокурор.

Той каза, че в искането си до съда прокурорите изрично са посочили, че става въпрос за адвокати и какво точно ще се търси в офисите и домовете им. „Имаме разрешение от съд и сме извършили цялата процедура. Резултатът е, че единият от това адвокатско дружество има трето обвинение по трето дело“, посочи Гешев и назова адвоката на Цветан Василев Лазар Карадалиев.

На въпрос дали чрез претърсване на определени кантори и изземване на книжа на техни клиенти се удрят конкретни адвокати, Гешев отговори така: „Карадалиев е обвиняем по трето дело. Първото е за транспортиране и държане на акцизни стоки без бандерол. Второто е за определени действия, свързани с делото КТБ. Тогава пак на определени стаи е слаган надпис „адвокатски офис“, за да не могат да бъдат претърсени и вътре са се държали определени неща, за да не могат да ги вземат разследващите. Това е трето обвинение, по което той има мярка за неотклонение 10 000 лв. гаранция“.

И допълни: „Има много други защитници на Цветан Василев, защо те нямат проблеми, а има Карадалиев? Това означава, че има доказателства за този човек конкретно и сме предприели конкретни действия“.

За заплахата на адвокатите да протестират, ако не бъде проверено дали са извършени нарушения при претърсването на кантори, заместникът на Сотир Цацаров заяви, че подозира, че тя почива на недостатъчна информация. „А за тези, от които изхожда, е въпрос на защитна позиция.  Атаката е най-добрата защита”, каза той.

За последното разследване срещу адвокат Карадалиев Гешев каза, че е намерен договор, от който милиони евро са „тръгнали“ към руския олигарх, чието име не назова. „По делото има над 10 обвиняеми, включително и част от шофьорите на адвокатите, на чието име има регистрирани търговски дружества. Парите минават през адвокатското дружество, през това на шофьора, през това на майката на шофьора…“, разказа Иван Гешев.

И заключи: „Нормално е да се защитават. Но никой няма да атакува адвокат, който си извършва съвестно дейността. Това, че си адвокат не ти дава наказателен имунитет“.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
паун шишарков
паун шишарков
31 август 2020 10:27
Гост

ашколсун!

Никодим Кръстев
Никодим Кръстев
07 януари 2019 19:51
Регистриран

Не споделям в пълнота становището на – И. Гешев, но и намирам, че претърсване на кантора при наличие на данни за престъпен състав е допустимо при наличието на определени условия, които ще изложа по-долу. Да, напълно споделям тезата, че недосегаеми хора в България няма. (с резерв /мое мнение/) На всеки може да бъде ангажирана наказателната отговорност, когато има доказателства, че е извършил престъпление. Също така съм съгласен и с възможността от претърсване и на адвокатски, нотариални и т.н. кантори… НО! Без да се пипа, дори на шега да се докосва наличната документация и др. информационни носители в претърсваните места. В… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 януари 2019 23:02
Гост

Г-н Кръстев, има те ли информация или наблюдение в колко кантори службите са открили забравени от закона вещества или предмети… оръжие, наркотици и т.н. Примерно за последните 3-4-5 години?!

Анонимен
Анонимен
07 януари 2019 23:03
Гост

…извинявам се за печатните грешки!

Никодим Кръстев
Никодим Кръстев
09 януари 2019 14:52
Регистриран

С изразеното мнение от моя страна не очаквах/м/ положителни становища и бурни аплодисменти. За това ще подчертая, че мнението ми не е израз на отрицателни чувства към адвокатската гилдия (нотариална, съдебно-изпълнителна и т.н.). Също так не е дори и намек за това, че представители на горе-упоменатите се занимават с незаконосъобразни дейности. Мнението ми бе насочено само към обстоятелството, че не намирам за нередно следствени действия по НПК да бъдат осъществявани в изброените кантори. Като съм изразил доводи – подробно изложени по отношение на това, как следва да бъдат извършвани тези действия. Адвокатските документи и кореспонденция и носители на информация (архивна… Покажи целия коментар »

Напълно Сериозно
Напълно Сериозно
07 януари 2019 15:32
Гост

Ама разбира се! Когато живееш в тоталитарна полицейска държава и прокуратурата е некадърна на N-та степен, е напълно логично в очите на същата тази държава да разпореждаш обиски на адвокатски кантори и да четеш неприкосновената кореспонденция между адвокат и клиент, за да скалъпиш обвиненията си. В крайна сметка защо да се бъхтиш и да мислиш, като можеш да „изпревариш“ обвинението и да атакуваш защитата, още преди да се е появила. Гарантирано от ГЕРБ! С любезната подкрепа на БСП и под зоркия Соколов поглед! ТЕРМИНАЛ 1 ИДЕМ! ТЕРМИНАЛ 2 ИДЕМ! Сбогом, Буда, сбогом, ДС! Отне ви 30 години, но успяхте да… Покажи целия коментар »

адвоКЪТ
адвоКЪТ
07 януари 2019 12:21
Гост

Иван Гешев: Юридическото си образование той получава в Академията на МВР, а в началото на кариерата си е оперативен работник в Пето РПУ в София, следовател, през 2006 г. става районен прокурор в София, а през 2011 г. градски прокурор. Тогава последва резкият скок в кариерата му, като през 2016 г. той оглави водещото звено за борба с организираната престъпност Специализираната прокуратура след конкурс, в който нямаше други кандидати. За двете години начело на Специализираната прокуратура той записа изключителен набор от тежки провали – заради проблеми в обвинителния акт и други грешки Специализираният наказателен съд прекрати делата срещу съдия Румяна… Покажи целия коментар »

адвоКЪТ
адвоКЪТ
07 януари 2019 12:24
Гост

източник: сайт ТЕРМИНАЛ

Симеон
Симеон
07 януари 2019 11:17
Гост

Трябва да се търси „златната среда“. Не бива да се накърнява лоялността на клиента. Но пък има клиенти от такъв контрагент, че се налага да бъдат проверени.

Някой си
Някой си
07 януари 2019 10:54
Гост

А как се претърсват кантори и се четат документи от Сульо и Пульо и се спазва адвокатската тайна? Тя е основата на цялата професия.

Сульо
Сульо
07 януари 2019 11:14
Гост

Примерът, който дава Гешев е достатъчно красноречив.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2019 10:53
Гост

Много точно си го казва Гешев. Адвокатите се взеха наистина за недосегаеми.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2019 10:55
Гост

Важното е да се избегнат неправомерни претърсвания.

advocat
advocat
07 януари 2019 11:47
Гост

И друго е важно: по-малко коментари профани!

Анонимен
Анонимен
07 януари 2019 13:00
Гост

Ами, спри се най-накрая.

наИстина Адвокат
наИстина Адвокат
07 януари 2019 12:55
Гост

Явно злобееш, че не успя да станеш адвокат….За това се иска ум, приятелю…

Любомир Новиков
Любомир Новиков
09 януари 2019 9:15
Гост

Присъединете се към дискусията…