В декларация без всякаква конкретика Висшия адвокатски съвет (ВАдС) призова да бъдат проверени случаите на претърсвания в адвокатски кантори. Като повод за изявлението си от съвета сочат публикации в медиите, че „адвокатски кантори са обискирани в нарушение на закона“.

Също без да излагат подробности, през последните дни няколко интернет издания съобщиха, че е имало опит да бъде претърсен офисът на столичния адвокат Стоян Стоянов. Според информация на „Гласове“ разследващи опитали да влязат в кантората, като обяснили, че мислели, че е жилище, въпреки че е имало табели и на сградата и на входната врата на адвокатските помещения. „Гласове“ сочи, че Стоянов се занимава с търговско и данъчно право.

Случая пред „Фрогнюз“ коментира адвокат Владимир Дончев: „Явно тука се търсят договори, някои нотариални заверки за суми, за го-големи работи. Не познавам дълбоко работата на адвокатското дружество, но познавам хората, които работят тук. Те са изключително конфиденциални, макар че ги считам за приятели, те са много конфиденциални и не са споделяли какво точно работя“.

В декларацията си ВАдС написа: „Като си запазваме правото да се запознаем с фактите по случая, заявяваме, че при установено нарушение на закона Висшият адвокатски съвет ще реагира изключително остро и ще се противопостави категорично на опитите за въвеждане на подобна практика“.

В нея се припомня, че в аналогичен случай Европейският съд по правата на човека е (решението по делото Илия Стефанов срещу България) е постановил, че претърсването на адвокатска кантора, включително на електронни данни, представлява намеса в „личния живот, дом и кореспонденция“. „По това дело България беше осъдена и мотивите на съда са изключително ясни и непротиворечиви“, пише ВАдС.

И заявява: „Настояваме компетентните органи незабавно да извършат проверка по случая и при установено нарушение и/или злоупотреба с права, виновните лица да бъдат санкционирани по предвидения в закона ред“.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
advocat
advocat
24 декември 2018 8:54
Гост

Пълзяща диктатура!

Анонимен
Анонимен
22 декември 2018 0:58
Гост

Поредният жалък опит да се срине авторитетът на адвокатите.

Лили
Лили
21 декември 2018 23:28
Гост

Тоя разследващи дане са малоумни, та да сбъркат адвокатска кантора с жилище.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2018 23:29
Гост

Кой знае какво са търсили. Тази проверка не е случайна.

Симеон
Симеон
21 декември 2018 23:18
Гост

Освен, че това неправомерно претърсване представлява намеса в личния живот, дом и кореспонденция, то поставя и на риск тайната на клиента.